keitetyn perunan

paha maku

Miksi keitetty peruna alkaa jäähtyessään usein maistumaan tosi pahalle niin ettei esim. uudelleenlämmitetyn liha- tai makkarakeiton syöminen oikein innosta..? Kuka oikeasti tietää syyn moiseen?

15

5744

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perunan sisältämästä

      kaikenmaailman typestä ja nitraateista.

      Osta luomuviljelyä perunaa. Kunnon peruna maistuu esimerkiksi paistettuna aivan ihanalta.

      Tai viljele itse, lannoitteeksi palanutta kompostia, esimerkiksi hevostilalta palanutta lantaa, missä ei ole paljon typpeä.

      Muutama vuosi sitten viljelin vielä itse perunani, eikä sen parempia perunoita ollut koko maailmassa! Niitä voi syödä vaikka paljaaltaan!

    • mitä tarkoitat

      Eli KUINKA PIAN se "paha maku" ilmaantuu? Jos parin päivän päästä, se johtuu perunan hapantumisesta.
      Mutta että "jäähtyessään"??? Siis siinä samassako? Enpä ole yli viisikymppisen elämäni aikana koskaan huomannut! Päin vastoin perunan hyvä maku tulee esille vasta kun peruna jäähtyy ja kiinteytyy. Ettei vika ole perunalajikkeessasi tai jotenkin viallisessa (vihertyneessä) erässä?

      • perunoihin alkuperäiseltä

        Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )


      • löytyy sinun
        perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:

        Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )

        suustasi tai korviesi välistä, kun emme me muut ole tuollaiseen törmänneet.
        Koskeeko tämä siis vain sopassa kelluvia perunoita (nehän imevät koko ajan makuaineita liemestä), vaiko myös "kuivana" syötäviä lisukeperunoita?


      • Anonyymi
        perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:

        Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )

        Olen samaa mieltä. Osa perunoista maistuu oudolle heti jopa samana päivänä tai seuraavana. Mieheni ei sitä maista mutta minulla erittäin hyvä makuaisti. Olen sitä myös ihmetellyt. Olen myös kokeillut eri tapoja keittää perunoita ja säilyttää niitä. Vielä ei ole valjennut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen samaa mieltä. Osa perunoista maistuu oudolle heti jopa samana päivänä tai seuraavana. Mieheni ei sitä maista mutta minulla erittäin hyvä makuaisti. Olen sitä myös ihmetellyt. Olen myös kokeillut eri tapoja keittää perunoita ja säilyttää niitä. Vielä ei ole valjennut.

        Sama täällä. Sen huomaa esimerkiksi kun paistaa aiemmin keitettyjä perunoita. Pelkään tuota pahaa makua ja yleensä maistan jokaisesta perunasta vähän ja saattaa olla, että joukossa on peruna tai muutama joita ei voi enää käyttää tai ei ollenkaan, mutta on käynyt niinkin, että tuo maku on kaikissa.


      • Anonyymi
        perunoihin alkuperäiseltä kirjoitti:

        Siis en todellakaan tarkoita mitään pari päivää seisoneita perunoita, vaan juuri sitä, että esim. uudelleenlämmitetyn makkarakeiton tms. perunat maistuvat jotenkin karvailta. Ja perunat olen ostanut vaihtelevasti välillä itse kauhoen ne kaupan perunalaareista ja välillä niitä valmiiksi pussitettuja.. ( enkä ole enää mikään teini minäkään.. :) )

        Enpä ole moista huomannut.


    • en nyt

      tiedä pahasta mausta, mutta perunan rakenne kyllä jotenkin kovettuu ja muuttuu muutenkin, jos kypsää perunaa keitetään uudestaan, eli valmiille keitolle vain nopea kuumennus, niin ettei pääse kiehumaan.

      • vanha kokki

        peruna on siitä kummallinen kasvis, että se ei todellakaan pidä uudelleen keittämisestä, kuumennuksen se sietää paljonkaan muuttumatta.
        Mutta jos olette pakastaneet keiton jossa on perunoita, olette varmaan huomanneet myös toisen muutoksen. Esimerkiksi pakastettu lihakeitto on muuten ihan OK, paitsi perunat. Ne muuttuvat ryynimäisiksi, se johtuu solurakenteen muutoksista. Useimmiten kannattaa pakastaakin vain liemi muine lisukkeineen ja noukkia perunat pois. Uudet voidaan keittää vaikka erikseen, samaan aikaan kun lämmitetään pakastettu liemi. Outoon pahaan makuun en oikeastaan keksi muuta selitystä, kuin jo edellä jonkun mainitsema makujen imeytyminen perunaan.


    • Anonyymi

      Omasta mielestä taas maistuu melkeinpä paremmalta uudelleen lämmitettynä :p Siksi keitän aina mahdollisimman ison satsin. Olen jonkun selityksen kuullut tähän mutta en nyt muista sitä, joku kemiallinen reaktio siinä jäähdyttämisen aikana tapahtuu.

    • Anonyymi

      Ihan hyvä siitä mikrossa tulee kun lämmittää ja antaa sitten lämmön tasaantua.

    • Anonyymi

      Kaipaan myös vastausta.
      Ei tarvitse olla edes soppaperuna.
      Itsekasvatettu , keitetty peruna maistunut pahalle joidenkin yksilöiden kohdalla.
      Myös paistinperunoissa olen huomannut jo 80-luvulla, kaupasta ostetuissa.

      • Anonyymi

        Enpä ole tuollaiseen törmännyt koskaan. Just eilen keitin ylimääräisiä perunoita, ettei tänään tarvitse keittää vaan voi vain paistaa. En ole kotona ruuanlaittoaikaan ja siten toinen syöjä pääsee vähemmällä tänään.


      • Anonyymi

        En tiedä onko sama asia mutta itselläni löytyi syy mitä en ole tullut ajatelleeksi.

        Höyrytin kerran perunoita ja huomasin, että perunoista jäi paha maku suuhun. Luulin että perunassa on vika ja vaihdoin merkkiä. Uudella merkillä meni hyvin kunnes kerran tuli taas se paha maku.

        Huomasin, että molemmilla kerroilla olin ylikypsentänyt perunat! Olivat unohtuneet höyryttymään tunniksi normaalin puolen tunnin sijaan.

        Enpä olisi uskonut että ylikypsyminen vaikuttaa makuun noin. Jouduin heittämään potut pois ja harmitti. Ensi kerralla olen tarkka ettei ylikypsy.


    • Anonyymi

      En ole edes huomannut tuollaista. Ylikypsäksi useimmiten menee ne perunat, jotka on muussiin tarkoitettu ja puikulatkin useimmiten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1686
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1315
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1210
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1186
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      143
      1173
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1065
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1061
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      10
      997
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      976
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      864
    Aihe