Vanhanajan ruislimppu?

Laara75

Heippa!

Osaisiko joku kertoa reseptiä kunnon vanhanajan ruisleivälle? Mieheni aina muistelee miten hyvää ruisleipää hänen mummonsa leipoi hänen lapsuudessaan ja harmittelee kun kunnon ruisleipää ei tahdo oikein enää saada kaupoista. Ajattelin yllättää hänet leipomalla itsekin hänelle tuoretta ruisleipää, mutta ohje olisi hakusessa. Leivän tulisi olla sellaista, että sen voi paistaa ihan tavallisessa sähköuunissa.

28

13474

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turhuudenjumala

      Raaka-aineet



      hapatin/taikinajuuri:

      4 hapanta ruisleipäviipaletta
      1 l vettä
      1 l ruisjauhoja

      taikina:

      1 dl vettä
      2 rkl suolaa
      (hiivaa)
      1,5l ruisjauhoja


      Taikinajuuri:

      Ruisleivän teko alkaa taikinajuuren tekemisestä. Hanki jostain hyvää ruislimppua, jolle haluaisit leipäsi maistuvan. Leikkaa leivästä viipaleet ja poista kuori. Murentele leipä kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoittele hetki, että leipä leviää veteen. Lopuksi lisää ruisjauho huolellisesti sekoittaen.

      Peitä taikinakulho liinalla ja anna sen seistä huoneenlämmössä päivän verran. Taikina on sopivasti hapantunut, kun se kuplii ja tuoksuu happamalle.

      Taikina:

      Jos haluat, että taikina kohoaa reilusti nopeammin, lisää noin 20 g hiivaa veteen, jonka lisäät taikinajuureen. Lisää suola ja ruisjauhot ja alusta taikina huolellisesti melko tiiviiksi.

      Kohota taikinaa vielä liinan alla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun taikina on noin kaksinkertainen, se on kohonnut tarpeeksi.

      Kun taikina on valmis, ota siitä talteen noin 100 g:n pala ja pakasta se huolellisesti muoviin käärittynä. Näin sinulla on odottamassa valmis taikinajuuri seuraavaa leiväntekokertaa.

      Leipominen:

      Taikinasta saat neljä leipää. Leivo limput ja anna niiden kohota vielä liinan alle peitettyinä. Ripottele pinnalle jauhoja ja pistele haarukalla leipiä. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Paistamisen jälkeen kääri leivät pyyhkeiden sisälle jäähtymään. älä kolhi tai liikuttele leipiä turhaan jäähtymisen aikana. ettei kuori turhaan irtoa

      Seuraavalla kerralla aloittaessasi leipomista laitat vain taikinajuuren leipäviipaleiden sijaan yön yli vesi- ja jauhoseokseen happanemaan.

      • Laara75

        Kertoisitko vielä missä asteessa paistetaan ja kuinka kauan. Kävin jo ostamassa ainekset :D


      • turhuudenjumala

        siellä ohjeessa...:) 200 astetta ja noin tunnin verran kun paistelet. toivottavasti saat leivät onnistumaan.

        P.S. vielä kun voitelet leivät piimällä ja jauhotat ennen viimeistä kohottamista niin hyvä tulee...


      • Laara75
        turhuudenjumala kirjoitti:

        siellä ohjeessa...:) 200 astetta ja noin tunnin verran kun paistelet. toivottavasti saat leivät onnistumaan.

        P.S. vielä kun voitelet leivät piimällä ja jauhotat ennen viimeistä kohottamista niin hyvä tulee...

        Olinpas puusilmä!! Tosiaan, anteeksi vaan; siinähän se tosiaan lukee ihan selvällä suomen kielellä. Kysyisin vielä, että millä jauhoilla se jauhotetaan? Niilläkö samoilla ruisjauhoilla? Minulla on nyt se juuri tulossa. Tein puolikkaan annoksen näin aluksi enkä käyttänyt hiivaa, vaan ajattelin odotella huomiseen.


      • turhuudenjumala
        Laara75 kirjoitti:

        Olinpas puusilmä!! Tosiaan, anteeksi vaan; siinähän se tosiaan lukee ihan selvällä suomen kielellä. Kysyisin vielä, että millä jauhoilla se jauhotetaan? Niilläkö samoilla ruisjauhoilla? Minulla on nyt se juuri tulossa. Tein puolikkaan annoksen näin aluksi enkä käyttänyt hiivaa, vaan ajattelin odotella huomiseen.

        ruisjauhoilla jauhotat. etti tulis epäselvyyttä, niin se hiiva laitetaan vasta valmiiseen juureen kun alat leipomaan leipää.


      • Laara75
        turhuudenjumala kirjoitti:

        ruisjauhoilla jauhotat. etti tulis epäselvyyttä, niin se hiiva laitetaan vasta valmiiseen juureen kun alat leipomaan leipää.

        Odottelen täällä juuren valmistumista, mutta kulhossa ei tapahdu vielä mitään... Pitäisikö sen jo tässä vaiheessa kuplia ja tuoksua happamalle? Mitä jos käyttämäni leipä olikin väärää? Käytin sellaista suursavon ruislimppua, jonka nimeä en muista, mutta sitä myydään s-marketeissa ja mieheni tykkää sitä syödä. Onko sillä merkitystä, että onko käytettävä leipä tehty juureen vai ei? Vai onlenko nyt malttamaton, sillä seos on ollut huoneenlämmössä nyt eilis illasta asti.
        Olen muuten kanssa huomannut, että suurimmassa osassa kaupassa myytävissä "ruisleivissä" on suurin osa vehnäjauhoa. En tiedä käyttämästäni leivästä miten siinä on. Voiko olla että kaikilla leivilä ei onnistu?


      • turhuudenjumala
        Laara75 kirjoitti:

        Odottelen täällä juuren valmistumista, mutta kulhossa ei tapahdu vielä mitään... Pitäisikö sen jo tässä vaiheessa kuplia ja tuoksua happamalle? Mitä jos käyttämäni leipä olikin väärää? Käytin sellaista suursavon ruislimppua, jonka nimeä en muista, mutta sitä myydään s-marketeissa ja mieheni tykkää sitä syödä. Onko sillä merkitystä, että onko käytettävä leipä tehty juureen vai ei? Vai onlenko nyt malttamaton, sillä seos on ollut huoneenlämmössä nyt eilis illasta asti.
        Olen muuten kanssa huomannut, että suurimmassa osassa kaupassa myytävissä "ruisleivissä" on suurin osa vehnäjauhoa. En tiedä käyttämästäni leivästä miten siinä on. Voiko olla että kaikilla leivilä ei onnistu?

        hiukan n.10-15g hiivaa juuren ja katso että se on varmasti lämpimässä ja vedottomassa paikassa. anna sitten porista tonne iltaan klo 17.00 asti.


      • Laara75
        turhuudenjumala kirjoitti:

        hiukan n.10-15g hiivaa juuren ja katso että se on varmasti lämpimässä ja vedottomassa paikassa. anna sitten porista tonne iltaan klo 17.00 asti.

        Käykö kuivahiiva vai lähdenkö kaupasta hakemaan oikeaa hiivaa? Kuivahiivaa olis kaapissa?


      • turhuudenjumala
        Laara75 kirjoitti:

        Käykö kuivahiiva vai lähdenkö kaupasta hakemaan oikeaa hiivaa? Kuivahiivaa olis kaapissa?

        liota se vaan lämpimään yli 42 asteiseen vesitilkkaan


      • Laara75
        turhuudenjumala kirjoitti:

        liota se vaan lämpimään yli 42 asteiseen vesitilkkaan

        Katsotaan nyt mitä tulee.... Raportoin sitten tuleeko tästä leipää ja millaista oli...


      • Laara75
        turhuudenjumala kirjoitti:

        liota se vaan lämpimään yli 42 asteiseen vesitilkkaan

        Sain leivät eilen leivottua ja kun tein puolikkaasta taikinasta, niin tuli kaksi halkaisijaltaan n. 20cm leipää.. En tiedä olisiko niiden pitänyt vielä enemmän kohota? Muuten olivat kyllä ihan ruisleivän näköisiä ja mies kehui että niissä oli hyvä kuori, mutta mielestäni ehkä olisi saanut olla hieman happamampaa. Olikohan juuri tarpeeksi pitkään porisemassa? Voiko sitä pitää valmistumassa ensi kerralla vaika pari vuorokautta vai meneekö se sitten pilalle? Leipä oli kyllä muuten ihan hyvää.


      • se on se
        Laara75 kirjoitti:

        Sain leivät eilen leivottua ja kun tein puolikkaasta taikinasta, niin tuli kaksi halkaisijaltaan n. 20cm leipää.. En tiedä olisiko niiden pitänyt vielä enemmän kohota? Muuten olivat kyllä ihan ruisleivän näköisiä ja mies kehui että niissä oli hyvä kuori, mutta mielestäni ehkä olisi saanut olla hieman happamampaa. Olikohan juuri tarpeeksi pitkään porisemassa? Voiko sitä pitää valmistumassa ensi kerralla vaika pari vuorokautta vai meneekö se sitten pilalle? Leipä oli kyllä muuten ihan hyvää.

        rapean kuoren ja pehmeän sisuksen yhdistelmä joka limpussa niin herkkua on.Tätä eivät leipomot halua ymmärtää vaan tyrkyttävät meille valmiiksi revittyä korkkipahvia.

        Siitä juuresta olisin kiinnostunut,että mistä se ensimmäinen juuri on tullut jota emännät varjelevat sukukalleutena ;)


      • vanha kokki
        Laara75 kirjoitti:

        Sain leivät eilen leivottua ja kun tein puolikkaasta taikinasta, niin tuli kaksi halkaisijaltaan n. 20cm leipää.. En tiedä olisiko niiden pitänyt vielä enemmän kohota? Muuten olivat kyllä ihan ruisleivän näköisiä ja mies kehui että niissä oli hyvä kuori, mutta mielestäni ehkä olisi saanut olla hieman happamampaa. Olikohan juuri tarpeeksi pitkään porisemassa? Voiko sitä pitää valmistumassa ensi kerralla vaika pari vuorokautta vai meneekö se sitten pilalle? Leipä oli kyllä muuten ihan hyvää.

        Kaipa muistit sen raskin talteenoton, kuten neuvottiin? Seuraavalla kerralla voit lisätä siihen juureen vrk. ennen leipomista muutaman hapankorpun, se saattaa lisätä juuren happamuutta. On hienoa, että jotkut viitsivät nähdä sen vaivan, että tekevät omin käsin edes muutaman kerran oman leivän. Hapanleipä ei ole niitä kaikkein helpoimpia, mutta älä anna periksi, kehittele oma taikinanjuuri, siitä sikiää hyvä limppu.


      • Laara75
        vanha kokki kirjoitti:

        Kaipa muistit sen raskin talteenoton, kuten neuvottiin? Seuraavalla kerralla voit lisätä siihen juureen vrk. ennen leipomista muutaman hapankorpun, se saattaa lisätä juuren happamuutta. On hienoa, että jotkut viitsivät nähdä sen vaivan, että tekevät omin käsin edes muutaman kerran oman leivän. Hapanleipä ei ole niitä kaikkein helpoimpia, mutta älä anna periksi, kehittele oma taikinanjuuri, siitä sikiää hyvä limppu.

        Mukavaahan se oli. Näin äitiyslomalla ollessa leipominen on ihan mukavaa puuhaa ja vaikka se leivän tekeminen kestääkin kauan, niin suurimman osan ajasta ei tarvinnut tehdä mitään kun odotella. Ehkä sitten kun palaan työelämään, niin siirryn taas kaupan leipiin, mutta nyt kyllä aion leipoa vielä toistekin jos vaikka harjoitus tekisi mestarin ja kyllä otin sen talteen :D
        Ja oli kyllä mies melkoisen tyytyväinen...


      • turhuudenjumala
        Laara75 kirjoitti:

        Mukavaahan se oli. Näin äitiyslomalla ollessa leipominen on ihan mukavaa puuhaa ja vaikka se leivän tekeminen kestääkin kauan, niin suurimman osan ajasta ei tarvinnut tehdä mitään kun odotella. Ehkä sitten kun palaan työelämään, niin siirryn taas kaupan leipiin, mutta nyt kyllä aion leipoa vielä toistekin jos vaikka harjoitus tekisi mestarin ja kyllä otin sen talteen :D
        Ja oli kyllä mies melkoisen tyytyväinen...

        hyvä että sait leivät tehtyä. itsekkin laitoin tossa päivällä juuren tulemaan, joten huomenna saa tuoretta leipää. ei se leivän tekeminen niin iso homma ole, kuten monet sitä pelkäävät.


      • Leivän leipoja
        Laara75 kirjoitti:

        Olinpas puusilmä!! Tosiaan, anteeksi vaan; siinähän se tosiaan lukee ihan selvällä suomen kielellä. Kysyisin vielä, että millä jauhoilla se jauhotetaan? Niilläkö samoilla ruisjauhoilla? Minulla on nyt se juuri tulossa. Tein puolikkaan annoksen näin aluksi enkä käyttänyt hiivaa, vaan ajattelin odotella huomiseen.

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000350&posting=22000000026223565

        Tuosta linkistä löytyy minun leipomisjuttuni.


    • Skäri

      juuren. Muuten ei onnistu. :(

      • vanha kokki

        juuri juuriohje, ainakin olin juuri niin lukeneeni.


      • vanha kokki
        vanha kokki kirjoitti:

        juuri juuriohje, ainakin olin juuri niin lukeneeni.

        että jos et onnistu tuon taikinajuuren kanssa, vaikka ohje oli kyllä hyvä, niin takuuvarma tuote on Myllärin risleipäjauhot. Siinä on raski valmiina, et tarvitse kuin suolaa ja vettä. Kyllä se limpusta käy vallan mainiosti ja ohjeet ovat pussin kyljessä. Tämä vain siltä varalta, ettet jostain syystä onnistu edellisellä ohjeella.


      • turhuudenjumala
        vanha kokki kirjoitti:

        että jos et onnistu tuon taikinajuuren kanssa, vaikka ohje oli kyllä hyvä, niin takuuvarma tuote on Myllärin risleipäjauhot. Siinä on raski valmiina, et tarvitse kuin suolaa ja vettä. Kyllä se limpusta käy vallan mainiosti ja ohjeet ovat pussin kyljessä. Tämä vain siltä varalta, ettet jostain syystä onnistu edellisellä ohjeella.

        kyllähän se limpusta käy, mutta mielestäni ei ollut oikein hapanta. olen itse savosta kotoisin ja isovanhempani karjalasta. tykkään että ruisleipä on hapanta. nykyiset kaupassa myytävät "ruisleivät" ovat aikalailla irvikuvia minun mieltämästäni ruisleivästä. samoin nämä "karjalanpiirakat". onneksi on muutama leipomo, jotka tekevät vielä ruisleivänkin juureen, eikä niissä ole vehnäjauhoja. tässähän tulee ihan vesi kielelle, kun aattelee lämmintä rukiisen kanttia jossa vähän voita päällä...


      • vanha kokki
        turhuudenjumala kirjoitti:

        kyllähän se limpusta käy, mutta mielestäni ei ollut oikein hapanta. olen itse savosta kotoisin ja isovanhempani karjalasta. tykkään että ruisleipä on hapanta. nykyiset kaupassa myytävät "ruisleivät" ovat aikalailla irvikuvia minun mieltämästäni ruisleivästä. samoin nämä "karjalanpiirakat". onneksi on muutama leipomo, jotka tekevät vielä ruisleivänkin juureen, eikä niissä ole vehnäjauhoja. tässähän tulee ihan vesi kielelle, kun aattelee lämmintä rukiisen kanttia jossa vähän voita päällä...

        Käytiin keskustelua samasta asiasta, jolloin todettiin puhtaita ruisleipiä olevan harvahkossa ja enimmäkseen pienleipomoiden tekemiä. Varsinais-suomessa ja satakunnassa mm. Salosen leipomot, joilla ei ole muuta tekemistä keskenään.
        Savon seudulla on hyvä ja rikas leipäperinne, se on kyllä aivan totta.
        Leivän happamuuskin on makuasia, tuo raski minkä neuvoit on ihan ok. mutta tuskin sillä pääset edes samaan happamuuteen Myllärin ruisleipäaineksen kanssa. Aikoinaan sain Jaakkkolan leipomolta Tampereelta hyvän juuren, mutta onnistuin hävittämään sen aikojen saatossa.


      • turhuudenjumala
        vanha kokki kirjoitti:

        Käytiin keskustelua samasta asiasta, jolloin todettiin puhtaita ruisleipiä olevan harvahkossa ja enimmäkseen pienleipomoiden tekemiä. Varsinais-suomessa ja satakunnassa mm. Salosen leipomot, joilla ei ole muuta tekemistä keskenään.
        Savon seudulla on hyvä ja rikas leipäperinne, se on kyllä aivan totta.
        Leivän happamuuskin on makuasia, tuo raski minkä neuvoit on ihan ok. mutta tuskin sillä pääset edes samaan happamuuteen Myllärin ruisleipäaineksen kanssa. Aikoinaan sain Jaakkkolan leipomolta Tampereelta hyvän juuren, mutta onnistuin hävittämään sen aikojen saatossa.

        sano koira ku pallejaan nuoli. itse taas käytän mummolta saamaani juurta, joka on laitettu joskus sota-ajan jälkeen alulle. sillä saan aika maistuvan leivän aikaiseksi, kun jaksan ja innostun itse leipomaan. toinen suosikkileipäni on hapanrieska, joka valmistetaan hiivaleipä- ja osaksi ruisjauhoista juureen... sekin lämpimänä, voita päälle ja maitoo kyytipojaksi, niin jopa kelepaa.


    • löytyy

      ympäri maan Fazerin paistopisteistä.Kyllä sekin lämpimänä menettelee,happamampaa saisi olla.
      Itsekin ex-savolaisena muistelen hyviä limppuja jostain 25 vuoden takaa,mutta eivät ne nykyään sielläkään osaa kuin muovipussissa hautunutta ja kitkerää tehdä.Taitaa olla huonot jauhot.
      Länsi-suomessa kun saa vain kuminalla makeutettua reikäleipää,niin olen pari kertaa leiponut itse ihan kuulopuheiden perusteella säveltämilläni omilla ohjeilla leivinuunissa.Noinhan se menee kuten yllä on kerrottu.

      Yllättävän helppoa se on mutta työlästä,varsinkin sähköuunissa johon ei mahdu kuin leipä kerrallaan.
      Tuottaapa ainakin onnistumisen elämyksen,kaikkeahan pitää kokeilla paitsi kansantanhua ja sukurutsaa,sanoo metallimies 40.

    • oma leipä paras leipä

      Juuren valmistus:

      Laita kulhoon vettä ja ruisjauhoja sekä piimää. Piimää ei tarvitse olla kovin paljon. Annetaan hapattua huoneenlämmössä liinalla peitettynä pari päivää. Juurta voi varovasti maistaa. Jos se on mukavan kirpeää, se on onnistunut hyvin, jos se maistuu väkevältä tai huonolta, kannattaa tehdä uusi juuri.

      Taikinan valmistus

      Juureen lisätään ruisjauhoja ja vettä, niin että tulee paksua velliä, tässä vaiheessa voi lisätä noin herneen kokoisen nokareen hiivaa, niin leipä kohoaa paremmin.

      Tätä taikinaa kohotetaan seuraavaan päivään, jolloin lisätään loput ruisjauhot ja suolaa ja tehdään taikina, jonka annetaan kohota ja hapattua pari tuntia, joskus se voi viedä pidempäänkin. Taikinaa maistamalla voi arvioida happamuuden astetta. Kirpeästä taikinasta tulee hyvää leipää :D

      Taikinasta leivotaan jauhoja käyttäen leipiä joko pellille tai vuokiin. (vuoissa taikina voi olla hieman löysempää.) Leivistä kannattaa leipoa mahdollisimman korkeita, koska kohoamisen aikana ne tuppaa leviämään ja laskeutumaan. Leipiä pitää kohottaa hyvin, ennenkuin laitetaan uuniin. Paistetaan aluksi 200-225 astetta vähintään 20 minuuttia jonka jälkeen lämpöä voi alentaa 175 asteeseen. Annetaan paistua vähintään tunti.

      Jos haluaa, niin ennen leipomista taikinasta voi ottaa juuren seuraavaa leipää varten esim. pakastuspussiin. Juurta voi säilyttää jääkaapissa kuukaudenkin, mutta pakastimessa pidempäänkin ja ottaa se käyttöön kun leipoo seuraavan kerran. Juuri lisätään kädenlämpöiseen veteen ja tehdään velliksi kuten kohdassa taikinan valmistus ja annetaan vellin hapattua seuraavaan päivään jne..

      Ruisleivän valmistus on hidasta ja tulosta joutuu odotteleen, mutta se on vaivan arvoinen. Aktiivista työskentelyaikaa tosin kuluu vain vähän ja taikinan muhiessa keittiön nurkassa voi tehdä kaikenlaista mukavaa.

    • fiiffuli

      kun laittaa ruisjauhoa, suolaa ja piimää ja antaa olla niin tulee hyvä juuri!! tätä on koklattu ja tulee parasta leipää♥

    • tiatoo

      Mihinkäs leivonnaisten ryhmään ruislimppu taas kuuluukaan?

    • ei ryhmään

      vaan heimoon ruisleivät.

    • Anonyymi

      En päässyt rekistöröitymään mutta mennään sitten anonyymillä. Mulla on paras hapanlimppu ja sen tekemisessä on muutama jippo. Minulla on vanha juuri joka on Karjalan kannakselta peräisin. Otan sen pakkasesta ja varmistan että juuria on riittävästi jäljella seuraavia kertoja varten. Jos ei niin pitää ottaa taikinasta lisää juuria. Teen kahdessa pöntössä kaksi taikinaa koska juuresta riittää kahteen taikinaan. No niin: 1 litra lämmintä vettä, kun juuri on kokonaan sulanut vatkaa se veden joukkoon. lisää 1 hiiva. Laita Pirkka ruisjauhoja (ovat parhaita) tee löysä taikina ja laita se lämpimään paikkaan hapantumaan. Seraa happanemista ja maista. Ole varovainen ettei taikian käy yli, muuten se purkautuu ja happamuus häviää. Kun valmista lisää Pirkka ruisjauhoja niin että tulee napakka taikina. EI MITÄÄN MUITA JAUHOJA!!! Laita taikina kohoamaan ja kun se on valmista. Minä teen neljä pientä limppua ja nosta pellille kohoamaan ja siinä saa varoa ettei kohota liikaa. Kun limput halkeilevat nosta pelti uuniin 200 C astetta puoli tuntia puolen tunnin jälkeen laske uunin lämpötila 150 C asteeseen ja paista näin 1 tunti. Sen jälkeen nosta uunin lämpötila 200 C asteeseen ja paista vielä puoli tuntia. Yhteensä siis kahden tunnin kuluttua limput ovat valmiit ja tämä paistotapa on sellainen että limput pysyvät rapeina vielä pakkasen jälkeenkin. Onnea leipomiseen. Jos sinulla ei ole juurta kysy Martoilta. Onnea leipomiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Theermannilla kulkee!

      Vouti vie kaiken mikä mieheltä irti lähtee ja palstan naiset syyttävät tilanteesta kilpaa eri naisia. Miehellä on elämän
      Kotimaiset julkkisjuorut
      112
      7330
    2. Näin unta viime yönä

      Että tulit nainen istumaan syliini minihame päällä.
      Ikävä
      47
      5286
    3. Esivaihdevuodet, menopaussi

      https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/terveys/esivaihdevuodet-eli-premenopaussi Täällä kun puhutaan pa
      Sinkut
      57
      2979
    4. Tänään taas tuli pari-kolme juttua

      Jotka niin mielelläni jakaisin sun kanssa. Niin paljon elämää jaettavana ja niin selkeä paikka sinulle. Mutta ymmärrän
      Tunteet
      7
      2463
    5. Kuhmo tekisi perässä

      Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä
      Kuhmo
      10
      1488
    6. Suomi julkaisi varautumisoppaan

      Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j
      Maailman menoa
      192
      1359
    7. Olen jälleen pahoillani

      Harjoittamastani henkisestä väkivallasta palstan välityksellä. Kyllä ne voi vaikuttaa jotenkin mieleen, vaikka ei itsell
      Ikävä
      92
      1083
    8. Ukraina sai luvan vastata ohjuksin Venäjän lueelle

      Mediatietojen mukaan Yhdysvallat on antanut Ukrainalle luvan iskeä pitkän kantaman ohjuksilla Venäjälle. Ylen kirjeenvai
      NATO
      311
      1020
    9. Miksi putin ei valinnut ensimmäiseksi kohteekseen Suomea?

      Olisiko ollut sittenkin helpompi kohde?
      Maailman menoa
      226
      963
    10. Oot vaan niin hellä

      Ja lämmin luonteeltasi, että rakastan sitä yli kaiken. Oot ehkä tietämättäsi auttanut mua todella paljon. Auttaisit tämä
      Ikävä
      30
      896
    Aihe