KIELEN SITOMINEN.

Sigisa

Lauantaina kävin kokeilemassa uutta hevostamme "Vilperttiä" No Pelto suoralla se sujautti kielen kuolaimen päälle ja ryösti. Koitin saada sen kääntymään vasemmalle jotta olisi saanut sen ympyrälle niin se veti älyttömän loikan oikealle, jolloin vasen jalustin putosi, hevonen jatkoi täyttä laukkaa kotia kohti ja kun tultiin mettään (täydessä kiitolaukassa) niin hyppäsin pois, lensin selälleni, sain lievän aivotärähdyksen ja muistinmenetyksen. Jotenkin ihmeenkaupalla pääsin kotitallille. Otin yhteyttä tyttöön joka on ennen hevosella ratsastanut, hän sanoi että se teki saman hänelle alussa ja kuulemma kielensitominen auttaa ja silloin voi pikku lapsetkin ratsastaa. Kuinka tämä kielen sitominen tapahtuu? Hevonen on 7 vuotias ruuna, entinen ravuri. Kokemuksia?

11

8558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hui

      kuulostipa pahalta.Minusta tuo on jo rääkkäystä.
      Kannattaisi varmaan kiinnittää huomiota kuolaimiin,oiskohan rullakuolaimet sopivat!?( en ole varma nimestä) Kannattaa kysellä alan liikeistä että mitkä olisi sopivat kun on tuoööainen tapa.
      Itselläni oli nuoruudessani hevonen joka myös teki myös sitä että heitti kielen kuolainten päälle ja eipä toiminu sitten "ohjaus". Se nousi takajaloilleen ja pudotti selästä.
      No se myytiin sitten meiltä eteenpäin ja oli kuulema uudessa paikassa toiminut oikein hyvin,en tiedä mitä kuolainta käyttivät,tai miten saivat tavan karsittua pois.

    • ... ...

      ravureilta sidotaan usein kieli.. katsoppas jostain ravivarusteista miten se tapahtuu... itsekkin kuitenkin suosittelisin kokeilemaan ensin toisen laista kuolainta, kielenheittäjille on kehitelty omiaan yms. enta hackamore? toimii usein erittäin hyvin ex-ravureilla, omallani ainakin. kokeileppa näitä uusia kuolaimia yms. kuitenkin ensin aidatulla alueella kunnes voit luottaa hevoseen. turvallisempaa molemmille!

    • oudi

      mooi..semmonen juttu et kielisidettä ei saa pitää paikallaan kuin pari minuuttia kerrallaan,muuten kielessä estyy verenkierto.näin on ainakin mulle opetettu.kannattaa kokeilla lusikkakuolainta.se on periaatteessa kolmipalakuolain mut keskiosassa on kaksiosainen läppä joka estää nostamasta kieltä kuolaimen päälle.ja se toimii...

      • Kyllä

        saa pitää kielisidettä, oikeinkäytettynä! Ravureilla tämä on jopa aika yleistä, omilla hevosillani ei vain koskaan moista ole tarvinnut joten pyysin neuvoa kun sitä ei internetistä oinein meinaa löytää


    • agrologi

      Nyt alkaa olla jo niin paljon legendaa ilmassa, että taidanpa oikoa pahinpia väärinkäsityksiä.

      Kielisiteen tarkoitus on estää hevosta nostamasta kieltä kuolaimen päälle ja toisaalta estää hevosen kieltä painumasta nieluun. Ravureilla on kielen nieluun painumisen riski, kun sekki ohjaa kaulan ylös ja moni hevonen tykkään ravata pää suorana.

      Enimmäkseen kielisidettä käytetään ravureilla (useimmat ammatikuskit eivät suostu ajamaan hevosella, jolla kieli ei ole sidottu). Mikään ei estä käyttämästä kielisidettä ratsulla. Tosin kouluratsastuskilpailuissa kieliside on kielletty.

      Oikein laitettu kieliside ei haittaa kielen verenkiertoa. Oikein laitettu kieliside ei myöskään siheuta hevoselle kipua. Liian löysä kieliside ei auta mitään, koska hevonen vetää kielensä siitä läpi.

      Kielisiteenä käytetään yleensä pintelistä leikattua pätkää. Joskus olen nähnyt myös nahkahauhaa ja ravitarvikeliikeistä ostettuja kielisiteitä. Mutta siis yleisin on n.30cm pitkä pintelin pätkä.

      Kielisiteen laitto:
      1.Kastele kieliside (jotta se olisi hevoselle mielyttävämpi).

      2.Vedä hevosen kieli reilusti näkyville hammaslomasta.

      3.Laita kielisiteen keskikohta hevosen kielen päälle, mahdollismman kauas kielen kärjestä, siten että siteen toinen pää roikkuu kielen oikealla ja toinen vasemmalla puolella.

      4.ota kädellä kiinni kielisiten vasemman puoleisesta päästä ja pyöräytä oikean puoleinen pää vasemman ympäri.

      5.kiristä syntynyt lenkki kielen alle

      6. pyöräytä vasemman puolinen pää hevosen suuhun siten, että se tulee ulos vasemmasta suupielestä.

      7. Päästä irti hevosen kielestä ja anna hevosen vetää kieli takaisin suuhun

      8. Sido kielisiteen päät vetosolmulla hevosen leuan alle. Kokonaisuus saa olla napakka (ei kuitenkaan hampat irvessä vetoa)

      Tällöin kieliside kiristyy kielen ympärillä, kun hevonen leikkii kielellään ja löystyy taas, kun kieli lepää omalla paikallaan.

      Yleisimmät virheet kielisiteen laitossa on:
      1.laittaa kieliside liian lähelle kielen kärkeä tai liian löysälle, jolloin hevosen on helppo voimistella kieli irti kielisiteestä

      2. laitta kielen alle tulevan lenkin sijaa puolikas umpisolmu tai muu solmu. Tällöin kieliside kiristyy, kun hevonen leikkii kielellä, mutta ei löystykkään takaisn, vaikka hevonen lopettaisi leikkimisen. Liian kireälle kiristynyt kieliside tuottaa hevoselle kipua ja äärillään estää kielen verenkierron (ihan äärimmillään kieleen voi syntyä kuolio.)

      3. laitta kieliside kielen ympärille samalla tavalla kuin neuloessa luodaan puikolle kaksi ensimmäistä silmukkaa. Myös tämä sidos kiristyy, kun hevonen leikkii kielellä, mutta ei löysty hevosen lopettaessa leikkimisen.

      4. kiinnittä kieliside kuolaimeen sen sijaan että laittaisi sen leuan alle solmuun. Silloin ohjista vetäminen tuntuu myös hevosen kielessä, joka suinkaan ei ole ratsastaessa tarkoitus.

      Yleensä kieliside laitetaan suitsimisen jälkeen, ennen turparemmin kiinnilaittamista. Sen voi laittaa myös ennen suitsimista.

      Sinun kannattaa harjoitella kielisitteen laittamista ensin johonkin muuhun kuin hevoseen. Pyydä esimeksi kaveriasi laittamaan kädet vaakasuoraan allekkain. Siten että toinen käsi mallaa hevosen kieltä ja toinen alaleukaa, niin oivallat miten side pujotellaan hevosen suuhun.

      • päläne

        jotkin hevoset saattavat heittää kielen kuolaimen päälle karatakseen kipua jota yksinivelinen kuolain tuottaa matalassa kitalaessa. kolmipala yleensä parempi. tavalliseen niveleen lisättävää kumikappaletta joka estää kielen heittelyn en suosittele (estää kuolaimen toiminnan jne.).


    • Kokenut.--.-

      HEI mulla on sama ongelma, ja kerron vain että sido kieli alaleukaan kiinni niin se auttaa.
      mulla on kans ex ravuri ja presiissama juttu:) et ei se oo eläinrääkkäystä,ku raveissa hevosen pää on kiristettynä ylös,nii ku ratsuil ei tehä nii, ni sun hepal on jääny se päälle, joten sido se pintelillä leukaan kiinni se kieli, ei o muita vaihtoehtoi , tai sit kiristä kuolainta yhellä, tai osta ravikuolain(ei tod.näk. toimi) mutta kokeilla voi, ja sit se sitominen:)

    • kokenut.

      ja vielä sitä, LUSIKKAKUOLAIN EI TOIMI, AINAKAAN MUN HEPALLA:d kielen sitominen on ainoo vaihtoehto,uskoisin näin,

    • mr-röllipölli

      Ei kielen sitominen ole rääkkäystä, jos sen tekee oikein ja turvallisesti.Monilla ravureilla varsinkin sidotaan kieli kiinni,etteivät ne nielisi sitä ja tukehtuisi siihen.Jos se on ex-ravuri, voi olla että se on tottunut kielen sitomiseen ja se ei osaa pitää kiletä oikein kuolainten kanssa suussa jos kieltä ei ole sidottu.Ja
      kysy siltä tytöltä joka on sillä ratsastanut että miten se kieli sidotaan.Se varmaan siinä osais auttaa (:

    • Anonyymi

      Lusikkakuolain vois tähän toimia? Tiiän hevosen joka tekee just niin et leikkii ja sujauttaa kielen kuolaimen päälle, kuolaimellisissa suitsissa hänellä on lusikkakuolain ja myös hackamoret

    • Anonyymi

      Kieliside on nykyään raveissa pakollinen, usean kuolemantapauksen jälkeen. Kieliside siksi että hevosen juostessa tää nostetaan ns ylös ja kieli valahtaa helpommin kurkkuun, myös hevosen voimakkaan hengästymisen johdosta hevonen hengittää suun kautta joka myöskin aiheuttaa helposti kielen ns "tipahtamisen" kieliside on helppo ja nopeasti opetettavissa, pyydät joltain ensin apua, sitten teet perässä.
      Ex ravureilla monilla jää tämä, koska kielet on sidottu heti 1v kun kärryihin on opetettu ja kuolaimia on ensimmäisen kerran edes laitettu suuhun. Ja joskus kuolaimet auttaa, mutta usein hevonen ei vain ns osaa pitää, tai olla leikkimättä kielellään. Koska kieli on ns pakotettu olemaan rauhassa, ja siinä on pieni paine, yhtäkkiä paine katoaa, saattaa se jollain hevosilla aiheuttaa sen että kielellä leikkii kokoajan. Joten kielisiteet käyttöön, ellette koulukisoihin mene. Myös jos tämä ei auta, yritä laittaa kieli+korvat, eli korviin tulpat, se on nimittäin se ns perus "apuvälineet" stemppiä ja toivottavasti joku auttais🥰

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      107
      7714
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2852
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2432
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2155
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1819
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1583
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1436
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1434
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1397
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1359
    Aihe