avokado probleema

raato2

mulla joskus jää avokado raa-aksi ja osittain liian kypsäksi,on mennyt jo monta avoa hukkaan.Tietääkö kukaan mistä johtuu.

7

12462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Josuli

      avokadoa. Se pitaisi olla hiukan pehmea kun ostat sen. Alaka sailyta sita liian kauan vaan syo se aika pian oston jalkeen niin se ei mene pilalle.

      • Semivege

        Jos ne ovat jo kaupassa syömäkypsiä, on tietysti helpompi jo siinä painelemalla todeta, onko siellä epäilyttävän pehmeitä (tai liian kovia) kohtia kuoressa. Kuorikin usein tummuu niistä kohdin kuin se on pilaantunut.

        Mutta koska raakaravinnolla tulee syötyä *paljon* avokadoja, se ei paljon lohduta kun kaupassa on avokadot melkein aina kivikovia.


      • avokadon
        Semivege kirjoitti:

        Jos ne ovat jo kaupassa syömäkypsiä, on tietysti helpompi jo siinä painelemalla todeta, onko siellä epäilyttävän pehmeitä (tai liian kovia) kohtia kuoressa. Kuorikin usein tummuu niistä kohdin kuin se on pilaantunut.

        Mutta koska raakaravinnolla tulee syötyä *paljon* avokadoja, se ei paljon lohduta kun kaupassa on avokadot melkein aina kivikovia.

        Niitä ei tosiaan kannata ostaa kaupasta sellasina kirkkaan vihreinä koska sillon ne on vielä liian raakoja ja maistuu ihan puisevilta. Toisaalta jos avokado on jo kauttaaltaan sellanen ruskee ja liian löllö, se myös maistuu öklöltä vaikkei se ookaan siinä vaiheessa vielä varsinaisesti pilaantunu vaan siis ylikypsä. Toki harkintaa voi käyttää, voihan se olla pilaantunukin.

        Sillon avokado on yleensä ihan jees ku se on selkeesti kauniin vihree kauttaaltaan muttei siis ihan sellanen hehkuvan kirkkaan vihree, ja tärkeetä on kokeilla siitä kapeestä päästä- jos se on pehmee, niin sillon koko kaado on kypsä. Jos se kapee nuppupää on kova, niin muukin hedelmä on liian kova vielä.

        Ja älkää hyvät ihmiset syökö avokaadoja sellasenaan vai laittakaa aina niiden kanssa sitruunamehua tai jotain muuta herkullista kastiketta.


    • Semivege

      Avokadot kärsivät kolhimisesta, mutta ennenkaikkea kuljetuksen aikana tapahtuneesta paleltumisesta.

      Olen mestari tunnistamaan hyvät hedelmät kaupan hedelmäosastolla, mutta avokadoista ei pysty mestarikaan aina tietämään, mikä tulee kypsymään nätisti kotona, mikä taas pilaantuu.

      Ja kun avot vielä ovat täysin ällöttäviä pilaantuneina, ja raakana samaten täysin syömäkelvottomia. Niiden täytyy olla juuri täydellisiä. :-)

      Mutta vinkkinä, maista niitä isompia ja ohutkuorisempia avokadoja. En muista lajiketta, mutta se on isompi ja ohutkuorisempi kuin Hass. Ne eivät minun kokemukseni mukaan ole läheskään yhtä usein pilalla kuin hassit. Niiden maku on tosin erilainen, se on ikäänkuin vetisempi. Mutta eipä tarvitse heittää roskiin niin usein.

      • raato2

        mikäs olis paras säilytyslämpötila.mulla on aina kesällä keittiön ikkuna auki ja siinä lähellä pidän myös avokadot ja yöllä voi olla näin alkukesästä joskus kylmä.voiskos se kylmettää avot,onko kuin herkkiä viileälle ilmalle.


      • Semivege
        raato2 kirjoitti:

        mikäs olis paras säilytyslämpötila.mulla on aina kesällä keittiön ikkuna auki ja siinä lähellä pidän myös avokadot ja yöllä voi olla näin alkukesästä joskus kylmä.voiskos se kylmettää avot,onko kuin herkkiä viileälle ilmalle.

        No en tiedä kuinka kylmä siinä tulee, mutta en usko, että ikkunasta tuleva viileys niitä vahingoittaa.


      • Tomaatin ystävä
        raato2 kirjoitti:

        mikäs olis paras säilytyslämpötila.mulla on aina kesällä keittiön ikkuna auki ja siinä lähellä pidän myös avokadot ja yöllä voi olla näin alkukesästä joskus kylmä.voiskos se kylmettää avot,onko kuin herkkiä viileälle ilmalle.

        Kaupoissa asiakkaat puristelevat kypsyvät avokadot pilalle (mustiksi). Avokado on sikäli herkkä, että se kypsyessään saa "vioittuneen" kannan kautta ilmaa "happea" ja tummuu kannasta lähtevän putkistonsa kautta. Se putkisto muuttuu sitkeäksi "langaksi" avokadon sisällä.
        Siksi ostan avokadon aina vihreänä "kivikovana". Mielummin pieni kannan osa vielä paikallaan suojaamassa sitä haitalliselta "ilmavuodolta". Ne eivät kypsy puussa vaan alkavat kypsyä vasta kerättyinä. Joudun siis odottelemaan kotona sen kypsymistä päivän tai pari.
        Jos se vihreä ei sitten kypsykkään kunnolla, se on joutunut kaupan käsittelyssä jossain vaiheessa liian kylmään. Sellaiseen olen törmännyt jopa Cran Canarialla; se kypsyi n. 1 1/2 viikkoa. Joskus ne vielä kypsyvät epätasaisestikin.
        Kypsä leikattu avokado tummuu ilman vaikutuksesta nopeasti. Siksi se suojataan kelmulla. Jos sitä pilkotaan johonkin, eikä heti syödä tummumista hidastaa sitruunan mehu. On olemassa joitakin lajikkeita joita se tummuminen ei haittaa. Siis eivät tummu pilalle.
        Kun tuon ne (4 - 5 kpl) raakana kotiin toimin seuraavasti:
        Yksi kypsymään huoneen lämpöön (jos ei jo edellisestä erästä ole). Jos huoneen lämpö on alle 20 astetta, kannattaa etsiä jokin kohta jossa olisi n. 22 - 24 astetta. En usko niiden varsinaisesti olevan muuten vedolle tai viileälle arkoja.
        Loput jääkaapin ylähyllylle. Eli jääkaapin "lämpimimpään" paikkaan. Kylmä menee aina alas, siksi ylähylly. Jos jo on kypsiä tai puoliksi käytety (kelmussa), nekin säilytetään jääkaapin ylähyllyllä.
        Kun sitten tarvitaan lisää kypsiä avokadoja, ne otetaan 1 - 2 vuorokautta ennen tarvetta huoneen lämpöön kypsymään.
        Näin kierrättäen kaupasta jääkaappiin ja huoneen lämpöön minulla on aina käyttökelpoinen avokado valmiina.

        Avokado maistuu minulle parhaiten ruisleivän päällä, juusto ja kalkkunaviipaleiden
        kanssa. Sopii myös hyvin näkkäreihin ja vaaleisiinkin leipiin. En käytä mitään rasvoja. Rasvan korvaa kypsä avokado.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      101
      7433
    2. 80
      5018
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      79
      4849
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      132
      4258
    5. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      10
      3048
    6. Miksi sä valitsit

      Juuri minut sieltä?
      Ikävä
      52
      2679
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      40
      2576
    8. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      48
      2229
    9. Törkeää toimintaa

      Todella törkeitä kaheleita niitä on Ylivieskassakin. https://www.ess.fi/uutissuomalainen/8570818
      Ylivieska
      10
      2211
    10. Suudeltiin unessa viime yönä

      Oltiin jossain rannalla jonkun avolava auton lavalla, jossa oli patja ja peitto. Uni päättyi, kun kömmit viereeni tähtit
      Ikävä
      21
      1840
    Aihe