Miksi merisuolaa?

säilöntään

Monissa säilöntäohjeissa käsketään käyttämään merisuolaa? Miksi?

- Säilymisen vuoksi?
- Maun vuoksi?
- Terveellisyyden vuoksi?
- Hinnan vuoksi?

12

3834

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Merisuola on kaiketi yleisin suolalaji. Se on lähes puhdasta suolaa eli natriumkloridia. Maultaan merisuola on jotenkin pehmeämpi, joten uskon siinä olevan pari syytä merisuolan käyttöön. Kemistit tietävät asiasta enemmän. Itse suosin hienoa merisuolaa, en juurikaan käytä karkeata suolaa.
      Työelämässä ollessani, pitkän työpäivän jälkeen laitoin usein jalkakylvyn, johon sekoitin reilusti merisuolaa. Väsyneet jalat ikäänkuin virkistyivät puolen tunnin liottelun jälkeen. Suosittelen siihenkin tuota mainiota luonnontuotetta.

      • KCl..

        Entä mineraalisuola (pääasiassa NaClja KCl) säilönnässä? Säilöökö?

        Ja vähän sama.
        Sopiiko heldelmäsuola (Fruisiana) säilöntään tavallisen sokerin tilalle?

        Onko määrissä eroja?


      • sitko ei kestä
        KCl.. kirjoitti:

        Entä mineraalisuola (pääasiassa NaClja KCl) säilönnässä? Säilöökö?

        Ja vähän sama.
        Sopiiko heldelmäsuola (Fruisiana) säilöntään tavallisen sokerin tilalle?

        Onko määrissä eroja?

        Leivonnassa olen huomannut, että mineraalisuolalla ei sitko kestä. Tästä on joskus jonkun kanssa väiteltykin. Väittävät, että homma on pielessä jostain muusta syystä, mutta sen verran on taikinaa tullut väännettyä ja kokeiltua mineraalisuolaa, että uskallan väittää, että sitkon pettäminen johtuu juuri mineraalisuolasta – Natriumin puutteesta?


      • kokki
        sitko ei kestä kirjoitti:

        Leivonnassa olen huomannut, että mineraalisuolalla ei sitko kestä. Tästä on joskus jonkun kanssa väiteltykin. Väittävät, että homma on pielessä jostain muusta syystä, mutta sen verran on taikinaa tullut väännettyä ja kokeiltua mineraalisuolaa, että uskallan väittää, että sitkon pettäminen johtuu juuri mineraalisuolasta – Natriumin puutteesta?

        Sen kyllä voin uskoa. Onhan suola tärkeä tekijä leivonnassa ja myöskin ruoanlaitossa (esim mureketaikina) juuri rakenteen takia.


      • Skäri

        En ymmärrä miksi niin useat graavaavat kalansa ja säilövät mädin karkeaan merisuolaan. Kummassakin tapauksessa hienojakoisempi merisuola on huomattavasti kivempi käsittelyssä.


      • rotissööri
        Skäri kirjoitti:

        En ymmärrä miksi niin useat graavaavat kalansa ja säilövät mädin karkeaan merisuolaan. Kummassakin tapauksessa hienojakoisempi merisuola on huomattavasti kivempi käsittelyssä.

        graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.


      • Skäri
        rotissööri kirjoitti:

        graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.

        Miten muuten saat suurirakeisen suolan pois mädistä?


      • vanha kokki
        rotissööri kirjoitti:

        graavattava kala ei heti imaise koko tarvitsemaansa suolamäärää, vaan vähitellen. Karkea suola sulaa hitaammin kuin hienojakoinen ja siten suolaa tulee sitä mukaa kuin kala sitä imee. Kun on tarpeeksi suolautunut, voi sitten kalan päälle jääneet suolarakeet ravistella pois. Jos käyttäisi hienoa suolaa, niin sisäkerrokset olisivat raaempia kuin pintakerros, johon syötetään koko ajan erittäin väkevää suolaliuosta. Karkeata suolaa on myös mukavampi käsitellä kuin hienoa, sillä hienosta suolasta jää sormiin ainetta enemmän kuin karkeasta.

        Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
        Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.


      • Skäri
        vanha kokki kirjoitti:

        Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
        Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.

        Kokeilen tuota heti seuraavalla kerralla. Tosin inhoan valkopippuria, joten vaihdan sen mustaksi... ;)


      • vanha kokki
        Skäri kirjoitti:

        Kokeilen tuota heti seuraavalla kerralla. Tosin inhoan valkopippuria, joten vaihdan sen mustaksi... ;)

        Viipaloi kala samalla tavalla, kuin olet tähän asti leikannut siivuja valmiiksi graavatusta fileestä ja ole tarkkana suolan määrän kanssa, yleensä eka kerta saattaa mennä hieman "hakuseksi", mutta kun löydät sen oikean määrän,luulenpa että graavaat tulevaisuudessa vain esittämälläni tavalla.


      • tämä on askarruttanut minua...
        vanha kokki kirjoitti:

        Esimerkiksi Norjan lohta valmistan seuraavasti:
        Fileoin kalan,poistaen selkärangan kylkiruotoineen, sitten nypin pinseteillä pystyruodot, joita on reilut 20 kpl./file. Sen jälkeen siivutan kalan ohuiksi viipaleiksi. Valmistan hienosta merisuolasta ja sokerista, sekä juuri jauhetusta valkopippurista sekoituksen, jonka laitan sirottimeen. Silppuan tilliä hienoksi ja näin alan graavauksen. Valitsen laakean astian johon on myös sopiva kansi. Ripottelen pohjalle tillisilppua ja suolasekoitusta, levitän pohjalle leikkaamani kalasiivut ja jälleen suolaseos ja ripaus tilliä. Näin jatkaen kunnes viimeisetkin kalansiivut ovat astiassa. Näin tehden ja astiaa hieman ravistaen, ennen jääkaappiin laittoa, kalat ovat valmiita nautittavaksi kahden-kolmen tunnin kuluttua, seuraavana päivänä parhaimmillaan. Suoraan astiasta leivän päälle tai lautaselle. Ei enää leikkelyä ja tuhraamista, eikä suolarakeiden puistelua. Helppoa ja hyvää. Alkuperältään Luvian saariston kalastajilta opittu kikka. Suosittelen.

        Kun graavisuolattu kala leikataan siivuiksi, leikataanko se
        - viistosti päästä pyrstöön päin,
        vai
        - pyrstöstä päähän päin?

        Olen aiemmin ensin suolannut kalat ja leikannut vasta päivän kahden suolaantumisen jälkeen. Vaikuttaako tuo suolaus lihan leikkuuominaisuuksiin? Kummasta saa helpommin nättiä siivua? Suolauksen myötä liha hieman pehmenee.


    • herkkä makuaisti

      Miten suolan makutesti tehdään?

      Suola liuotetaan veteen ja maistetaan?

      Paljonko suolaa?

      Maistuuko makuero myös valmiissa ruuassa? Voiko makuaisti olla niin tarkka, että tunnistaisi merisuolalla, ruokasuolalla, mineraalisuolalla suolatun valmiin ruuan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      25
      1726
    2. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      98
      1389
    3. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      77
      1381
    4. Mitä harrastuksia kaivatullasi on?

      Mitä harrastuksia sinulla? Onko teillä yhteisiä harrastuksia?
      Ikävä
      66
      988
    5. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      61
      872
    6. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      47
      856
    7. Tiedän että käyt täällä

      Eräälle naiselle älä huoli en kerro kellekkään
      Ikävä
      64
      833
    8. Kannattaako suomalaisen nuoren lähteä Thaimaahan au pairiksi? Mitä olet mieltä?

      Chiang Mai Pohjois-Thaimaassa kutsuu neljä suomalaista au pairia elämänsä seikkailuun. Arki toisella puolella maailmaa t
      Thaimaa
      26
      790
    9. Mitäs jos hyökkään rakastuneesti kimppuusi

      Tuleeko painimatsi vai "painimatsi". Jää nähtäväksi 😂
      Ikävä
      62
      767
    10. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      121
      709
    Aihe