KAUANKO PAISTI UUNISSA???

Nimetön

APUA!

Minulla on 1,5kg marinoitu sian paisti.
Onko jonkinlaista nyrkkisääntöä kaunanko ja millä lämmöllä tulisi tällainen jötkäle paistaa?
Minulla ei ole apunani mittaria, joten tarvitsisin osviittaa antavan lämpö-/aika-määritelmän.

16

13433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      Mikä olisi paras keino 1,5kg, nopeaan sulattamiseen?

      • Uunimies71

        laita kylmään veteen sulaa. ja tunti ja kilo uunissa 150c ja vähän vettä mukaan niin ei kuiva


      • vielä yksi kysymys
        Uunimies71 kirjoitti:

        laita kylmään veteen sulaa. ja tunti ja kilo uunissa 150c ja vähän vettä mukaan niin ei kuiva

        neuvoista =).

        Vielä yksi kysymys.
        Onko vaarallista jos sulattaa lihan mikrossa?


      • Paistinpaistaja
        vielä yksi kysymys kirjoitti:

        neuvoista =).

        Vielä yksi kysymys.
        Onko vaarallista jos sulattaa lihan mikrossa?

        Miten niin "vaarallista"?
        Ei se nyt terveydellisesti ole mitenkään vaarallista, mutta paistinpaistamisen hyvälle lopputulokselle sen on sikäli "vaarallista", ettei liha tykkää liian nopeasta sulamisesta. Ja varsinkin kokonainen paisti, jota ei mielellään pitäisi pakastaa ollenkaan, mikäli suinkin voi välttää.
        No esim. riistan (hirven) kohdalla sitä monesti on käytännön syistä vaikea välttää.


      • Onko vaarallista
        Paistinpaistaja kirjoitti:

        Miten niin "vaarallista"?
        Ei se nyt terveydellisesti ole mitenkään vaarallista, mutta paistinpaistamisen hyvälle lopputulokselle sen on sikäli "vaarallista", ettei liha tykkää liian nopeasta sulamisesta. Ja varsinkin kokonainen paisti, jota ei mielellään pitäisi pakastaa ollenkaan, mikäli suinkin voi välttää.
        No esim. riistan (hirven) kohdalla sitä monesti on käytännön syistä vaikea välttää.

        jos pakastettu liha on sulannut kerran ja pakastettu sitten udelleen? Onko tämäkin operaatio ihan vaaratonta?


      • pakastettua
        Onko vaarallista kirjoitti:

        jos pakastettu liha on sulannut kerran ja pakastettu sitten udelleen? Onko tämäkin operaatio ihan vaaratonta?

        ja sulatettua ruokaa ei saa sellaisenaan pakastaa uudestaan ilman täyttä läpikypsennystä/kuumentamista. Kypsennyksen/kuumennuksen jälkeen voi taas pakastaa uudelleen kuten tuoretta tuotetta.


      • ei saa
        pakastettua kirjoitti:

        ja sulatettua ruokaa ei saa sellaisenaan pakastaa uudestaan ilman täyttä läpikypsennystä/kuumentamista. Kypsennyksen/kuumennuksen jälkeen voi taas pakastaa uudelleen kuten tuoretta tuotetta.

        onko se vaarallista ?


      • pääsevät
        ei saa kirjoitti:

        onko se vaarallista ?

        jylläämään heti, kun tuote on sulanut. Jos sen pakastaa uudestaan, pakastat myös bakteerit talteen. Mutta jos kypsennät/kuumennat tuotteen, bakteerit kuolevat, ja on ikään kuin "tuore" tuote. MAKU ei tästä soutamisesta ja huopaamisesta toki tykkää, eikä tuotteen rakenne.


      • sen vierestä
        pääsevät kirjoitti:

        jylläämään heti, kun tuote on sulanut. Jos sen pakastaa uudestaan, pakastat myös bakteerit talteen. Mutta jos kypsennät/kuumennat tuotteen, bakteerit kuolevat, ja on ikään kuin "tuore" tuote. MAKU ei tästä soutamisesta ja huopaamisesta toki tykkää, eikä tuotteen rakenne.

        kun pakastat lihaa parastat myös vettä joka on varastoitunut lihan solukkoon. Solukko menee enemmän tai vähemmän rikki pakastaessa johtuen solunesteiden laajenemisesta. Liha on aika turvassa niin kauan kun se on kunnon pakkasessa, mutta heti kun sulatat sen, bakteerit pääsevät tekemään tepposia, johtuen osittain rikkoontuneesta solurakenteesta. Jos pakastat tuotteen uudellee, niin kuin edellä mainittiin pakastat myös bakteerit sekä rikot edelleen solurakennetta johon jo lihassa valmiina olevat bakteerit pääsevät heti sulaessa kiinni.

        Eli ei pitä pakastaa sulanutta tuotetta uudelleen ja sulanutkin tulisi aika nopeasti valmistaa ruuaksi.

        Mitä hitaammin sulatat pakasteen, esim jääkaapissa tai kylmässä vedessä sitä vähemmän solurakenne kärsii, täysin solujen hajoamista ei voi estää millään sulatustavalla. Mikrossa sulattamista en suosittele kuin pakastevihanneksille.


      • vaikka roskiin
        vielä yksi kysymys kirjoitti:

        neuvoista =).

        Vielä yksi kysymys.
        Onko vaarallista jos sulattaa lihan mikrossa?

        Minulla oli varmaan Suomen ensimmäisiä mikroja, sellainen iso, raskas kone.Ja sen jälkeen erilaisia. Nykyisin ei mikrolla ole asiaa keittiööni, kun kaiken voi tehdä ilmankin, esim.sulatukset harkitsemalla aamulla, mitä laittaa illalla ja ottamalla ne elintarvikkeet ulos pakkasesta, joiden täytyy sulaa ennen laittoa, esim.liha ja kala.Vihanneksethan voi enimmäkseen valmistaa pakasteista.-Luin nimittäin vuosi sitten tutkimuksesta, jossa hiiret kuolivat, kun saivat vain mikroruokaa.


      • vanha kokki
        vaikka roskiin kirjoitti:

        Minulla oli varmaan Suomen ensimmäisiä mikroja, sellainen iso, raskas kone.Ja sen jälkeen erilaisia. Nykyisin ei mikrolla ole asiaa keittiööni, kun kaiken voi tehdä ilmankin, esim.sulatukset harkitsemalla aamulla, mitä laittaa illalla ja ottamalla ne elintarvikkeet ulos pakkasesta, joiden täytyy sulaa ennen laittoa, esim.liha ja kala.Vihanneksethan voi enimmäkseen valmistaa pakasteista.-Luin nimittäin vuosi sitten tutkimuksesta, jossa hiiret kuolivat, kun saivat vain mikroruokaa.

        Oliko mikroaaltouunisi niitä vesijäähdytteisiä?


      • noista teknillisistä
        vanha kokki kirjoitti:

        Oliko mikroaaltouunisi niitä vesijäähdytteisiä?

        asoista.


    • kestää vuosia

      osta toki halpishallista mittari. Sen hinta korjaantuu jo siitä, että yhdellä kertaa paistos menee metsään. Sianliha kannattaa kypsentää uunin lämpötilassa 120 astetta ja kun mittari näyttää 87 astetta, on paisti valmis. Nyrkkisääntö on, että tunti uunissa kiloa lihaa kohti, eli siis 1,5 kg:n paisti vaatii noin 90 minuuttia.Mutta mittarilla saa tosi mehevän paistin. Kannattaa kypsyttää paistipussissa, niin ei paistista tule "kengänpohjaa".

      • vanha kokki

        Aikoinaan minulle opetettiin uunipaistosta. Uunissa paistettaessa ensimmäinen kilo vaatii puolitoista tuntia, seuraavat tunnin, joten puolentoista kilon paisti vaatinee kahden tunnin uunituksen. Mutta kuten sanoit mittari on hyvä väline, ei tarvitse kuin vilkaista astemäärää, joka on merkitty mittariin sen elukan nimellä, mistä paistettaessa on kyse.


    • Rajaton

      Muistaakseni joku nyrkki sääntö että 175 astetta ja tunti/kg eli puolitoista tuntia ja anna rauhassa vetäytyä folion alla ainakin puoli tuntia. tällä välin ehtii tehdä vaikka peruna/ kasvis lisäkkeen uunissa. itse käytän aina digitaali mittaria ja on rahan arvoinen sijoitus.

    • poroaihe

      meinasin poroa 1,0kg kauanko uunissa ja mikä lämpö montako astetta ei ole mittaria

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen jotenkin

      Epävarma ulkonäöstäsi
      Ikävä
      219
      5983
    2. Minun rakkaani.

      Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m
      Ikävä
      26
      3764
    3. Koska näet seuraavan kerran

      Kaivattusi? Onko päivä tiedossa vai sattumasta kiinni?
      Ikävä
      82
      2607
    4. Ootko nainen jotenkin

      itseäs täynnä? Mars laihduttamaan. 🫵🏽 K
      Ikävä
      39
      2131
    5. Hyvästi.....

      En vain enää jaksa.....
      Ikävä
      33
      1912
    6. Hyvää yötä

      Mm❤️
      Ikävä
      45
      1878
    7. Ongelma Ibizalla

      Mistä saada triatleetin jalkaan mahtuva kenkä häitä varten?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1775
    8. Eelle

      Huomenta,ajattelen sua..
      Ikävä
      21
      1656
    9. Hauskaa nimipäivää rakkaalle!

      On kova ikävä. Rakastan sua ikuisesti ❤️🤗😘
      Ikävä
      27
      1502
    10. Tappajamanne kiinni

      Herätys koko Mikkeli! Nyt tietoa kehiin, että saadaan tämä tappaja kiinni!
      Mikkeli
      33
      1488
    Aihe