LISÄÄ ASIALLISTA TIETOA

Faktat kunniaan

Geenimanipulaatiosta on vaikea saada luotettavaa tietoa. Yhtäällä markkinaperustein ongelmia salataan, kriitikot taas liioittelee ja näkee mörköjä turhaakin. Nyt tarvittaisiin asiallista tietoa.
Geenimanipulaatio on oikein ja kontrolloidusti käytettynä tehokas eliöiden jalostusmuoto. Mutta jos tuotetaan vain ominaisuuksia lyhytnäköisesti ja markkinoita ajatellen, ehkä tuotetaan myös tuhoa ja vaaratekijöitä.
Villistä manipuloinnista pitäisi päästä tieteellisesti ja eettisesti kontrolloituun. Se vaatii järkeä ja malttia kaikilta mukana olevilta.

4

638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihankstosi

      Olet oikeassa, että luotettavaa tietoa on vaikea saada aiheesta. Esimerkiksi lehtijutut, joissa on mukana kriittistä asennetta geenimuunteluun (siis asennetta, joka ei varauksetta julista: "Geenimuuuntelu on upeaa...") eivät tahdo mennä läpi. Muista kohdista:

      "Geenimanipulaatio on oikein ja kontrolloidusti käytettynä tehokas eliöiden jalostusmuoto."

      Ihmetyttää aika lailla, mihin tietoihin tuon väittämäsi perustat. Geenimanipulaatio on jo perusajatukseltaan vanhentunut eikä mikään oppi ole sen parempi kuin peruslähtökohdat sen takana. Geenimanipulaation perustava ajatus on: Yksi geeni tuottaa yhden ominaisuuden. Tämä on täysin pitävästi osoitettu vääräksi olettamaksi tieteen piirissä.

      Siten, koska yksi geeni tuottaa useamman kuin yhden ominaisuuden, menetelmää tuskin voi pitää minään tehokkuuden malliesimerkkinä. Edelleen uuden geneettisen aineksen liittäminen isäntäeliöön on fyysisestikin kaikkea muuta kuin tarkkaa. Aineksen suuntaamista voisi verrata ammuntaan. Geenimanipuloinnin kannattajat kuvaavat tämän mielellään tätä analogiaa soveltaen tarkkuusammunnaksi (siis kuten pistoolilla ammuttaessa), mutta todellisuudessa se muistuttaa korkeintaan haulikolla ampumista. Siis aines kulkeutuu ehkä vähän sinne päin.

      Edelleen jos aines sattuisikin lopulta päätymään sinne mihin se on tarkoitettu, niin ei ole takeita siitä, että se toimisi siellä -halutulla tavalla. Riittävästi tietoa ei ole esimerkiksi siitä, miten epäpuhtauksien (kuten "roska-dna") mukaantulo vahingossa vaikuttaa.

      Edelleen, vaikka aines päätyisi haluttuun paikkaan ja toimisikin siellä (halutulla tavalla -kuten olemme nähneet, tässä on aika monta epävarmuustekijää) ei ole mitään takeita että se pysyisi siellä. Edelleen jos ainekseen on liitetty promoottori, se saattaa luoda kuuman pisteen, joka vie koko solun epätasapainoon.

      Ymmärtänet siis, että ihmettelen todella, mille seikoille perustat väittämäsi "tehokkaasta jalostusmuodosta".

      "Yhtäällä markkinaperustein ongelmia salataan"

      Tämä on totta. Jos menetelmä todella olisi niin tehokas, turvallinen, ympäristöystävällinen jne kuin sen edistäjät väittävät, niin miksi aineistot niin usein salataan. Tässä on helppo piiloutua "liikesalaisuuden" taakse, mutta totuus on, että näyttöä turvallisuudesta ei ole riittävästi.

      "kriitikot taas liioittelee ja näkee mörköjä turhaakin"

      Kuten mitä muka? Voitko oikeasti syyttää kriitikoita, kun tutkimusaineistoja salataan, kriittisiä tutkijoita hiljennetään (Esimerkiksi tutkimusapurahoja hakiessa tieto, että on kritisoinut geenimuuntelua todennäköisesti johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Siten tutkijan pitää olla omavarainen, jos aikoo esittää kritiikkiä)eikä yleisölle edes ilmoiteta geenimuuntelun edistämistoimista, kuten avoviljelmien käyttöönotosta. Menetelmänä geenimanipuloinnin tulee selviytyä siitä testistä, että se osoitettaisiin turvalliseksi menetelmäksi. Tätä se ei vielä ole tehnyt ja on aika kyseenalaista, että se ikinä onnistuu.

      "Villistä manipuloinnista pitäisi päästä tieteellisesti ja eettisesti kontrolloituun."

      Sikäli kun tuollaista perusteiltaan vanhentunutta menetelmää kannattaa yleensä soveltaa. Kontrollia kylläkin tarvitaan lisää.

      • dfghjklö

        No jos geenimuuntelu on vanhanaikaista, niin mikä sitten on mielestäsi uudenaikaista?
        Asia on kyllä niin, että amatöörien olisi syytä pysyä tieteestä kaukana ja keskityä esim. uusien uskonlahkojen perustamiseen tai harrastella ufotutkimuksen parissa. Maasäteilystäkin voisi löytyä eräille mielenkiintoista toimintaa.


      • mitään
        dfghjklö kirjoitti:

        No jos geenimuuntelu on vanhanaikaista, niin mikä sitten on mielestäsi uudenaikaista?
        Asia on kyllä niin, että amatöörien olisi syytä pysyä tieteestä kaukana ja keskityä esim. uusien uskonlahkojen perustamiseen tai harrastella ufotutkimuksen parissa. Maasäteilystäkin voisi löytyä eräille mielenkiintoista toimintaa.

        ..muuta sanottavaa kuin asettaa edellinen vastaaja harrastelijaksi ja amatööriksi. Olisiko liikaa vaadittu että sinäkin pysyisit asiassa ja osaisit jotain perustella väitteitesi tueksi. Pelkkä mollaaminen näyttää olevan mielipuuhaasi, eikä sanoillasi ole mitään painoarvoa. Älä anna tuulten heiluttaa huuliasi.


    • ei mitään huvikseen puuhast...

      Geenimuuntelu vaatii paljon tietoa ja osaamista. Kalliita laitteita, erikoistekniikoita ja tiloja. Homma on hyvin aikaa vievää - ideasta tuotteeksi ei päästä alta kymmenen vuoden.

      Mitään ei siis ryhdytä tekemään vaan huvikseen, kokeillaan nyt tuotakin, vaan kaikki on pitkälle harkittua ja suunniteltua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3464
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1948
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1578
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1415
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1058
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe