Ruokia Karjalasta?

Mummon tyttö

Pistänpä tämän nyt vielä tänne omalle osastolleenkin... Eli jos joku tietää karjalanpaistien ja piirakoiden lisäksi muita Karjalan perinneruokia - harvinaisempiakin - niin olisi kiva niistä kuulla. Ja varsinkin, jos vielä reseptejä löytyisi. :)

18 kommenttia

Vastaukset

  • laitapa googleen haku ruokia karjalsta niin jotain vois löytyä

  • myös haulla perinneruokia karjalasta kandee kattoo

  • vatruskat nyt tulee mieleen ensimmäisenä.... ohjeitakin löytyy..ainakin perinneruokakirjoista

    • on vanha Karjalainen pitopöytien alkuruoka, joskus jopa eväsruoka. Tästä ohjeesta riittää ainakin kuudelle syöjälle. Nyt on saatavana lähes aina ainakin viljeltyä siikaa, tosin melko mautonta, mutta kuitenkin. Kannattaa kokeilla tätäkin kun tekee mieli kalaa hieman eritavalla.
      Tarvitset seuraavat ainekset:
      1 kilo tavallista suolaisempaa vehnätaikinaa tai valmista voitaikinaa.
      2 kpl n.700-1000 g:n siikaa
      2 dl ohraryynejä, (keitettyjä)
      2-3 kpl kovaksi keitettyjä kanamunia
      valkopippuria ja suolaa mausteeksi.
      Suomusta ja perkaa kalat, fileoi ne ja poista myös selkäruoto, sekä kylkiruodot. Viillä veitsellä muutama syvä viilto poikittain kalan nahkapuolelle
      Kaulitse taikinasta reilusti kalojen mittainen soikea levy, noin sentin paksuinen, reunoille vaikka vähän oheneva.
      Lusikoi levylle osa kypsiä ohraryynejä ja suolatut ja pippuroidut kalat kokonaisen näköisinä, niiden päälle taas ohraryynejä ja munahakkelusta ja mausteita.
      Käännä taikinalevyn laidat ylös kalojen päälle ja poimuta kiinni. Voitele munalla ja laita kuumaan uuniin, (lämmön säädät 200-225)pellille. Kun kurniekka on kypsä n.45 minuutin kuluttua, voitele pintaa sulalla voilla ja peitä puhtaalla pyyhkeellä toviksi.
      Kurniekka tarjotaan kuori avattuna, jotta kalat tulevat esille. Kurniekkaa voidaan tehdä myös kirjolohesta tai ahvenista.
      Minusta olisi kiva, jos jokainen kirjoittaisi myös reseptin ehdottamastaan ruoasta, koska täällä on jokaisella reseptin kirjoitus oikeus, toisin kuin terveydenhuollossa.
      Siten saisimme kaikki paremmin tietoa rikkaasta ruokaperinnöstämme, eikä vain pelkkiä nimiä, jotka eivät sinällään kerro oikeastaan mitään.



  • Ylämaalla tehdään vanhoja säkkijärveläisiä perinneruokia hapanlohkoja ja hakkoo- eli lohkopiirakkaa. Hapanlohot tehdään siten että keitetään perunoita ja lanttuja. Keiton lopuvaiheessa keittoon lisätään ruisleipätaikinasta otettua hapanta taikinan juurta. Keitto ei saa olla liian sakeaa.Lopuksi keittoon lisätään makua pehmentämään joko maitoa tai kermaa.

    Hakkoo- eli lohkopiirakka valmistetaan siten, että peruna hakataan pieneksi silpuksi. Jos perunan silppuaa veitsellä leikaten, piirakasta ei tule hyvää. Perunasilppu laitetaan taikinakuoreen. Perunoiden sekaan ja päälle laitetaan sianlihaa, jossa saa olla läskiä. Näin perunoihin saadaan mehevyyttä. Piirakka paistetaan ja paiston jälkeen piirakka peitetään ja annetaan "jälkikypsyä" ja näin kuori pehmenee.

    Kummatkin on ainakin meikäläisen ylämaalaispojan mieleen.

    Ohjeet ovat ihan omaan muistikuvaan perustuvia, jos haluaa kokeilla kannattaa katsoa ohjeet "perinne ruoka"-kirjasta tai ottaa yhteys joonkin ylämaalaiseen emäntään.

  • Karjalaisia ruokaohjeita löytyy kirjastosta Karjala kirjasarjan ruokakirjasta.Itse haluaisin mainita perinneruoista kisukalakeiton.sitä syötiin kotonani usei talvella.Kalat ongittiin itse järvestä,useinmiten särkiä.Kalat perattiin ja liotettiin suolavedessä vuorokausi ja sitten kuivattiin meidolla lämmöllä uunissa melko kauan,kunnes olivat rapeita.Näistä keitettiin kalakeitto, joka suurustettiin pienellä vehnäjauhosuuruksella.Kypsään keittoon laitettiin kuivahko ruisleipäpala. suosittelen keittoa,on tosi maukasta.

    • Ruiskuoreen tehty haudutetulla kaalilla ja sian kyljellä täytetty piirakka. Kypsytetty miedolla lämmöllä leivinuunissa. Nautitaan lämpimänä suolan ja voin kera.
      Kaalin sijan voidaan käyttää lanttua tai naurista.


  • Tiedä sitten, missä mikäkin ruoka on ihan alunperin "keksitty", mutta meillä ainaskin syötiin penskana
    - sultsinoita
    - vatruskoita
    - lanttukukkoa (kuoren sisällä lanttua ja sianlihaa)
    - kukkosia ts. pyörösiä (suolaisesta taikinasta tehtyjä annospiirakoita, täytteenä päällä riisipuuro tai perunasurvos)
    - puolukkahilloa (keskenään sekoitettu vehnäjauhoa, sokeria, maitoa ja puolukkasurvosta)
    - perunavelliä voisilmällä tai sipuli-sienihakkeluksen kanssa
    - kaalikeittoa (sis. munuasia, kieltä...)

    • on ehdottomast sienisalaatti. Jos on vielä tallella edellisvuoden suolasieniä, niin nyt on aika käyttää ne pois uusien tieltä.
      Oma salaattini koostuu lähinnä haapasienistä, jotka huuhtelen saadakseni suolaa vähemmäksi. Riittävä liotus ja kun sienet ovat kohtuusuolaisia, ne pilkotaan ja lisätään sipulisilppua suhteessa, 3 osaa sieniä, 1 osa sipulia. Sekoitan joukkoon kermavaahtoa ja smetanaa saman verran kumpaakin. Joskus lisään mustaapippuria rouheena, yleensä en. Hyvän ruislimpun viipaleen päällä jääkylmänä loistava hiukopala.


  • ja minäkin. Tarvitaan isoja,mielellään höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja vettä.Sekoitetaan löysähkö puuro,sekaan palanen hapanleipää ja annetaan olla yön yli. Seuraavana päivänä siivilöidään ja liemi keitetään melko matalalla lämmöllä KOKO AJAN SEKOITTAEN.Liemi sakenee kiisseliksi mutta palaa helposti pohjaan. Syödään lämpimänä kuuman maito-voi-suola-särpimen kansa. A VOT KO ON HYYVÄÄ MUT EI SE VÄVYLÖIL OIKEI KELVANT.

  • Heippa!

    Toivoit reseptiä karjalaiselle perinneruualle, joten tässä tulee Kuutamokiisseli:
    1 l maitoa
    3 rkl sokeria
    2 tl vanilliinisokeria
    3 rkl perunajauhoja
    1 muna

    Koristeeksi: punaista marjahilloa

    - Kuumenna 8 dl maitoa kiehuvaksi. Lisää sokerit.
    - Sekoita kylmään maitoon (2 dl) perunajauhot ja suurusta sillä maitoliemi. Anna keitoksen kiehahtaa.
    - Lisää hiukan jäähtyneeseen kiisseliin muna tehokkaasti sekoittaen.
    - Kaada kiisseli tarjoiluvadille ja koristele pinta hillokokkareilla.

  • Tapunainen
    Rotinakukko
    Siinä pari harvinaisempaa perinneruokaa karjalasta

    • Etelä-Karjalassa Savitaipalelainen ohrarieska ja naapuripitäjän Lemin särä. Lisäksi rasvaisesta lampaan keittolihasta, revitystä valkokaalista ja härkäpavuista tehty kirkaslieminen keitto. Ainakin näillä mainitsemillani paikkakunnilla.


  • Paras perinneruoka sianliha sittuu piimää ja vit-tuu

  • Ajatelkaa lasten suita. Paras perinnekala on kalapuikko, ei ruotoja. Kaikenlaiset kukot ja kovakuoriset kukot ovat kauhistus. Omat lapset väänsivät itkua kun piti syödä ruotoista kalaa ja kovakuorista karjalanpiirakkaa vieraillessa. Nyt ollaan sentään 2010 luvulla. Moderni kukko on pehmyt vehnäsämpylä ja nakki. Juhlat saa alkaa!

  • Ei tule näin äkkiä kyllä mieleen muuta kuin ne piirakat ja paistit. Karjalahan on osa Venäjää, olisiko hapankaali karjalaista perinnettä?

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.