Miksi merisuolaa?

säilöntään

Monissa säilöntäohjeissa käsketään käyttämään merisuolaa? Miksi?

- Säilymisen vuoksi?
- Maun vuoksi?
- Terveellisyyden vuoksi?
- Hinnan vuoksi?

12

3933

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Merisuola on kaiketi yleisin suolalaji. Se on lähes puhdasta suolaa eli natriumkloridia. Maultaan merisuola on jotenkin pehmeämpi, joten uskon siinä olevan pari syytä merisuolan käyttöön. Kemistit tietävät asiasta enemmän. Itse suosin hienoa merisuolaa, en juurikaan käytä karkeata suolaa.
      Työelämässä ollessani, pitkän työpäivän jälkeen laitoin usein jalkakylvyn, johon sekoitin reilusti merisuolaa. Väsyneet jalat ikäänkuin virkistyivät puolen tunnin liottelun jälkeen. Suosittelen siihenkin tuota mainiota luonnontuotetta.

      • KCl..

        Entä mineraalisuola (pääasiassa NaClja KCl) säilönnässä? Säilöökö?

        Ja vähän sama.
        Sopiiko heldelmäsuola (Fruisiana) säilöntään tavallisen sokerin tilalle?

        Onko määrissä eroja?


      • sitko ei kestä
        KCl.. kirjoitti:

        Entä mineraalisuola (pääasiassa NaClja KCl) säilönnässä? Säilöökö?

        Ja vähän sama.
        Sopiiko heldelmäsuola (Fruisiana) säilöntään tavallisen sokerin tilalle?

        Onko määrissä eroja?

        Leivonnassa olen huomannut, että mineraalisuolalla ei sitko kestä. Tästä on joskus jonkun kanssa väiteltykin. Väittävät, että homma on pielessä jostain muusta syystä, mutta sen verran on taikinaa tullut väännettyä ja kokeiltua mineraalisuolaa, että uskallan väittää, että sitkon pettäminen johtuu juuri mineraalisuolasta – Natriumin puutteesta?


      • kokki
        sitko ei kestä kirjoitti:

        Leivonnassa olen huomannut, että mineraalisuolalla ei sitko kestä. Tästä on joskus jonkun kanssa väiteltykin. Väittävät, että homma on pielessä jostain muusta syystä, mutta sen verran on taikinaa tullut väännettyä ja kokeiltua mineraalisuolaa, että uskallan väittää, että sitkon pettäminen johtuu juuri mineraalisuolasta – Natriumin puutteesta?

        Sen kyllä voin uskoa. Onhan suola tärkeä tekijä leivonnassa ja myöskin ruoanlaitossa (esim mureketaikina) juuri rakenteen takia.


      • Skäri

        En ymmärrä miksi niin useat graavaavat kalansa ja säilövät mädin karkeaan merisuolaan. Kummassakin tapauksessa hienojakoisempi merisuola on huomattavasti kivempi käsittelyssä.


      • rotissööri
        Skäri kirjoitti:

        En ymmärrä miksi niin useat graavaavat kalansa ja säilövät mädin karkeaan merisuolaan. Kummassakin tapauksessa hienojakoisempi merisuola on huomattavasti kivempi käsittelyssä.

        graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.


      • Skäri
        rotissööri kirjoitti:

        graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.

        Miten muuten saat suurirakeisen suolan pois mädistä?


      • vanha kokki
        rotissööri kirjoitti:

        graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.

        Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
        Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.


      • Skäri
        vanha kokki kirjoitti:

        Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
        Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.

        Kokeilen tuota heti seuraavalla kerralla. Tosin inhoan valkopippuria, joten vaihdan sen mustaksi... ;)


      • vanha kokki
        Skäri kirjoitti:

        Kokeilen tuota heti seuraavalla kerralla. Tosin inhoan valkopippuria, joten vaihdan sen mustaksi... ;)

        Viipaloi kala samalla tavalla, kuin olet tähän asti leikannut siivuja valmiiksi graavatusta fileestä ja ole tarkkana suolan määrän kanssa, yleensä eka kerta saattaa mennä hieman "hakuseksi", mutta kun löydät sen oikean määrän,luulenpa että graavaat tulevaisuudessa vain esittämälläni tavalla.


      • tämä on askarruttanut minua...
        vanha kokki kirjoitti:

        Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
        Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.

        Kun graavisuolattu kala leikataan siivuiksi, leikataanko se
        - viistosti päästä pyrstöön päin,
        vai
        - pyrstöstä päähän päin?

        Olen aiemmin ensin suolannut kalat ja leikannut vasta päivän kahden suolaantumisen jälkeen. Vaikuttaako tuo suolaus lihan leikkuuominaisuuksiin? Kummasta saa helpommin nättiä siivua? Suolauksen myötä liha hieman pehmenee.


    • herkkä makuaisti

      Miten suolan makutesti tehdään?

      Suola liuotetaan veteen ja maistetaan?

      Paljonko suolaa?

      Maistuuko makuero myös valmiissa ruuassa? Voiko makuaisti olla niin tarkka, että tunnistaisi merisuolalla, ruokasuolalla, mineraalisuolalla suolatun valmiin ruuan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      174
      3032
    2. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      298
      2696
    3. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      75
      1768
    4. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      50
      1667
    5. Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?

      JOS siis sinä saisit päättää?
      Maailman menoa
      39
      1541
    6. Voi mies olit taas niin komea

      Olet silmäkarkkia ❤️ Sua vois katsella vaikka koko päivän. ❤️
      Ikävä
      122
      1316
    7. Kadutko koskaan

      Sitä mun iskiyritystä?
      Ikävä
      105
      1229
    8. Ryöstö Punkaharjulla

      Punkaharjun k-market ryöstetty tänään keskellä päivää, ketä lie asialla? Poliiseja ainakin pörrää ympäriisee
      Savonlinna
      14
      1184
    9. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      383
      1167
    10. Uudestisyntyminen ei tapahdu kasteessa

      Tässä Apostolien tekojen kohdassa näemme, että Filippus julisti hoviherralle ensin evankeliumia ja kuulusteli sitten tar
      Kaste
      204
      1073
    Aihe