Ruokia Karjalasta?

Mummon tyttö

Pistänpä tämän nyt vielä tänne omalle osastolleenkin... Eli jos joku tietää karjalanpaistien ja piirakoiden lisäksi muita Karjalan perinneruokia - harvinaisempiakin - niin olisi kiva niistä kuulla. Ja varsinkin, jos vielä reseptejä löytyisi. :)

21

8652

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • karjalan tyttö

      laitapa googleen haku ruokia karjalsta niin jotain vois löytyä

    • karjalan tyttö taas

      myös haulla perinneruokia karjalasta kandee kattoo

    • vatruskat nyt tulee mieleen ensimmäisenä.... ohjeitakin löytyy..ainakin perinneruokakirjoista

      • vanha kokki

        on vanha Karjalainen pitopöytien alkuruoka, joskus jopa eväsruoka. Tästä ohjeesta riittää ainakin kuudelle syöjälle. Nyt on saatavana lähes aina ainakin viljeltyä siikaa, tosin melko mautonta, mutta kuitenkin. Kannattaa kokeilla tätäkin kun tekee mieli kalaa hieman eritavalla.
        Tarvitset seuraavat ainekset:
        1 kilo tavallista suolaisempaa vehnätaikinaa tai valmista voitaikinaa.
        2 kpl n.700-1000 g:n siikaa
        2 dl ohraryynejä, (keitettyjä)
        2-3 kpl kovaksi keitettyjä kanamunia
        valkopippuria ja suolaa mausteeksi.
        Suomusta ja perkaa kalat, fileoi ne ja poista myös selkäruoto, sekä kylkiruodot. Viillä veitsellä muutama syvä viilto poikittain kalan nahkapuolelle
        Kaulitse taikinasta reilusti kalojen mittainen soikea levy, noin sentin paksuinen, reunoille vaikka vähän oheneva.
        Lusikoi levylle osa kypsiä ohraryynejä ja suolatut ja pippuroidut kalat kokonaisen näköisinä, niiden päälle taas ohraryynejä ja munahakkelusta ja mausteita.
        Käännä taikinalevyn laidat ylös kalojen päälle ja poimuta kiinni. Voitele munalla ja laita kuumaan uuniin, (lämmön säädät 200-225)pellille. Kun kurniekka on kypsä n.45 minuutin kuluttua, voitele pintaa sulalla voilla ja peitä puhtaalla pyyhkeellä toviksi.
        Kurniekka tarjotaan kuori avattuna, jotta kalat tulevat esille. Kurniekkaa voidaan tehdä myös kirjolohesta tai ahvenista.
        Minusta olisi kiva, jos jokainen kirjoittaisi myös reseptin ehdottamastaan ruoasta, koska täällä on jokaisella reseptin kirjoitus oikeus, toisin kuin terveydenhuollossa.
        Siten saisimme kaikki paremmin tietoa rikkaasta ruokaperinnöstämme, eikä vain pelkkiä nimiä, jotka eivät sinällään kerro oikeastaan mitään.


      • ja sen muunnelmat

    • Säkkijärvi (Ylämaa)

      Ylämaalla tehdään vanhoja säkkijärveläisiä perinneruokia hapanlohkoja ja hakkoo- eli lohkopiirakkaa. Hapanlohot tehdään siten että keitetään perunoita ja lanttuja. Keiton lopuvaiheessa keittoon lisätään ruisleipätaikinasta otettua hapanta taikinan juurta. Keitto ei saa olla liian sakeaa.Lopuksi keittoon lisätään makua pehmentämään joko maitoa tai kermaa.

      Hakkoo- eli lohkopiirakka valmistetaan siten, että peruna hakataan pieneksi silpuksi. Jos perunan silppuaa veitsellä leikaten, piirakasta ei tule hyvää. Perunasilppu laitetaan taikinakuoreen. Perunoiden sekaan ja päälle laitetaan sianlihaa, jossa saa olla läskiä. Näin perunoihin saadaan mehevyyttä. Piirakka paistetaan ja paiston jälkeen piirakka peitetään ja annetaan "jälkikypsyä" ja näin kuori pehmenee.

      Kummatkin on ainakin meikäläisen ylämaalaispojan mieleen.

      Ohjeet ovat ihan omaan muistikuvaan perustuvia, jos haluaa kokeilla kannattaa katsoa ohjeet "perinne ruoka"-kirjasta tai ottaa yhteys joonkin ylämaalaiseen emäntään.

    • pellava

      Karjalaisia ruokaohjeita löytyy kirjastosta Karjala kirjasarjan ruokakirjasta.Itse haluaisin mainita perinneruoista kisukalakeiton.sitä syötiin kotonani usei talvella.Kalat ongittiin itse järvestä,useinmiten särkiä.Kalat perattiin ja liotettiin suolavedessä vuorokausi ja sitten kuivattiin meidolla lämmöllä uunissa melko kauan,kunnes olivat rapeita.Näistä keitettiin kalakeitto, joka suurustettiin pienellä vehnäjauhosuuruksella.Kypsään keittoon laitettiin kuivahko ruisleipäpala. suosittelen keittoa,on tosi maukasta.

      • Kaalipiirakka

        Ruiskuoreen tehty haudutetulla kaalilla ja sian kyljellä täytetty piirakka. Kypsytetty miedolla lämmöllä leivinuunissa. Nautitaan lämpimänä suolan ja voin kera.
        Kaalin sijan voidaan käyttää lanttua tai naurista.


    • ruokia

      Tiedä sitten, missä mikäkin ruoka on ihan alunperin "keksitty", mutta meillä ainaskin syötiin penskana
      - sultsinoita
      - vatruskoita
      - lanttukukkoa (kuoren sisällä lanttua ja sianlihaa)
      - kukkosia ts. pyörösiä (suolaisesta taikinasta tehtyjä annospiirakoita, täytteenä päällä riisipuuro tai perunasurvos)
      - puolukkahilloa (keskenään sekoitettu vehnäjauhoa, sokeria, maitoa ja puolukkasurvosta)
      - perunavelliä voisilmällä tai sipuli-sienihakkeluksen kanssa
      - kaalikeittoa (sis. munuasia, kieltä...)

      • vanha kokki

        on ehdottomast sienisalaatti. Jos on vielä tallella edellisvuoden suolasieniä, niin nyt on aika käyttää ne pois uusien tieltä.
        Oma salaattini koostuu lähinnä haapasienistä, jotka huuhtelen saadakseni suolaa vähemmäksi. Riittävä liotus ja kun sienet ovat kohtuusuolaisia, ne pilkotaan ja lisätään sipulisilppua suhteessa, 3 osaa sieniä, 1 osa sipulia. Sekoitan joukkoon kermavaahtoa ja smetanaa saman verran kumpaakin. Joskus lisään mustaapippuria rouheena, yleensä en. Hyvän ruislimpun viipaleen päällä jääkylmänä loistava hiukopala.


    • äiti teki

      ja minäkin. Tarvitaan isoja,mielellään höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja vettä.Sekoitetaan löysähkö puuro,sekaan palanen hapanleipää ja annetaan olla yön yli. Seuraavana päivänä siivilöidään ja liemi keitetään melko matalalla lämmöllä KOKO AJAN SEKOITTAEN.Liemi sakenee kiisseliksi mutta palaa helposti pohjaan. Syödään lämpimänä kuuman maito-voi-suola-särpimen kansa. A VOT KO ON HYYVÄÄ MUT EI SE VÄVYLÖIL OIKEI KELVANT.

    • relletti

      Heippa!

      Toivoit reseptiä karjalaiselle perinneruualle, joten tässä tulee Kuutamokiisseli:
      1 l maitoa
      3 rkl sokeria
      2 tl vanilliinisokeria
      3 rkl perunajauhoja
      1 muna

      Koristeeksi: punaista marjahilloa

      - Kuumenna 8 dl maitoa kiehuvaksi. Lisää sokerit.
      - Sekoita kylmään maitoon (2 dl) perunajauhot ja suurusta sillä maitoliemi. Anna keitoksen kiehahtaa.
      - Lisää hiukan jäähtyneeseen kiisseliin muna tehokkaasti sekoittaen.
      - Kaada kiisseli tarjoiluvadille ja koristele pinta hillokokkareilla.

    • 1372

      Tapunainen
      Rotinakukko
      Siinä pari harvinaisempaa perinneruokaa karjalasta

      • Sudeettikarjis

        Etelä-Karjalassa Savitaipalelainen ohrarieska ja naapuripitäjän Lemin särä. Lisäksi rasvaisesta lampaan keittolihasta, revitystä valkokaalista ja härkäpavuista tehty kirkaslieminen keitto. Ainakin näillä mainitsemillani paikkakunnilla.


    • basilikaa

      Paras perinneruoka sianliha sittuu piimää ja vit-tuu

    • Mairentorttu

      Ajatelkaa lasten suita. Paras perinnekala on kalapuikko, ei ruotoja. Kaikenlaiset kukot ja kovakuoriset kukot ovat kauhistus. Omat lapset väänsivät itkua kun piti syödä ruotoista kalaa ja kovakuorista karjalanpiirakkaa vieraillessa. Nyt ollaan sentään 2010 luvulla. Moderni kukko on pehmyt vehnäsämpylä ja nakki. Juhlat saa alkaa!

    • vaikeakysymys

      Ei tule näin äkkiä kyllä mieleen muuta kuin ne piirakat ja paistit. Karjalahan on osa Venäjää, olisiko hapankaali karjalaista perinnettä?

    • Anonyymi

      No mie tuas!
      No ainahi siikakurniekka!
      Ja maistuu!!

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hakkoopiirakka, Amerikan burgerin ym kalpenevat. Googleta ”hakkoopiirakka.”

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen markka otettiin käyttöön vuonna 1860

      Suomi käytti vuoteen 1840 asti rahayksikkönään rinnakkain Ruotsin riikintaalareita ja Venäjän ruplaa. Tämän jälkeen oli
      Maailman menoa
      14
      4383
    2. "Mä elän vieläkin"

      Ikurin turbiini vetäisi taannoin lainabiisin Topin (RIP också) ja kumppaneiden kanssa. Toivottavasti on yläkerrassa kunn
      Tampere
      19
      3259
    3. Vassarit kummittelee pääni sisällä joulunakin

      Hetki sitten alkoi punakapina. Joulupäivään mennessä ollaan jo Lindtmanin nuoruusvuosien näytelmäkerhossa. Tapaninpäivän
      Maailman menoa
      65
      2952
    4. Oho, köyhyys väheni Marinin hallituskaudella

      👋💥🤕 Tuonkin Marinin hallitus sössi --- Vuosien 2019–2023 sosiaaliturva- ja verotusperusteiden muutokset suhteessa h
      Maailman menoa
      137
      2638
    5. Yksityinen sektori aiheuttanut Suomen taantuman

      Investointien sijasta nostaneet voitot osinkoina omistajille. Ehdotan korjausliikkeenä yksityisen sektorin sosialisoimi
      Maailman menoa
      35
      1999
    6. Kylläpä asiat onkin nyt hyvin verrattuna Sannan aikaan

      Sannan aikana aähkön alv oli 10%, nyt 25,5%. Ajatelkaa nytkin pörssisähkö on ilmaista, keskellä talvea! Bensan hinta on
      Maailman menoa
      11
      1814
    7. Pate Mustajärvi on kuollut

      Ihan pari tuntia sitten. Että sellaista. https://www.is.fi/viihde/art-2000011715177.html
      Maailman menoa
      74
      1635
    8. Ukrainan raukkamainen isku Moskovaan.

      Pitikö isku tehdä juuri jouluna.Siinä saattoi jäädä joku lapsi isättömäksi.Kyseessä ei edes sotilaskohde.
      Maailman menoa
      371
      1613
    9. En tiedä mitä olet mulle

      Rakkauteni,ihastukseni,pakkomielteeni,mitä lie. Jokatapauksessa ajattelen sinua päivittäin lämmöllä ja haluan toivottaa
      Ikävä
      61
      1546
    10. Vittumaista Joulua Kuhmolaisille.

      Siinäpä se tiivistettynä.
      Kuhmo
      24
      1246
    Aihe