Terve.
Kysyisin että mitkä on sellaisia ruokia mitä ulkomailla voi valmistaa suomalaisuutta edustamaan, paikallisista raaka-aineista. Koska eihän siellä ole meidän kaloja, riistaa ym. Mitä jää jäljelle. Karjalanpaisti? Poroa en laita itsekään koskaan kotona. Korvapuusti??
Epätietoinen???
Suomalaista ruokaa maailmalla
6
1708
Vastaukset
- vanha kokki
Ekana tulee jo mainostamani särä. Savustettua kalaa lohesta tai kirjolohesta, koska kumpaakin saa liki ympäri eurooppaa. Lanttulaatikkoa, tosin lanttua ei ihan joka paikassa ole, mutta sitä rataa, käytä mielikuvitustasi ja tutustu itse ensin perinteisiin ruokiimme. Muuten, harvemmilla kaloilla on henkkareita mistä ne ovat, joten katsele ja maistele. Jossain kohtaa nimimerkki "Kielimies" antoi jo muikullekin liki koko maailman kutsumanimet, käytä hyväksesi, niin voit valmistaa vaikka kalakukkoa. Läskisoosi on myös ruoka josta saattaa jopa ulkomaalainenkin pitää.
Älä kuitenkaan ensimmäiseksi tuuppaa mämmiä heidän nokkansa alle, voi olla että lyövät, pahuksen ulkomaalaiset.- mämmi
Se muikkusanasto on tuolla Kalaruoka-osastossa "tarvitseeko muikut puhkoa"-otsikon alla.
Mutta lanttulaatikko ja läskisoosi....hmmm.
Onhan se voinut maku muuttua vajaassa 40 vuodessa, mutta silti. Junnu Vainion 1960-luvun laulu Turisteja Tuppukylään tuli mieleeni, kun luin tuota.
"Lanttulaatikon, läskisoosin, mämmin
jälkeen saunaan ja sitten juodaan tee..."
Siinähän Junnu oikein panee alta lipan turisteille syötettävää ruokaa, jonka jälkeen mennään saunaan, juodaan iltatee ja sitten (iltarukouksen jälkeen) siskonpetiin nukkumaan.
Yleisurheilun MM-kisoissa 2005 Hgissä (niissä, jotka avattiin kaatosateessa) ulkomaalaiset vierastivat ruokia, joissa oli lihat ja kastikkeet sotkettu valmiiksi (stroganoffit sun muut katastroffit). Piti muuttaa tarjoilu sellaiseksi, että kastikkeet olivat erikseen ja kiinteä tavara erikseen.
Särä voisi olla kokeilemisen arvoista. Silakkalaatikkoa voisi yrittää (jos ei silakkaa ole saatavilla, niin mikä tahansa samansukuinen). Mämmiä en minäkään ulkomaalaisille (tai ulkomailla) tarjoaisi. Enkä maksalaatikkoa, niin hyvää kuin se onkin. Laatikkoruoat voivat olla ulkomailla vastenmielisiä, mutta sekin voi perustua ulkonäköön. Kannattaa saada ulkomaalaiset edes maistamaan. - jouluruoat
mämmi kirjoitti:
Se muikkusanasto on tuolla Kalaruoka-osastossa "tarvitseeko muikut puhkoa"-otsikon alla.
Mutta lanttulaatikko ja läskisoosi....hmmm.
Onhan se voinut maku muuttua vajaassa 40 vuodessa, mutta silti. Junnu Vainion 1960-luvun laulu Turisteja Tuppukylään tuli mieleeni, kun luin tuota.
"Lanttulaatikon, läskisoosin, mämmin
jälkeen saunaan ja sitten juodaan tee..."
Siinähän Junnu oikein panee alta lipan turisteille syötettävää ruokaa, jonka jälkeen mennään saunaan, juodaan iltatee ja sitten (iltarukouksen jälkeen) siskonpetiin nukkumaan.
Yleisurheilun MM-kisoissa 2005 Hgissä (niissä, jotka avattiin kaatosateessa) ulkomaalaiset vierastivat ruokia, joissa oli lihat ja kastikkeet sotkettu valmiiksi (stroganoffit sun muut katastroffit). Piti muuttaa tarjoilu sellaiseksi, että kastikkeet olivat erikseen ja kiinteä tavara erikseen.
Särä voisi olla kokeilemisen arvoista. Silakkalaatikkoa voisi yrittää (jos ei silakkaa ole saatavilla, niin mikä tahansa samansukuinen). Mämmiä en minäkään ulkomaalaisille (tai ulkomailla) tarjoaisi. Enkä maksalaatikkoa, niin hyvää kuin se onkin. Laatikkoruoat voivat olla ulkomailla vastenmielisiä, mutta sekin voi perustua ulkonäköön. Kannattaa saada ulkomaalaiset edes maistamaan.Oli kerran jouluna lähisukulaisen vieraana yksi keskieurooppalainen, joka ihmetteli että pelkkiä puurojako te suomalaiset syötte jouluna.
Tarjolla oli tyypillinen joulumenyy: lanttulaatikkoa, imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, maksalaatikkoa...
Ja tietenkin kinkkua, rosollia, herneitä, silliä, riisipuuroa, luumurusinasoppaa (siis luumu-rusina, ei luu-murusina).
Kyllä hän söi ja kehuikin vielä, että olipa hyvää. Mutta sai siinä houkutella maistamaan.
Kun vielä vieras oli käytetty joulusaunassa (kerrostalon sähkösauna), niin riitti hänellä ihmettelemistä.
- seikkailija
itsellani on ollut samainen ongelma monta kerta... Riippuu aika paljon siita, missa pain muailmaa on, etta mita aineksia loytyy. Itse en ole koskaan ulkomailla joulua viettaessani lanttua loytanyt. Kun pitaa valmistaa suomen perinneruoka, teen useimmiten rosollia tai pannukakkua. Jos ottaa ruisjauhoja mukaan, niin voihan sitten kokeilla karjalanpiirakoita/ruisleipaa. Maitoon tehty kalakeitto voi olla myos sopivan helppo, mutta tarpeeksi eksoottinen. ikeasta, jos sellainen maasta loytyy, kayn usein hakemassa esim. pipareita yms. Glogia voi myos koittaa itse tehda. Turkinpippureista saa oivaa salmaria, jonka menekki vaan yleensa on aika huonoa. Samoin tosiaan noita mammeja ja hernekeittoja en suosittele.
- yms. eivät ole vain suomala...
Oli viikonlopussa Berliinissä Prager Platzilla katujuhlat, mitä on Berliinissä miltei joka viikonlopussa. Bundeswehr (Armeija) möi siellä Erbsensuppe=hernekeittoa, joka oli tosi hyvää. Ohukaisia saa myös joka maassa, esim. Kroatiassa, jossa ne ovat tavallisin jälkiruoka.Läskisoosi on tavallista Ruotsissa. Lihat kastikkeissa ovat useimmiten erilaisia gulasheja.
Mutta imellettu perunalaatikko on saavuttanut minun ulkomaalaisten tuttavien joukossa jakamattoman suosion.Sakemannit syövät jouluaattona useimmiten vain Bockwurstia ja perunasalaattia, ja joulupäivänä vasta kalkkunaa, kinkkua taikinakuoressa tai muuta juhlaruokaa. Mutta niin saksalaista minusta ei tule, ettei jouluaattona olisi runsasta joulupöytää.
- annu12
Kävin tässä lapissa eka kertaa elämässäni tosin ja tarjottiin parasta keittoa mitä olen koskaan syönyt...ei mitkään ravintolat edes tarjoa tätä muuten olisin maailmalla matkatessa oppinut tämän lapin-ukon keiton tuntemaan,täydellinen makuelämys..Minun mummo teki kukkosia,leipää jossa oli sisällä riisiä...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1713478
Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä
En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m851496Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek251249- 1581212
Pitääkö penkeillä hypätä Martina?
Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit192978- 35961
Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut16933Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?57832Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä
Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk88770- 62745