Mites pitäis tulkita tuotteen rasvan laatu, kun 15 g/100g on rasvaa josta 1g tyydyttynyttä (kovaa?). Onko siis 14 g tyydyttymätöntä eli terveellistä? Kyseessä on perunasalaatti.
Tunnustan uusavuttomuuteni keittiössä, mutta onko majoneesi epäterveellistä ja miksi? Vaikka siinä on kasviöljyä...
Salaatissa oli vaan 190kcal/100g, tuntuu kohtuulliselta. Vai onkohan vieläkin kevyempää olemassa?
kysymys rasvasta
17
1695
Vastaukset
- menhir
ovat terveellisyysjärjestyksessä tyydyttymätön, tyydyttynyt ja transrasva, joka tunnetaan myös nimellä osittain kovetettu tai kovetettu kasviöljy/kasvirasva.
Tyydyttymätön rasva nostaa hyvää HDL ja laskee huonoa LDL.
Tyydyttynyt nostaa vain LDL.
Transrasva laskee HDL ja nostaa LDL.
Eli siis kolesterolista puhuin.- eli siis
Oletetaan että täälä päässä on nyt neitonen, jolle tuo äskoinen viesti oli melkoista hepreaa. Eli kumpi se nyt on hyvää ja kumpi huonoa? mitä pitää nostaa ja mitä laskea. Anteeksi tyhmyyteni, mutta jostain on aloitettava:)
eli siis kirjoitti:
Oletetaan että täälä päässä on nyt neitonen, jolle tuo äskoinen viesti oli melkoista hepreaa. Eli kumpi se nyt on hyvää ja kumpi huonoa? mitä pitää nostaa ja mitä laskea. Anteeksi tyhmyyteni, mutta jostain on aloitettava:)
luonnollisuuden mukaan. Tyydyttyneet rasvat, kuten voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja. Kasvirasvoista löytyy luonnollisia rasvoja myös kuten oliiviöljy. Kasviperäiset monityydyttämättömät rasvat ovat osoittautuneet terveydelle haitallisiksi. Vältä siis margariineja ja kevytlevitteitä Ne on keinotekoisesti teollisesti muokattuja synteettisiä rasvoja.
eli siis kirjoitti:
Oletetaan että täälä päässä on nyt neitonen, jolle tuo äskoinen viesti oli melkoista hepreaa. Eli kumpi se nyt on hyvää ja kumpi huonoa? mitä pitää nostaa ja mitä laskea. Anteeksi tyhmyyteni, mutta jostain on aloitettava:)
Keinotekoiset rasvat huonontavat kolestroliarvoja ja luonnolliset rasvat taas parantavat niitä. Ihmiset jotka syövät keinotekoisia luonnottomia rasvoja, joutuvat aikaa myöten turvautumaan kolesterolilääkkeisiin, kun eivät ymmärrä vaihtaa keinorasvoja luonnollisiin.
- anteeksi nyt
kj.mattila kirjoitti:
luonnollisuuden mukaan. Tyydyttyneet rasvat, kuten voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja. Kasvirasvoista löytyy luonnollisia rasvoja myös kuten oliiviöljy. Kasviperäiset monityydyttämättömät rasvat ovat osoittautuneet terveydelle haitallisiksi. Vältä siis margariineja ja kevytlevitteitä Ne on keinotekoisesti teollisesti muokattuja synteettisiä rasvoja.
Voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja? Mihin pohjaat tämän väitteen? Itse olen ainakin saanut terveysalan ammattilaisilta ohjeita kolesterolin suhteen, ja listallani täysin pannassa ovat juuri voi, kookosrasva ja esim tukevammat oivariinit. Kolesterolin suhteen taas suositeltavia ovat juuri pehmeät kasvimargariinit, kasviöljyt, kevyt margariinit jne.
Näitä ohjeita noudattamala sain parissa kuukaudessa kolesterolin pudotettua 6,4:stä 5:een ja matka jatkuu. Oletko mitannut omia arvojasi jos kovia rasvoja syöt? Millaiset ovat? anteeksi nyt kirjoitti:
Voi ja kookosöljy ovat luonnollisia ja terveellisiä rasvoja? Mihin pohjaat tämän väitteen? Itse olen ainakin saanut terveysalan ammattilaisilta ohjeita kolesterolin suhteen, ja listallani täysin pannassa ovat juuri voi, kookosrasva ja esim tukevammat oivariinit. Kolesterolin suhteen taas suositeltavia ovat juuri pehmeät kasvimargariinit, kasviöljyt, kevyt margariinit jne.
Näitä ohjeita noudattamala sain parissa kuukaudessa kolesterolin pudotettua 6,4:stä 5:een ja matka jatkuu. Oletko mitannut omia arvojasi jos kovia rasvoja syöt? Millaiset ovat?keinotekoiset synteettiset rasvat, margariinit, kevytlevitteet yhdistettyinä hiilihydraatteihin aiheuttivat verenpaineen nousun ja triglyseridi- sekä kolesteroliarvojen nousun ja kun suvussani on sydän- ja verisuonisairauksia niin oli pakko muuttaa elämäntapojaan.
Tiedän kyllä, että Suomessa virallinen taho "terveysammattilaisineen" puhuu toista ja niin minullekin sanottiin terveyskeskuksessa, mutta vaihtoehtoinen lääkärikunta on toista mieltä ja kehottaa välttämään kaikkea keinotekoista mitä margariinit ovat ja suosimaan luonnollisia rasvoja.
Minulta pyydettiin haastattelua lehteen, koska väitän, että syömällä oikeita rasvoja, saa arvot kuntoon ja painokin laskee. Haastettelu on luettavissa uusimmassa KG-lehden numerossa. Lähtötilanne oli kokonaiskolesterolin osalta 6.5 ja nyt toukokuussa se oli 5.5 ja kun olen 56 vuotias, niin alle tuon se ei juurikaan saisi mennä koska korkeampi kolesteroli suojaa vanhenevaa ihmistä. Kolesterolisuosituksia ollaan taas pudottamassa, jotta yhä enemmän saataisiin määrättyä lääkkeitä ihmisille. Jo nyt yli puoli miljoonaa syö kolesterolilääkkeitä ja ihan turhaan.
Näkemykseni perustuu seuraavaan linkkiin.
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=952542135X&s=1- JariJo
"Tyydyttymätön rasva nostaa hyvää HDL ja laskee huonoa LDL.
Tyydyttynyt nostaa vain LDL."
Tätä on pakko korjata sen verran, että molemmat näistä (myös tyydyttynyt) nostavat HDL-kolesterolia. Eli tyydyttymätön rasva parantaa kolesteroliarvoja ja tyydyttynyt rasva on neutraali.
- ajattelitkin...
eli jos tyydyttynyttä rasvaa on yksi gramma, loput 14 on tyydyttymätöntä. Rasvan osuus ilmoitetaan aina muodossa rasvaa x grammaa, josta tyydyttynyttä x grammaa. Näin siksi, koska tyydyttynyt rasva katsotaan epäterveelliseksi ja sitä pitäisi saada enintään kolmasosa kaikesta rasvasta.
Perunasalaatin rasvastahan suurin osa tulee majoneesista joka tehdään kasviöljystä, ja kasviöljy on pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Majoneesissa on paljon kaloreita, siksi sitä usein pidetään epäterveellisenä. Kasviöljy on nimittäin 100-prosenttista rasvaa. Tuo salaatti on melko kevyt perunasalaatiksi, en tiedä onko tuostakin kevyempiä olemassa muuten kuin itse tehtyinä (voi tehdä majoneesin sijasta vaikka luonnonjugurttiin, sekin on hyvää). - menhir
Tyydyttymätön rasva = hyvä rasva, joka nostaa HDL:ää (high density lipoproteins) eli hyvää kolesterolia ja laskee huonoa LDL:ää. Tyydyttymätöntä rasvaa on kerta- ja monityydyttymätön ja sitä sisältävät mm. kala, oliivi- ja rypsiöljy ja pähkinät.
Tyydyttynyt rasva= ns. kova rasva, joka nostaa huonoa LDL:ää, mutta ei vaikuta HDL:ään. Tyydyttynyttä rasvaa on eläinrasvassa n. kolmannes ja maitorasvassa muistaakseni n. puolet. Kasvirasvoista kookosrasva on kovaa rasvaa.
Transrasva on rasvoista se pahin. Nostaa huonoa LDL:ää ja laskee hyvää HDL:ää. (Transrasvaa tehdään kemiallisesti lisäämällä tyydyttymättömien rasvahappojen kaksoissidoksiin vetyä, jolloin niistä tulee yksinkertaisia sidoksia) = hydraus. Kaikki transrasvat ilmoitetaan mm. leipien ja leivonnaisten tuoteselosteissa "osittain kovetettu kasvirasva" tai "kovetettu kasvirasva".
Transrasvoja muodostuu myös lehmän pötsissä ja nämä tunnetaan CLA:ina. CLA:ta tutkitaan parhaillaan terveyttä edistävänä ja syöpää ehkäisevänä rasvahappona.
Toivottavasti ei mennyt liian sekavaksi. Kiril on siinä mielessä oikeassa, että kannattaa syödä luonnollisia rasvoja. Jos kärsii kolesteroliongelmista ja haluaa HDL/LDL suhteen suuremmaksi, niin silloin tietenkin kannattaa suosia enemmän tyydyttymättömiä rasvoja kuin tyydyttyneitä.- ei vaan...
Eläinrasva nostaa sekä HDL-kolesterolia että LDL-kolesterolin vaarattomampaa alatyyppiä eli ei sitä pahinta pientä ja tiheää.
- Heh!
"Jälleen kerran, kuten lähes kaikissa ruokavalio-sydän/kolesteroli hypoteeseissa, kun ryhdyt tutkimaan tosiasioita objektiivisesti, koko juttu alkaa hajota palasiksi silmiesi edessä. Ei ole mitään tapaa jolla LDL, oli se sitten oksidoitunut tai ei, voisi "aiheuttaa" sepelvaltimotauteja. Seuraavassa on muutamia lisätodisteita tämän todistamiseksi.
Ensiksi Framingham:
On olemassa suora yhteys ensimmäisten 14 vuoden aikana tapahtuneiden kolesterolitasojen laskujen ja seuranneiden 18 vuoden aikana tapahtuneiden kuolemantapausten lisääntymisen välillä. (lisäys 11% kaikista ja 14% sepelvaltimotaudeista kolesterolitasojen laskiessa 1 mg/dL per vuosi). Anderson KM JAMA 1987
Framinghamissa siis selvisi että LDL/kolesteroli tasojen laskiessa, sepelvaltimotaudit lisääntyivät.
Entä Honolulu:
‘Tuloksemme olivat yhtäpitäviä aikaisempien tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan kuolleisuus oli lisääntynyt matalan seerumin kolesterolin omaavilla vanhuksilla ja osoittavat pitkäaikaisen matalan kolesterolikonsentraation itse asiassa lisäävän kuolaman ristkiä. Mitä aikaisemmin potilaille ilmaantuu matalat kolesterolikonsentraatiot, sitä suurempi on kuoleman riski.' Lancet Aug 2001
Honolulussa siis selvisi että mitä matalampi oli LDL/kolesteroli taso, sitä suurempi oli riski kuolla - mihin tahansa, myös sepelvaltimotauteihin.
Entä Venäjä:
Raportin pääkirjoittaja oli Shestov, Venäjän Lääketieteiden Akatemian Kokeellisen Lääketieteen Laitokselta, Pietarista. Tämän tutkimuksen tärkein johtopäätös oli seuraava:
‘Tulokset paljastivat tässä populaatiosa olevan merkittävän alajoukon, joka kärsi matalasta veren kolesterolitasosta, mutta jolla oli lisääntynyt, elämäntapoihin liittyvä sydänkuolemien riski.’ Russian Lipid Research Clinics Prevalence Follow-up Study Shestov
Venäjällä sepelvaltimotauteihin kuolemisen suurin riski oli niillä, joiden veren LDL/kolesteroli tasot olivat matalat.
Entä Japani:
Vuosien 1980 ja 1989 välisenä aikana, ikään suhteutetut seerumin kokonaistasot kohosivat miehillä 4.84 - 5.22 ja naisilla 4.91 - 5.24 mmol/l. Ikään suhteutettu hyperkolesterolemia,jossa kolesterolitaso oli suurempi tai yhtä suuri kuin 5.68 mmol/l lisääntyi miehillä 15.8 %:sta 29.4 %:iin ja naisilla 18.4 %:sta 30.6 %:iin…. Huomattavat lisäykset seerumin kokonaiskolesterolin tasoissa eivät selitä viimeaikaista Japanissa tapahtunutt sepelvaltimokuolemien vähenemistä.’ Okayama A, Marmot MG Int J Epidemiol Dec 1993,
Japanissa siis kolesteroli/LDL tasojen noustessa, sepelvaltimotauteihin kuolleisuus väheni."
http://www.prometheus.fi/terveys/kole.htm
- vielä..
Nyt rasvaista juttua vielä sen verran että mitä käytätte esim. leivän päällä? Itse tykkään oivariinista (vähärasvaisempi tai pehmeästi levittyvä).
Toiset pelottelee margariinien transrasvoista, jostain olen lukenut että suomessa ei margariineista sitä enää saa tai sitten tosi vähän.- menhir
voita laitan, mutta harvoin leipää syön. Voissa ei ole lisäaineita niinkuin muissa rasvalevitteissä.
Terveellisen levitteen voi tehdä myös itse voista ja rypsiöljystä, jolloin saa haluamansa kova rasva/pehmeä rasva- suhteen. - vanha kokki
menhir kirjoitti:
voita laitan, mutta harvoin leipää syön. Voissa ei ole lisäaineita niinkuin muissa rasvalevitteissä.
Terveellisen levitteen voi tehdä myös itse voista ja rypsiöljystä, jolloin saa haluamansa kova rasva/pehmeä rasva- suhteen.Kalan rasva, se on erittäin terveellistä. Kukaan ei suositellut kalansyöntiä. Näin kesäaikaan on mukava savustella erilaisia kaloja ja graavailla sekä grillata, unohtamatta kalakeittoja. Syökää ihmiset kalaa, se on hyvää, hyvää myös sydämelle.
- Skäri
vanha kokki kirjoitti:
Kalan rasva, se on erittäin terveellistä. Kukaan ei suositellut kalansyöntiä. Näin kesäaikaan on mukava savustella erilaisia kaloja ja graavailla sekä grillata, unohtamatta kalakeittoja. Syökää ihmiset kalaa, se on hyvää, hyvää myös sydämelle.
Me "melkein kasvissyöjät", jotka syömme toisaalta myös jonkin verran maitotuotteita ja kalaa lähes päivittäin - eihän me mitään purkkivitamiineja tai erikoisrasvoja tarvita. :)
- menhir
vanha kokki kirjoitti:
Kalan rasva, se on erittäin terveellistä. Kukaan ei suositellut kalansyöntiä. Näin kesäaikaan on mukava savustella erilaisia kaloja ja graavailla sekä grillata, unohtamatta kalakeittoja. Syökää ihmiset kalaa, se on hyvää, hyvää myös sydämelle.
et jotain unohtui :(.
Totta mooses, se on terveellistä :)
- vähärasvainen
Syön sitä margariinia jossa on Camelina-öljyä. Se on hyvää. :-)
Voihin ja kookosrasvaan en koske. Rasvassa on liikaa kaloreita ja jos syön niitä tulee finnejä kasvoihin ja selkään. Ei hyvä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1102850Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222334Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631071947- 1141630
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701345Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2861176- 801034
- 711024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi244991