Miksi keitetty peruna alkaa jäähtyessään usein maistumaan tosi pahalle niin ettei esim. uudelleenlämmitetyn liha- tai makkarakeiton syöminen oikein innosta..? Kuka oikeasti tietää syyn moiseen?
keitetyn perunan
18
6827
Vastaukset
- perunan sisältämästä
kaikenmaailman typestä ja nitraateista.
Osta luomuviljelyä perunaa. Kunnon peruna maistuu esimerkiksi paistettuna aivan ihanalta.
Tai viljele itse, lannoitteeksi palanutta kompostia, esimerkiksi hevostilalta palanutta lantaa, missä ei ole paljon typpeä.
Muutama vuosi sitten viljelin vielä itse perunani, eikä sen parempia perunoita ollut koko maailmassa! Niitä voi syödä vaikka paljaaltaan! - mitä tarkoitat
Eli KUINKA PIAN se "paha maku" ilmaantuu? Jos parin päivän päästä, se johtuu perunan hapantumisesta.
Mutta että "jäähtyessään"??? Siis siinä samassako? Enpä ole yli viisikymppisen elämäni aikana koskaan huomannut! Päin vastoin perunan hyvä maku tulee esille vasta kun peruna jäähtyy ja kiinteytyy. Ettei vika ole perunalajikkeessasi tai jotenkin viallisessa (vihertyneessä) erässä?- perunoihin alkuperäiseltä
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
- löytyy sinun
perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
suustasi tai korviesi välistä, kun emme me muut ole tuollaiseen törmänneet.
Koskeeko tämä siis vain sopassa kelluvia perunoita (nehän imevät koko ajan makuaineita liemestä), vaiko myös "kuivana" syötäviä lisukeperunoita? - Anonyymi
perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
Olen samaa mieltä. Osa perunoista maistuu oudolle heti jopa samana päivänä tai seuraavana. Mieheni ei sitä maista mutta minulla erittäin hyvä makuaisti. Olen sitä myös ihmetellyt. Olen myös kokeillut eri tapoja keittää perunoita ja säilyttää niitä. Vielä ei ole valjennut.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen samaa mieltä. Osa perunoista maistuu oudolle heti jopa samana päivänä tai seuraavana. Mieheni ei sitä maista mutta minulla erittäin hyvä makuaisti. Olen sitä myös ihmetellyt. Olen myös kokeillut eri tapoja keittää perunoita ja säilyttää niitä. Vielä ei ole valjennut.
Sama täällä. Sen huomaa esimerkiksi kun paistaa aiemmin keitettyjä perunoita. Pelkään tuota pahaa makua ja yleensä maistan jokaisesta perunasta vähän ja saattaa olla, että joukossa on peruna tai muutama joita ei voi enää käyttää tai ei ollenkaan, mutta on käynyt niinkin, että tuo maku on kaikissa.
- Anonyymi
perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:
Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )
Enpä ole moista huomannut.
- en nyt
tiedä pahasta mausta, mutta perunan rakenne kyllä jotenkin kovettuu ja muuttuu muutenkin, jos kypsää perunaa keitetään uudestaan, eli valmiille keitolle vain nopea kuumennus, niin ettei pääse kiehumaan.
- vanha kokki
peruna on siitä kummallinen kasvis, että se ei todellakaan pidä uudelleen keittämisestä, kuumennuksen se sietää paljonkaan muuttumatta.
Mutta jos olette pakastaneet keiton jossa on perunoita, olette varmaan huomanneet myös toisen muutoksen. Esimerkiksi pakastettu lihakeitto on muuten ihan OK, paitsi perunat. Ne muuttuvat ryynimäisiksi, se johtuu solurakenteen muutoksista. Useimmiten kannattaa pakastaakin vain liemi muine lisukkeineen ja noukkia perunat pois. Uudet voidaan keittää vaikka erikseen, samaan aikaan kun lämmitetään pakastettu liemi. Outoon pahaan makuun en oikeastaan keksi muuta selitystä, kuin jo edellä jonkun mainitsema makujen imeytyminen perunaan.
- Anonyymi
Omasta mielestä taas maistuu melkeinpä paremmalta uudelleen lämmitettynä :p Siksi keitän aina mahdollisimman ison satsin. Olen jonkun selityksen kuullut tähän mutta en nyt muista sitä, joku kemiallinen reaktio siinä jäähdyttämisen aikana tapahtuu.
- Anonyymi
Ihan hyvä siitä mikrossa tulee kun lämmittää ja antaa sitten lämmön tasaantua.
- Anonyymi
Kaipaan myös vastausta.
Ei tarvitse olla edes soppaperuna.
Itsekasvatettu , keitetty peruna maistunut pahalle joidenkin yksilöiden kohdalla.
Myös paistinperunoissa olen huomannut jo 80-luvulla, kaupasta ostetuissa.- Anonyymi
Enpä ole tuollaiseen törmännyt koskaan. Just eilen keitin ylimääräisiä perunoita, ettei tänään tarvitse keittää vaan voi vain paistaa. En ole kotona ruuanlaittoaikaan ja siten toinen syöjä pääsee vähemmällä tänään.
- Anonyymi
En tiedä onko sama asia mutta itselläni löytyi syy mitä en ole tullut ajatelleeksi.
Höyrytin kerran perunoita ja huomasin, että perunoista jäi paha maku suuhun. Luulin että perunassa on vika ja vaihdoin merkkiä. Uudella merkillä meni hyvin kunnes kerran tuli taas se paha maku.
Huomasin, että molemmilla kerroilla olin ylikypsentänyt perunat! Olivat unohtuneet höyryttymään tunniksi normaalin puolen tunnin sijaan.
Enpä olisi uskonut että ylikypsyminen vaikuttaa makuun noin. Jouduin heittämään potut pois ja harmitti. Ensi kerralla olen tarkka ettei ylikypsy.
- Anonyymi
En ole edes huomannut tuollaista. Ylikypsäksi useimmiten menee ne perunat, jotka on muussiin tarkoitettu ja puikulatkin useimmiten.
- Anonyymi
Sama homma. Jää keitot tekemättä, koska perunan maku uudelleen lämmitettynä on epämiellyttävä.
- Anonyymi
Kuvittelua, ei ne mene keitossakaan miksikään moneen päivään, keitetyt perunat taas voi paistaa pannulla tai kiertoilmakypsentimessä kuorineen ja monta muutakin ruokaa voi tehdä ohukaisista lähtien. Hyvää tulee vaikka mikrossa lämmittämällä.
- Anonyymi
Ei todellakaan ala.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin578427Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh123279Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa
Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r262450Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1142000Kysely lieksan miehille
Olemme tässä pohtineet tällaista asiaa, että miten on. Tästä nyt on paljon ollut juttua julkisuudessakin aina sanomaleht801950Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta
kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.3501648Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä
Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa2411392FinFamin ryhmät
Älkää hyvät ihmiset luottako tähän tahoon. Ryhmiä on, mutta eivät ne toimi. Ihmisiä savustetaan ulos, vaikka näissä piir01181Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I101075Osmo Peltola voitti ansaitusti Kultaisen Venlan - Kirvoitti yleisöltä mahtavan reaktion!
JEE, onnea Osmo! Osmo Peltola voitti Vuoden esiintyjän Kultainen Venla -palkinnon. Isä-Peltsin ja Osmon luontoseikkailu661010