perinneruokaa jos mikä

kuhmolainen

Rönttönen, ei sen parempaa ole ja on taatusti kuhmolainen perinneruoka.

11

2872

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leijonana

      Lasteni isä, eli exäni on kuhmolainen ja käy siellä sukuloimassa. Hän tuo aina rönttösiä tuliaisiksi. Niitä odotamme koko perhe. Nyt niitä saa myös paistovalmiina pakasteina.

      • Mikä se on?

        ja mitä sisältää?


      • vanha kokki
        Mikä se on? kirjoitti:

        ja mitä sisältää?

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.


      • ohjeesta!
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        Tuntuupa hyvältä ohjeelta.


      • haluaa syödä
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...


      • vanha kokki
        haluaa syödä kirjoitti:

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.


      • Ihmettelijä*
        vanha kokki kirjoitti:

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...


      • vanha kokki
        Ihmettelijä* kirjoitti:

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...

        ja eräs sen makuaineista on puolukka. Ranskalainen boullabaisse koostuu useista kalalajeista ravuista ja muista äyriäisistä, eli on eräänlainen makujen kakofonia. Ratatouille koostuu erilaisista kasviksista, on ulkonäöltään värikäs, mutta ei välttämättä hyvänmakuista. Periaatteessa Suomalaista keittiötä ei kannata verrata muihin, sillä meidän keittiömme ruokalajit ovat usein miten konstailemattomia, selkeitä ja yksinkertaisia, mutta yleensä raikkaan makuisia. Tämä johtuu pitkälti pohjoisesta sijainnistamme, sillä meillä ei ole niin monipuolista yrttivalikoimaa ollut aikaisemmin käytettävissä. Toisaalta ei ole vieläkään, sillä kasvihuoneissa keinotekoisesti kasvatetut yrtit eivät aromeiltaan yllä lähellekään etelän auringossa kasvaneiden tasolle. Ne harvat maustekasvit mitä meillä on luonnostaan, ovat taas paerempia kuin etelämaiden vastaavat, puhun kokemuksesta, sillä olen työskennellyt etelän lämmössä ja pohjoisen pakkasissa. Miksi peittää puhtaan raaka-aineen usein hieno ja hento ominaismaku jollain tulisella maustesekoituksella. Kannattanee muistaa eräs tärkeä pointti etelän ruokien kovaan maustamiseen, nimittäin sillä pyrittiin perinteisesti peittämään usein jo hieman pilaantuneen raaka-aineen maku ja hajuhaitat. Kylmästä ilmastostamme johtuen ei meillä ole ollut juurikaan tarvetta edellä mainittuun.


      • kokki

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.


      • sitroen.
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        vuosikymmeniä sitten sain jostakin rönttösiä. Hyviä olivat...!


      • leijonana
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        Meillä ei täällä etelä-savossa saa rönttösiä missään muodossa. Piirakoita on kyllä muuten joka lähtöön raakapakasteina mutta ei rönttösiä. Niin olemme aina rönttösten suhteen Kuhmon tuliaisten varassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      22
      3017
    2. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      39
      2617
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1473
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1350
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1241
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      40
      999
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      124
      893
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      32
      806
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      28
      656
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      59
      621
    Aihe