Pistänpä tämän nyt vielä tänne omalle osastolleenkin... Eli jos joku tietää karjalanpaistien ja piirakoiden lisäksi muita Karjalan perinneruokia - harvinaisempiakin - niin olisi kiva niistä kuulla. Ja varsinkin, jos vielä reseptejä löytyisi. :)
Ruokia Karjalasta?
21
8604
Vastaukset
- karjalan tyttölaitapa googleen haku ruokia karjalsta niin jotain vois löytyä 
- karjalan tyttö taasmyös haulla perinneruokia karjalasta kandee kattoo - talkkunaaja tuoreita marjoja. Voisko olla parempaan !Nykypäivän gourmet Kotiseutuneuvos ”Karjalan ruokalähettiläs” Aira Viitaniemi. Meillä syötiin sultsinoita ja tsupukoita. 
 http://www.kookas.fi/articles/read/6777 http://weborigo.lappeenranta.fi/teos.asp?osakohdelistalta=1&teosid=891DDFCB-0D84-00A3-0405-0030050E2A61&edhaku=0&paluuteokseen=teosid=310ABCB1-0D84-00A3-0405-0030050E2A61&listalta=1&st=2
 Nämä kirjat karjalasta http://www.kiinet.com/kolmekannelta2/hakusana.php?kirjanimi=Karjala
 http://www.kiinet.com/kolmekannelta2/hakusana.php?kirjanro=9223
 http://www.kiinet.com/kolmekannelta2/hakusana.php?kirjanro=6674
 http://www.kiinet.com/kolmekannelta2/hakusana.php?kirjanro=7814
 
- vatruskat nyt tulee mieleen ensimmäisenä.... ohjeitakin löytyy..ainakin perinneruokakirjoista - vanha kokkion vanha Karjalainen pitopöytien alkuruoka, joskus jopa eväsruoka. Tästä ohjeesta riittää ainakin kuudelle syöjälle. Nyt on saatavana lähes aina ainakin viljeltyä siikaa, tosin melko mautonta, mutta kuitenkin. Kannattaa kokeilla tätäkin kun tekee mieli kalaa hieman eritavalla. 
 Tarvitset seuraavat ainekset:
 1 kilo tavallista suolaisempaa vehnätaikinaa tai valmista voitaikinaa.
 2 kpl n.700-1000 g:n siikaa
 2 dl ohraryynejä, (keitettyjä)
 2-3 kpl kovaksi keitettyjä kanamunia
 valkopippuria ja suolaa mausteeksi.
 Suomusta ja perkaa kalat, fileoi ne ja poista myös selkäruoto, sekä kylkiruodot. Viillä veitsellä muutama syvä viilto poikittain kalan nahkapuolelle
 Kaulitse taikinasta reilusti kalojen mittainen soikea levy, noin sentin paksuinen, reunoille vaikka vähän oheneva.
 Lusikoi levylle osa kypsiä ohraryynejä ja suolatut ja pippuroidut kalat kokonaisen näköisinä, niiden päälle taas ohraryynejä ja munahakkelusta ja mausteita.
 Käännä taikinalevyn laidat ylös kalojen päälle ja poimuta kiinni. Voitele munalla ja laita kuumaan uuniin, (lämmön säädät 200-225)pellille. Kun kurniekka on kypsä n.45 minuutin kuluttua, voitele pintaa sulalla voilla ja peitä puhtaalla pyyhkeellä toviksi.
 Kurniekka tarjotaan kuori avattuna, jotta kalat tulevat esille. Kurniekkaa voidaan tehdä myös kirjolohesta tai ahvenista.
 Minusta olisi kiva, jos jokainen kirjoittaisi myös reseptin ehdottamastaan ruoasta, koska täällä on jokaisella reseptin kirjoitus oikeus, toisin kuin terveydenhuollossa.
 Siten saisimme kaikki paremmin tietoa rikkaasta ruokaperinnöstämme, eikä vain pelkkiä nimiä, jotka eivät sinällään kerro oikeastaan mitään.
- ja sen muunnelmatolivat Laatokan Karjanlan arkiruokaa. 
 Kulkevat perintönä suvussa Läskelän ruukilta http://www.venajaseura.com/?sc=4903&sc2=4918&sc3=4921&sa=84350.
 http://www.venajaseura.com/?sc=4903&sc2=4918&sc3=5513&sa=84358 http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml
 Niitä nyt sitten mukaeltiin ja omat nimet laitetiin.
 
- Säkkijärvi (Ylämaa)Ylämaalla tehdään vanhoja säkkijärveläisiä perinneruokia hapanlohkoja ja hakkoo- eli lohkopiirakkaa. Hapanlohot tehdään siten että keitetään perunoita ja lanttuja. Keiton lopuvaiheessa keittoon lisätään ruisleipätaikinasta otettua hapanta taikinan juurta. Keitto ei saa olla liian sakeaa.Lopuksi keittoon lisätään makua pehmentämään joko maitoa tai kermaa. 
 Hakkoo- eli lohkopiirakka valmistetaan siten, että peruna hakataan pieneksi silpuksi. Jos perunan silppuaa veitsellä leikaten, piirakasta ei tule hyvää. Perunasilppu laitetaan taikinakuoreen. Perunoiden sekaan ja päälle laitetaan sianlihaa, jossa saa olla läskiä. Näin perunoihin saadaan mehevyyttä. Piirakka paistetaan ja paiston jälkeen piirakka peitetään ja annetaan "jälkikypsyä" ja näin kuori pehmenee.
 Kummatkin on ainakin meikäläisen ylämaalaispojan mieleen.
 Ohjeet ovat ihan omaan muistikuvaan perustuvia, jos haluaa kokeilla kannattaa katsoa ohjeet "perinne ruoka"-kirjasta tai ottaa yhteys joonkin ylämaalaiseen emäntään.
- pellavaKarjalaisia ruokaohjeita löytyy kirjastosta Karjala kirjasarjan ruokakirjasta.Itse haluaisin mainita perinneruoista kisukalakeiton.sitä syötiin kotonani usei talvella.Kalat ongittiin itse järvestä,useinmiten särkiä.Kalat perattiin ja liotettiin suolavedessä vuorokausi ja sitten kuivattiin meidolla lämmöllä uunissa melko kauan,kunnes olivat rapeita.Näistä keitettiin kalakeitto, joka suurustettiin pienellä vehnäjauhosuuruksella.Kypsään keittoon laitettiin kuivahko ruisleipäpala. suosittelen keittoa,on tosi maukasta. - KaalipiirakkaRuiskuoreen tehty haudutetulla kaalilla ja sian kyljellä täytetty piirakka. Kypsytetty miedolla lämmöllä leivinuunissa. Nautitaan lämpimänä suolan ja voin kera. 
 Kaalin sijan voidaan käyttää lanttua tai naurista.
 
- ruokiaTiedä sitten, missä mikäkin ruoka on ihan alunperin "keksitty", mutta meillä ainaskin syötiin penskana 
 - sultsinoita
 - vatruskoita
 - lanttukukkoa (kuoren sisällä lanttua ja sianlihaa)
 - kukkosia ts. pyörösiä (suolaisesta taikinasta tehtyjä annospiirakoita, täytteenä päällä riisipuuro tai perunasurvos)
 - puolukkahilloa (keskenään sekoitettu vehnäjauhoa, sokeria, maitoa ja puolukkasurvosta)
 - perunavelliä voisilmällä tai sipuli-sienihakkeluksen kanssa
 - kaalikeittoa (sis. munuasia, kieltä...)- vanha kokkion ehdottomast sienisalaatti. Jos on vielä tallella edellisvuoden suolasieniä, niin nyt on aika käyttää ne pois uusien tieltä. 
 Oma salaattini koostuu lähinnä haapasienistä, jotka huuhtelen saadakseni suolaa vähemmäksi. Riittävä liotus ja kun sienet ovat kohtuusuolaisia, ne pilkotaan ja lisätään sipulisilppua suhteessa, 3 osaa sieniä, 1 osa sipulia. Sekoitan joukkoon kermavaahtoa ja smetanaa saman verran kumpaakin. Joskus lisään mustaapippuria rouheena, yleensä en. Hyvän ruislimpun viipaleen päällä jääkylmänä loistava hiukopala.
 
- äiti tekija minäkin. Tarvitaan isoja,mielellään höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja vettä.Sekoitetaan löysähkö puuro,sekaan palanen hapanleipää ja annetaan olla yön yli. Seuraavana päivänä siivilöidään ja liemi keitetään melko matalalla lämmöllä KOKO AJAN SEKOITTAEN.Liemi sakenee kiisseliksi mutta palaa helposti pohjaan. Syödään lämpimänä kuuman maito-voi-suola-särpimen kansa. A VOT KO ON HYYVÄÄ MUT EI SE VÄVYLÖIL OIKEI KELVANT. 
- rellettiHeippa! 
 Toivoit reseptiä karjalaiselle perinneruualle, joten tässä tulee Kuutamokiisseli:
 1 l maitoa
 3 rkl sokeria
 2 tl vanilliinisokeria
 3 rkl perunajauhoja
 1 muna
 Koristeeksi: punaista marjahilloa
 - Kuumenna 8 dl maitoa kiehuvaksi. Lisää sokerit.
 - Sekoita kylmään maitoon (2 dl) perunajauhot ja suurusta sillä maitoliemi. Anna keitoksen kiehahtaa.
 - Lisää hiukan jäähtyneeseen kiisseliin muna tehokkaasti sekoittaen.
 - Kaada kiisseli tarjoiluvadille ja koristele pinta hillokokkareilla.
- 1372Tapunainen 
 Rotinakukko
 Siinä pari harvinaisempaa perinneruokaa karjalasta- SudeettikarjisEtelä-Karjalassa Savitaipalelainen ohrarieska ja naapuripitäjän Lemin särä. Lisäksi rasvaisesta lampaan keittolihasta, revitystä valkokaalista ja härkäpavuista tehty kirkaslieminen keitto. Ainakin näillä mainitsemillani paikkakunnilla. 
 
- basilikaaParas perinneruoka sianliha sittuu piimää ja vit-tuu 
- MairentorttuAjatelkaa lasten suita. Paras perinnekala on kalapuikko, ei ruotoja. Kaikenlaiset kukot ja kovakuoriset kukot ovat kauhistus. Omat lapset väänsivät itkua kun piti syödä ruotoista kalaa ja kovakuorista karjalanpiirakkaa vieraillessa. Nyt ollaan sentään 2010 luvulla. Moderni kukko on pehmyt vehnäsämpylä ja nakki. Juhlat saa alkaa! 
- vaikeakysymysEi tule näin äkkiä kyllä mieleen muuta kuin ne piirakat ja paistit. Karjalahan on osa Venäjää, olisiko hapankaali karjalaista perinnettä? 
- AnonyymiNo mie tuas! 
 No ainahi siikakurniekka!
 Ja maistuu!!
- AnonyymiJos Laatokan itä- ja pohjoispuolisen Karjalan ruokia haetaan, niin tässä olisi Vienasta ja Aunuksesta: 
 https://www.karjalansivistysseura.fi/kulttuuri/ruoka/
- AnonyymiHakkoopiirakka, Amerikan burgerin ym kalpenevat. Googleta ”hakkoopiirakka.” 
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- Sanna Marin teki sen, mihin muut eivät pystyneet - sote kerralla maaliinYli 15 vuotta Suomessa vatvottu sote-uudistus meni lopulta läpi Sanna Marinin hallituksen aikana. Edeltävät hallitukset8410491
- Pikkupersu osoitti olevansa hieman yksinkertainen"Heikosti älykkyystesteissä pärjänneistä lapsista tulee muita todennäköisemmin ennakkoluuloisia ja konservatiivisia", uu1408749
- Marinin hallitus hyväksyi soten (105-77) vuonna 2021vastaan äänesti Kok, persut, KD, Liike Nyt. Nyt on sitten käynyt niin kuin on käynyt. Pääkirjoitus: Sanna Marin jätti906057
- Jos on heikkolahjainen ja laiska koulupudokas, niin silloin äänestää vasemmistopuolueitanäin tämä on käytännössä aina mennyt. Jos ei älyä ole paljon suotu, niin ei silloin inssiksi opiskella, vaan päädytään604228
- Enää viisi yötä Sannan kirjaanIhan täpinöissään tässä odotellaan. Vaikea pysytellä aloillaan, kun koko ajan tekisi mieli jo kirjakauppaan rynnätä, mut504210
- Kannattaako suomalaisen duunarin enää äänestää vasemmistopuolueitasillä eivät ne tunnu kovasti ajavan suomi-duunarin etuja. Jos katsotaan Vasemmistoliittoa, niin sehän on ihan feministi804050
- Sanna-kulttilaiset hehkuttaa edelleen Marinia, vaikka esim. Sote oli susi jo syntyessäänmutta kulttilaiset eivät ole järjen jättiläisiä, ja sanoihin Lasse Lehtinenkin, että Suomessa on pohjoismaiden tyhmimmät503709
- Professori: Maahanmuuttajien rikollisuutta hyssytellään - hävytöntäKriminologi Jukka Savolaisen mukaan ikä ja vaikeat olosuhteet eivät riitä selitykseksi. – Tutkitun tiedon valossa sanoi673159
- Marin teki sen mihin muut eivät pystyneet, vei susi-Soten maaliinja sitten hävittyjen vaalien jälkeen lähtikin vastuuta pakoon...... "Professori: sote-uudistus on täysi susi. Sosiaali73097
- IL - 100 000 potentiaalista sotilasta pakeni Ukrainasta!"Ukrainasta nuorten miesten joukkopako Liki 100 000 asevelvollisuusikäistä miestä on poistunut Ukrainasta parin viime k672945