perinneruokaa jos mikä

kuhmolainen

Rönttönen, ei sen parempaa ole ja on taatusti kuhmolainen perinneruoka.

11

2855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leijonana

      Lasteni isä, eli exäni on kuhmolainen ja käy siellä sukuloimassa. Hän tuo aina rönttösiä tuliaisiksi. Niitä odotamme koko perhe. Nyt niitä saa myös paistovalmiina pakasteina.

      • Mikä se on?

        ja mitä sisältää?


      • vanha kokki
        Mikä se on? kirjoitti:

        ja mitä sisältää?

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.


      • ohjeesta!
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        Tuntuupa hyvältä ohjeelta.


      • haluaa syödä
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...


      • vanha kokki
        haluaa syödä kirjoitti:

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.


      • Ihmettelijä*
        vanha kokki kirjoitti:

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...


      • vanha kokki
        Ihmettelijä* kirjoitti:

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...

        ja eräs sen makuaineista on puolukka. Ranskalainen boullabaisse koostuu useista kalalajeista ravuista ja muista äyriäisistä, eli on eräänlainen makujen kakofonia. Ratatouille koostuu erilaisista kasviksista, on ulkonäöltään värikäs, mutta ei välttämättä hyvänmakuista. Periaatteessa Suomalaista keittiötä ei kannata verrata muihin, sillä meidän keittiömme ruokalajit ovat usein miten konstailemattomia, selkeitä ja yksinkertaisia, mutta yleensä raikkaan makuisia. Tämä johtuu pitkälti pohjoisesta sijainnistamme, sillä meillä ei ole niin monipuolista yrttivalikoimaa ollut aikaisemmin käytettävissä. Toisaalta ei ole vieläkään, sillä kasvihuoneissa keinotekoisesti kasvatetut yrtit eivät aromeiltaan yllä lähellekään etelän auringossa kasvaneiden tasolle. Ne harvat maustekasvit mitä meillä on luonnostaan, ovat taas paerempia kuin etelämaiden vastaavat, puhun kokemuksesta, sillä olen työskennellyt etelän lämmössä ja pohjoisen pakkasissa. Miksi peittää puhtaan raaka-aineen usein hieno ja hento ominaismaku jollain tulisella maustesekoituksella. Kannattanee muistaa eräs tärkeä pointti etelän ruokien kovaan maustamiseen, nimittäin sillä pyrittiin perinteisesti peittämään usein jo hieman pilaantuneen raaka-aineen maku ja hajuhaitat. Kylmästä ilmastostamme johtuen ei meillä ole ollut juurikaan tarvetta edellä mainittuun.


      • kokki

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.


      • sitroen.
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        vuosikymmeniä sitten sain jostakin rönttösiä. Hyviä olivat...!


      • leijonana
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        Meillä ei täällä etelä-savossa saa rönttösiä missään muodossa. Piirakoita on kyllä muuten joka lähtöön raakapakasteina mutta ei rönttösiä. Niin olemme aina rönttösten suhteen Kuhmon tuliaisten varassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      66
      4500
    2. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      105
      3505
    3. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      37
      3208
    4. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      2628
    5. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      47
      2523
    6. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      2139
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      22
      2014
    8. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      197
      1913
    9. Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut

      Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh
      NATO
      395
      1552
    10. Huomenta kulta

      En mä halunnut sulle ilkeillä,päinvastoin. Miks mä niin tekisin ku rakastan sua ❤️ mut anteeksi jos ilmaisin itseäni huo
      Ikävä
      9
      1418
    Aihe