Grillin ritilän puhdistus - vinkkejä?

Sir Tefner

Näin kesällä on kiva grillailla. Ritilällä ritisee illan aikana monenlaiset herkut, mutta seuraavana päivänä ilo vaihtuu synkkyyteen: grillin ritilä on sen näköinen, että siihen on varmaan kuollut kokonainen sika.

Miten TE pidätte huolta ritilästä? Vai pidättekö? Haittaako Teitä, että ritilä on aika kauheen näköinen jo ensimmäisen marinadipihvin jälkeen?

Minkälaisia vinkkejä teillä olisi ritilän puhtaanapitoon, eli miten toimia heti grillauksen jälkeen? Entäs miten pari viikkoa - tai kuukautta - vanha ritilä saadaan taas juhlakuntoon?

Harmittaa, kun grillit pysyvät tietenkin täysin OK kunnossa vuodesta toiseen, mutta ritilät menevät vuodessa parissa siihen kuntoon, että jo sen takia haluaa ostaa joko uuden grillin tai ainakin uuden ritilän. Ongelmanahan tässä on se, että grillinvalmistajat eivät melkein koskaan myy ritilöitä erikseen, pakko ostaa koko grilli. Ja jos parhaassa tapauksessa ritilän saa ostaa jostain Vantaan perukoilta, suoraan maahantuojalta, se maksaa saman verran kuin grilli (itse ostin kerran grillin, joka maksoi 15.90 euroa ja uusi ritilä maksoi 15 euroa).


Hyvää kesää kaikille! Olkoon pihvinne mehukkaita ja makkaranne kullanruskeita.

21

25079

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hallussa

      Jos grillaat säännöllisesti ( mie 2-3 kert. viikos )
      Ei tarvii kuin polttaa enin rasva pois.
      Jos on oikein likainen sit teräsharjalla putsaus .
      Talvee vasten oon puhistanut teräsharjalla.

      • ...

        Patapata toimii todella hyvin ritilöihin kun vaan on tarpeeks järeä, pikkasen keijua kehiin ja kiillottamaan.


    • rotissööri

      minä puhdistan ritilät ja myös valurautaparilat siten, että pistän ne hehkuvien hiilien päälle. Mökilläni on karjalainen leivinuuni, joka lämpiää metrin mittaisilla haloilla ja kun siellä on sopiva hiillos, niiin sen päälle voi pistää valurautaisen parilan ja myös ritilän. Kun on ollut viitisen minuuttia, niin on kuin uusi. Ritilän olen itse valmistanut turkkilevystä, valmista levyainesta saa rautakaupasta. Reunoihin voi hitsata lattaraudat.

      Ellei ole käytössä isoa leivinuunia, voi kokeilla avonuotion hiilloksella tai mahtuisiko saunan kiukaaseen sisälle ? ?

    • putsari

      käytä teräsvillaa eli pata-pataa. nopea puhdistumenetelmä.

      • ..eli sen ritilälle

        Laita ritilän päälle foliota ja taita reunat ritlän alle, sitten vaan tulta alle ja hetken päästä karstat irtoaa kevyesti harjaamalla .Vesipesu ja öljyäminen.


    • sutinut

      ritilään halpaa oliiviöljyä (oli tarjouksessa ja sattu olemaan pahan makuista) ja muukin ruokaöljy kelvannee. Saa muhia siinä öljyssä seuraavaan grillaukseen asti. Liottaa karstan irti ja lähtee ihan talospaperilla sutasemalla puhtaaksi. Järeämpään puhdistukseen olen käyttänyt K2-uuninpuhdistusainetta kerran pari kesässä. Fairyn power crap suihkeet voi unohtaa saman tien, niillä ei tee mitään ja maksavat hunajaa.

      • grilli-iita

        Emaloitu ritilä, jollainen minulla on, ei kestä kovaa käsittelyä.

        Minulla on iso muovikaukalo, johon laitan kuumaa vettä ja runsaasti astianpesuainetta. Ritilä heti jäähdyttyään sinne likoamaan ja muutaman tunnin kuluttua tai seuraavana aamuna se on helppo harjata astianpesuharjalla puhtaaksi.


    • helppoa grillailua

      Emaloituja grillin arinoita ei saa missään tapauksessa harjata teräsharjalla, vaan siihen sopii messinkiharja, jonka saa rautakaupasta. Itse poltan emaloidut arinat 15-20 min täydellä lämmöllä ja sitten harjaan messinkiharjalla. Liotan joskus ritilät mäntysaippuassa ja senjälkeen vaan harjapesu tai painepesurisuihku.

      Helppoa grillailua kaikille

    • grilli jossa

      on varustuksena >emaloidut< ritilät. Sellaiset on helppo puhdistaa ja mukavat myös käytössä.

      • karsum01

        Kotona on Weberin grilli rosterisilla ritilöillä. Grillattua tulee noin 2 krt/vko kaikkea mahdollista vihanneksista marinadissa uivaan lihaan. :) Varsinkin suuremmalle porukalle grillaamisen jälkeen koko grilli on aika lohduttoman näköinen. Olen kokeillut kaikenlaisia "käteväksi" esiteltyjä keinoja (hiekkapuhallusta lukuunottamatta), mutta helpoimmaksi tavaksi olen huomannut sen, että grillin ollessa vielä lämmin, pyyhkäisen karkeimmat karstat pois niin ritilästä kuin grillin sisäpinnoista.
        Tähän alku puhdistukseen olen tehokkaimmaksi todennut Weberin Y-mallisen teräsharjan pitkällä varrella. Harjassa on kohtuullisen jäykät harjakset ja jäykkä varsi, joten pinttyneempikin karsta irtoaa. Lisäksi harjattaessa ritilän suuntaisesti harja mahtuu hyvin ritilöiden väliin ja poistaa karstan myös ritilän alapuolelta. Ainoa ongelma on, että harja on aika hintava - harjaksi.
        Noin kuukauden välein annetaan ritilöille, polttimen suojille ja rasvankeruualtaalle karhunkieltä, teräsvillaa ja kuumaa fairyliuosta. On toiminut.


    • Mr. proper

      Hiekkapuhallus. Kaiken aa ja oo. Ostat kompressorin ja siihen tarvittavat värmeet. Esim. Metabon kaksipyttyinen kompura, että saat painetta sellaisen 20bar. Silläkin kun päästelet menemään puhdistuu grilli ja ritilä. Muista suojalasit, ettei käy vahinkoa

    • yks vaa

      kaiken kätevin on alumiiniset kertakäyttö grillausalustat

    • Vanhagrilli

      Meillä käytetään grilliä ympäri vuoden, parikertaa viikossa. Pidämme parilaa ritilän päällä aina. Parila puhdistuu Fairyllä ja tiskiharjalla. Grillin kuvun lasi hankalampi puhdistaa, PataPata paras väline. Jos rasva on piintynyt lasiin, nostetaan kupu irti ja painepesurilla kunnon pruuttaus, tehden sen nurmikolla. Paiston jälkeen patalapuilla parilan nosto keittiöön. Parila toimii vaikka tarjoiluastiana. Näin keittiö pysyy siistinä ja naapurit kulkevat tontinrajaa kuolaten.

      • lissu11

        Painepesurilla tulee siistiä jälkeä.


    • Pirjopirjo

      Saako grillin osia laittaa tiskikoneeseen?

    • Anonyymi
    • ”mutta seuraavana päivänä ilo vaihtuu synkkyyteen: grillin ritilä on sen näköinen, että siihen on varmaan kuollut kokonainen sika.”

      Hiiligrillissä tätä ongelmaa ei ole. Grillin kuumuus polttaa ruuan jätteet pois ja kevyt harjaus hoitaa loput.

      ”... ritilä on aika kauheen näköinen jo ensimmäisen marinadipihvin jälkeen?”

      Ei hyvää lihaa tarvitse marinoida.

      • Anonyymi

        Laita ririlä likoamaan kidesooda-liuokseen riittävän suuren astiaan muutamaksi tunniksi ja jäämät lähtevät kuin itsestään, huuhtelu ja kuivaus ja ritilä on kuin uusi.

        Marinadit kannattaa pyyhkiä pois lihan pinnalta ennen grillaamista, mutta älä heitä niitä pois vaan valmista niistä kastike eli kattilaan, vähän lihalientä päälle, mausta vielä tarvittaessa makusi mukaan ja keitä kokoon miedolla lämmöllä. Olet maksanut niistä marinadeista, joten ne kannattaa myös käyttää.

        Hyvää lihaa ei todellakaan tarvitse marinoida, maustaa kyllä ja silloinkin simppelisti eli vähän suolaa ja peppaa, ehkä vähän yrttejä ja se riittää.


    • Anonyymi

      Minulla Futur kolmen polttimen kaasugrilli. Ritilä ja parilla on valurautaa.
      Grillauksen jälkeen käännän sotkeutuneen parilan ja ritilän nurinpäin ja laitan polttimot palamaan täysillä niin, että lämpötila grillissä nousee 500-600 asteeseen.
      Kaikki roippeet palaa tuhkaksi, jotka grillin jäähdyttää on helppo messinkiharjalla lakaista pois.

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Joo farenhaittia ne oli eli 300 astetta, mutta siis puhdasta tuli.

      Ja samoihin, ellei kuumimpiinkin lämpötiloihin näköjään pääsee noilla 300 euron grillillä kun, kuin vähintään tuplan kalliimmalla webereilläkin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      83
      3597
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      569
      3363
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3179
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2122
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2011
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1898
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1885
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      147
      1565
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1321
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1312
    Aihe