Perinneruoilla on myös hauskoja nimiä, kuten Munaruppana (tavallinen munakas), Jätkänkulli (leipäressu), Tuhkamunat (tuhkassa kypsennettyjä munia), Kisukeitto (kuoreista valmistettu kalakeitto), Pääpälli (lahnan päistä uunissa hauduttamalla valmistettu vuokaruoka), Tsupukat (eräänlainen ohukainen), Röpörieska ( Kisko, eli veripalttu, rössy, kampsu, roppana jne.), Rättänä (mustikkakukko), Penkkivelli, tai Puksmäntti (pari päivää käynyt ruisjauho-perunavelli), Silakkamollot tai Laiskanperunat (suolasilakat kypsennettiin perunoiden päällä), Pruusmulju (eräänlainen uuniruoka perunasta ja lihasta hienoksi silputtuna). Kirjoitelkaa lisää, jos satutte muistamaan joitakin lystejä nimiä vanhoille ruokalajeille.
Hauskoja nimiä
20
8818
Vastaukset
- mitäkin
pitää hauskana ja lystinä...
- vanha kokki
Se on vähän niinkuin sanonta, kauneus on katsojan silmässä. Jotkut asiat huvittavat enempi toisia kuin toisia.
- Junttilantupa
Tietääkseni tämä oli halpa rehu jolla nälkää vähän siirrettiin tuonnemmaksi.
Pänikkää säilytettiin porstuan viileässä ja saatettiinpa siitä tarjota kulkumiehellekin evästä hänen matkaansaattamisekseen kuten mäkkärissä nykyään.
Epäilen ettei ollut kovinkaan maukasta nykyajan syöjän mielestä.- vanha kokki
Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun. - oletan.
vanha kokki kirjoitti:
Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun.Pukataan mäntti matkoihinsa tarjoamalla käynyttä velliä,jos ei muuten ymmärrä häipyä.Vähäjärkisempikin käsittää vihjeen.
- vanha kokki
oletan. kirjoitti:
Pukataan mäntti matkoihinsa tarjoamalla käynyttä velliä,jos ei muuten ymmärrä häipyä.Vähäjärkisempikin käsittää vihjeen.
ja ainakin nykyihminen lähtisi tosi kiireesti matkoihinsa, jos moista evästä tarjottaisiin.
Kaiketi kyseessä on jonkinlainen murresanasta kehkeytynyt nimitys, kuten nuo vanhat nimet yleensäkin. Tai olisiko riijari, saadakseen naamansa peruslukemille onnistuneen kosioreissun jäljiltä,
syönyt mainittua huttua, tiedä häntä. - herkkua..
vanha kokki kirjoitti:
ja ainakin nykyihminen lähtisi tosi kiireesti matkoihinsa, jos moista evästä tarjottaisiin.
Kaiketi kyseessä on jonkinlainen murresanasta kehkeytynyt nimitys, kuten nuo vanhat nimet yleensäkin. Tai olisiko riijari, saadakseen naamansa peruslukemille onnistuneen kosioreissun jäljiltä,
syönyt mainittua huttua, tiedä häntä.on ollut joskus hapan-särki, elikkä punertavaksi muuttunutta, märäntymis-asteella olevaa kalaa. Yöks!
- vanha kokki
herkkua.. kirjoitti:
on ollut joskus hapan-särki, elikkä punertavaksi muuttunutta, märäntymis-asteella olevaa kalaa. Yöks!
Sillä kultivoidut ruotslaisethan pitävät hapansilakasta yli kaiken, nehän ovat mädätettyjä jos mitkä. Samoin Islantilaisten "suurta" herkkua on mädätetty hai. Tosin en ymmärrä herkun päälle, kun pitää samalla puristaa sieraimet lyttyyn, ettei haju turmele "makunautintoa". Herkut on monet, vai mitä.
Kuvaamasi kala on kuitenkin Savolaista hapankalaa, johon käytettiin muikkua,lahnoja, särkeä jne. Kalan kypsentmiseen kului useampia viikkoja. Kalat laitettiin saaviin perkuun sekä huuhtelemisen jälkeen ja joukkoon laitettiin vähän suolaa ja ruisjauhoja sekä piimää tai hapantaikinaa. Valmis kala tuoksuu hieman hapankaalilta ja se on lihaltaan punaista. Tapaa käytettiin yleensä syksyllä, kun sattui kalaa tulemaan paljon kerralla. En tiedä onko tapa vielä käytössä, olisi mukava jos joku osaisi kertoa. - Oikeesti ...
vanha kokki kirjoitti:
Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun.Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria ... nam! Menee vaikka kahvimukista, ei tartte edes lautasta. Parempaa kuin müsli.
Ja miksi imelletty ruis-perunavelli ei olisi hyvää? En ole kokeillut mutta nyt kun on ohje niin täytyy kokeilla ... Ainakin jouluinen imelletty perunalaatikko on niin hyvää, että täytyy kokeilla tuota vellijuttuakin. - muisteli savolaiseukko
vanha kokki kirjoitti:
Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun.Lapsena ollessaan, äitinsä oli laittanut lautaselle kauraryynejä, maitoa kostukkeeksi ja ripaus sokeria päälle. Siinä olivat siskonsa kanssa penkin kahtapuolen, polvillaan lattialla, penkillä olevalta lautaselta lusikoineet hyvällä ruokahalulla "penkkivelliä" pieniin masuihinsa.
Itse olen kokeillut samaa reseptiä, mutta olen laittanut sokerin asemasta kaakao jauhetta mausteeksi. Maidon asemasta käy piimä tai jugurtti. Hyvää on!
- En syö
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rönttönen on kuhmolainen leipomuserikoisuus, josta paikkakuntalaiset osaavat olla ylpeitä. Minä en ylpeydenaihetta ymmärrä enkä rönttöstä osaa suuhuni pistää, mutta olenkin kotoisin Sotkamosta.
- vanha kokki
Minulla on erityisen hyvä ystävä jo nuoruusvuosiltani Sotkamosta, ei hänkään noteerannut rönttösiä. Hän arvosti juustoleipää ja nyrkkirieskaa, sekä aivan maanmainiota palvatusta lampaasta tehtyä soppaa. Tämä samainen kaveri opetti minulle vienankarjalaa, joka on aika vekkuli murre.
Terveisiä vain Alpolle, jos satut tämän lukemaan. - vanha kokki
vanha kokki kirjoitti:
Minulla on erityisen hyvä ystävä jo nuoruusvuosiltani Sotkamosta, ei hänkään noteerannut rönttösiä. Hän arvosti juustoleipää ja nyrkkirieskaa, sekä aivan maanmainiota palvatusta lampaasta tehtyä soppaa. Tämä samainen kaveri opetti minulle vienankarjalaa, joka on aika vekkuli murre.
Terveisiä vain Alpolle, jos satut tämän lukemaan.Ka se olj Kerttu, siu sittui Kerttu ja Kerttui Kerttu, sitä Neguda Iivana popsin goarella seitsen viikkoa persettä kosettelj. Muistuuko viiskytluku mieleen.
- sotkamolaisille
tarkoitettukaan! Se on kuhmolaisten emäntien kehittelemä ikioma, perinteinen erikoisherkku! Eikä sitä ole pakko syödä muidenkaan, jos ei maistu! T. Kuhmon ukko.
- luulo ei ole tietoa
sotkamolaisille kirjoitti:
tarkoitettukaan! Se on kuhmolaisten emäntien kehittelemä ikioma, perinteinen erikoisherkku! Eikä sitä ole pakko syödä muidenkaan, jos ei maistu! T. Kuhmon ukko.
kysymys ei ole mädäntyneestä kalasta, vaan hapattamisesta, mädäntyminen estetään kalan umpioimisella, mädäntyneen kalan tai lihan nauttimisella ihminen kuolee.
- ei ole
mitään veripalttua vaan piimää ja ohraryynejä
- vanha kokki
Kiitos huomautuksesta, yritän olla tarkempi. Sulku oli väärässä paikassa, Kisko on luovutetun Karjalan Tytärsaaresta päin ja veriruokaa. Röpörieska on ainakin Hartolassa tehty kylläkin kermaviilistä karkeista ruisjauhoista ja suolasta. Näistä sekoitellaan löysähkö taikina ja paistetaan kaalinlehdellä kymmenen minuuttia 275 asteisessa uunissa. Vaikuttaako tutulta? Minulta oli vain unohtunut selitys sulkuineen, joten väärinkäsitys oli hyvin ymmärrettävä. Anteeksi.
- savolaenen etelässä
Mites ois mykyrokka. Nam, sitä en ookkaa suanu 20 vuoteen kun en ossoo ite tehä enkä tiijä ohjetta.
- vanha kokki
Kakkarakeitto,Tappaessoppa, rakkaalla lapsella on monta nimeä, samoin ohjetta. Syksyn odotettu herkku Savossa ja herkuttelu alkoi, kun ensimmäinen päkätti päätti päivänsä, jatkuen kunnes viimeinenkin elikko oli kinnerissä. Kerrotko tarkemmin mistä päin Savoa olet, niin saattaisin ehkä avittaa kotoisimman ohjeen löytämisessä. Niin suattaisit ihe vaekka koittoo sen valamistusta. Vertahan sua kaapoista.
- Leena-mummo
vanha kokki kirjoitti:
Kakkarakeitto,Tappaessoppa, rakkaalla lapsella on monta nimeä, samoin ohjetta. Syksyn odotettu herkku Savossa ja herkuttelu alkoi, kun ensimmäinen päkätti päätti päivänsä, jatkuen kunnes viimeinenkin elikko oli kinnerissä. Kerrotko tarkemmin mistä päin Savoa olet, niin saattaisin ehkä avittaa kotoisimman ohjeen löytämisessä. Niin suattaisit ihe vaekka koittoo sen valamistusta. Vertahan sua kaapoista.
SAVOLAINEN MYKYROKKA SAKUN ANOPIN TAPAAN
Tämä ei sitten ole kiireisen hommaa, joten varaa aikaa useita tunteja - hyvä seurakaan ei ole pahitteeksi! Kutsu ystävät kylään ja kokkaa porukalla. Muuta ohjelmaa ei yhdessä ololle tarvitse miettiä ja yhteistyön tuloksena maistuva ruoka.
TARVITSET
Tarvitset ison kattilan eli 10 litran on sopiva tälle ohjeelle. Lisäksi on hyvä olla pari pienempää kattilaa 'apuriksi'.
Ainekset;
vettä
pari kiloa hyvää sianlihaa
suolaa
lihaliemikuutioita 1 - 2 kpl
maustepippureita
perunoita
sisäelimiä (maksaa, sydäntä, munuaista)
1 prk verta (saa pakasteena)
n. 7 dl ohrajauhoja
½ pulloa pilsneriä (toisen puoliskon voit juoda)
sipulia ja ihraa sipulin paistamiseen (ihraa saa harvoin kaupasta, joten voi käy korvikkeeksi)
VALMISTUS
Rokan keittämistä edeltävänä iltana;
1. Kuutioi munuaiset ja laita likoamaan kylmään veteen. Vaihda vesi 2-3 kertaa liotuksen aikana.
2. Nosta pakkasesta veripurkki jääkaappiin sulamaan.
Rokan keittäminen seuraavana päivänä;
1. Leikkaa lihat kuutioiksi. Keitä kypsäksi yhdessä sydämen kanssa suolalla ja lihaliemikuutioilla maustetussa vedessä ja nosta palat pois kattilasta.
2. Keitä toisessa kattilassa munuaiset 2-3 kertaan aina eri vedessä ja heitä vesi pois. Munuaisten keitinvesi ei kelpaa ruuanlaittoon.
3. Keitä maksa eri kattilassa ja kuori vaahto pinnalta. Maksan keitinveden voit käyttää rokan liemessä.
4. Tee mykytaikina; Sekoita veri, ohrajauhot, pilsneri, suola ja hyvin pieneksi pilkottu sipuli, joka on kuullotettu paistinpannulla ihrassa tai voissa. Mykyjen teko helpottuu, jos jätät taikinan hieman löysäksi ja annat taikinan levätä jääkaapissa jonkin aikaa.
5. Pilko kuoritut perunat ja laita ne kypsymään liemeen, lisää maustepippureita sekä kypsät, paloitellut lihat ja sisäelimet.
6. Muotoile mykytaikinasta (tarvittaessa mykyjen muotoilussa käytä apuna jauhoja) ohuita pyöreitä mykyjä (halkaisija n. 7cm ja paksuus 3 mm, ulkonäkö muistuttaa ohutta verilettua) ja lisää niitä yksitellen ja varovasti liu'uttaen hiljalleen kiehuvaan rokkaan. Jos kattilassa ei ole tilaa riittävästi mykyjen liu'uttamiseksi liemeen, ota lihoja ja sisäelimiä pois kattilasta mykyjen keittämisen ajaksi. Älä pilaa kiireellä, etteivät myvyt tartu toisiinsa.
7. Anna rokan kiehua hiljalleen (n. 30 minuuttia) kunnes myvyt ja perunat ovat kypsiä. Tarkista suola.
8.Tarjoa mykyrokka savolaisen ohrarieskan ja kotikaljan kera.
Nauti kiireettämästi hyvässä seurassa. Joidenkin mielestä rokka on parasta vasta seuraavana päivänä hissukseen lämmitettynä.
Hyvää ruokahalua!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 833940
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t342933Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä992223Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?301860- 311760
Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian231742Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell501587Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271527- 281481
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni81475