Rönttönen, ei sen parempaa ole ja on taatusti kuhmolainen perinneruoka.
perinneruokaa jos mikä
11
2825
Vastaukset
- leijonana
Lasteni isä, eli exäni on kuhmolainen ja käy siellä sukuloimassa. Hän tuo aina rönttösiä tuliaisiksi. Niitä odotamme koko perhe. Nyt niitä saa myös paistovalmiina pakasteina.
- Mikä se on?
ja mitä sisältää?
- vanha kokki
Mikä se on? kirjoitti:
ja mitä sisältää?
Kuori:
1/2 dl. vehnäjauhoja
3 dl. ruisjauhoja
1 1/2 dl. vettä
1/2 tl. suolaa
Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
Täyte:
300 gr. keitettyä perunaa
3/4 dl. ruisjauhoja
1 dl. puolukkasurvosta
2 tl. sokeria
ripaus suolaa
1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat. - ohjeesta!
vanha kokki kirjoitti:
Kuori:
1/2 dl. vehnäjauhoja
3 dl. ruisjauhoja
1 1/2 dl. vettä
1/2 tl. suolaa
Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
Täyte:
300 gr. keitettyä perunaa
3/4 dl. ruisjauhoja
1 dl. puolukkasurvosta
2 tl. sokeria
ripaus suolaa
1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.Tuntuupa hyvältä ohjeelta.
- haluaa syödä
vanha kokki kirjoitti:
Kuori:
1/2 dl. vehnäjauhoja
3 dl. ruisjauhoja
1 1/2 dl. vettä
1/2 tl. suolaa
Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
Täyte:
300 gr. keitettyä perunaa
3/4 dl. ruisjauhoja
1 dl. puolukkasurvosta
2 tl. sokeria
ripaus suolaa
1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...
- vanha kokki
haluaa syödä kirjoitti:
tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...
minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
Tai vaikka ratatouille. - Ihmettelijä*
vanha kokki kirjoitti:
minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
Tai vaikka ratatouille.Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...
- vanha kokki
Ihmettelijä* kirjoitti:
Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...
ja eräs sen makuaineista on puolukka. Ranskalainen boullabaisse koostuu useista kalalajeista ravuista ja muista äyriäisistä, eli on eräänlainen makujen kakofonia. Ratatouille koostuu erilaisista kasviksista, on ulkonäöltään värikäs, mutta ei välttämättä hyvänmakuista. Periaatteessa Suomalaista keittiötä ei kannata verrata muihin, sillä meidän keittiömme ruokalajit ovat usein miten konstailemattomia, selkeitä ja yksinkertaisia, mutta yleensä raikkaan makuisia. Tämä johtuu pitkälti pohjoisesta sijainnistamme, sillä meillä ei ole niin monipuolista yrttivalikoimaa ollut aikaisemmin käytettävissä. Toisaalta ei ole vieläkään, sillä kasvihuoneissa keinotekoisesti kasvatetut yrtit eivät aromeiltaan yllä lähellekään etelän auringossa kasvaneiden tasolle. Ne harvat maustekasvit mitä meillä on luonnostaan, ovat taas paerempia kuin etelämaiden vastaavat, puhun kokemuksesta, sillä olen työskennellyt etelän lämmössä ja pohjoisen pakkasissa. Miksi peittää puhtaan raaka-aineen usein hieno ja hento ominaismaku jollain tulisella maustesekoituksella. Kannattanee muistaa eräs tärkeä pointti etelän ruokien kovaan maustamiseen, nimittäin sillä pyrittiin perinteisesti peittämään usein jo hieman pilaantuneen raaka-aineen maku ja hajuhaitat. Kylmästä ilmastostamme johtuen ei meillä ole ollut juurikaan tarvetta edellä mainittuun.
- kokki
Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.
- sitroen.
kokki kirjoitti:
Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.
vuosikymmeniä sitten sain jostakin rönttösiä. Hyviä olivat...!
- leijonana
kokki kirjoitti:
Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.
Meillä ei täällä etelä-savossa saa rönttösiä missään muodossa. Piirakoita on kyllä muuten joka lähtöön raakapakasteina mutta ei rönttösiä. Niin olemme aina rönttösten suhteen Kuhmon tuliaisten varassa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1092820Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212320Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631041930- 1141620
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1691341Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2841169- 711024
- 801024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi243979