Paella

Manselainen

Moi kaikille!

Ostin paella -pannun ja nyt tarvitsisin vähän kokeneiden neuvoja.

En ole aiemmin valmistanut ko ruokaa, jonka leikkisästi sanotaan olevan Espanjan pyttipannua.

Onko siis teillä arvon asiantuntijat kokemuksia rengaspolttimella olevalla pannulla tehdystä paellasta. Olen tietenkin itse maistanut, mutta kaipaisin muutamia vinkkejä:

Mitä pitää ehdottomasti olla, mitä pitää varoa? Minkälaisia esivalmisteluja suositte (riisi)? Onko ruoka helppo palamaan pohjaan, vai jääkö herkästi kylmäsi reunoilta?
Mitenkäs chilin käyttö?
Mitä mausteita?
Onko öljyllä suurta merkitystä
Valmistusaika n.?

Käytössäni on "tavallinen" rengaspoltin, mutta voin kyllä hankkia isompi kehäisen, mikäli sitä suosittelette. Lisäksi pystyn yhdistämään laiteisiin ns. korkeapaineventtiilin, jolla pannun saa TODELLA kuumaksi nopeasti!

Espanjalainen keittiö on minulle melkoisen harmaata aluetta kokonaisuudessaan, joten kuuntelen mielelläni muitakin asiota, jotka "ovat tärkeitä", mm. viinit, tapakset ym.

Kiitos mielenkiinnosta!

8

3587

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • El Matador

      En ehdi kaikkiin asioihin nyt puuttua, etenkään tuohon poltinpuoleen, kun en sitä tunne ollenkaan.

      Mutta itse paellasta:

      Kyllä öljyllä on merkitystä, käytä kernaasti hyvälaatuista espanjalaista oliiviöljyä, itse käytän extra vergineä.

      Paellassa pitäisi lihoina olla ainakin kanaa, possua sekä äyriäisiä. Itse käytän kanankoipia (jopa pelkkiä "nuijia"), porsaankaslerinsuikaleita/kuutioita, chorizo-makkaran kuutioita, jättikatkaravun sekä tavallisen katkaravun häntiä, muutama merirapu kokonaisina koristeena sekä pari kourallista sinisimpukoita kuorineen.

      Tärkeitä mausteita ovat aito sahrami ja valkosipuli. Paellan ei kuulu olla itsessään polttavan väkevää, joten jos haluaa käyttää chiliä, kannattaa chilirenkaat heittää mukaan ihan pari minuuttia ennen tarjoilua, jotta ne eivät väkevöitä koko sörsselia vaan toimivat ainoastaan potkua antavina "tulisina" sattumina syödessä.

      Vihanneksina käytän punaista paprikaa ja pakasteherneitä. Käytetäänhän sitten valmistuksen aikana myös tomaattia (murskanakin käy).

      Riisinvalinnan ratkaiskoon oma maku. Espanjalaiset käyttävät itse yleensä pyöreätä riisiä (avorio), mutta jos itse pitää enemmän "tavallisesta" pitkästä riisistä, onnistuu aivan yhtä hyvin silläkin.

      Tämä ei siis ole kokonainen resepti eikä teko-ohje. Googlaa jokin sopivalta ja luotettavalta tuntuva perusohje, ja sovella sitten ihan omien makumieltymyksiesi mukaan mitä lopultakin paellaasi laitat.

      Koristele sitruunalohkoilla.

      (PS. Jos jokin jäi epäselväksi, niin kysy, ja palaan ehtiessäni tarkentamaan.)

      • dardfafas

        paellaan ei kuulu mitään possua, se on alkuperäsen paellan suomalaistamista änkemällä joka ruokaan jotain punasta halpalihaa.. toi edellinen on aika kaukana perinteisestä paellasta.

        vinkki:

        pilko sipulit, paprikaa (tai muuten kasviksia mitä haluat laittaa/ohjeessasi on)
        kuullota öljyssä niin et sipulit on sopivan keltasia (tä paistamisaika on tärkee lopputuloksen kannalta)
        heitä sekaan viel pilkotut tomaatit ja katkaravut/kanat, kypsyttele, ja ihan paistumisen lopussa herneet/muut lyhyemmän valmistusajan omaavat kasvikset
        kun ne on sopivan paistuneita, kippaa riisi sekaan (tavallisesti ihan irtoriisiä, pitkä tai lyhytjyvästä, makuasia) ja rohkeen sopivasti vettä riisin valmistumiseen, riisin valmistuessa tulis välttää turhaa sekottamista

        vesi siis imeytetään riisiin ja taito piilee siinä et se otetaan viel hiukan raakana pois ja annetaan valmistuu hämmentyessään, muuten siitä tulee ylikypsää. ja veden ja riisin suhteen voi kattoo paketista ellei oo silmää.

        lopuks yleismaustaminen & maistaminen -> perinteiseen paellaan kuuluis helvetin kallista sahramia, jotain korvaavii tuotteita löytyy ja sitä pidetään tärkeenä paellalle, mut jollei sitä ikäväksi oo, voit maustaa perinteisemmillä mausteilla, ja tuoremausteet on bueno, esim tuorepersiljaa.

        muutenkin tuoreet tuotteet on paellassa the juttu, pakasteit vaan jollei sen enempiä kiinnosta. plussaa on oliivit ja kaikenmaailman spessut, paella ei oo sellanen ruoka johon pitäs olla tarkkoja reseptejä vaa maunmukaan ja logiikkaa kehiin, esim kanat on hyvä laittaa sipulien jälkeen johtuen pidemmästä paistoajasta jne.


        noi possut ei oo kyl ikinä kuulunu paellaan ja on espanjan rafloissakin vaan turistien takia jotka syö kyljystä kotona


    • kkkkkkkkkkkkkk

      googlettamalla löytänen lukuisia paella -ohjeita.

      Mutta ilmankin selviää:

      Ensin ruskistat pitkään kypsytettävät raakaaineet, kuten kanan palat (yleensä luineen ja nahkoineen), sitten pannuur IRTO riisiä, nion kourallinen annosta kohden ja vähitellen lisäilst kanalientä, sekoittele ja lisää lientä kun entinen on haihtunut jatka kunnes riisi on melkein kypsää.
      Lisää makkarat, esikypsytetyt tai pakastevihanneksit ja sen jälkeen tuoreet simpukat, sekoittele KOKO AJAN hyvin, jotta simpukat kypsyy (vain avonaiset ovat kypsyneet, kiinni jääneet HEITÄ VEX), lopuksi vielä ravumpyrstöt tms. pannuun ja siinä se sitten onkin.
      Ai niin, ne mausteet laitetaan yhdessä ensimmäisen ENNEN nestettä riisin joukossa.

      Mitään tarkkaa ohjettahan ei paellalla ole, siihen voi käyttää melkein mitä vaan; yleensä riisiä, vihannekisa, mereneläviä, makkaraa ( ei lenkkiä vaan kunnollista hyvin maustettua kuorellista makkaraa).

      Hyvä siit tulee, rohkeasti vaan kokeilemaan.
      Hyvää ruokahalua ja kesää Sinulle

      • Manselainen

        Kiitos teille molemmille hyvistä vinkeistä. Halusinkin nimen omaan sellaisilta ihmisiltä vastauksia, jotka ovat jo kerran kokeilleet.

        Osaatteko vielä heittää jotain arviota valmistumisajoista? Muistaakseni joissain ravintoloissa kerrotaan valvistuksen kestävän jopa 50 minuuttia ja tilaajia pitää olla vähintään kaksi. Lisäksi kysyn vielä tuosta kanaliemestä. Onko se tavallista "pussilientä", vai jotain fondi -tyyppistä?

        Hyvää grillaus- kokkauskesää kaikille!


      • vanha kokki
        Manselainen kirjoitti:

        Kiitos teille molemmille hyvistä vinkeistä. Halusinkin nimen omaan sellaisilta ihmisiltä vastauksia, jotka ovat jo kerran kokeilleet.

        Osaatteko vielä heittää jotain arviota valmistumisajoista? Muistaakseni joissain ravintoloissa kerrotaan valvistuksen kestävän jopa 50 minuuttia ja tilaajia pitää olla vähintään kaksi. Lisäksi kysyn vielä tuosta kanaliemestä. Onko se tavallista "pussilientä", vai jotain fondi -tyyppistä?

        Hyvää grillaus- kokkauskesää kaikille!

        Pääosin annetut ohjeet ovat toimivia, yksi tärkeä pointti jäi neuvoissa mainitsematta. Kun laitat riisin pannulle, oljyn joukkoon kuullottaaksesi sen se tuppaa palamaan kiinni pohjaan, mutta ei huolta. Aidossa paellassa riisin kuuluukin ottaa pohjaan. Espanjassa käytetään paljon myös väriainetta nimeltään Carmen colorante, kalliin saframin sijasta.
        Olipa muuten vekkuli nimimerkki ensimmäisellä kirjoittajalla " El Matador" Suomeksihan se on tappaja.
        Ravintolat eivät mielellään tee kyseistä ruokaa vain yhdelle, koska sen valmistus on suht. aikaa vievää ja paellapannuja ei muistaakseni ole yhtä annosta varten. Valmistusaika on oikeastikin 40-50 minuuttia,kunhan kokeilet niin huomaat.


      • Matadori*
        vanha kokki kirjoitti:

        Pääosin annetut ohjeet ovat toimivia, yksi tärkeä pointti jäi neuvoissa mainitsematta. Kun laitat riisin pannulle, oljyn joukkoon kuullottaaksesi sen se tuppaa palamaan kiinni pohjaan, mutta ei huolta. Aidossa paellassa riisin kuuluukin ottaa pohjaan. Espanjassa käytetään paljon myös väriainetta nimeltään Carmen colorante, kalliin saframin sijasta.
        Olipa muuten vekkuli nimimerkki ensimmäisellä kirjoittajalla " El Matador" Suomeksihan se on tappaja.
        Ravintolat eivät mielellään tee kyseistä ruokaa vain yhdelle, koska sen valmistus on suht. aikaa vievää ja paellapannuja ei muistaakseni ole yhtä annosta varten. Valmistusaika on oikeastikin 40-50 minuuttia,kunhan kokeilet niin huomaat.

        Toki el matador on sananmukaisesti "tappaja" mutta myös härkätaistelun keskushenkilö, matadori.


    • M.D.

      Tuossapa tuo oleellinen tulikin jo. Simpukat laittaisin kyllä vasta viimeisenä jos pannussa on kansi. Kypsyvät höyryssä 3-5 minuutissa. Kannattaa kokeilla nesteeksi kana-, kala- tai erilaisia äryäisliemiä (jos käyttää valmiiksi kypsennettyjä äyriäisiä, kannattaa heittää niiden liemet mukaan).

      Itse käytin aiemmin sähkögrillin päällä ohutta WOK/Paellapannua, mutta nyt kaasugrillin sivupolttimella paloi auttamatta riisit kiinni vaikka kuinka pienelle laittoi. Täytyisi hommata paksumpireunainen pannu.

      • vanha kokki

        ei ole kantta, eikä sitä siinä tarvita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2785
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2310
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1906
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      168
      1335
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      282
      1167
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      238
      961
    Aihe