avokado probleema

raato2

mulla joskus jää avokado raa-aksi ja osittain liian kypsäksi,on mennyt jo monta avoa hukkaan.Tietääkö kukaan mistä johtuu.

7

12521

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Josuli

      avokadoa. Se pitaisi olla hiukan pehmea kun ostat sen. Alaka sailyta sita liian kauan vaan syo se aika pian oston jalkeen niin se ei mene pilalle.

      • Semivege

        Jos ne ovat jo kaupassa syömäkypsiä, on tietysti helpompi jo siinä painelemalla todeta, onko siellä epäilyttävän pehmeitä (tai liian kovia) kohtia kuoressa. Kuorikin usein tummuu niistä kohdin kuin se on pilaantunut.

        Mutta koska raakaravinnolla tulee syötyä *paljon* avokadoja, se ei paljon lohduta kun kaupassa on avokadot melkein aina kivikovia.


      • avokadon
        Semivege kirjoitti:

        Jos ne ovat jo kaupassa syömäkypsiä, on tietysti helpompi jo siinä painelemalla todeta, onko siellä epäilyttävän pehmeitä (tai liian kovia) kohtia kuoressa. Kuorikin usein tummuu niistä kohdin kuin se on pilaantunut.

        Mutta koska raakaravinnolla tulee syötyä *paljon* avokadoja, se ei paljon lohduta kun kaupassa on avokadot melkein aina kivikovia.

        Niitä ei tosiaan kannata ostaa kaupasta sellasina kirkkaan vihreinä koska sillon ne on vielä liian raakoja ja maistuu ihan puisevilta. Toisaalta jos avokado on jo kauttaaltaan sellanen ruskee ja liian löllö, se myös maistuu öklöltä vaikkei se ookaan siinä vaiheessa vielä varsinaisesti pilaantunu vaan siis ylikypsä. Toki harkintaa voi käyttää, voihan se olla pilaantunukin.

        Sillon avokado on yleensä ihan jees ku se on selkeesti kauniin vihree kauttaaltaan muttei siis ihan sellanen hehkuvan kirkkaan vihree, ja tärkeetä on kokeilla siitä kapeestä päästä- jos se on pehmee, niin sillon koko kaado on kypsä. Jos se kapee nuppupää on kova, niin muukin hedelmä on liian kova vielä.

        Ja älkää hyvät ihmiset syökö avokaadoja sellasenaan vai laittakaa aina niiden kanssa sitruunamehua tai jotain muuta herkullista kastiketta.


    • Semivege

      Avokadot kärsivät kolhimisesta, mutta ennenkaikkea kuljetuksen aikana tapahtuneesta paleltumisesta.

      Olen mestari tunnistamaan hyvät hedelmät kaupan hedelmäosastolla, mutta avokadoista ei pysty mestarikaan aina tietämään, mikä tulee kypsymään nätisti kotona, mikä taas pilaantuu.

      Ja kun avot vielä ovat täysin ällöttäviä pilaantuneina, ja raakana samaten täysin syömäkelvottomia. Niiden täytyy olla juuri täydellisiä. :-)

      Mutta vinkkinä, maista niitä isompia ja ohutkuorisempia avokadoja. En muista lajiketta, mutta se on isompi ja ohutkuorisempi kuin Hass. Ne eivät minun kokemukseni mukaan ole läheskään yhtä usein pilalla kuin hassit. Niiden maku on tosin erilainen, se on ikäänkuin vetisempi. Mutta eipä tarvitse heittää roskiin niin usein.

      • raato2

        mikäs olis paras säilytyslämpötila.mulla on aina kesällä keittiön ikkuna auki ja siinä lähellä pidän myös avokadot ja yöllä voi olla näin alkukesästä joskus kylmä.voiskos se kylmettää avot,onko kuin herkkiä viileälle ilmalle.


      • Semivege
        raato2 kirjoitti:

        mikäs olis paras säilytyslämpötila.mulla on aina kesällä keittiön ikkuna auki ja siinä lähellä pidän myös avokadot ja yöllä voi olla näin alkukesästä joskus kylmä.voiskos se kylmettää avot,onko kuin herkkiä viileälle ilmalle.

        No en tiedä kuinka kylmä siinä tulee, mutta en usko, että ikkunasta tuleva viileys niitä vahingoittaa.


      • Tomaatin ystävä
        raato2 kirjoitti:

        mikäs olis paras säilytyslämpötila.mulla on aina kesällä keittiön ikkuna auki ja siinä lähellä pidän myös avokadot ja yöllä voi olla näin alkukesästä joskus kylmä.voiskos se kylmettää avot,onko kuin herkkiä viileälle ilmalle.

        Kaupoissa asiakkaat puristelevat kypsyvät avokadot pilalle (mustiksi). Avokado on sikäli herkkä, että se kypsyessään saa "vioittuneen" kannan kautta ilmaa "happea" ja tummuu kannasta lähtevän putkistonsa kautta. Se putkisto muuttuu sitkeäksi "langaksi" avokadon sisällä.
        Siksi ostan avokadon aina vihreänä "kivikovana". Mielummin pieni kannan osa vielä paikallaan suojaamassa sitä haitalliselta "ilmavuodolta". Ne eivät kypsy puussa vaan alkavat kypsyä vasta kerättyinä. Joudun siis odottelemaan kotona sen kypsymistä päivän tai pari.
        Jos se vihreä ei sitten kypsykkään kunnolla, se on joutunut kaupan käsittelyssä jossain vaiheessa liian kylmään. Sellaiseen olen törmännyt jopa Cran Canarialla; se kypsyi n. 1 1/2 viikkoa. Joskus ne vielä kypsyvät epätasaisestikin.
        Kypsä leikattu avokado tummuu ilman vaikutuksesta nopeasti. Siksi se suojataan kelmulla. Jos sitä pilkotaan johonkin, eikä heti syödä tummumista hidastaa sitruunan mehu. On olemassa joitakin lajikkeita joita se tummuminen ei haittaa. Siis eivät tummu pilalle.
        Kun tuon ne (4 - 5 kpl) raakana kotiin toimin seuraavasti:
        Yksi kypsymään huoneen lämpöön (jos ei jo edellisestä erästä ole). Jos huoneen lämpö on alle 20 astetta, kannattaa etsiä jokin kohta jossa olisi n. 22 - 24 astetta. En usko niiden varsinaisesti olevan muuten vedolle tai viileälle arkoja.
        Loput jääkaapin ylähyllylle. Eli jääkaapin "lämpimimpään" paikkaan. Kylmä menee aina alas, siksi ylähylly. Jos jo on kypsiä tai puoliksi käytety (kelmussa), nekin säilytetään jääkaapin ylähyllyllä.
        Kun sitten tarvitaan lisää kypsiä avokadoja, ne otetaan 1 - 2 vuorokautta ennen tarvetta huoneen lämpöön kypsymään.
        Näin kierrättäen kaupasta jääkaappiin ja huoneen lämpöön minulla on aina käyttökelpoinen avokado valmiina.

        Avokado maistuu minulle parhaiten ruisleivän päällä, juusto ja kalkkunaviipaleiden
        kanssa. Sopii myös hyvin näkkäreihin ja vaaleisiinkin leipiin. En käytä mitään rasvoja. Rasvan korvaa kypsä avokado.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      69
      2512
    2. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      24
      2187
    3. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      105
      2157
    4. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      99
      2121
    5. Kyllä on Vasemmistoliitosta Koskelan johdolla tullut todellinen ääripuolue

      se on niin tulipunainen kuin olla voi, ja selvästi haluaa jatkuvasti eripuraa, ja repiä kansaa kahtia. Siinä on jo vuod
      Maailman menoa
      9
      2062
    6. Trump huonommassa kunnossa kuin Usasta virallisesti sanotaan?

      "Terveys on vakaa mutta ei normaali".Uskallan melkein sanoa,että Trumpin terveydentilaa kaunistellaan.Myös se että se nu
      Maailman menoa
      107
      1963
    7. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1895
    8. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      595
      1875
    9. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      21
      1669
    10. Kemet lomautukset

      Onkohan tuo oikein lain mukaista toimintaa jatkaa jo lomautettuina olevien uudelleen lomautusta yhdenvertaisuuden ja tas
      Suomussalmi
      41
      1443
    Aihe