kysymys rasvasta

,.,.,.,

Mites pitäis tulkita tuotteen rasvan laatu, kun 15 g/100g on rasvaa josta 1g tyydyttynyttä (kovaa?). Onko siis 14 g tyydyttymätöntä eli terveellistä? Kyseessä on perunasalaatti.
Tunnustan uusavuttomuuteni keittiössä, mutta onko majoneesi epäterveellistä ja miksi? Vaikka siinä on kasviöljyä...
Salaatissa oli vaan 190kcal/100g, tuntuu kohtuulliselta. Vai onkohan vieläkin kevyempää olemassa?

17

1604

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • menhir

      ovat terveellisyysjärjestyksessä tyydyttymätön, tyydyttynyt ja transrasva, joka tunnetaan myös nimellä osittain kovetettu tai kovetettu kasviöljy/kasvirasva.

      Tyydyttymätön rasva nostaa hyvää HDL ja laskee huonoa LDL.
      Tyydyttynyt nostaa vain LDL.
      Transrasva laskee HDL ja nostaa LDL.
      Eli siis kolesterolista puhuin.

      • eli siis

        Oletetaan että täälä päässä on nyt neitonen, jolle tuo äskoinen viesti oli melkoista hepreaa. Eli kumpi se nyt on hyvää ja kumpi huonoa? mitä pitää nostaa ja mitä laskea. Anteeksi tyhmyyteni, mutta jostain on aloitettava:)


      • eli siis kirjoitti:

        Oletetaan että täälä päässä on nyt neitonen, jolle tuo äskoinen viesti oli melkoista hepreaa. Eli kumpi se nyt on hyvää ja kumpi huonoa? mitä pitää nostaa ja mitä laskea. Anteeksi tyhmyyteni, mutta jostain on aloitettava:)

        luonnollisuuden mukaan. Tyydyttyneet rasvat, kuten voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja. Kasvirasvoista löytyy luonnollisia rasvoja myös kuten oliiviöljy. Kasviperäiset monityydyttämättömät rasvat ovat osoittautuneet terveydelle haitallisiksi. Vältä siis margariineja ja kevytlevitteitä Ne on keinotekoisesti teollisesti muokattuja synteettisiä rasvoja.


      • eli siis kirjoitti:

        Oletetaan että täälä päässä on nyt neitonen, jolle tuo äskoinen viesti oli melkoista hepreaa. Eli kumpi se nyt on hyvää ja kumpi huonoa? mitä pitää nostaa ja mitä laskea. Anteeksi tyhmyyteni, mutta jostain on aloitettava:)

        Keinotekoiset rasvat huonontavat kolestroliarvoja ja luonnolliset rasvat taas parantavat niitä. Ihmiset jotka syövät keinotekoisia luonnottomia rasvoja, joutuvat aikaa myöten turvautumaan kolesterolilääkkeisiin, kun eivät ymmärrä vaihtaa keinorasvoja luonnollisiin.


      • anteeksi nyt
        kj.mattila kirjoitti:

        luonnollisuuden mukaan. Tyydyttyneet rasvat, kuten voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja. Kasvirasvoista löytyy luonnollisia rasvoja myös kuten oliiviöljy. Kasviperäiset monityydyttämättömät rasvat ovat osoittautuneet terveydelle haitallisiksi. Vältä siis margariineja ja kevytlevitteitä Ne on keinotekoisesti teollisesti muokattuja synteettisiä rasvoja.

        Voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja? Mihin pohjaat tämän väitteen? Itse olen ainakin saanut terveysalan ammattilaisilta ohjeita kolesterolin suhteen, ja listallani täysin pannassa ovat juuri voi, kookosrasva ja esim tukevammat oivariinit. Kolesterolin suhteen taas suositeltavia ovat juuri pehmeät kasvimargariinit, kasviöljyt, kevyt margariinit jne.

        Näitä ohjeita noudattamala sain parissa kuukaudessa kolesterolin pudotettua 6,4:stä 5:een ja matka jatkuu. Oletko mitannut omia arvojasi jos kovia rasvoja syöt? Millaiset ovat?


      • anteeksi nyt kirjoitti:

        Voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja? Mihin pohjaat tämän väitteen? Itse olen ainakin saanut terveysalan ammattilaisilta ohjeita kolesterolin suhteen, ja listallani täysin pannassa ovat juuri voi, kookosrasva ja esim tukevammat oivariinit. Kolesterolin suhteen taas suositeltavia ovat juuri pehmeät kasvimargariinit, kasviöljyt, kevyt margariinit jne.

        Näitä ohjeita noudattamala sain parissa kuukaudessa kolesterolin pudotettua 6,4:stä 5:een ja matka jatkuu. Oletko mitannut omia arvojasi jos kovia rasvoja syöt? Millaiset ovat?

        keinotekoiset synteettiset rasvat, margariinit, kevytlevitteet yhdistettyinä hiilihydraatteihin aiheuttivat verenpaineen nousun ja triglyseridi- sekä kolesteroliarvojen nousun ja kun suvussani on sydän- ja verisuonisairauksia niin oli pakko muuttaa elämäntapojaan.

        Tiedän kyllä, että Suomessa virallinen taho "terveysammattilaisineen" puhuu toista ja niin minullekin sanottiin terveyskeskuksessa, mutta vaihtoehtoinen lääkärikunta on toista mieltä ja kehottaa välttämään kaikkea keinotekoista mitä margariinit ovat ja suosimaan luonnollisia rasvoja.

        Minulta pyydettiin haastattelua lehteen, koska väitän, että syömällä oikeita rasvoja, saa arvot kuntoon ja painokin laskee. Haastettelu on luettavissa uusimmassa KG-lehden numerossa. Lähtötilanne oli kokonaiskolesterolin osalta 6.5 ja nyt toukokuussa se oli 5.5 ja kun olen 56 vuotias, niin alle tuon se ei juurikaan saisi mennä koska korkeampi kolesteroli suojaa vanhenevaa ihmistä. Kolesterolisuosituksia ollaan taas pudottamassa, jotta yhä enemmän saataisiin määrättyä lääkkeitä ihmisille. Jo nyt yli puoli miljoonaa syö kolesterolilääkkeitä ja ihan turhaan.

        Näkemykseni perustuu seuraavaan linkkiin.

        http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=952542135X&s=1


      • JariJo

        "Tyydyttymätön rasva nostaa hyvää HDL ja laskee huonoa LDL.
        Tyydyttynyt nostaa vain LDL."

        Tätä on pakko korjata sen verran, että molemmat näistä (myös tyydyttynyt) nostavat HDL-kolesterolia. Eli tyydyttymätön rasva parantaa kolesteroliarvoja ja tyydyttynyt rasva on neutraali.


    • ajattelitkin...

      eli jos tyydyttynyttä rasvaa on yksi gramma, loput 14 on tyydyttymätöntä. Rasvan osuus ilmoitetaan aina muodossa rasvaa x grammaa, josta tyydyttynyttä x grammaa. Näin siksi, koska tyydyttynyt rasva katsotaan epäterveelliseksi ja sitä pitäisi saada enintään kolmasosa kaikesta rasvasta.

      Perunasalaatin rasvastahan suurin osa tulee majoneesista joka tehdään kasviöljystä, ja kasviöljy on pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Majoneesissa on paljon kaloreita, siksi sitä usein pidetään epäterveellisenä. Kasviöljy on nimittäin 100-prosenttista rasvaa. Tuo salaatti on melko kevyt perunasalaatiksi, en tiedä onko tuostakin kevyempiä olemassa muuten kuin itse tehtyinä (voi tehdä majoneesin sijasta vaikka luonnonjugurttiin, sekin on hyvää).

    • menhir

      Tyydyttymätön rasva = hyvä rasva, joka nostaa HDL:ää (high density lipoproteins) eli hyvää kolesterolia ja laskee huonoa LDL:ää. Tyydyttymätöntä rasvaa on kerta- ja monityydyttymätön ja sitä sisältävät mm. kala, oliivi- ja rypsiöljy ja pähkinät.

      Tyydyttynyt rasva= ns. kova rasva, joka nostaa huonoa LDL:ää, mutta ei vaikuta HDL:ään. Tyydyttynyttä rasvaa on eläinrasvassa n. kolmannes ja maitorasvassa muistaakseni n. puolet. Kasvirasvoista kookosrasva on kovaa rasvaa.

      Transrasva on rasvoista se pahin. Nostaa huonoa LDL:ää ja laskee hyvää HDL:ää. (Transrasvaa tehdään kemiallisesti lisäämällä tyydyttymättömien rasvahappojen kaksoissidoksiin vetyä, jolloin niistä tulee yksinkertaisia sidoksia) = hydraus. Kaikki transrasvat ilmoitetaan mm. leipien ja leivonnaisten tuoteselosteissa "osittain kovetettu kasvirasva" tai "kovetettu kasvirasva".
      Transrasvoja muodostuu myös lehmän pötsissä ja nämä tunnetaan CLA:ina. CLA:ta tutkitaan parhaillaan terveyttä edistävänä ja syöpää ehkäisevänä rasvahappona.

      Toivottavasti ei mennyt liian sekavaksi. Kiril on siinä mielessä oikeassa, että kannattaa syödä luonnollisia rasvoja. Jos kärsii kolesteroliongelmista ja haluaa HDL/LDL suhteen suuremmaksi, niin silloin tietenkin kannattaa suosia enemmän tyydyttymättömiä rasvoja kuin tyydyttyneitä.

      • ei vaan...

        Eläinrasva nostaa sekä HDL-kolesterolia että LDL-kolesterolin vaarattomampaa alatyyppiä eli ei sitä pahinta pientä ja tiheää.


      • Heh!

        "Jälleen kerran, kuten lähes kaikissa ruokavalio-sydän/kolesteroli hypoteeseissa, kun ryhdyt tutkimaan tosiasioita objektiivisesti, koko juttu alkaa hajota palasiksi silmiesi edessä. Ei ole mitään tapaa jolla LDL, oli se sitten oksidoitunut tai ei, voisi "aiheuttaa" sepelvaltimotauteja. Seuraavassa on muutamia lisätodisteita tämän todistamiseksi.

        Ensiksi Framingham:

        On olemassa suora yhteys ensimmäisten 14 vuoden aikana tapahtuneiden kolesterolitasojen laskujen ja seuranneiden 18 vuoden aikana tapahtuneiden kuolemantapausten lisääntymisen välillä. (lisäys 11% kaikista ja 14% sepelvaltimotaudeista kolesterolitasojen laskiessa 1 mg/dL per vuosi). Anderson KM JAMA 1987

        Framinghamissa siis selvisi että LDL/kolesteroli tasojen laskiessa, sepelvaltimotaudit lisääntyivät.

        Entä Honolulu:

        ‘Tuloksemme olivat yhtäpitäviä aikaisempien tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan kuolleisuus oli lisääntynyt matalan seerumin kolesterolin omaavilla vanhuksilla ja osoittavat pitkäaikaisen matalan kolesterolikonsentraation itse asiassa lisäävän kuolaman ristkiä. Mitä aikaisemmin potilaille ilmaantuu matalat kolesterolikonsentraatiot, sitä suurempi on kuoleman riski.' Lancet Aug 2001

        Honolulussa siis selvisi että mitä matalampi oli LDL/kolesteroli taso, sitä suurempi oli riski kuolla - mihin tahansa, myös sepelvaltimotauteihin.

        Entä Venäjä:

        Raportin pääkirjoittaja oli Shestov, Venäjän Lääketieteiden Akatemian Kokeellisen Lääketieteen Laitokselta, Pietarista. Tämän tutkimuksen tärkein johtopäätös oli seuraava:

        ‘Tulokset paljastivat tässä populaatiosa olevan merkittävän alajoukon, joka kärsi matalasta veren kolesterolitasosta, mutta jolla oli lisääntynyt, elämäntapoihin liittyvä sydänkuolemien riski.’ Russian Lipid Research Clinics Prevalence Follow-up Study Shestov

        Venäjällä sepelvaltimotauteihin kuolemisen suurin riski oli niillä, joiden veren LDL/kolesteroli tasot olivat matalat.

        Entä Japani:

        Vuosien 1980 ja 1989 välisenä aikana, ikään suhteutetut seerumin kokonaistasot kohosivat miehillä 4.84 - 5.22 ja naisilla 4.91 - 5.24 mmol/l. Ikään suhteutettu hyperkolesterolemia,jossa kolesterolitaso oli suurempi tai yhtä suuri kuin 5.68 mmol/l lisääntyi miehillä 15.8 %:sta 29.4 %:iin ja naisilla 18.4 %:sta 30.6 %:iin…. Huomattavat lisäykset seerumin kokonaiskolesterolin tasoissa eivät selitä viimeaikaista Japanissa tapahtunutt sepelvaltimokuolemien vähenemistä.’ Okayama A, Marmot MG Int J Epidemiol Dec 1993,

        Japanissa siis kolesteroli/LDL tasojen noustessa, sepelvaltimotauteihin kuolleisuus väheni."

        http://www.prometheus.fi/terveys/kole.htm


    • vielä..

      Nyt rasvaista juttua vielä sen verran että mitä käytätte esim. leivän päällä? Itse tykkään oivariinista (vähärasvaisempi tai pehmeästi levittyvä).

      Toiset pelottelee margariinien transrasvoista, jostain olen lukenut että suomessa ei margariineista sitä enää saa tai sitten tosi vähän.

      • menhir

        voita laitan, mutta harvoin leipää syön. Voissa ei ole lisäaineita niinkuin muissa rasvalevitteissä.

        Terveellisen levitteen voi tehdä myös itse voista ja rypsiöljystä, jolloin saa haluamansa kova rasva/pehmeä rasva- suhteen.


      • vanha kokki
        menhir kirjoitti:

        voita laitan, mutta harvoin leipää syön. Voissa ei ole lisäaineita niinkuin muissa rasvalevitteissä.

        Terveellisen levitteen voi tehdä myös itse voista ja rypsiöljystä, jolloin saa haluamansa kova rasva/pehmeä rasva- suhteen.

        Kalan rasva, se on erittäin terveellistä. Kukaan ei suositellut kalansyöntiä. Näin kesäaikaan on mukava savustella erilaisia kaloja ja graavailla sekä grillata, unohtamatta kalakeittoja. Syökää ihmiset kalaa, se on hyvää, hyvää myös sydämelle.


      • Skäri
        vanha kokki kirjoitti:

        Kalan rasva, se on erittäin terveellistä. Kukaan ei suositellut kalansyöntiä. Näin kesäaikaan on mukava savustella erilaisia kaloja ja graavailla sekä grillata, unohtamatta kalakeittoja. Syökää ihmiset kalaa, se on hyvää, hyvää myös sydämelle.

        Me "melkein kasvissyöjät", jotka syömme toisaalta myös jonkin verran maitotuotteita ja kalaa lähes päivittäin - eihän me mitään purkkivitamiineja tai erikoisrasvoja tarvita. :)


      • menhir
        vanha kokki kirjoitti:

        Kalan rasva, se on erittäin terveellistä. Kukaan ei suositellut kalansyöntiä. Näin kesäaikaan on mukava savustella erilaisia kaloja ja graavailla sekä grillata, unohtamatta kalakeittoja. Syökää ihmiset kalaa, se on hyvää, hyvää myös sydämelle.

        et jotain unohtui :(.
        Totta mooses, se on terveellistä :)


    • vähärasvainen

      Syön sitä margariinia jossa on Camelina-öljyä. Se on hyvää. :-)
      Voihin ja kookosrasvaan en koske. Rasvassa on liikaa kaloreita ja jos syön niitä tulee finnejä kasvoihin ja selkään. Ei hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9556
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2807
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      158
      2559
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1796
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      14
      1623
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1484
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1419
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe