Hauskoja nimiä

vanha kokki

Perinneruoilla on myös hauskoja nimiä, kuten Munaruppana (tavallinen munakas), Jätkänkulli (leipäressu), Tuhkamunat (tuhkassa kypsennettyjä munia), Kisukeitto (kuoreista valmistettu kalakeitto), Pääpälli (lahnan päistä uunissa hauduttamalla valmistettu vuokaruoka), Tsupukat (eräänlainen ohukainen), Röpörieska ( Kisko, eli veripalttu, rössy, kampsu, roppana jne.), Rättänä (mustikkakukko), Penkkivelli, tai Puksmäntti (pari päivää käynyt ruisjauho-perunavelli), Silakkamollot tai Laiskanperunat (suolasilakat kypsennettiin perunoiden päällä), Pruusmulju (eräänlainen uuniruoka perunasta ja lihasta hienoksi silputtuna). Kirjoitelkaa lisää, jos satutte muistamaan joitakin lystejä nimiä vanhoille ruokalajeille.

20

8516

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitäkin

      pitää hauskana ja lystinä...

      • vanha kokki

        Se on vähän niinkuin sanonta, kauneus on katsojan silmässä. Jotkut asiat huvittavat enempi toisia kuin toisia.


    • Junttilantupa

      Tietääkseni tämä oli halpa rehu jolla nälkää vähän siirrettiin tuonnemmaksi.
      Pänikkää säilytettiin porstuan viileässä ja saatettiinpa siitä tarjota kulkumiehellekin evästä hänen matkaansaattamisekseen kuten mäkkärissä nykyään.
      Epäilen ettei ollut kovinkaan maukasta nykyajan syöjän mielestä.

      • vanha kokki

        Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
        Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
        Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun.


      • oletan.
        vanha kokki kirjoitti:

        Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
        Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
        Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun.

        Pukataan mäntti matkoihinsa tarjoamalla käynyttä velliä,jos ei muuten ymmärrä häipyä.Vähäjärkisempikin käsittää vihjeen.


      • vanha kokki
        oletan. kirjoitti:

        Pukataan mäntti matkoihinsa tarjoamalla käynyttä velliä,jos ei muuten ymmärrä häipyä.Vähäjärkisempikin käsittää vihjeen.

        ja ainakin nykyihminen lähtisi tosi kiireesti matkoihinsa, jos moista evästä tarjottaisiin.
        Kaiketi kyseessä on jonkinlainen murresanasta kehkeytynyt nimitys, kuten nuo vanhat nimet yleensäkin. Tai olisiko riijari, saadakseen naamansa peruslukemille onnistuneen kosioreissun jäljiltä,
        syönyt mainittua huttua, tiedä häntä.


      • herkkua..
        vanha kokki kirjoitti:

        ja ainakin nykyihminen lähtisi tosi kiireesti matkoihinsa, jos moista evästä tarjottaisiin.
        Kaiketi kyseessä on jonkinlainen murresanasta kehkeytynyt nimitys, kuten nuo vanhat nimet yleensäkin. Tai olisiko riijari, saadakseen naamansa peruslukemille onnistuneen kosioreissun jäljiltä,
        syönyt mainittua huttua, tiedä häntä.

        on ollut joskus hapan-särki, elikkä punertavaksi muuttunutta, märäntymis-asteella olevaa kalaa. Yöks!


      • vanha kokki
        herkkua.. kirjoitti:

        on ollut joskus hapan-särki, elikkä punertavaksi muuttunutta, märäntymis-asteella olevaa kalaa. Yöks!

        Sillä kultivoidut ruotslaisethan pitävät hapansilakasta yli kaiken, nehän ovat mädätettyjä jos mitkä. Samoin Islantilaisten "suurta" herkkua on mädätetty hai. Tosin en ymmärrä herkun päälle, kun pitää samalla puristaa sieraimet lyttyyn, ettei haju turmele "makunautintoa". Herkut on monet, vai mitä.
        Kuvaamasi kala on kuitenkin Savolaista hapankalaa, johon käytettiin muikkua,lahnoja, särkeä jne. Kalan kypsentmiseen kului useampia viikkoja. Kalat laitettiin saaviin perkuun sekä huuhtelemisen jälkeen ja joukkoon laitettiin vähän suolaa ja ruisjauhoja sekä piimää tai hapantaikinaa. Valmis kala tuoksuu hieman hapankaalilta ja se on lihaltaan punaista. Tapaa käytettiin yleensä syksyllä, kun sattui kalaa tulemaan paljon kerralla. En tiedä onko tapa vielä käytössä, olisi mukava jos joku osaisi kertoa.


      • Oikeesti ...
        vanha kokki kirjoitti:

        Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
        Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
        Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun.

        Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria ... nam! Menee vaikka kahvimukista, ei tartte edes lautasta. Parempaa kuin müsli.

        Ja miksi imelletty ruis-perunavelli ei olisi hyvää? En ole kokeillut mutta nyt kun on ohje niin täytyy kokeilla ... Ainakin jouluinen imelletty perunalaatikko on niin hyvää, että täytyy kokeilla tuota vellijuttuakin.


      • muisteli savolaiseukko
        vanha kokki kirjoitti:

        Penkkivelli eli perunajauhomutti, joka Humppilan seuduilla on saanut Puksmäntin nimen. Ruisjauhoista, vedestä ja perunoista keitetään velli, joka nostetaan lämpimään paikkaan imeltymään. Sen jälkeen siihen lisätään sahtihiivaa ja velli saa käydä pari päivää. Velliä säilytettiin porstuan penkin alla kylmässä. Lähinnä yöruokana syötiin, kun palattiin riiuulta.
        Toinen ohje on Kerimäeltä ja nimeltään Jätkän penkkivelli. Valmistus yksinkertaisesti ilman keittämistä,vaikka penkillä. Kauraryynit lautaselle, päälle maitoa, ripaus sokeria, useinmiten ilman sitäkin. Savottalaisten kortteeriruokaa.
        Tuskin kumpikaan nykyajan ihmisten makuun.

        Lapsena ollessaan, äitinsä oli laittanut lautaselle kauraryynejä, maitoa kostukkeeksi ja ripaus sokeria päälle. Siinä olivat siskonsa kanssa penkin kahtapuolen, polvillaan lattialla, penkillä olevalta lautaselta lusikoineet hyvällä ruokahalulla "penkkivelliä" pieniin masuihinsa.

        Itse olen kokeillut samaa reseptiä, mutta olen laittanut sokerin asemasta kaakao jauhetta mausteeksi. Maidon asemasta käy piimä tai jugurtti. Hyvää on!


    • En syö

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Rönttönen on kuhmolainen leipomuserikoisuus, josta paikkakuntalaiset osaavat olla ylpeitä. Minä en ylpeydenaihetta ymmärrä enkä rönttöstä osaa suuhuni pistää, mutta olenkin kotoisin Sotkamosta.

      • vanha kokki

        Minulla on erityisen hyvä ystävä jo nuoruusvuosiltani Sotkamosta, ei hänkään noteerannut rönttösiä. Hän arvosti juustoleipää ja nyrkkirieskaa, sekä aivan maanmainiota palvatusta lampaasta tehtyä soppaa. Tämä samainen kaveri opetti minulle vienankarjalaa, joka on aika vekkuli murre.
        Terveisiä vain Alpolle, jos satut tämän lukemaan.


      • vanha kokki
        vanha kokki kirjoitti:

        Minulla on erityisen hyvä ystävä jo nuoruusvuosiltani Sotkamosta, ei hänkään noteerannut rönttösiä. Hän arvosti juustoleipää ja nyrkkirieskaa, sekä aivan maanmainiota palvatusta lampaasta tehtyä soppaa. Tämä samainen kaveri opetti minulle vienankarjalaa, joka on aika vekkuli murre.
        Terveisiä vain Alpolle, jos satut tämän lukemaan.

        Ka se olj Kerttu, siu sittui Kerttu ja Kerttui Kerttu, sitä Neguda Iivana popsin goarella seitsen viikkoa persettä kosettelj. Muistuuko viiskytluku mieleen.


      • sotkamolaisille

        tarkoitettukaan! Se on kuhmolaisten emäntien kehittelemä ikioma, perinteinen erikoisherkku! Eikä sitä ole pakko syödä muidenkaan, jos ei maistu! T. Kuhmon ukko.


      • luulo ei ole tietoa
        sotkamolaisille kirjoitti:

        tarkoitettukaan! Se on kuhmolaisten emäntien kehittelemä ikioma, perinteinen erikoisherkku! Eikä sitä ole pakko syödä muidenkaan, jos ei maistu! T. Kuhmon ukko.

        kysymys ei ole mädäntyneestä kalasta, vaan hapattamisesta, mädäntyminen estetään kalan umpioimisella, mädäntyneen kalan tai lihan nauttimisella ihminen kuolee.


    • ei ole

      mitään veripalttua vaan piimää ja ohraryynejä

      • vanha kokki

        Kiitos huomautuksesta, yritän olla tarkempi. Sulku oli väärässä paikassa, Kisko on luovutetun Karjalan Tytärsaaresta päin ja veriruokaa. Röpörieska on ainakin Hartolassa tehty kylläkin kermaviilistä karkeista ruisjauhoista ja suolasta. Näistä sekoitellaan löysähkö taikina ja paistetaan kaalinlehdellä kymmenen minuuttia 275 asteisessa uunissa. Vaikuttaako tutulta? Minulta oli vain unohtunut selitys sulkuineen, joten väärinkäsitys oli hyvin ymmärrettävä. Anteeksi.


    • savolaenen etelässä

      Mites ois mykyrokka. Nam, sitä en ookkaa suanu 20 vuoteen kun en ossoo ite tehä enkä tiijä ohjetta.

      • vanha kokki

        Kakkarakeitto,Tappaessoppa, rakkaalla lapsella on monta nimeä, samoin ohjetta. Syksyn odotettu herkku Savossa ja herkuttelu alkoi, kun ensimmäinen päkätti päätti päivänsä, jatkuen kunnes viimeinenkin elikko oli kinnerissä. Kerrotko tarkemmin mistä päin Savoa olet, niin saattaisin ehkä avittaa kotoisimman ohjeen löytämisessä. Niin suattaisit ihe vaekka koittoo sen valamistusta. Vertahan sua kaapoista.


      • Leena-mummo
        vanha kokki kirjoitti:

        Kakkarakeitto,Tappaessoppa, rakkaalla lapsella on monta nimeä, samoin ohjetta. Syksyn odotettu herkku Savossa ja herkuttelu alkoi, kun ensimmäinen päkätti päätti päivänsä, jatkuen kunnes viimeinenkin elikko oli kinnerissä. Kerrotko tarkemmin mistä päin Savoa olet, niin saattaisin ehkä avittaa kotoisimman ohjeen löytämisessä. Niin suattaisit ihe vaekka koittoo sen valamistusta. Vertahan sua kaapoista.

        SAVOLAINEN MYKYROKKA SAKUN ANOPIN TAPAAN

        Tämä ei sitten ole kiireisen hommaa, joten varaa aikaa useita tunteja - hyvä seurakaan ei ole pahitteeksi! Kutsu ystävät kylään ja kokkaa porukalla. Muuta ohjelmaa ei yhdessä ololle tarvitse miettiä ja yhteistyön tuloksena maistuva ruoka.

        TARVITSET

        Tarvitset ison kattilan eli 10 litran on sopiva tälle ohjeelle. Lisäksi on hyvä olla pari pienempää kattilaa 'apuriksi'.

        Ainekset;
        vettä
        pari kiloa hyvää sianlihaa
        suolaa
        lihaliemikuutioita 1 - 2 kpl
        maustepippureita
        perunoita
        sisäelimiä (maksaa, sydäntä, munuaista)
        1 prk verta (saa pakasteena)
        n. 7 dl ohrajauhoja
        ½ pulloa pilsneriä (toisen puoliskon voit juoda)
        sipulia ja ihraa sipulin paistamiseen (ihraa saa harvoin kaupasta, joten voi käy korvikkeeksi)

        VALMISTUS
        Rokan keittämistä edeltävänä iltana;
        1. Kuutioi munuaiset ja laita likoamaan kylmään veteen. Vaihda vesi 2-3 kertaa liotuksen aikana.
        2. Nosta pakkasesta veripurkki jääkaappiin sulamaan.

        Rokan keittäminen seuraavana päivänä;
        1. Leikkaa lihat kuutioiksi. Keitä kypsäksi yhdessä sydämen kanssa suolalla ja lihaliemikuutioilla maustetussa vedessä ja nosta palat pois kattilasta.
        2. Keitä toisessa kattilassa munuaiset 2-3 kertaan aina eri vedessä ja heitä vesi pois. Munuaisten keitinvesi ei kelpaa ruuanlaittoon.
        3. Keitä maksa eri kattilassa ja kuori vaahto pinnalta. Maksan keitinveden voit käyttää rokan liemessä.
        4. Tee mykytaikina; Sekoita veri, ohrajauhot, pilsneri, suola ja hyvin pieneksi pilkottu sipuli, joka on kuullotettu paistinpannulla ihrassa tai voissa. Mykyjen teko helpottuu, jos jätät taikinan hieman löysäksi ja annat taikinan levätä jääkaapissa jonkin aikaa.
        5. Pilko kuoritut perunat ja laita ne kypsymään liemeen, lisää maustepippureita sekä kypsät, paloitellut lihat ja sisäelimet.
        6. Muotoile mykytaikinasta (tarvittaessa mykyjen muotoilussa käytä apuna jauhoja) ohuita pyöreitä mykyjä (halkaisija n. 7cm ja paksuus 3 mm, ulkonäkö muistuttaa ohutta verilettua) ja lisää niitä yksitellen ja varovasti liu'uttaen hiljalleen kiehuvaan rokkaan. Jos kattilassa ei ole tilaa riittävästi mykyjen liu'uttamiseksi liemeen, ota lihoja ja sisäelimiä pois kattilasta mykyjen keittämisen ajaksi. Älä pilaa kiireellä, etteivät myvyt tartu toisiinsa.
        7. Anna rokan kiehua hiljalleen (n. 30 minuuttia) kunnes myvyt ja perunat ovat kypsiä. Tarkista suola.
        8.Tarjoa mykyrokka savolaisen ohrarieskan ja kotikaljan kera.

        Nauti kiireettämästi hyvässä seurassa. Joidenkin mielestä rokka on parasta vasta seuraavana päivänä hissukseen lämmitettynä.
        Hyvää ruokahalua!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe