40-kymppinen mies kaipaa neuvoja

kädestäpitäen

Hei!

olen 40 v mies, sekatyömies ja sekasyöjä. Jotenkin tuntuu siltä että elämässä on tullut mitta täyteen. Syömisen kanssa. En enää oikein siedä rasvan hajua enkä valmisruokien glutamaatti makua. Kaipaan jotain muuta. En ole liharuokaa lopettamassa mutta enempi kasviksia kiitos.

Joskus työmaa-ruokaloissa on ollut sellaisia pieniä pallukoita joissa on ollut n. 3 cm verso. Ovat ollet kovin hyvän makuisia. Samoin herneen versoja olen joskus syönyt.

Haluaisinkin ruokavaliooni enemmän näitä "ituja" mutta olen aivan noviisi asian kanssa. Olen kyllä tätäkin keskustelupalstaa seurannut ja googlettanut mutta minulle pitää selvittää asiat rautalangasta. Yritin herneen siemeniä iduttaa mutta home iski. Kaipaan aivan tarkkoja ohjeita.

Eli:

1. Hyviä "ituja". Herne, sinimailanen ja alfalfa on nimenä tuttu mutta lisää kaivataan. Jopa niin alkeellista tietoa että mistä näitä voi ostaa?

2. Idätys. Idätyksessä puhutaan usein huuhtelusta. Siis idut/siemenet siivilään ja juoksevan veden alle ja takaisin purkkiin?

3. Joitakin pitää keittää ennen syömistä?

4. Ja näinkin yksinkertainen kysymys: joistakin syödään pelkkä itu(varsi) ja joistakin myös se palluka. Milloin mitäkin?

Eli ihan aloittelijalle vääntäkää rautalangasta kiitos.

5

1158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nokkso

      http://www.kolumbus.fi/ery/ -Tuolta löytyy perustiedot idätykseen. Siemenet ja tarvikkeet löytyy luontaistuotekaupoista sekä netissä olevista luomukaupoista voi tilata. Kannattaa ostaa idätysastia. Käsittääkseni kaikki idut voi syödä kokonaan, ei tarvitse pallukoita irroitella.

    • idättelijä

      Moi!
      1.Eli ainakin sinimailasen=alfalfan ituja sekä mungpavun ituja myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa. Varmaan ihan lähi alepasta ei kannata lähteä metsästämään, mutta ainakin Prismat, S-marketit ja isommat K-kaupat niitä myyvät. Myös niiden siemeniä/papuja saa ihan ruokakaupasta.

      2.Kyllä, juuri tätä on huuhtelu. Mutta purkkihan ei saa siis olla umpinainen, etteivät idut homehdu, esim lasipurkkiin kanneksi sideharso tms. Sitten voit myös huuhdella idut purkissa...Itse olen idättänyt ihan vain syvällä lautasella herneitä, ja pitänyt pyyhettä päällä. Saavat paremmin ilmaa kun on vain 1-2 kerrosta herneitä päällekäin.Ideahan tuossa huhhtelussa on simenten/papujen kostuttaminen.

      3. Toiset pavun idut ovat lievästi myrkyllisiä raakana ja ne kannattaa ryöpätä tai keittää. Tällaisiin lukeutuu mm. kikherne. Mitään vaarallisia eivät ole silti raakanakaan.Ainakin herneen, mungpavun, alfalfan, linssin ja sellaisenaankin syötävien siementen idut eivät vaadi käsittelyä.

      4. Tarkoitatkohan oraita, joista siis ei "juurta" syödä? En ainakaan koskaan ole kuullut, että iduista syötäisiin vain kasvanut osa...Oraat, esim. vehnän, kasvatetaan yleensä mullassa ja niitä leikataan ruohosipulin tapaan.

      Toivottavasti näillä neuvoilla pääset taas vähän eteenpäin. Ja onnea elämäntapamuutokselle!

    • CCH

      En osaa tuon idättelyn kans auttaa mutta haluaisin sanoa että ihanaa että löytyy äijiä jotka on kiinnostuneita lisäämään "rehuja" ruokavalioonsa!Hienoa hienoa :) Toivottovasti idättäminen onnistuu,ja kannattaa kokeilla rohkeasti kaikkea muutakin uutta kasvisrintamalta!

    • mikä mies!

      ja sitten sanotaan ettei suomalainen mies ymmärrä kuin lihapullien päälle!

      Onnea sinulle valitsemallesi tielle!

    • sunflowersecond

      Minä käytän (olen ainakin joskus idättänyt) idättämisessä lasikannua, johon laitan kanneksi palasen hyttysverkkoa ja kumilenkin ympärille, kannu alassuin astioidenkuivatuskaappiin, jossa on tietenkin pimeä ja sitten ne on helppo huuhdella huoneenlämpöisellä vedellä 3-4 kertaa päivässä jos vaan muistaa...
      Etnokaupoista saa papuja ja siemeniä hieman edullisemmin kuin marketeista tai luontaistuotekaupoista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3063
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2725
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2335
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2188
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2006
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      57
      1939
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1586
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1537
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1380
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      30
      1351
    Aihe