Miksi keitetty peruna alkaa jäähtyessään usein maistumaan tosi pahalle niin ettei esim. uudelleenlämmitetyn liha- tai makkarakeiton syöminen oikein innosta..? Kuka oikeasti tietää syyn moiseen?
keitetyn perunan
18
7940
Vastaukset
- perunan sisältämästä
kaikenmaailman typestä ja nitraateista.
Osta luomuviljelyä perunaa. Kunnon peruna maistuu esimerkiksi paistettuna aivan ihanalta.
Tai viljele itse, lannoitteeksi palanutta kompostia, esimerkiksi hevostilalta palanutta lantaa, missä ei ole paljon typpeä.
Muutama vuosi sitten viljelin vielä itse perunani, eikä sen parempia perunoita ollut koko maailmassa! Niitä voi syödä vaikka paljaaltaan! - mitä tarkoitat
Eli KUINKA PIAN se "paha maku" ilmaantuu? Jos parin päivän päästä, se johtuu perunan hapantumisesta.
Mutta että "jäähtyessään"??? Siis siinä samassako? Enpä ole yli viisikymppisen elämäni aikana koskaan huomannut! Päin vastoin perunan hyvä maku tulee esille vasta kun peruna jäähtyy ja kiinteytyy. Ettei vika ole perunalajikkeessasi tai jotenkin viallisessa (vihertyneessä) erässä?- perunoihin alkuperäiseltä
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
- löytyy sinun
perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
suustasi tai korviesi välistä, kun emme me muut ole tuollaiseen törmänneet.
Koskeeko tämä siis vain sopassa kelluvia perunoita (nehän imevät koko ajan makuaineita liemestä), vaiko myös "kuivana" syötäviä lisukeperunoita? - Anonyymi
perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
Olen samaa mieltä. Osa perunoista maistuu oudolle heti jopa samana päivänä tai seuraavana. Mieheni ei sitä maista mutta minulla erittäin hyvä makuaisti. Olen sitä myös ihmetellyt. Olen myös kokeillut eri tapoja keittää perunoita ja säilyttää niitä. Vielä ei ole valjennut.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen samaa mieltä. Osa perunoista maistuu oudolle heti jopa samana päivänä tai seuraavana. Mieheni ei sitä maista mutta minulla erittäin hyvä makuaisti. Olen sitä myös ihmetellyt. Olen myös kokeillut eri tapoja keittää perunoita ja säilyttää niitä. Vielä ei ole valjennut.
Sama täällä. Sen huomaa esimerkiksi kun paistaa aiemmin keitettyjä perunoita. Pelkään tuota pahaa makua ja yleensä maistan jokaisesta perunasta vähän ja saattaa olla, että joukossa on peruna tai muutama joita ei voi enää käyttää tai ei ollenkaan, mutta on käynyt niinkin, että tuo maku on kaikissa.
- Anonyymi
perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
Enpä ole moista huomannut.
- en nyt
tiedä pahasta mausta, mutta perunan rakenne kyllä jotenkin kovettuu ja muuttuu muutenkin, jos kypsää perunaa keitetään uudestaan, eli valmiille keitolle vain nopea kuumennus, niin ettei pääse kiehumaan.
- vanha kokki
peruna on siitä kummallinen kasvis, että se ei todellakaan pidä uudelleen keittämisestä, kuumennuksen se sietää paljonkaan muuttumatta.
Mutta jos olette pakastaneet keiton jossa on perunoita, olette varmaan huomanneet myös toisen muutoksen. Esimerkiksi pakastettu lihakeitto on muuten ihan OK, paitsi perunat. Ne muuttuvat ryynimäisiksi, se johtuu solurakenteen muutoksista. Useimmiten kannattaa pakastaakin vain liemi muine lisukkeineen ja noukkia perunat pois. Uudet voidaan keittää vaikka erikseen, samaan aikaan kun lämmitetään pakastettu liemi. Outoon pahaan makuun en oikeastaan keksi muuta selitystä, kuin jo edellä jonkun mainitsema makujen imeytyminen perunaan.
- Anonyymi
Omasta mielestä taas maistuu melkeinpä paremmalta uudelleen lämmitettynä :p Siksi keitän aina mahdollisimman ison satsin. Olen jonkun selityksen kuullut tähän mutta en nyt muista sitä, joku kemiallinen reaktio siinä jäähdyttämisen aikana tapahtuu.
- Anonyymi
Ihan hyvä siitä mikrossa tulee kun lämmittää ja antaa sitten lämmön tasaantua.
- Anonyymi
Kaipaan myös vastausta.
Ei tarvitse olla edes soppaperuna.
Itsekasvatettu , keitetty peruna maistunut pahalle joidenkin yksilöiden kohdalla.
Myös paistinperunoissa olen huomannut jo 80-luvulla, kaupasta ostetuissa.- Anonyymi
Enpä ole tuollaiseen törmännyt koskaan. Just eilen keitin ylimääräisiä perunoita, ettei tänään tarvitse keittää vaan voi vain paistaa. En ole kotona ruuanlaittoaikaan ja siten toinen syöjä pääsee vähemmällä tänään.
- Anonyymi
En tiedä onko sama asia mutta itselläni löytyi syy mitä en ole tullut ajatelleeksi.
Höyrytin kerran perunoita ja huomasin, että perunoista jäi paha maku suuhun. Luulin että perunassa on vika ja vaihdoin merkkiä. Uudella merkillä meni hyvin kunnes kerran tuli taas se paha maku.
Huomasin, että molemmilla kerroilla olin ylikypsentänyt perunat! Olivat unohtuneet höyryttymään tunniksi normaalin puolen tunnin sijaan.
Enpä olisi uskonut että ylikypsyminen vaikuttaa makuun noin. Jouduin heittämään potut pois ja harmitti. Ensi kerralla olen tarkka ettei ylikypsy.
- Anonyymi
En ole edes huomannut tuollaista. Ylikypsäksi useimmiten menee ne perunat, jotka on muussiin tarkoitettu ja puikulatkin useimmiten.
- Anonyymi
Sama homma. Jää keitot tekemättä, koska perunan maku uudelleen lämmitettynä on epämiellyttävä.
- Anonyymi
Kuvittelua, ei ne mene keitossakaan miksikään moneen päivään, keitetyt perunat taas voi paistaa pannulla tai kiertoilmakypsentimessä kuorineen ja monta muutakin ruokaa voi tehdä ohukaisista lähtien. Hyvää tulee vaikka mikrossa lämmittämällä.
- Anonyymi
Ei todellakaan ala.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mihin kaikkeen sinä ihastuit hänessä
Mikä oli se asia mikä vei jalat altasi? ❤️ Oliko jotain erityistä tilannetta vai tunne? Kenties monen sattuman summa? Ai949417Persut: haluamme lisää veroja!
Lisää lisää veroja huutaa persukuoro. Veroila Suomi nousuun! "Uusi matkailuvero eli matkailijamaksu peritään esimerki744908Nainen kokki autossa kammottavan kuoleman sähköauto-Teslan syttyessä tuleen.
https://www.is.fi/autot/art-2000011652873.html Näin vaarallisia sähköautopalot voivat olla.444571Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni
Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j82368Numero josta kaivattusi tulee mieleen
Onko jokin numero joka yhdistää teidät jotenkin? Älä laita puhelinnumeroa.1001576- 431395
Jorman paluu sodasta Lieksaan oli katkera
Jorma Karhunen astui Lieksan asemalle. Aurinko paistoi, mutta Jorman maailma oli sumuinen. Takana oli se helvetti, jota531310Tämmönen höpsö
Höpönassu mä olen. En mikään erikoinen…hölötän välillä ihan levottomia. Tykkäisit varmasti jos olisin siellä sun vieress441286Heräsin taas sinä mielessä
Miten voi haluta toista näin paljon? 😳 Kyllä meillä on muutenkin hyvä yhteys. Ehkä se tekee myös tästä niin voimakkaan?641252Kerro kaivattusi nimi tai nimikirjaimet
🌠 Tähdenlento! Kirjoittamalla kaivattusi nimen tai nimikirjaimet tähän, saattaa toiveesi toteutua.451192