Rantahämähäkki kotona

- vai monta? 8(

Sain äsken lattialta kiinni hirveän ison hämähäkin, Googlen mukaan se on rantahämppy, jonka purema vastaa lujaa ampiaisenpistoa.

Ongelma on se, että olen hyvin allerginen tavallisten hyttysten pistoille, ja mäkäräisen pisto saakin jo aikaan tosi pahan turvotuksen. Jos rantahämähäkki puree, en varmaan ehdi edes kyypakkaukselle saakka, saati naapuriin apua hakemaan.

Onko tämä hämähäkki vain kävellyt auringonpaisteen kunniaksi sisälle vai asuuko se täällä? Kuinka todennäköistä on, että niitä on täällä useampia? Ja tärkeintä: millä tavalla voin varmistaa, ettei niitä ole täällä enempää? Yleensä kannan tai hätistän ötökät parvekkeen kautta ulos, mutta näihin kamaluuksiin voisin harkita myrkkyä tai muita murhakeinoja. Mikä avuksi?

P.s. älkää kehottako googlaamaan - lajintunnistusoperaatio karmii vieläkin selkäpiitä, enkä tahdo nähdä enää yhtään kuvaa... :[

28

19637

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • rekisteröitymätön

   Rantahämähäkki on harvoja kotimaisia hämppyjä, jotka saavat ihon rikki, eli voivat edes teoreettisesti puraista ihmistä. Teoriaksi se sitten pitkälti jääkin, sillä ne purevat lähinnä puolustaessaan pesäänsä, jonka ne tekevät korkeaan heinikkoon ja muuhun kasvustoon rannan lähelle. Pesä on helposti näkyvä, puolikkaan golfpallon kokoinen pallonmuotoinen seittisyherö, jonka päällä ja lähellä naaras vahtii munia ja poikasia.

   Lisäksi, vaikka hämähäkin myrkkyä kuvataan "ampiaisenpiston" veroiseksi, se ei tarkoita, että kyseessä olisi sama myrkky. Tämä taas tarkoittaa, että myrkylle pitää altistua ainakin kerran, jotta keho kehittäisi sitä kohtaan reaktion (ampiaisenpisto tekee paukaman jo ensimmäisellä kerralla, koska myrkyssä on histamiinia, mutta varsinainen anafylaktinen shokki tulee vasta kehon kehitettyä yliherkkyyden ko. myrkyn proteiineille). Ei ole yhtään raportoitua tapausta, jossa rantahämähäkki olisi aiheuttanut allergisen reaktion kenellekään. Hämähäkit ja hyönteiset erosivat useita satoja tuhansia vuosia sitten toisistaan, joten niiden myrkyillä ei ole käytännössä mitään tekemistä toistensa kanssa.

   Hämähäkin purema voi tehdä kipeää, mutta voin luvata, että vaarallinen se ei ole. Jos et usko minua, voit etsiä tietoa medlinesta ja todeta, että hämähäkinpuremat ovat harvinaisia ja hämähäkkien aiheuttamat anafylaktiset reaktiot olemattomia. Sen sijaan hyttysten ja mäkäröiden tosiaan tiedetään aiheuttavan joillekin ihmisille hengenvaarallisia oireita. ON totta että maailmassa on oikeasti myrkyllisiä hämppejä (näistäkään ei tunneta allergista reaktiota), mutta kotimaisista lajeista ei ole minkäänlaista vaaraa.

   Rantahämähäkki ei asu kotonasi - sen luonnollinen elinympäristö on nimensä mukaisesti ranta ja muu kostea paikka - niitä voi olla myös kosteissa lehdoissa ja varjoisilla niityillä. Niitä tuskin on lisää ja vaikka olisi, et tosiaan ole vaarassa.

   Hämähäkit arvostavat kosteutta, siksi niitä ei juuri esiinny keskuslämmitystaloissa. Eli pitämällä lämmityksen päällä ja huolehtimalla tuuuletuksesta teet olot epämieluisaksi useimmille hämpyille.

   Itse hämähäkkejä suuresti rakastavana toivoisin, että myös hämppien kohdalla uskaltautuisit kantamaan kotiisi eksyvät otukset pihalle tappamisen sijaan. Ne ovat pieniä , hauraita olentoja, jotka eivät - ihan tosi - voi vahingoittaa sinua. Niillä ei ole mitään intoa joutua tekemisiin kanssasi, koska ne pelkäävät sinua paljon enemmän kuin sinä ikinä voisit pelätä niitä.

   • tutisevat vielä

    Hyvä tietää, etteivät hämpyt viihdy ihmisten kotona, vaikka tuolla eilisellä tuntuikin olevan perjantaimeno ja jonkinlainen napatanssi ohjelmassaan.

    Nyt kun tiedän ettei purema ole todennäköinen, lupaan ohjata seuraavan yökylään pyrkijän vanhaan tapaan pihalle. Eilinen hämppy joutui uimasilleen, ja minussa ehkä piilevä pieni hindu on kärsinyt lievistä omantunnontuskista koko päivän. Tästä näkee, mihin tietämättömyys johtaa: murhiin.

    Kiitos opista! :)


   • korjaus

    Hämähäkit ja hyönteiset erosivat useita satoja MILJOONIA vuosia sitten toisistaan.


   • tekstiä...!

    Asiallista ja hienoa tekstiä hämyrin olemuksesta tuossa edellä ...ihan todella pisteet sen kirjoittajalle...!

    Vaikka itse asiaan en liitykään, en voi olla sanomatta että on ilo lukea näin asiallista tekstiä...!

    Kiitos...!


   • ^nnu
    tekstiä...! kirjoitti:

    Asiallista ja hienoa tekstiä hämyrin olemuksesta tuossa edellä ...ihan todella pisteet sen kirjoittajalle...!

    Vaikka itse asiaan en liitykään, en voi olla sanomatta että on ilo lukea näin asiallista tekstiä...!

    Kiitos...!

    minulla on rantahämähäkki kotona lemikkinä ja sille tulee poikasiaa


   • ae

    Muistaakseni vesihämähäkki on se "ampiainen" suomen hämähäkeistä. Olen myös pyydystänyt roikaleen kaverini kimpusta jolla paidan alla useita kivuliaita puremia. Ei ollut rantahämähäkki keltaisine viiruineen.

    En tiennytkään tuota histamiinijuttua, mielenkiintoista.

    Muuten se hämppy on kenties huonehämähäkki. On myrkyllinen muttei kykene lävistämään ihmisen ihoa.


  • leevitsi

   Minulla on lemmikkinä oikeen iso rantahämähäkki eikä se ole purrut.Korkeintaan ruiskasi jotain ihme valkoista
   päin kun härnäsin sitä.Ja se on kädellä nätisti kun se ei joudu puristuksiin esim sormien väliin.Pituutta on
   noin 3 cm ja pikimusta.Syö surviaisen toukkia ja katkoja.Mutta se ei viihdy maalla kauaa.Sen on päästävä veteen,varastohämähäkki se voi olla.Se viihtyy maalla.

   • Dolomedes fimbriatus

    Se on vesihämähäkki, ei rantahämähäkki.


  • juhuu1234567890

   me löydettiin mökilt ranta hämppis ja laitettiin se purkkiin . kädessäki sitä tuli pidettyy ,onneks ei purru

   • ASDAAS

    HULLUT..
    INHOTTAVIA MULKEROITA KAIKKI HÄMIKSET ON..


  • KAVASSAV

   paikalle hyönteismyrkyttäjän joka myrkyttää koko asuntosi niin sen jälkeen tuskin
   on yhtäkään ötökkää missään..

  • ertkl

   Parvekkeen ovelle sopivasti sumutellen hyönteiskarkotteet pitävät pikku kuleksijoita poissa!

  • laborant88

   Jokainen hämähäkki halutessaan puree myös ihmistä. Tuntoaistista riippuen tietenkin kuka tuntee minkäkin, mutta itseäni on purrut ihan perus lukkikin, huuleen nimittäin, ei olisi varmaankaan kämmenpohjassa sattunut. Ps.myrkynmaku suussa..

  • rantahämäkki

   olen pitänyt ties kuinka monta rantahämähäkkiä kädessä tai päästänyt sen kävelemään käsivartta ylöspäin ja vasta yksi naaraspuolinen rantahämis on purrut minua käsivarteen. siitä puremasta jäi kaksi punaista kohtaa vaan ihoon mut nekin hävis sit 3-7 päivän päästä kyl se nyt tuntus tietenkin aika kivuliaalta sen purema et en itekkään kyl halua sen puremaa enää. mut jos sitä kipua pitäisi verrata johonkin niin voisin kyllä sanoa et se vastaa ampiaisen pistosta tai mäkäräisen puremaa, mut rantahämiksen pureman jälkeinen kipu katoaa n 1-1.5 tunnin kuluttua, mut tietenkin sekin varmaan riippuu ihan ihmisestä

   • ......:)

    Kerta se on ensimmäinenkin kun se puree:D au


  • tietjä

   Joo mut siis oon harrastanu hämppiksii monta vuotta ja olen todennut että ne tekävät pesiä seinien sisään (rantahämpikset)

  • neitonen roi

   Itseäni oli purrut sängyssä yön aikana isorantahämähäkki. Sain lajin tunnistettua kun löysin sen tänään aikaisemmin ovestani. n. 4,5-5cm läpimitaltaan jalkojen kanssa. Purema ollut nyt kaksi päivää ja pahentunut. Siinä oli kaksi pientä rakkulaa, kun otin puremakohdasta kameran macrolla kuvan. Nyt ne ovat puhjenneet ja vuotavat visvaa. Kovin on kipeä. Niin miten se nyt meni, kun tässä oli puhetta että eivät pesi sisätiloissa, ja sitten oli myös toisenlaisia mielipitteitä. Kertokkaahan nyt mikä se on se todennäköisin scenaario? Asutaan varmaan 700m lähimmästä vesistöstä. Koirankaan kanssa ei olla siellä käyty lenkillä. Ovet ja ikkunat on asunnossa ollu auki kuumuuden takia päivisin, yöllä ei voi piettää ko naapurin kissat tullee ikkunoista sisälle :D

   • Dolomedes fimbriatus

   • jäykäksi_kouristaa

    Periaatteessa kaikki purevat ja pistävät ihon rikkovat öttiäiset voi siirtää mitä vain ympäristössä esiintyviä bakteereja verenkiertoon.

    Ajatelkaapa että jos ei olisi jäykkäkouristusrokotusta. Kyllä varmaan olisi monella jäykkäkouristus ötökän pureman jälkeen.


  • one way hämiksille

   Suomen mittakaavassa olen nähnyt aika järkäleisen kivikkohämähäkin (huomasin sen keväällä vierelläni sohvalla ja lennätin sen ulos) ja viime kesänä ovesta pyrki sisälle oletettavasti kevervahämähäkki. Aika isoja molemmat. Vaikka eivät isoja olekkaan.

   Tunnistaminen ei ole helppoa.

  • xxxxx3

   Epämieluisat ötökät saa helposti sisältä ulos kun laitat lasin ötökän päälle ja pujotat sitten jonkun paperin tai kortin pohjaksi. Ampparit ja muut saa näin turvallisesti siirrettyä ulos, ei tarvii aina litistää ja myrkyttää.

   • Sähkö tappaa!

    Ampiaiset tapetaan heti ilman mitään armoa, ne ovat vaarallisia otuksia etenkin näin syksyisin mutta muutenkin. Nykyään käytän sähkökärpäslätkää, käristän ne perkeleet!


   • pisti kyllä
    Sähkö tappaa! kirjoitti:

    Ampiaiset tapetaan heti ilman mitään armoa, ne ovat vaarallisia otuksia etenkin näin syksyisin mutta muutenkin. Nykyään käytän sähkökärpäslätkää, käristän ne perkeleet!

    Ampiainen pisti viikko sitten. Oli ehkä puoli tuntia jonkinlaista jomotusta ja se siitä.

    Viime kesänä pisti useampi toiseen käteen lyhyen ajan sisään. Siitäkään ei ollut kummempaa ongelmaa.

    Ei ne nyt mitään vaarallisia ole jos ei ole niille allerginen.


   • Sähkö tappaa!
    pisti kyllä kirjoitti:

    Ampiainen pisti viikko sitten. Oli ehkä puoli tuntia jonkinlaista jomotusta ja se siitä.

    Viime kesänä pisti useampi toiseen käteen lyhyen ajan sisään. Siitäkään ei ollut kummempaa ongelmaa.

    Ei ne nyt mitään vaarallisia ole jos ei ole niille allerginen.

    Ampiaiset pistävät ilman mitään syytä erityisesti syksyllä, ilkeitä pikku paskiaisia. Kun sellainen tulee sisälle isken sähkökärpäslätkällä, jäävät siihen kiinni. Sitten vaan virtaa niin kauan että savu alkaa nousta!

    Mehiläiset ja kimalaiset ovat aivan eri maata, eivät ole pahansuopia. Ne ohjataan parvekkeen kautta ulos mutta ampiaiset eivät saa mitään armoa!


   • Sähkö tappaa! kirjoitti:

    Ampiaiset tapetaan heti ilman mitään armoa, ne ovat vaarallisia otuksia etenkin näin syksyisin mutta muutenkin. Nykyään käytän sähkökärpäslätkää, käristän ne perkeleet!

    Ei ne mitään vaarallisia ole.
    Ihmisten parissa vallitsee muuten sellainen mielenkiintoinen ilmiö, että mitä kiroilevampi kovanaama ja vaimonhakkaaja, sen pahemmin hän pelkää öttiäisiä.


  • avato1

   Ampiaiset eivät ole koskaan pistäneet minua., ei edes syksyllä lentävät työläiset. Ampiaiset kävelevät käsivarrellani. Vähän aikaa tutkivat ja lentävät pois. Parhaimmillaan on ollut 3 ampiaista samanaikaisesti kävelemässä kyynärpään alapuolella. Kunhan ei sieraimeen ampparia päästä menemään, niin ei ongelmia tule. Ampiaisia moni tuntuu turhaan panikoivan.

  • juukäviehkätuollainen

   Minulla tuli äskettäin sisään todennäköisesti terassin auki olevan oven kautta kerrostalossa aika iso rantahämähäkki (varmaankin?). Katsoin että siinä oli jotain ehkä vaaleita raitoja ja jalat ehkä noin 3, 5 cm, ehkä pidemmätkin? ja ruumis miltei yhtä pitkä siinä jalkojen keskellä. Tosin ne jalat oli kyllä ruumista pidemmät.Oli aika nopea liikkeissään seinällä painaessaan mutta sain sen läpinäkyvän juomalasin alle ja paperin ujutettua juomalasin reunan alle, eli hämiksen sain kiinni . Mutta kyllä se yritti sieltä painaa paperin raosta karkuun vaikka ihan omaksi parhaakseen se jahti ja juomalasin alle joutuminen oli ja sen jälkeen pihalle siirto muutaman
   kymmenen metrin päähän. Jaa siis ilmeisesti se vesihämähäkin purema sattuu sitten enemmän kun tuon mahdollisesti mulla vierailleen rantahämähäkin. Siitä huolimatta en kyllä olis ottanut tuota käsivarrelleni kävelemään niin kuin joku viestiketjussa oli sanonut noille
   tekevänsä. En pidä ampiaisen pistostakaan(sitäpaitsi olen sille ampiaisenpistolle vähän allerginenkin jonkun verran eli ylitti sen ko. rajan niissä verikokkeissa). Vaikkei nuo hämikset varmaan helpolla pistä/pure leuoillaan niin en kyl kättä juuri sen pienen puraisun riskin takia niille viitsisi tarjota. Eli pihalle vaan sitten vierailijat!, ainakin nuin isot jotka nyt minulla vieraili.

  • luontoon-takaisin

   Havaitsin äskettäin rantahämähäkin keskellä kaupunkia parkkipaikalla haahuilemassa.
   Olisikohan jonkun rantavierailijan vaatteissa sinne tullut.
   Vein sen läheisen järven rantaan, mihin vilkkaasti katosi.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   611
   5880
  2. Rakastan sua nainen vieläkin

   mut aion pysyy hiljaa 😔
   Ikävä
   68
   2960
  3. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

   Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
   Maailman menoa
   123
   2467
  4. Kova oli pauke!

   Kyllä oli viime yönä kova pauke Iisalmessa. Koko kaupunki taisi herätä ja säikähtää moista pauketta. Eikö tämä riko jo
   Iisalmi
   62
   2002
  5. Kerro kolme hyvää asiaa

   kaivatustasi :)
   Ikävä
   85
   1715
  6. Sitä vielä...

   Että tiedätkö olisiko meidän suhde jotenkin kiellettyä/laitonta?
   Ikävä
   54
   1316
  7. Sunnuntain kirjainleikkejä

   Kuinka monta kirjainta kaivattusi etu- ja sukunimissä on yhteensä? Ap vastaa 11 ja miehen nimi alkaa heheee Jiillä 🧑‍🍳
   Ikävä
   20
   1292
  8. Pelkään, etten unohda sinua koskaan

   Ja olo jää tällaiseksi. Kuin jotain puuttuisi koko ajan. 💔
   Ikävä
   43
   1131
  9. 105
   1101
  10. Luovutetaanko nainen?

   En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
   Ikävä
   66
   1032
  Aihe