Kummalla tavalla kypsennätte lihan, esim kassler- tai filepihvit, grillaamalla (ritilä) vai pariloimalla (taso)?
Ritilällä kun sotkee grillinsä totaalisesti ja kypsyminen kestää kauemmin kuin parilalla ja pinta mustuu helpommin. Vai mitä mieltä ollaan?
Makkarat ja (muut) vihannekset toimivat grillaamalla hyvin joko paljaaltaan tai foliossa.
Grillaus vs parilointi
10
13532
Vastaukset
- vanha kokki
Jos grillataan, paistetaan parilalla, tai keitetään, kaikissa lopputulos on haluttuun asteeseen kypsennetty liha . Jos kypsennettävä tuote kääritään alumiinifolioon, ei kyse ole grillaamisesta vaan hauduttamisesta grillillä. Jos kysyjä yrittää paistaa tasoparilalla valmiiksi marinoituja lihoja, on myös paistotaso taatusti aikamoisessa "ryytteessä".
Ei ole suinkaan välttämätöntä marinoida grillattavia lihoja, jolloin grilliritiläkin säilyy puhtaampana. Itse asiassa ritilän sotkeentumisella ei ole juurikaan merkitystä, koska pitämällä grillissä ruoan teon jälkeen kovempaa tulta, kaikki tarpeeton palaa pois. Ritilä on siisti pikku harjauksella taas seuraavaa kertaa varten. Jokaisella valmistustavalla on maun suhteen merkitystä. Jos taas grillatessa pinnat mustuvat, sinulla on liian kova hiillos, tai liekki, ts. grillattavasi on liian lähellä lämmön lähdettä. Saman saa parilalla aikaan, jos pidät levyn täysillä, etkä muista kääntää pihviä riittävän ajoissa. Mitä taas nopeuteen tulee, ei kai kyseessä ole mikään kilpailu, sillä grilli ja paistotaso, eli parila ovat yhtä nopeita. Parilassa lämpö siirtyy kosketuksen kautta, grillatessa säteilyn kautta. Jos käytät muurikkaa grillisi päällä ja valmistat siinä ruokasi, kyse ei ole grillaamisesta vaan paistamisesta, sama on tilanne jos käytät ns. parilalevyjä. Jos et käytä paistamisessa erikseen paistorasvaa, on kyseessä parilointi. Kypsennysmenetelmiä on lukuisia, oikeita termejä menetelmistä kannattaisi opetella käyttämään.- käytin
jopa alleviivasin (kuvaannollisesti) oikeita termejä. Eli grillaaminen -> ritilä, parilointi -> taso. Enkä maininnut muurikkaa tai parilalevyä, on olemassa 'grillejä', joissa on sekä ritilä että taso.
Liittyen:
> oikeita termejä menetelmistä kannattaisi opetella käyttämään
Kiitän seikkaperäisestä, joskin hieman asenteellisesta vastauksesta.
- joku
saa kirlata kerostalossa jos kysyy luvan talonmieheltä ja osta säkökirlli ei mitään kaasukirlli
- voi kristus mikä
neiti...
- kypsentämisellä
viittasin esim perunoihin tai vihanneksiin. Myös esim possun fileen voi kypsentää kokonaisena foliossa, kun ensin grillaa/pariloi siihen väriä pintaan.
- vanha kokki
kypsentämisellä kirjoitti:
viittasin esim perunoihin tai vihanneksiin. Myös esim possun fileen voi kypsentää kokonaisena foliossa, kun ensin grillaa/pariloi siihen väriä pintaan.
Ruskistat possun kauniisti ja kääräiset folioon, sama tulos ja tulee helpommalla valmista kun työnnät sen paketin uuniin ja 150-175 lämpöön pariksi kolmeksi tunniksi. Miksi siis grilli.
Eivätkä naapurit kilju savuhaitoista. Perunat ja vihannekset kypsyvät myös siinä sivussa foliossaan.
Lopputuloksesta et voi päätellä onko eineesi valmistettu uunissa vai grillissä, edelleenkin miksi siis grilli.
Anteeksi provosointini. - koska
vanha kokki kirjoitti:
Ruskistat possun kauniisti ja kääräiset folioon, sama tulos ja tulee helpommalla valmista kun työnnät sen paketin uuniin ja 150-175 lämpöön pariksi kolmeksi tunniksi. Miksi siis grilli.
Eivätkä naapurit kilju savuhaitoista. Perunat ja vihannekset kypsyvät myös siinä sivussa foliossaan.
Lopputuloksesta et voi päätellä onko eineesi valmistettu uunissa vai grillissä, edelleenkin miksi siis grilli.
Anteeksi provosointini.mökillä ei ole toimivaa uunia. Kaasugrilli on, ja tuo sotkeentumiskommentti liittyi siihen. Lisäksi on katos, jonka tulisijassa on grilliritilä ja siinä käytetään usein myös parilalevyä.
Mutta palatakseni alkuperäiseen kysymykseeni: Käytättekö lihan kypsentämisessä ritilää vai parilaa? - vanha kokki
koska kirjoitti:
mökillä ei ole toimivaa uunia. Kaasugrilli on, ja tuo sotkeentumiskommentti liittyi siihen. Lisäksi on katos, jonka tulisijassa on grilliritilä ja siinä käytetään usein myös parilalevyä.
Mutta palatakseni alkuperäiseen kysymykseeni: Käytättekö lihan kypsentämisessä ritilää vai parilaa?Jos haluan paistoksiini savun aromia, käytän grilliä. Muutoin käytän kosketusparilaa.
- Mie vaan..
Parilalla onnistuu parhaiten..ilman mitää ylimääräisii käryjä..:))Ja tuost parveke grillaamisest sen verran ett,,voihan sit´grillata kynnyksen siäpuolell.. ovi auki..samat käryt ne menee naapuriin;)) Miettikääs sitä:) Ite oon sit mieltä ett kaikill parvekkeill sais grillata kenenkää pulisematta vastaan:)) Mukavia grilli hetkiä vaan kaikill:))
- Mökkihöperö-viiskuus
Mie käristän pariloinnilla minun munakoisoni, muut eivät siihen hommaan koske. Minun munakoiso, minun ruokani. Vaimoni syö perunaa (grillattuna).
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1122917Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222354Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081996- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198- 801044
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2501040- 711034