Hämeen talkkuna ja viili..

oli..

lapsuuden herkkuja. Tehtiinkö viili kermaviilistä ja keitetystä maidosta? Annettiin olla yön yli kulhossa ja aamulla valmis. Huoneenlämmössä?

8

2077

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Voit hyvin itse kokeilla viilin tekoa, kyllä se onnistuu jollakin tapaaa näistä kaupankin aineista.
      Osta purkki oikeata viiliä ja purkki luomumaitoa. Ota laakeasuinen lasinen tai muovinen kulho, johon mahtuu n. 2-5 dl. Ota viilipurkista ruokalusikallinen viiliä kulhon pohjalle ja kaada luomumaitoa astia miltei täyteen. Nosta kulho vedottomaan paikkaan, mielellään hieman lämpöiseen ja peitä liinalla tai paperilla. Kun tämän teet tänään, niin huomenna sinulla on kulhollinen viiliä jossa on samettimainen kerma pinnalla. Ennen viili tehtiin tarkoitukseen varattuihin savikuppeihin ja usein suoraan lämpöiseen vastalypsettyyn maitoon, silloin ei Valio päässyt pilaamaan oikean viilin tekoa. Muista eräs tärkeä seikka. Jos teet viiliä ja ukonilma sattuu piimimisaikaan, viili "säikähtää" ja laskee alleen. Ts. siihen ilmestyy vettä koska se juoksettuu.

      • vanha kokki

        Sitä lusikallista viiliä sanotaan siemeneksi ja voit sen varovasti sekoittaa maitoon tai olla sekoittamatta, molemmissa tapauksissa alkaa kuitenkin piimiminen. Kokeile, se on kivaa, etenkin kun onnistut.


      • vanha kokki
        vanha kokki kirjoitti:

        Sitä lusikallista viiliä sanotaan siemeneksi ja voit sen varovasti sekoittaa maitoon tai olla sekoittamatta, molemmissa tapauksissa alkaa kuitenkin piimiminen. Kokeile, se on kivaa, etenkin kun onnistut.

        tekoa voit jatkaa siitä tekemästäsi viilistä, ottamalla sen siemenlusikallisen uuteen satsiin. Aivan kuten tämä minun kirjoitukseni, jatkuu ja jatkuu.


      • talvellakin

        kun ei ole ukkosta ? Se on aina vetistä ja kitkerää,onkohan ne hukanneet oikean siemenen eli bakteerikannan.

        Vain harvoin saa nykyään,ilmeisesti vahingossa onnistunutta viiliä jossa virheetön pinta,oikea venyvyys ja maku kohdallaan.

        Ingmanilla tuntuu onnistuvan paremmin,hintakin 25% edullisempi.Harmi vain että rasvaisempaa versiota on yhä vaikeampi löytää vaikka maitohyllyt aina vain pitenevät.


      • taasen..
        vanha kokki kirjoitti:

        tekoa voit jatkaa siitä tekemästäsi viilistä, ottamalla sen siemenlusikallisen uuteen satsiin. Aivan kuten tämä minun kirjoitukseni, jatkuu ja jatkuu.

        Mestarikokille(niiaus). Vaikutti helpolta, kokeilen illalla. Ikää kyllä riittää, mutta se lapsellisuus ja uteliaisuus...
        Kiitos vielä ohjeesta!


      • luomutyttö
        talvellakin kirjoitti:

        kun ei ole ukkosta ? Se on aina vetistä ja kitkerää,onkohan ne hukanneet oikean siemenen eli bakteerikannan.

        Vain harvoin saa nykyään,ilmeisesti vahingossa onnistunutta viiliä jossa virheetön pinta,oikea venyvyys ja maku kohdallaan.

        Ingmanilla tuntuu onnistuvan paremmin,hintakin 25% edullisempi.Harmi vain että rasvaisempaa versiota on yhä vaikeampi löytää vaikka maitohyllyt aina vain pitenevät.

        Oletko testannut "tavallisen" ja luomun eroa? Itse en suostu enää tavallista ostamaan, vaikka luomu olisi loppu, on se sen verran paljon huonomman makuista. Säikähtänyttä sekin on joskus.


    • Hämäläinen

      Kokeilkaapa piimää, talkkunaa, puolukoita ja siirappia. Namia!
      Piimä ja talkkuna kahdestaankin vähän sokerilla höystettynä on hyvää. Eri talkkunoilla on kans paljon eroa keskenään. Ne, jotka on pelkkää kauraa on erilaisia kuin ne joissa on muutakin, savutalkkuna on oma lukunsa.

      • vanha kokki

        on sirotella hieman kanelia ja sokeria viilin pinnalle, maistuu tosi kivalle, jos pitää kanelin mausta. Kokeilin juuri tuota tavallista täysmaitoa, ei tule sellaista siitä viilistä, kuin oikeasta maidosta. Kermaa ei muodostu pintaan kuin ohuelti ja viili jää pitkäpiimämäiseksi, venyväksi. Kunnon viili lohkeaa, kun sitä lusikoi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      16
      2958
    2. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      39
      2557
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1423
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1340
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1231
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      40
      979
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      124
      883
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      32
      796
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      27
      645
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      59
      611
    Aihe