Palaminen ja raudan sulatus

Palaminen ja raudan sulatus

Tehtävä 1. Kuution kokoinen takka on täynnä sahanpurua. Sytytän sen liekkeihin ja heitän rautanaulan liekin keskelle. Sulaako rautanaula? Paljonko suurinpiirtein pitää olla puuta, että saa raudan sulamaan?

Paljonko tarvitaan asteita saadakseen raudalle punaisen värin?

14

2096

  Vastaukset

  • et saa rautaa sulamaan, jollet sitten saa ilmaa virtaamaan erittäin nopeasti siellä jotta lämpötila nousisi, vapaasti palavana se ei sulata.

   punahehku alkaa siinä 600 asteen jälkeen, jonka huomaa pimeässä, yli 700 asteen mentäessä hehkun huomaa jo päivänvalossakin. 900 asteisena alkaa tulemaan keltasävyä mukaan ja 1200 asteisena keltavalkoisena. 1500 alkaa olemaan aika lailla valkosinistä.

   • Pienessäkin takassa olen saanut rautaan punahehkun ja ehkä noin 800 asteen lämpötilan 2:lla pesällisellä. Onko se kovinkin vaikeaa saada vielä tuplattu lämpö? Onnistuuko, jos sen kuutiollisen polttaa ulkona? Miten kivikaudella onnistuttiin raudan sulatuksessa?


   • Eikö voisi teoriassakaan? kirjoitti:

    Pienessäkin takassa olen saanut rautaan punahehkun ja ehkä noin 800 asteen lämpötilan 2:lla pesällisellä. Onko se kovinkin vaikeaa saada vielä tuplattu lämpö? Onnistuuko, jos sen kuutiollisen polttaa ulkona? Miten kivikaudella onnistuttiin raudan sulatuksessa?

    Poltatko tosiaan takassasi sahanpuruja?


   • Eikö voisi teoriassakaan? kirjoitti:

    Pienessäkin takassa olen saanut rautaan punahehkun ja ehkä noin 800 asteen lämpötilan 2:lla pesällisellä. Onko se kovinkin vaikeaa saada vielä tuplattu lämpö? Onnistuuko, jos sen kuutiollisen polttaa ulkona? Miten kivikaudella onnistuttiin raudan sulatuksessa?

    "Miten kivikaudella onnistuttiin raudan sulatuksessa? "

    Etkö ole palkeista kuullut?


   • palkeet kirjoitti:

    "Miten kivikaudella onnistuttiin raudan sulatuksessa? "

    Etkö ole palkeista kuullut?

    Ns. kivikaudella ei viekä rautametalli ollut tunnettua eikä ihmisten käytössä. Sitä ei siis kivikauden ihminen vielä kuumennellut eikä takonut!


  • palamaan. On nimitäin vitun hankala homma. Niin että ei siinä rautanaula edes lämpenen eikä mustu.

   Mutta kos saat puhallettua runsaasti ilmaa purukasan läpi niin sitten saattas rauta vähän läämetäkki. Sukamaan saat rautanaulan ehkä jos saat puruista synnytettyä kunnon hiilloksen ja puhallat hiillokseen entistä enemmän ilmaa.

   • ei kule käsi käessä. Mutta vaiika olis sulla parasta laatua koivuhalkohiillos, niin kyyllä siinä kunnon ahjoa tarvitaan, että rautanaula sulaa. Voi olla, että avohiilloksella ei sula vaikka miten puhkut ja puhallat vaan tarttet kunnon hytin ja siihen hyvän ilman läpivirtauksetn.


  • Vuosia sitten kokeilin sulattaa pronssia.

   Tein tiilistä ja vuorivillasta " uunin ".
   uuniin puhalsin isolla toholla nestekaasutulta siten että poltin viidessä tunnissa kaksi yhdentoistakilon pulloa tyhjäksi.
   Noooo.. just ja juuri kaksi litraa pronssia suli.

   Se on melko tehotonta nuotiossa ja uunissa kuumennella metallia, kyllä siihen kunnollinen hiillos pitää olla.
   Makkarakaan ei kunnolla paistu liekissä, mutta hiilloksessa onnistuu.

   Tulevana suvena testaan samaa juttua rillihiilillä maakuoppaahjossa, enkä epäile etteikö nyt onnistu.
   Pölyimurilla lisäilmaa...

   Kysyt rautanaulan sulamisesta.... se nokeentuu, ei sula.

  • Ensinnäkin puumäärä ei ratkaise, vaan pienikin määrä riittää. Olen sitä mieltä että meilläkin on takka, jossa sulkemalla suuluukut tiiviisti ja aukaisemalla tuhkaluukun niin syntyy ahjo.(vaati että hormi on jo lämmennyt ja syntyy kunnon veto). Kun hiiliä on lautasellinen niin aivan varmasti naula palaa säkenöiden taivaan tuuliin,(nuin pieni kappale sulaa metallia yhtyy voimakkaasti happeen). Jos lämpö ei ole tarpeeksi kova niin rautanaulaan syntyy oksidi kerros ja reaktio on rauhallisempi. Lopulta oksidia on niin paljon että se saattaa suojata ydintä.
   Pelkkä puu ei saa rautaa sulamaan, sitten kun puu on hiilenä niin jo onnistuu, sahanpurulla ei onnistu, ei muodostu hiilta.
   Rauta yhtyessään happeen voimakkaasti synnyttää lisää kuumuutta, olen monesti poltellut teräksisiä poranlastuja. Kun saa syttymään reaktion, pelkällä ilmanpuhalluksella pysyy käynnissä, 20l. maalipönttö on punahenkuinen ja sitä ei kestä kuumuuden takia 3-4m lähemmäksi tulla. Maalipönttö ei sula ihme kyllä, kai säteily ja ulkoilma jäähdyttää, vaikka sisällä on sulaa metallia pohjalla.

   • "olen monesti poltellut teräksisiä poranlastuja. Kun saa syttymään reaktion, pelkällä ilmanpuhalluksella pysyy käynnissä, 20l. maalipönttö on punahenkuinen ja sitä ei kestä kuumuuden takia 3-4m lähemmäksi tulla."

    Heitäppä joukkoon vielä vähän alumiinia. Vaikka taitaa tuo alumiini kyllä syttyä ennen rautaa, mutta sitten pitäsi kyllä rautapöntön sulaa.


  • Kymmenen litran ämpärin kokoinen kivetty kuoppa maahan kunnon puhallus pohjalle, sytytys ja hiiliä täyteen. Sulaa naula jos toinenkin. Tein vastaavalla konstilla hiiliterästä käytetyistä pakkausvanteista. Osa suli sienimäisiksi klönteiksi. Ahjossa kuumentelin ja taoin niin rautakalikaksihan siitä osa oli sulanut.

  • puun maksimi palamislämpötila on n. 1800-1850 astetta, joten kyllä rautametallin on mahdollista sulaa...

  • "Tehtävä 1: Kuution kokoinen takka on täynnä sahanpurua..."

   Mitä merkitsee "kuution kokoinen"? Kuutiohan voi olla aivan minkä kokoinen tahansa.

  • Kakka

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   195
   7735
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   5285
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   4209
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3143