Ruokia Karjalasta?

Mummon tyttö

Pistänpä tämän nyt vielä tänne omalle osastolleenkin... Eli jos joku tietää karjalanpaistien ja piirakoiden lisäksi muita Karjalan perinneruokia - harvinaisempiakin - niin olisi kiva niistä kuulla. Ja varsinkin, jos vielä reseptejä löytyisi. :)

21

8108

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • karjalan tyttö

      laitapa googleen haku ruokia karjalsta niin jotain vois löytyä

    • karjalan tyttö taas

      myös haulla perinneruokia karjalasta kandee kattoo

    • vatruskat nyt tulee mieleen ensimmäisenä.... ohjeitakin löytyy..ainakin perinneruokakirjoista

      • vanha kokki

        on vanha Karjalainen pitopöytien alkuruoka, joskus jopa eväsruoka. Tästä ohjeesta riittää ainakin kuudelle syöjälle. Nyt on saatavana lähes aina ainakin viljeltyä siikaa, tosin melko mautonta, mutta kuitenkin. Kannattaa kokeilla tätäkin kun tekee mieli kalaa hieman eritavalla.
        Tarvitset seuraavat ainekset:
        1 kilo tavallista suolaisempaa vehnätaikinaa tai valmista voitaikinaa.
        2 kpl n.700-1000 g:n siikaa
        2 dl ohraryynejä, (keitettyjä)
        2-3 kpl kovaksi keitettyjä kanamunia
        valkopippuria ja suolaa mausteeksi.
        Suomusta ja perkaa kalat, fileoi ne ja poista myös selkäruoto, sekä kylkiruodot. Viillä veitsellä muutama syvä viilto poikittain kalan nahkapuolelle
        Kaulitse taikinasta reilusti kalojen mittainen soikea levy, noin sentin paksuinen, reunoille vaikka vähän oheneva.
        Lusikoi levylle osa kypsiä ohraryynejä ja suolatut ja pippuroidut kalat kokonaisen näköisinä, niiden päälle taas ohraryynejä ja munahakkelusta ja mausteita.
        Käännä taikinalevyn laidat ylös kalojen päälle ja poimuta kiinni. Voitele munalla ja laita kuumaan uuniin, (lämmön säädät 200-225)pellille. Kun kurniekka on kypsä n.45 minuutin kuluttua, voitele pintaa sulalla voilla ja peitä puhtaalla pyyhkeellä toviksi.
        Kurniekka tarjotaan kuori avattuna, jotta kalat tulevat esille. Kurniekkaa voidaan tehdä myös kirjolohesta tai ahvenista.
        Minusta olisi kiva, jos jokainen kirjoittaisi myös reseptin ehdottamastaan ruoasta, koska täällä on jokaisella reseptin kirjoitus oikeus, toisin kuin terveydenhuollossa.
        Siten saisimme kaikki paremmin tietoa rikkaasta ruokaperinnöstämme, eikä vain pelkkiä nimiä, jotka eivät sinällään kerro oikeastaan mitään.


      • ja sen muunnelmat

    • Säkkijärvi (Ylämaa)

      Ylämaalla tehdään vanhoja säkkijärveläisiä perinneruokia hapanlohkoja ja hakkoo- eli lohkopiirakkaa. Hapanlohot tehdään siten että keitetään perunoita ja lanttuja. Keiton lopuvaiheessa keittoon lisätään ruisleipätaikinasta otettua hapanta taikinan juurta. Keitto ei saa olla liian sakeaa.Lopuksi keittoon lisätään makua pehmentämään joko maitoa tai kermaa.

      Hakkoo- eli lohkopiirakka valmistetaan siten, että peruna hakataan pieneksi silpuksi. Jos perunan silppuaa veitsellä leikaten, piirakasta ei tule hyvää. Perunasilppu laitetaan taikinakuoreen. Perunoiden sekaan ja päälle laitetaan sianlihaa, jossa saa olla läskiä. Näin perunoihin saadaan mehevyyttä. Piirakka paistetaan ja paiston jälkeen piirakka peitetään ja annetaan "jälkikypsyä" ja näin kuori pehmenee.

      Kummatkin on ainakin meikäläisen ylämaalaispojan mieleen.

      Ohjeet ovat ihan omaan muistikuvaan perustuvia, jos haluaa kokeilla kannattaa katsoa ohjeet "perinne ruoka"-kirjasta tai ottaa yhteys joonkin ylämaalaiseen emäntään.

    • pellava

      Karjalaisia ruokaohjeita löytyy kirjastosta Karjala kirjasarjan ruokakirjasta.Itse haluaisin mainita perinneruoista kisukalakeiton.sitä syötiin kotonani usei talvella.Kalat ongittiin itse järvestä,useinmiten särkiä.Kalat perattiin ja liotettiin suolavedessä vuorokausi ja sitten kuivattiin meidolla lämmöllä uunissa melko kauan,kunnes olivat rapeita.Näistä keitettiin kalakeitto, joka suurustettiin pienellä vehnäjauhosuuruksella.Kypsään keittoon laitettiin kuivahko ruisleipäpala. suosittelen keittoa,on tosi maukasta.

      • Kaalipiirakka

        Ruiskuoreen tehty haudutetulla kaalilla ja sian kyljellä täytetty piirakka. Kypsytetty miedolla lämmöllä leivinuunissa. Nautitaan lämpimänä suolan ja voin kera.
        Kaalin sijan voidaan käyttää lanttua tai naurista.


    • ruokia

      Tiedä sitten, missä mikäkin ruoka on ihan alunperin "keksitty", mutta meillä ainaskin syötiin penskana
      - sultsinoita
      - vatruskoita
      - lanttukukkoa (kuoren sisällä lanttua ja sianlihaa)
      - kukkosia ts. pyörösiä (suolaisesta taikinasta tehtyjä annospiirakoita, täytteenä päällä riisipuuro tai perunasurvos)
      - puolukkahilloa (keskenään sekoitettu vehnäjauhoa, sokeria, maitoa ja puolukkasurvosta)
      - perunavelliä voisilmällä tai sipuli-sienihakkeluksen kanssa
      - kaalikeittoa (sis. munuasia, kieltä...)

      • vanha kokki

        on ehdottomast sienisalaatti. Jos on vielä tallella edellisvuoden suolasieniä, niin nyt on aika käyttää ne pois uusien tieltä.
        Oma salaattini koostuu lähinnä haapasienistä, jotka huuhtelen saadakseni suolaa vähemmäksi. Riittävä liotus ja kun sienet ovat kohtuusuolaisia, ne pilkotaan ja lisätään sipulisilppua suhteessa, 3 osaa sieniä, 1 osa sipulia. Sekoitan joukkoon kermavaahtoa ja smetanaa saman verran kumpaakin. Joskus lisään mustaapippuria rouheena, yleensä en. Hyvän ruislimpun viipaleen päällä jääkylmänä loistava hiukopala.


    • äiti teki

      ja minäkin. Tarvitaan isoja,mielellään höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja vettä.Sekoitetaan löysähkö puuro,sekaan palanen hapanleipää ja annetaan olla yön yli. Seuraavana päivänä siivilöidään ja liemi keitetään melko matalalla lämmöllä KOKO AJAN SEKOITTAEN.Liemi sakenee kiisseliksi mutta palaa helposti pohjaan. Syödään lämpimänä kuuman maito-voi-suola-särpimen kansa. A VOT KO ON HYYVÄÄ MUT EI SE VÄVYLÖIL OIKEI KELVANT.

    • relletti

      Heippa!

      Toivoit reseptiä karjalaiselle perinneruualle, joten tässä tulee Kuutamokiisseli:
      1 l maitoa
      3 rkl sokeria
      2 tl vanilliinisokeria
      3 rkl perunajauhoja
      1 muna

      Koristeeksi: punaista marjahilloa

      - Kuumenna 8 dl maitoa kiehuvaksi. Lisää sokerit.
      - Sekoita kylmään maitoon (2 dl) perunajauhot ja suurusta sillä maitoliemi. Anna keitoksen kiehahtaa.
      - Lisää hiukan jäähtyneeseen kiisseliin muna tehokkaasti sekoittaen.
      - Kaada kiisseli tarjoiluvadille ja koristele pinta hillokokkareilla.

    • 1372

      Tapunainen
      Rotinakukko
      Siinä pari harvinaisempaa perinneruokaa karjalasta

      • Sudeettikarjis

        Etelä-Karjalassa Savitaipalelainen ohrarieska ja naapuripitäjän Lemin särä. Lisäksi rasvaisesta lampaan keittolihasta, revitystä valkokaalista ja härkäpavuista tehty kirkaslieminen keitto. Ainakin näillä mainitsemillani paikkakunnilla.


    • basilikaa

      Paras perinneruoka sianliha sittuu piimää ja vit-tuu

    • Mairentorttu

      Ajatelkaa lasten suita. Paras perinnekala on kalapuikko, ei ruotoja. Kaikenlaiset kukot ja kovakuoriset kukot ovat kauhistus. Omat lapset väänsivät itkua kun piti syödä ruotoista kalaa ja kovakuorista karjalanpiirakkaa vieraillessa. Nyt ollaan sentään 2010 luvulla. Moderni kukko on pehmyt vehnäsämpylä ja nakki. Juhlat saa alkaa!

    • vaikeakysymys

      Ei tule näin äkkiä kyllä mieleen muuta kuin ne piirakat ja paistit. Karjalahan on osa Venäjää, olisiko hapankaali karjalaista perinnettä?

    • Anonyymi

      No mie tuas!
      No ainahi siikakurniekka!
      Ja maistuu!!

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hakkoopiirakka, Amerikan burgerin ym kalpenevat. Googleta ”hakkoopiirakka.”

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7621
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4556
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3201
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2166
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1699
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1677
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      354
      1473
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      14
      1429
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1119
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1070
    Aihe