Mitä ruokia Virossa pidetään perinneruokina?
Virolaisia "perinneruokia?"
30
11339
Vastaukset
- ???!!!
MITÄ ONKO VIROLAISILLA OLEMASSA JOTAIN PERINTEITÄ ??? KAIKKIHAN NE ON OTTANU MEILTÄ SUOMESTA. MAAMMELAULUNKI NE VARASTI NIIN ETTÄ KATO VAAN SUOMALAISIA PERINNERUOKIA SAMOJA NE ON KUITENKIN EI NE VIITSI ITSE MITÄÄN KEKSIÄ. TOINEN VAIHTOEHTO ON ETTÄ NIIDEN PERINNERUUAT ON VENÄLÄISIÄ.
- vanha kokki
on ihan omiakin perinneruokia, ovatko alkuaan Venäjältä vai Ruotsista, vai mistä, sitä en tiedä, mutta ei se tee siitä yhtään sen vähempiarvoista, koska niinhän se on jokapuolella muuallakin.
Mitä taas tulee maammelaulun sävelmään, niin sehän on plagiaatti vanhasta Saksalaisesta juomalaulusta, että se siitä. Muistettakoon, että Viro on sivistyskansana melkoisesti Suomea vanhempi. Neuvostoliiton tarjoama pakko "vapautus" vaikutti taannehtivasti maan kehitykseen, sekä valitettavasti vieläpä nykyisen väestön asenne käyttäytymiseenkin
Tosiasiat tosiasioina. - Pitkin korvia
Varsinainen idiootti olet, möykkääjä. Tekisi mieli vetäistä pitkin korvia.
- kolosta
kissa on raahannut sisälle sinun kaltaisesi kapisen ruttorotan?
- I.S.
Virolaisia perinneruokia ovat mm.
nakkipiiraat, juusto- ja sienipiiraat sekä majoneesisalaatit.
Silakkakeitto (n. 4 hengelle)
300 g silakkafileitä
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl kalalientä
2 laakerinlehteä
5 kokonaista maustepippuria
1/2 sipuli hienonnettuna
2 pientä porkkanaa kuutioina
3–4 perunaa lohkoina
1/2 l maitoa
1/2 l vettä
1 rkl vehnäjauhoja
1/4 dl mätitahnaa
1 rkl voita
2 rkl hienonnettua tilliä
Ripottele silakoille suolaa. Lisää kiehuvaan kalaliemeen mausteet, sipuli ja porkkanat. Anna
kiehua hetki, ja lisää perunat. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 min. Lisää suikaloidut silakkafileet ja hauduta ne kypsiksi. Sekoita maidon joukkoon vehnäjauhot ja kaada kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä n. 10 min. Viimeistele keitto mätitahnalla, voinokareella ja hienonnetulla tillillä.
Uunirahka (n. 4 hengelle)
2 dl maitorahkaa
2 dl kevytkermaa
1/2 dl mannasuurimoita
3 munaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 rkl sitruunamehua
1 rkl voita
Sekoita rahkaan kerma ja mannasuurimot. Lisää munat ja sokerit. Pese sitruuna kuumalla vedellä. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu ja lisää ne seokseen. Voitele matala uunivuoka voilla ja kaada seos vuokaan. Paista 180 asteessa 20–30 min, kunnes seos hyytyy, pinta saa väriä ja mannasuurimot ovat kypsiä. Tarjoile rahkavanukas haaleana esim. marjakeiton kera- Kysyy hän.........
Jotenkin oli vaikea edes googlettamalla löytää kysymiäni ruokia.
On tässä sattumoisin sukuun tullut virolainen morsian ja olisin halunnut laittaa jotain hänen maansa ruokaa.Eikä nyt tarvia kenekään älähtää että voivoi ja aijai, otan osaa että ihan virolainen.Ei siis kettuiluja tarvita.Olen meinaan itse joutunut kääntämään kelkkani...häpeän niitä ennakkoluuloja joita minulla aiemmin on ollut.
Laittakaa vaan lisää reseptejä, jos tiedätte ja kiitos. - AnnaLinnea
Kysyy hän......... kirjoitti:
Jotenkin oli vaikea edes googlettamalla löytää kysymiäni ruokia.
On tässä sattumoisin sukuun tullut virolainen morsian ja olisin halunnut laittaa jotain hänen maansa ruokaa.Eikä nyt tarvia kenekään älähtää että voivoi ja aijai, otan osaa että ihan virolainen.Ei siis kettuiluja tarvita.Olen meinaan itse joutunut kääntämään kelkkani...häpeän niitä ennakkoluuloja joita minulla aiemmin on ollut.
Laittakaa vaan lisää reseptejä, jos tiedätte ja kiitos.Sain kerran ystävältäni lehtisen, missä oli virolaisia ruokaohjeita. Kävin penkomassa reseptikasaani, mutta en nyt löytänyt vihkosta.
Muistelen, että oli paljon kaali- ja sieniruokia. Kaalin kanssa oli keitetty ohrasuurimoita, ei niinkään riisiä (siis esim. kaalikääryleiden sisään tai kaalilaatikkoon).Jauhelihasta tai palapaistityyppisestä ruuasta virolaiset eivät paljoa perusta; lihan pitää näkyä isona kimpaleena. Yleensäkin ruuat eivät vaikuttaneet kovin eksoottisilta suomalaiseen makuun, naapurikansoja kun ollaan. - I.S.
Kysyy hän......... kirjoitti:
Jotenkin oli vaikea edes googlettamalla löytää kysymiäni ruokia.
On tässä sattumoisin sukuun tullut virolainen morsian ja olisin halunnut laittaa jotain hänen maansa ruokaa.Eikä nyt tarvia kenekään älähtää että voivoi ja aijai, otan osaa että ihan virolainen.Ei siis kettuiluja tarvita.Olen meinaan itse joutunut kääntämään kelkkani...häpeän niitä ennakkoluuloja joita minulla aiemmin on ollut.
Laittakaa vaan lisää reseptejä, jos tiedätte ja kiitos.Joo, olen huomannut saman että googlella ei välttämättä löydy aivan kaikkea. Tässä on muutama resepti lisää..tosin en ole ihan varma, ovatko nämä "perus Virolaisia" P.S. Ihanan huomaavaista morsianta kohtaan tarjota hänelle "tuttuja ruokia"=)
Hapankaali (lisäkkeenä, n. 4 hengelle)
100 g silavaa kuutioina
2 pientä sipulia
500 g hapankaalia
400 g tuoretta kaalia
2 omenaa
1 1/2 dl tomaattimehua
10
1 tl kuminan siemeniä
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
vettä
Hienonna sipulit ja suikaloi tuore kaali. Kuori omenat, poista siemenkodat ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna paksupohjainen pata, lisää silava. Anna silavan sulaa ja
lisää sipulit, freesaa hetki. Lisää suikaloitu kaali ja valutettu hapankaali sekä omenaraaste. Freesaa hetki. Lisää tomaattimehu, mausteet sekä vettä sen verran että kaalit juuri
ja juuri peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä kaalit kypsiksi, vähintään 2 tuntia,
välillä sekoittaen. Tarjoile hapankaali esim. lihaisten makkaroiden, savupotkan ja oluen
kanssa.
Perunasalaatti (n. 4 hengelle)
4 keitettyä perunaa (keskikokoisia)
4 keitettyä kananmunaa
4 suolakurkkua
4 etikkapunajuurta
1 omena
Kastike:
3 rkl majoneesia
2 rkl kermaviiliä
2 tl sinappia
2 tl viinietikkaa
suolaa
pippuria
1 rkl worcester-kastiketta
Kuori ja pilko keitetyt perunat kuutioiksi. Pilko kananmunat, suolakurkut ja etikkapunajuuret samankokoisiksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike yhdistämällä kastikeaineet keskenään ja sekoita tasaiseksi. Kaada kastike perunasalaatin päälle ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
Piimäkeitto (n. 4 hengelle)
6 dl vettä
1 dl ohrasuurimoita
3 dl kirnupiimää
6 dl maitoa
1/2 dl piimää
1/2 dl kermaviiliä
Huuhdo kokonaiset ohrasuurimot. Keitä ohra vedessä kypsäksi ja jäähdytä huoneen lämpöiseksi. Lisää huoneen lämpöinen kirnupiimä, maito ja piimä. Jätä huoneen lämpöön 6–12 tunniksi. Laita jääkaappiin 6–12 tunniksi. Ennen tarjoilua sekoita joukkoon kylmä kermaviili. Keiton kanssa syödään ruisleipää, jonka päälle voit tehdä levitteen rahkasta ja smetanasta: laita kulhoon puolet rahkaa, puolet smetanaa ja sekoita. Leivän päälle voit lisätä vielä palan silliä.
Zeppeliniinit (n. 12 kpl)
7–8 raakaa perunaa
4 keskikokoista keitettyä perunaa
suolaa, pippuria
2 munaa
Täytevaihtoehdot:
1. 200 g paistettua jauhelihaa sipulilla, suolalla ja pippurilla maustettuna. Yksi raaka kananmuna sitomaan täyte.
2. 200 g hienonnettuja suolasieniä, 1 sipuli hienonnettuna, suolaa ja pippuria mausteeksi. Yksi raaka kananmuna sitomaan täyte.
Kuori ja raasta raa´at perunat hienoksi raasteeksi. Valuta raaste siivilässä mahdollisimman kuivaksi. Lisää keitetyt, soseutetut perunat, suola ja pippuri sekä kevyesti vatkatut munat. Sekoita hyvin. Muotoile taikinasta perunan kokoisia ja muotoisia palloja. Paina taikinaan aukko ja työnnä sisään ruokalusikallinen täytettä. Peitä aukko perunamassalla. Keitä vedessä n. 25 min. Tarjoile lisäkkeenä.
Kylmä punajuurikeitto (n. 4 hengelle)
1/2 l piimää vedellä (n. 1 dl) laimennettuna
6 keitettyä, kuorittua punajuurta
1 tuore kurkku
2 rkl tilliä
2 rkl ruohosipulia
1 tl sokeria
1 tl suolaa
3–4 keitettyä kananmunaa
4 rkl smetanaa
4 keitettyä perunaa kuutioina
Raasta punajuuret ja kurkku karkeaksi raasteeksi. Lisää ne piimän
joukkoon. Lisää hienonnettu tilli ja ruohosipuli. Lisää sokeri ja suola. Kaada keitto tarjoilukulhoon tai lautasille ja lisää lohkotut kananmunat ja kuutioidut perunat. Tarjoile smetanan kanssa. - Kokkiopiskelija
I.S. kirjoitti:
Joo, olen huomannut saman että googlella ei välttämättä löydy aivan kaikkea. Tässä on muutama resepti lisää..tosin en ole ihan varma, ovatko nämä "perus Virolaisia" P.S. Ihanan huomaavaista morsianta kohtaan tarjota hänelle "tuttuja ruokia"=)
Hapankaali (lisäkkeenä, n. 4 hengelle)
100 g silavaa kuutioina
2 pientä sipulia
500 g hapankaalia
400 g tuoretta kaalia
2 omenaa
1 1/2 dl tomaattimehua
10
1 tl kuminan siemeniä
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
vettä
Hienonna sipulit ja suikaloi tuore kaali. Kuori omenat, poista siemenkodat ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna paksupohjainen pata, lisää silava. Anna silavan sulaa ja
lisää sipulit, freesaa hetki. Lisää suikaloitu kaali ja valutettu hapankaali sekä omenaraaste. Freesaa hetki. Lisää tomaattimehu, mausteet sekä vettä sen verran että kaalit juuri
ja juuri peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä kaalit kypsiksi, vähintään 2 tuntia,
välillä sekoittaen. Tarjoile hapankaali esim. lihaisten makkaroiden, savupotkan ja oluen
kanssa.
Perunasalaatti (n. 4 hengelle)
4 keitettyä perunaa (keskikokoisia)
4 keitettyä kananmunaa
4 suolakurkkua
4 etikkapunajuurta
1 omena
Kastike:
3 rkl majoneesia
2 rkl kermaviiliä
2 tl sinappia
2 tl viinietikkaa
suolaa
pippuria
1 rkl worcester-kastiketta
Kuori ja pilko keitetyt perunat kuutioiksi. Pilko kananmunat, suolakurkut ja etikkapunajuuret samankokoisiksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike yhdistämällä kastikeaineet keskenään ja sekoita tasaiseksi. Kaada kastike perunasalaatin päälle ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
Piimäkeitto (n. 4 hengelle)
6 dl vettä
1 dl ohrasuurimoita
3 dl kirnupiimää
6 dl maitoa
1/2 dl piimää
1/2 dl kermaviiliä
Huuhdo kokonaiset ohrasuurimot. Keitä ohra vedessä kypsäksi ja jäähdytä huoneen lämpöiseksi. Lisää huoneen lämpöinen kirnupiimä, maito ja piimä. Jätä huoneen lämpöön 6–12 tunniksi. Laita jääkaappiin 6–12 tunniksi. Ennen tarjoilua sekoita joukkoon kylmä kermaviili. Keiton kanssa syödään ruisleipää, jonka päälle voit tehdä levitteen rahkasta ja smetanasta: laita kulhoon puolet rahkaa, puolet smetanaa ja sekoita. Leivän päälle voit lisätä vielä palan silliä.
Zeppeliniinit (n. 12 kpl)
7–8 raakaa perunaa
4 keskikokoista keitettyä perunaa
suolaa, pippuria
2 munaa
Täytevaihtoehdot:
1. 200 g paistettua jauhelihaa sipulilla, suolalla ja pippurilla maustettuna. Yksi raaka kananmuna sitomaan täyte.
2. 200 g hienonnettuja suolasieniä, 1 sipuli hienonnettuna, suolaa ja pippuria mausteeksi. Yksi raaka kananmuna sitomaan täyte.
Kuori ja raasta raa´at perunat hienoksi raasteeksi. Valuta raaste siivilässä mahdollisimman kuivaksi. Lisää keitetyt, soseutetut perunat, suola ja pippuri sekä kevyesti vatkatut munat. Sekoita hyvin. Muotoile taikinasta perunan kokoisia ja muotoisia palloja. Paina taikinaan aukko ja työnnä sisään ruokalusikallinen täytettä. Peitä aukko perunamassalla. Keitä vedessä n. 25 min. Tarjoile lisäkkeenä.
Kylmä punajuurikeitto (n. 4 hengelle)
1/2 l piimää vedellä (n. 1 dl) laimennettuna
6 keitettyä, kuorittua punajuurta
1 tuore kurkku
2 rkl tilliä
2 rkl ruohosipulia
1 tl sokeria
1 tl suolaa
3–4 keitettyä kananmunaa
4 rkl smetanaa
4 keitettyä perunaa kuutioina
Raasta punajuuret ja kurkku karkeaksi raasteeksi. Lisää ne piimän
joukkoon. Lisää hienonnettu tilli ja ruohosipuli. Lisää sokeri ja suola. Kaada keitto tarjoilukulhoon tai lautasille ja lisää lohkotut kananmunat ja kuutioidut perunat. Tarjoile smetanan kanssa.Halusin vaan sanoa että Zeppeliinit ja kylmä punajuurikeitto ovat Liettualaisia ruokia. Eestin pojillakin on varmasti vastaavat kun Balttioita ovat molemmat, mutta nuo kaksi ovat lukemani mukaan aluiltaan Liettuasta vaikka tuo punajuurikeittokin on variaatio alunperin Ukrainasta.. x'D
- toidut_are
Poro Tallinnasta kirjoitti:
rahvaan ruokaa
http://www.slideshare.net/SirjeRekkor/traditsioonilised-toidud-eesti-rahvuskgis
- rotissööri
vilkaisepa sivuja
http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/4658915405FF2F19C22567200039E38C?opendocument&ryhma=2- Kysyy hän............
Kiitos paljon vastanneille, eiköhän näilläkin ohjeilla jo jotain synny.Mitenhän en googlella löytänyt edes tuota Finfoodin sivua, näköjään jos hakemalla hakee jotain, ei onnaa....mutta kiitos kaunis ja hyvää suvea kaikille!
- vanha kokki
Kysyy hän............ kirjoitti:
Kiitos paljon vastanneille, eiköhän näilläkin ohjeilla jo jotain synny.Mitenhän en googlella löytänyt edes tuota Finfoodin sivua, näköjään jos hakemalla hakee jotain, ei onnaa....mutta kiitos kaunis ja hyvää suvea kaikille!
Sain juuri käsiini tänä vuonna ilmestyneen kirjan "Aikamatka hotelli Viruun" tekijä Sakari Nupponen
Mainio pikkuteos Mikko Revon seikkailusta Virossa sekä sen jälkeisistä hotellia koskevista tapahtumista. Kirjassa oli varsin mielenkiintoinen pieni sivuhuomautus kyselystä, jonka oli tämän vuoden alussa järjestänyt meidän Finnfoodia vastaava sikäläinen organisaatio "Eesti Toit". Nettigallupissa kysyttiin mikä oli kaikkein Virolaisin ruoka. Ykköspaikan saavutti alkuvuonna 2007, talkkuna, toiseksi rankattiin ohraleipä ja kolmanneksi kaurakiisseli. Kirja on ihan ajankuluksikin kiinnostavaa lähihistoriaa, myös ruokien ja juomien osalta, suosittelen asiasta kiinnostuneille. - Kysyy hän............
vanha kokki kirjoitti:
Sain juuri käsiini tänä vuonna ilmestyneen kirjan "Aikamatka hotelli Viruun" tekijä Sakari Nupponen
Mainio pikkuteos Mikko Revon seikkailusta Virossa sekä sen jälkeisistä hotellia koskevista tapahtumista. Kirjassa oli varsin mielenkiintoinen pieni sivuhuomautus kyselystä, jonka oli tämän vuoden alussa järjestänyt meidän Finnfoodia vastaava sikäläinen organisaatio "Eesti Toit". Nettigallupissa kysyttiin mikä oli kaikkein Virolaisin ruoka. Ykköspaikan saavutti alkuvuonna 2007, talkkuna, toiseksi rankattiin ohraleipä ja kolmanneksi kaurakiisseli. Kirja on ihan ajankuluksikin kiinnostavaa lähihistoriaa, myös ruokien ja juomien osalta, suosittelen asiasta kiinnostuneille.Oon aika kaikkiruokainen ja yleensä kaikki menee,mutta jostain syystä en talkkunaa saanut alas kun sitä yritin syödä...ja minä todella inhoan ruualla nirsoilua ja esim.sipulin palasten kaivelua ruuasta pois.
Ohraleipä ihan ok,kaurakiisseliä en ole kai syönyt,joten eipä mielikuvaa.
Kiitos kirjavinkistä! - vanha kokki
Kysyy hän............ kirjoitti:
Oon aika kaikkiruokainen ja yleensä kaikki menee,mutta jostain syystä en talkkunaa saanut alas kun sitä yritin syödä...ja minä todella inhoan ruualla nirsoilua ja esim.sipulin palasten kaivelua ruuasta pois.
Ohraleipä ihan ok,kaurakiisseliä en ole kai syönyt,joten eipä mielikuvaa.
Kiitos kirjavinkistä!Kaurakiisseli, eli Kaerakile:
500 gr. kaurajauhoja
2 l. vettä
2-3 rkl. sokeria
suolaa
1-2 rkl. voita
Sekoita kaurajauhot huolellisesti kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen hapantua lämpöisessä paikassa. Hapantuminen kestää 24-30 tuntia. Jos käyminen ei ala,lisää 2 tl. kuivahiivaa. Kun seos on hapantunut, siivilöi se kankaan läpi.
Kaada siivilöity neste paksupohjaiseen kattilaan. Keitä sitä koko ajan sekoittaen, kunnes se paksunee. Mausta suolalla ja sokerilla. Tarjoa lämpimänä voisulan ja maidon kanssa, kylmänä sokerin maidon tai kerman kanssa. "Kaerakile" on lämpimänä kuin paksua velliä. Kun se jäähtyy, jäykistyy se hyytelöksi. "Kaerakile" on vanhimpia Viron kansallisruokia.
Suora lainaus Ellen Roosmen teoksesta Virolainen keittokirja (Gummerus) - eesti_eesti
virolainen rieska karask https://www.youtube.com/watch?v=x0f1RZwl_kc
http://keskustelu.suomi24.fi/t/9245559/virolainen-perinneruoka
Itis Kalinka myy paljon lasipurkki -keittoja
- plöx
hintsi :D mops eih oih voih 69
- niin onkin
Kärvennettyä kulkukoiraa kera samaisen kusella ryyditettynä. Kukapa täysjärkinen mihinkään virulaiseen sontaan kajoaa, syökööt paskansa.
- äöläöl
Muistithan ottaa omat eväät mukaan lähtiessäsi Sotkamosta Kajaaniin? Ettei vatsa mene kuralle ulkomaanruokia syödessä.
- siinä niitä olis
Rupeja perseestä paistettuna, ryssänoksennustä pariloituna, kulkukoiran kusta lämmitettynä.
- pellenbongaaja
"Rupeja ********** paistettuna, ryssänoksennustä pariloituna, kulkukoiran kusta lämmitettynä."
Peräkammarin poika Takahikiältä kertoi siinä oman kotikylänsä - itsensäkin - paikallisherkut. - niitähän ne oli
pellenbongaaja kirjoitti:
"Rupeja ********** paistettuna, ryssänoksennustä pariloituna, kulkukoiran kusta lämmitettynä."
Peräkammarin poika Takahikiältä kertoi siinä oman kotikylänsä - itsensäkin - paikallisherkut.Kyllä ne ovat ihan virulaisa gurmeejuttuja, kuulin vaan kylällä että tuollaista oli tarjolla. Itsehän viisaana ja itsestäni huolehtivaisena en edes tuonne ryssänmaalle mene vaikka ilman pääsisi. Senverran olen kouluja käynyt ja hyville tavoille oppinut.
- viro<3
no mitä nyt munä olen virolainen ja minä rakastan tuokiamme okeasti mikä teitä ihmiiä vaivaa !! Olettekko ihan tolaltanne! Vaikka viro onkin outo maa, ei silti tarkoita että tekisimme huonoa ruokaa!!
- en ota riskiä
Sitä se juurikin tarkoittaa, eivät ne sotkunne ole ihmisravinnoksi kelpaavia.
Minä syön suomalaista ruokaa mikä ei ole virunmaata nähnytkään.
- Kokk
Olipa ruoka minkälaista tahansa koskaan ei ruokaa tarvitse haukkua paikaksi.Tuntuu että osa ihmisltä puuttuu sivistys jæ hyvä käytös tavat!!!
- kkok
Turpa kiinni, et osaa edes puhua suomea
- ionivaihto
Pottuja...
- gfdgfdg
se mitä kaupasta saa sujautettua liiveihinsä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044