Kummalla tavalla kypsennätte lihan, esim kassler- tai filepihvit, grillaamalla (ritilä) vai pariloimalla (taso)?
Ritilällä kun sotkee grillinsä totaalisesti ja kypsyminen kestää kauemmin kuin parilalla ja pinta mustuu helpommin. Vai mitä mieltä ollaan?
Makkarat ja (muut) vihannekset toimivat grillaamalla hyvin joko paljaaltaan tai foliossa.
Grillaus vs parilointi
10
14039
Vastaukset
- vanha kokki
Jos grillataan, paistetaan parilalla, tai keitetään, kaikissa lopputulos on haluttuun asteeseen kypsennetty liha . Jos kypsennettävä tuote kääritään alumiinifolioon, ei kyse ole grillaamisesta vaan hauduttamisesta grillillä. Jos kysyjä yrittää paistaa tasoparilalla valmiiksi marinoituja lihoja, on myös paistotaso taatusti aikamoisessa "ryytteessä".
Ei ole suinkaan välttämätöntä marinoida grillattavia lihoja, jolloin grilliritiläkin säilyy puhtaampana. Itse asiassa ritilän sotkeentumisella ei ole juurikaan merkitystä, koska pitämällä grillissä ruoan teon jälkeen kovempaa tulta, kaikki tarpeeton palaa pois. Ritilä on siisti pikku harjauksella taas seuraavaa kertaa varten. Jokaisella valmistustavalla on maun suhteen merkitystä. Jos taas grillatessa pinnat mustuvat, sinulla on liian kova hiillos, tai liekki, ts. grillattavasi on liian lähellä lämmön lähdettä. Saman saa parilalla aikaan, jos pidät levyn täysillä, etkä muista kääntää pihviä riittävän ajoissa. Mitä taas nopeuteen tulee, ei kai kyseessä ole mikään kilpailu, sillä grilli ja paistotaso, eli parila ovat yhtä nopeita. Parilassa lämpö siirtyy kosketuksen kautta, grillatessa säteilyn kautta. Jos käytät muurikkaa grillisi päällä ja valmistat siinä ruokasi, kyse ei ole grillaamisesta vaan paistamisesta, sama on tilanne jos käytät ns. parilalevyjä. Jos et käytä paistamisessa erikseen paistorasvaa, on kyseessä parilointi. Kypsennysmenetelmiä on lukuisia, oikeita termejä menetelmistä kannattaisi opetella käyttämään.- käytin
jopa alleviivasin (kuvaannollisesti) oikeita termejä. Eli grillaaminen -> ritilä, parilointi -> taso. Enkä maininnut muurikkaa tai parilalevyä, on olemassa 'grillejä', joissa on sekä ritilä että taso.
Liittyen:
> oikeita termejä menetelmistä kannattaisi opetella käyttämään
Kiitän seikkaperäisestä, joskin hieman asenteellisesta vastauksesta.
- joku
saa kirlata kerostalossa jos kysyy luvan talonmieheltä ja osta säkökirlli ei mitään kaasukirlli
- voi kristus mikä
neiti...
- kypsentämisellä
viittasin esim perunoihin tai vihanneksiin. Myös esim possun fileen voi kypsentää kokonaisena foliossa, kun ensin grillaa/pariloi siihen väriä pintaan.
- vanha kokki
kypsentämisellä kirjoitti:
viittasin esim perunoihin tai vihanneksiin. Myös esim possun fileen voi kypsentää kokonaisena foliossa, kun ensin grillaa/pariloi siihen väriä pintaan.
Ruskistat possun kauniisti ja kääräiset folioon, sama tulos ja tulee helpommalla valmista kun työnnät sen paketin uuniin ja 150-175 lämpöön pariksi kolmeksi tunniksi. Miksi siis grilli.
Eivätkä naapurit kilju savuhaitoista. Perunat ja vihannekset kypsyvät myös siinä sivussa foliossaan.
Lopputuloksesta et voi päätellä onko eineesi valmistettu uunissa vai grillissä, edelleenkin miksi siis grilli.
Anteeksi provosointini. - koska
vanha kokki kirjoitti:
Ruskistat possun kauniisti ja kääräiset folioon, sama tulos ja tulee helpommalla valmista kun työnnät sen paketin uuniin ja 150-175 lämpöön pariksi kolmeksi tunniksi. Miksi siis grilli.
Eivätkä naapurit kilju savuhaitoista. Perunat ja vihannekset kypsyvät myös siinä sivussa foliossaan.
Lopputuloksesta et voi päätellä onko eineesi valmistettu uunissa vai grillissä, edelleenkin miksi siis grilli.
Anteeksi provosointini.mökillä ei ole toimivaa uunia. Kaasugrilli on, ja tuo sotkeentumiskommentti liittyi siihen. Lisäksi on katos, jonka tulisijassa on grilliritilä ja siinä käytetään usein myös parilalevyä.
Mutta palatakseni alkuperäiseen kysymykseeni: Käytättekö lihan kypsentämisessä ritilää vai parilaa? - vanha kokki
koska kirjoitti:
mökillä ei ole toimivaa uunia. Kaasugrilli on, ja tuo sotkeentumiskommentti liittyi siihen. Lisäksi on katos, jonka tulisijassa on grilliritilä ja siinä käytetään usein myös parilalevyä.
Mutta palatakseni alkuperäiseen kysymykseeni: Käytättekö lihan kypsentämisessä ritilää vai parilaa?Jos haluan paistoksiini savun aromia, käytän grilliä. Muutoin käytän kosketusparilaa.
- Mie vaan..
Parilalla onnistuu parhaiten..ilman mitää ylimääräisii käryjä..:))Ja tuost parveke grillaamisest sen verran ett,,voihan sit´grillata kynnyksen siäpuolell.. ovi auki..samat käryt ne menee naapuriin;)) Miettikääs sitä:) Ite oon sit mieltä ett kaikill parvekkeill sais grillata kenenkää pulisematta vastaan:)) Mukavia grilli hetkiä vaan kaikill:))
- Mökkihöperö-viiskuus
Mie käristän pariloinnilla minun munakoisoni, muut eivät siihen hommaan koske. Minun munakoiso, minun ruokani. Vaimoni syö perunaa (grillattuna).
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e3067708Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne856019Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä1713560Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee322037Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1951911Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san221886- 361669
- 441494
- 221441
- 551422