Monissa säilöntäohjeissa käsketään käyttämään merisuolaa? Miksi?
- Säilymisen vuoksi?
- Maun vuoksi?
- Terveellisyyden vuoksi?
- Hinnan vuoksi?
Miksi merisuolaa?
12
3711
Vastaukset
- vanha kokki
Merisuola on kaiketi yleisin suolalaji. Se on lähes puhdasta suolaa eli natriumkloridia. Maultaan merisuola on jotenkin pehmeämpi, joten uskon siinä olevan pari syytä merisuolan käyttöön. Kemistit tietävät asiasta enemmän. Itse suosin hienoa merisuolaa, en juurikaan käytä karkeata suolaa.
Työelämässä ollessani, pitkän työpäivän jälkeen laitoin usein jalkakylvyn, johon sekoitin reilusti merisuolaa. Väsyneet jalat ikäänkuin virkistyivät puolen tunnin liottelun jälkeen. Suosittelen siihenkin tuota mainiota luonnontuotetta.- KCl..
Entä mineraalisuola (pääasiassa NaClja KCl) säilönnässä? Säilöökö?
Ja vähän sama.
Sopiiko heldelmäsuola (Fruisiana) säilöntään tavallisen sokerin tilalle?
Onko määrissä eroja? - sitko ei kestä
KCl.. kirjoitti:
Entä mineraalisuola (pääasiassa NaClja KCl) säilönnässä? Säilöökö?
Ja vähän sama.
Sopiiko heldelmäsuola (Fruisiana) säilöntään tavallisen sokerin tilalle?
Onko määrissä eroja?Leivonnassa olen huomannut, että mineraalisuolalla ei sitko kestä. Tästä on joskus jonkun kanssa väiteltykin. Väittävät, että homma on pielessä jostain muusta syystä, mutta sen verran on taikinaa tullut väännettyä ja kokeiltua mineraalisuolaa, että uskallan väittää, että sitkon pettäminen johtuu juuri mineraalisuolasta – Natriumin puutteesta?
- kokki
sitko ei kestä kirjoitti:
Leivonnassa olen huomannut, että mineraalisuolalla ei sitko kestä. Tästä on joskus jonkun kanssa väiteltykin. Väittävät, että homma on pielessä jostain muusta syystä, mutta sen verran on taikinaa tullut väännettyä ja kokeiltua mineraalisuolaa, että uskallan väittää, että sitkon pettäminen johtuu juuri mineraalisuolasta – Natriumin puutteesta?
Sen kyllä voin uskoa. Onhan suola tärkeä tekijä leivonnassa ja myöskin ruoanlaitossa (esim mureketaikina) juuri rakenteen takia.
- Skäri
En ymmärrä miksi niin useat graavaavat kalansa ja säilövät mädin karkeaan merisuolaan. Kummassakin tapauksessa hienojakoisempi merisuola on huomattavasti kivempi käsittelyssä.
- rotissööri
Skäri kirjoitti:
En ymmärrä miksi niin useat graavaavat kalansa ja säilövät mädin karkeaan merisuolaan. Kummassakin tapauksessa hienojakoisempi merisuola on huomattavasti kivempi käsittelyssä.
graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.
- Skäri
rotissööri kirjoitti:
graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.
Miten muuten saat suurirakeisen suolan pois mädistä?
- vanha kokki
rotissööri kirjoitti:
graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.
Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen. - Skäri
vanha kokki kirjoitti:
Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.Kokeilen tuota heti seuraavalla kerralla. Tosin inhoan valkopippuria, joten vaihdan sen mustaksi... ;)
- vanha kokki
Skäri kirjoitti:
Kokeilen tuota heti seuraavalla kerralla. Tosin inhoan valkopippuria, joten vaihdan sen mustaksi... ;)
Viipaloi kala samalla tavalla, kuin olet tähän asti leikannut siivuja valmiiksi graavatusta fileestä ja ole tarkkana suolan määrän kanssa, yleensä eka kerta saattaa mennä hieman "hakuseksi", mutta kun löydät sen oikean määrän,luulenpa että graavaat tulevaisuudessa vain esittämälläni tavalla.
- tämä on askarruttanut minua...
vanha kokki kirjoitti:
Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.Kun graavisuolattu kala leikataan siivuiksi, leikataanko se
- viistosti päästä pyrstöön päin,
vai
- pyrstöstä päähän päin?
Olen aiemmin ensin suolannut kalat ja leikannut vasta päivän kahden suolaantumisen jälkeen. Vaikuttaako tuo suolaus lihan leikkuuominaisuuksiin? Kummasta saa helpommin nättiä siivua? Suolauksen myötä liha hieman pehmenee.
- herkkä makuaisti
Miten suolan makutesti tehdään?
Suola liuotetaan veteen ja maistetaan?
Paljonko suolaa?
Maistuuko makuero myös valmiissa ruuassa? Voiko makuaisti olla niin tarkka, että tunnistaisi merisuolalla, ruokasuolalla, mineraalisuolalla suolatun valmiin ruuan?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044