Ohrarieska

Karjalanrieska

Nythän myrkyn lykkäsi! Kinataan kaverin kanssa, mikä on oikeaa ohrarieskaa. Hän on pohjoisista kotoisin, minä Karjalan seudulta. Hänen mielestään oikea ohrarieska on ohut lätty, minun mielestä se kohotetaan, pyöritellään jauhotetussa kulhossa tai lautasella ja paistetaan muhevaksi.
Mutta en löydä mistään ihan sitä reseptiä millä äitini tätä rieskaa teki. Ohrajauhoja tuli aika paljon ja vehnäjauhoa vain sen verran että taikinaan tulee sitko. Taikina jää löysähköksi, mutta hyvää leipää siitä tulee. Onko kellään reseptiä tähän, vai syövätkö kaikki lättyjä?

24

29319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turhuudenjumala

      olette molemmat oikeassa. pohjosessa rieska on matalaa, savossa ja karjalassa kohotettua.

      Ohrarieska


      3 rieskaa

      5 dl maitoa
      1 tl suolaa
      1 dl vehnäjauhoja
      7 dl ohrajauhoja

      Sekoita suola kylmään maitoon. Lisää jauhot ensin puuhaarukalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Taikina saa olla pehmeää, mutta leivottavaa. Leivo taikinasta kolme pyöreää 1/2 cm paksuista lättyä ja pistele niihin haarukalla reikiä. Paista rieskat 300 asteen lämmössä noin 5 minuutin ajan. Kääri valmiit rieskat leivinliinan sisään pehmenemään.

      Lähde: Suussa sulavaa Suomesta -kirja

      tohon taikinaan kun lisää hiivaa, niin saa savossa ja karjalassa leivottua kohotettua rieskaa. tietenkään kohotettua leipää paistetaan matalammassa lämmössä kauemmin. 180-200 ja n.45 min-tunti

      • Karjalanrieska

        tuo ohje on kait aika lähellä oikeaa, mutta muistelen että se tehtiin veteen, ja tosiaan kohotettiin hiivalla. Sitten löysä taikina pyöriteltiin jauhotetussa puukipossa rieskoiksi. Lähinnä halusin tuon vehnä- ja ohrajauhon suhteen, mistä kiitos. :)


      • vanha kokki
        Karjalanrieska kirjoitti:

        tuo ohje on kait aika lähellä oikeaa, mutta muistelen että se tehtiin veteen, ja tosiaan kohotettiin hiivalla. Sitten löysä taikina pyöriteltiin jauhotetussa puukipossa rieskoiksi. Lähinnä halusin tuon vehnä- ja ohrajauhon suhteen, mistä kiitos. :)

        on, kuten joskus mainitsin äärettömän rikas. Pelkästään savosta löytyy nopeastikin laskien 15 erilaista rieskaa, sen lisäksi karjalasta kymmenkunta. Kainuussa on omat rieskansa. Lappalaiset rieskat vielä erikseen.
        Karjalassa ja savossa löytyy myös ohuita rieskoja, mutta pohjoisen suomen rieskoissa on ainoastaan ohuita.
        Mainittakoon, että Etelä-Kannaksella rieska tarkoitti uunipuuroa.Leivonnaisena rieska tarkoitti yleensä pyöreätä kakkaraa.


      • tuo 5min

        ihan oikea aika? Tuntuu niin lyhyeltä...Aattelin et pitäskö tossa lukea 15min?


      • vesiperhonen
        Karjalanrieska kirjoitti:

        tuo ohje on kait aika lähellä oikeaa, mutta muistelen että se tehtiin veteen, ja tosiaan kohotettiin hiivalla. Sitten löysä taikina pyöriteltiin jauhotetussa puukipossa rieskoiksi. Lähinnä halusin tuon vehnä- ja ohrajauhon suhteen, mistä kiitos. :)

        Juu olet oikeessa että taikina täällä Pohjois-karjalassa tehdään tosiaankin veteen ja taikinan tulee olla löysää josta sitä otetaan esim. kahvikupin aluslautasella joka on jauhotettu hyvin sellasia sen reilun lautasen kokoisia leipiä pellille ja annetaan kohota hyvin eli kaksinkertaiseksi ja paistetaan kuumassa uunissa. Jos on vain sähköuuni käytössä niin lämpöä saa olla vähän uunista riippuen 250-275 astetta ja rieskat on kypsiä kun pinta on kauniin ruskea ja pohja kopisee kun koputtelet sitä sormenpäillä. Näin äitini teki ja minä myös teen samoin... Kokeiles niin varmaan tulee hyvää!!


      • vesiperhonen
        tuo 5min kirjoitti:

        ihan oikea aika? Tuntuu niin lyhyeltä...Aattelin et pitäskö tossa lukea 15min?

        Olet oikeassa ei se paistu kyllä 5 minuutissa ellei se ole todellakin ohut rieska. Nyt on kysymyksessä sellainen niin sanottu leipä joka vaatii kypsyessään ainakin 20 -30 minuuttia rieskan paksuudesta ja koosta riippuen...


      • sitroen.
        vesiperhonen kirjoitti:

        Olet oikeassa ei se paistu kyllä 5 minuutissa ellei se ole todellakin ohut rieska. Nyt on kysymyksessä sellainen niin sanottu leipä joka vaatii kypsyessään ainakin 20 -30 minuuttia rieskan paksuudesta ja koosta riippuen...

        Pohjalaiseen ohrarieskaan tarvitaan vain kolmea ainetta: ohrajauhoja, vettä ja suolaa. Eikä yhtään mitään muuta!
        Leivotaan notkeahkosta taikinasta ohuita lättyjä, jotka paistetaan nopeasti kuumassa uudissa.

        Valitettavasti tätä herkkuruokaa ei mistään enää saa ostaa. Jotain pilattuja mössöjä vain.

        Rasvarieskaan vielä läskiä, mutta se onkin jo eri juttu.


      • turhuudenjumala
        tuo 5min kirjoitti:

        ihan oikea aika? Tuntuu niin lyhyeltä...Aattelin et pitäskö tossa lukea 15min?

        oikeessa olit... ykkönen jäänyt pois siitä...


      • maitorieska
        vanha kokki kirjoitti:

        on, kuten joskus mainitsin äärettömän rikas. Pelkästään savosta löytyy nopeastikin laskien 15 erilaista rieskaa, sen lisäksi karjalasta kymmenkunta. Kainuussa on omat rieskansa. Lappalaiset rieskat vielä erikseen.
        Karjalassa ja savossa löytyy myös ohuita rieskoja, mutta pohjoisen suomen rieskoissa on ainoastaan ohuita.
        Mainittakoon, että Etelä-Kannaksella rieska tarkoitti uunipuuroa.Leivonnaisena rieska tarkoitti yleensä pyöreätä kakkaraa.

        Ylivieskasta, siitä onkin pitkät ajat kun sitä viimeksi sain maistaa.
        Rieskan olen aina ymmärtänyt ohueksi lättymäiseksi leiväksi, uunituoreena aivan vie kielen mennessään, voita päällä.
        Rievä on taas sellanen nostatettu paksu, ruisleivän kokonen (ilman reikää). Se on kai tämä maa niin iso, ettei sitä tiedä mikä nimi leivällä on lännessä ja idässä. Jos minä kysyisin itä-Suomessa kaupassa rievää, mitähän mahtaisinkaan saada.


      • Anonyymi
        turhuudenjumala kirjoitti:

        oikeessa olit... ykkönen jäänyt pois siitä...

        Toden totta pohjalaiseen rieskaan ei tule muuta kuin ohrajauhoja, vettä ja suolaa.Ei sotketa epäterveellisiä vehnäjauhoja jokapaikkaan!


    • mielestä

      rieska leivotaan kokonaan halvasta vehnäjauhosta ja mydään kalliilla.

      • vanha kokki

        Missä?


    • poropeukalo

      tsekatkaapa netistä RÖPÖRIESKA.

      • ohrapiimärieskan

        RAVINTOARVOT KCALORIT YM kuka tietää apua ! Onko siitä esim LAIHDUTTAJALLE välipalaksi ???


      • alkuperäiseen viestiin
        ohrapiimärieskan kirjoitti:

        RAVINTOARVOT KCALORIT YM kuka tietää apua ! Onko siitä esim LAIHDUTTAJALLE välipalaksi ???

        itse osittain savossa kasvaneena
        olen taas juhannukseksi tehnyt
        ohrarieskan..
        että yöksi laitan ohraryynit likoamaan
        piimään .aamulla lisään
        ruokakermaa ennen lisäsi kuohukerman,sitten
        muna,suola,vehnäj. annetaan turvota sen aikaa,kun uuni lämpenee
        kaadetaan voidellulle uunipellille
        päälle voinokareita
        ja eikun paistumaan.
        jotkut syövät sitten munavoin kanssa
        itse laitan pelkän voin.
        eripuolilla suomea eri tavlla.kiva,että on eri vaihtoehtoja kehittynyt.
        aina voi oppia toisiltaan uutta .


      • kirnuttu
        alkuperäiseen viestiin kirjoitti:

        itse osittain savossa kasvaneena
        olen taas juhannukseksi tehnyt
        ohrarieskan..
        että yöksi laitan ohraryynit likoamaan
        piimään .aamulla lisään
        ruokakermaa ennen lisäsi kuohukerman,sitten
        muna,suola,vehnäj. annetaan turvota sen aikaa,kun uuni lämpenee
        kaadetaan voidellulle uunipellille
        päälle voinokareita
        ja eikun paistumaan.
        jotkut syövät sitten munavoin kanssa
        itse laitan pelkän voin.
        eripuolilla suomea eri tavlla.kiva,että on eri vaihtoehtoja kehittynyt.
        aina voi oppia toisiltaan uutta .

        Tuo piimässä turvotettu rieska on parhaanmakuinen rieska, ainakin juhannus saunan jälkeen munavoilla ja piimäl ryypyllä höystettynä(olisipa vielä saatavana suoraan meijeristä kirnupiimää)Hauskaa juhannusta kaikille!


    • Maan kiertäjä

      Rieskaan tulee paksuutta aina idemmäs mentäessä. Pohjanmaalla ja itäisessä lapissa leipä on millin tai parin paksuinen ohut lätty, idempänä paksuus kasvaa talon ja tottumuksen mukaan, Savo-kainuussa rieska on perinteisesti tehty piimään ja paksuudeltaa "emännän etusormen paksuinen". Läntisillä alueilla taikina tehdään puhtaaseen veteen, idässä piimään tai piimän ja veden sekoitukseen. Pohjanmaalla ei yleensä käytetä nostatusaineita, mutta Suomen itäissä osissa resepteissä mainitaan myös ruokasooda. Perinteisesti leivontaan käytetään pelkkää ohraa, mutta ohran ollessa huonolaatuista, tai erityisiä juhlatarjoilua on voitu taikinaan lisätä vehnää sitkon ja laatuisan lopputuloksen aikaan saamiseksi.

    • asdfasdfsdf

      Äitini vanhemmat sanovat rieskaa ohueksi, löysäksi lätyksi kun taas isäni vanhemmat kutsuvat rieskaa pyöreäksi ohraleiväksi. Molempien isovanhempien luona olen käynyt ja kummatkin rieskat on testattu. Hyviä molemmat, mutta kyllä tämä Karjalan ohrarieska on parasta leipää mitä Suomesta saa. Savitaipaleella siis olen aina tätä pyöreätä rieskaa syönyt. Aijaijai kun pistää kunnon kerroksen voita rieskasiivun päälle.. Varsinkin aamuteen/kahvin kanssa rieska on omiaan leipänä.

    • Limingasta

      Ei Pohjanmaan ja Lapin rieska sentään vain millin paksunen ole vaan noin kahdesta kolmeen ja puoleen milliin :)

      Juuri teen riekataikinaan, maitoon tällä kertaa.

    • savolainen_

      Turha kai kinastella minkälaista on oikea rieska. Ja makujakin taitaa olla turha vertailla kun kyseessä on ihan eri tuotteet. Mutta jos vai yhden sais valita niin aito lapinrieska, pelkästä ohrasta leivottu, oikein ohuena vähän, mustia palaneita läiskiä ja tietysti tuoreena, nami nami.

    • vehnäjauhoton

      Tietääkö kukaan, saako aitoa Lapin rieskaa enää ostaa mistään Helsingistä? Siis nimenomaan sitä ohutta jossa valmistusaineina ainoastaan ohrajauhoa, vettä ja suolaa.

      • pettynyt63

        Tornion markkinoita eilen sain 6 nkpl vaan tänään iltäpäivällä kaikki rieskat oli menneet ,nyyh


    • Anonyymi

      100x parempi on perunarieska ohrajauhoihin tehtynä, voi siinä olla vehnäjauhoakin, mutta peruna ehdoton.

    • Anonyymi

      Siihen jauhoja laittamatta niin puurosta niitä tehdään tai liotetuista jyvistä. Loput on ihan väärin tehty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      112
      2917
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2354
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1996
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      250
      1040
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    Aihe