Hämeen talkkuna ja viili..

oli..

lapsuuden herkkuja. Tehtiinkö viili kermaviilistä ja keitetystä maidosta? Annettiin olla yön yli kulhossa ja aamulla valmis. Huoneenlämmössä?

8

1994

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Voit hyvin itse kokeilla viilin tekoa, kyllä se onnistuu jollakin tapaaa näistä kaupankin aineista.
      Osta purkki oikeata viiliä ja purkki luomumaitoa. Ota laakeasuinen lasinen tai muovinen kulho, johon mahtuu n. 2-5 dl. Ota viilipurkista ruokalusikallinen viiliä kulhon pohjalle ja kaada luomumaitoa astia miltei täyteen. Nosta kulho vedottomaan paikkaan, mielellään hieman lämpöiseen ja peitä liinalla tai paperilla. Kun tämän teet tänään, niin huomenna sinulla on kulhollinen viiliä jossa on samettimainen kerma pinnalla. Ennen viili tehtiin tarkoitukseen varattuihin savikuppeihin ja usein suoraan lämpöiseen vastalypsettyyn maitoon, silloin ei Valio päässyt pilaamaan oikean viilin tekoa. Muista eräs tärkeä seikka. Jos teet viiliä ja ukonilma sattuu piimimisaikaan, viili "säikähtää" ja laskee alleen. Ts. siihen ilmestyy vettä koska se juoksettuu.

      • vanha kokki

        Sitä lusikallista viiliä sanotaan siemeneksi ja voit sen varovasti sekoittaa maitoon tai olla sekoittamatta, molemmissa tapauksissa alkaa kuitenkin piimiminen. Kokeile, se on kivaa, etenkin kun onnistut.


      • vanha kokki
        vanha kokki kirjoitti:

        Sitä lusikallista viiliä sanotaan siemeneksi ja voit sen varovasti sekoittaa maitoon tai olla sekoittamatta, molemmissa tapauksissa alkaa kuitenkin piimiminen. Kokeile, se on kivaa, etenkin kun onnistut.

        tekoa voit jatkaa siitä tekemästäsi viilistä, ottamalla sen siemenlusikallisen uuteen satsiin. Aivan kuten tämä minun kirjoitukseni, jatkuu ja jatkuu.


      • talvellakin

        kun ei ole ukkosta ? Se on aina vetistä ja kitkerää,onkohan ne hukanneet oikean siemenen eli bakteerikannan.

        Vain harvoin saa nykyään,ilmeisesti vahingossa onnistunutta viiliä jossa virheetön pinta,oikea venyvyys ja maku kohdallaan.

        Ingmanilla tuntuu onnistuvan paremmin,hintakin 25% edullisempi.Harmi vain että rasvaisempaa versiota on yhä vaikeampi löytää vaikka maitohyllyt aina vain pitenevät.


      • taasen..
        vanha kokki kirjoitti:

        tekoa voit jatkaa siitä tekemästäsi viilistä, ottamalla sen siemenlusikallisen uuteen satsiin. Aivan kuten tämä minun kirjoitukseni, jatkuu ja jatkuu.

        Mestarikokille(niiaus). Vaikutti helpolta, kokeilen illalla. Ikää kyllä riittää, mutta se lapsellisuus ja uteliaisuus...
        Kiitos vielä ohjeesta!


      • luomutyttö
        talvellakin kirjoitti:

        kun ei ole ukkosta ? Se on aina vetistä ja kitkerää,onkohan ne hukanneet oikean siemenen eli bakteerikannan.

        Vain harvoin saa nykyään,ilmeisesti vahingossa onnistunutta viiliä jossa virheetön pinta,oikea venyvyys ja maku kohdallaan.

        Ingmanilla tuntuu onnistuvan paremmin,hintakin 25% edullisempi.Harmi vain että rasvaisempaa versiota on yhä vaikeampi löytää vaikka maitohyllyt aina vain pitenevät.

        Oletko testannut "tavallisen" ja luomun eroa? Itse en suostu enää tavallista ostamaan, vaikka luomu olisi loppu, on se sen verran paljon huonomman makuista. Säikähtänyttä sekin on joskus.


    • Hämäläinen

      Kokeilkaapa piimää, talkkunaa, puolukoita ja siirappia. Namia!
      Piimä ja talkkuna kahdestaankin vähän sokerilla höystettynä on hyvää. Eri talkkunoilla on kans paljon eroa keskenään. Ne, jotka on pelkkää kauraa on erilaisia kuin ne joissa on muutakin, savutalkkuna on oma lukunsa.

      • vanha kokki

        on sirotella hieman kanelia ja sokeria viilin pinnalle, maistuu tosi kivalle, jos pitää kanelin mausta. Kokeilin juuri tuota tavallista täysmaitoa, ei tule sellaista siitä viilistä, kuin oikeasta maidosta. Kermaa ei muodostu pintaan kuin ohuelti ja viili jää pitkäpiimämäiseksi, venyväksi. Kunnon viili lohkeaa, kun sitä lusikoi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      110
      2850
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2334
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1947
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1630
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1345
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      286
      1176
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      991
    Aihe