perinneruokaa jos mikä

kuhmolainen

Rönttönen, ei sen parempaa ole ja on taatusti kuhmolainen perinneruoka.

11

2835

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leijonana

      Lasteni isä, eli exäni on kuhmolainen ja käy siellä sukuloimassa. Hän tuo aina rönttösiä tuliaisiksi. Niitä odotamme koko perhe. Nyt niitä saa myös paistovalmiina pakasteina.

      • Mikä se on?

        ja mitä sisältää?


      • vanha kokki
        Mikä se on? kirjoitti:

        ja mitä sisältää?

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.


      • ohjeesta!
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        Tuntuupa hyvältä ohjeelta.


      • haluaa syödä
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...


      • vanha kokki
        haluaa syödä kirjoitti:

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.


      • Ihmettelijä*
        vanha kokki kirjoitti:

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...


      • vanha kokki
        Ihmettelijä* kirjoitti:

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...

        ja eräs sen makuaineista on puolukka. Ranskalainen boullabaisse koostuu useista kalalajeista ravuista ja muista äyriäisistä, eli on eräänlainen makujen kakofonia. Ratatouille koostuu erilaisista kasviksista, on ulkonäöltään värikäs, mutta ei välttämättä hyvänmakuista. Periaatteessa Suomalaista keittiötä ei kannata verrata muihin, sillä meidän keittiömme ruokalajit ovat usein miten konstailemattomia, selkeitä ja yksinkertaisia, mutta yleensä raikkaan makuisia. Tämä johtuu pitkälti pohjoisesta sijainnistamme, sillä meillä ei ole niin monipuolista yrttivalikoimaa ollut aikaisemmin käytettävissä. Toisaalta ei ole vieläkään, sillä kasvihuoneissa keinotekoisesti kasvatetut yrtit eivät aromeiltaan yllä lähellekään etelän auringossa kasvaneiden tasolle. Ne harvat maustekasvit mitä meillä on luonnostaan, ovat taas paerempia kuin etelämaiden vastaavat, puhun kokemuksesta, sillä olen työskennellyt etelän lämmössä ja pohjoisen pakkasissa. Miksi peittää puhtaan raaka-aineen usein hieno ja hento ominaismaku jollain tulisella maustesekoituksella. Kannattanee muistaa eräs tärkeä pointti etelän ruokien kovaan maustamiseen, nimittäin sillä pyrittiin perinteisesti peittämään usein jo hieman pilaantuneen raaka-aineen maku ja hajuhaitat. Kylmästä ilmastostamme johtuen ei meillä ole ollut juurikaan tarvetta edellä mainittuun.


      • kokki

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.


      • sitroen.
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        vuosikymmeniä sitten sain jostakin rönttösiä. Hyviä olivat...!


      • leijonana
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        Meillä ei täällä etelä-savossa saa rönttösiä missään muodossa. Piirakoita on kyllä muuten joka lähtöön raakapakasteina mutta ei rönttösiä. Niin olemme aina rönttösten suhteen Kuhmon tuliaisten varassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3458
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      81
      1459
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1229
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1202
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      978
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      961
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      923
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      822
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      85
      751
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      735
    Aihe