Mulla on monta ruokaohjetta, joihin tulisi viiniä, mutta minkälainen viini sitten sopii ruokiin?? Makeaa ei viini vissiin saa olla? Onko etikettivirhe tarjota samaa viiniä ruoan kanssa, jota siihen on jo lorauteltu?
Viinit ruoanlaitossa
15
3708
Vastaukset
- sopii...
...ihan hyvin kaikista edullisin mahdollinen viini. Suomessa näitä halpisviinejä ei välttämättä tosin ole edes tarjolla. Ainakin ranskalainen ystäväni (joka on ammatiltaan kokki) piti minua hieman vinksahtaneena kun kyselin häneltä samaa; kukaan järkevä ihminen ei kuulemma osta ruoanlaittoa varten yli 2e/pullo maksavaa viiniä.
Tässä tapauksessa että laitat ruokaan halpisviiniä, on varmaankin myös jonkin sortin etikettivirhe tarjoilla sitä ruokajuomana. Sen verran kitkerää on, että sellaista ei kyllä juo erkkikään...- edellinen
On myös aina joka tapauksessa parempi ruokailun yhteydessä avata kokonaan uusi pullo viiniä, kuin juoda jo avatusta pullosta.
Ruoanlaittoon käytettävän viinin voit säilyttää pidempäänkin; viini ei mene kovin nopeasti niin huonoksi, ettei se kelpaisi ruoanlaittoon. Itse olen tehnyt myös niin, että olen käyttänyt ruokailusta jäljelle jäänyttä viiniä sitten seuraavalla kerralla ruoanlaitossa. - vanha kokki
edellinen kirjoitti:
On myös aina joka tapauksessa parempi ruokailun yhteydessä avata kokonaan uusi pullo viiniä, kuin juoda jo avatusta pullosta.
Ruoanlaittoon käytettävän viinin voit säilyttää pidempäänkin; viini ei mene kovin nopeasti niin huonoksi, ettei se kelpaisi ruoanlaittoon. Itse olen tehnyt myös niin, että olen käyttänyt ruokailusta jäljelle jäänyttä viiniä sitten seuraavalla kerralla ruoanlaitossa.Kyllä siihen todellakin kelpaa se halvin mahdollinen, mutta ei alkoholiton. Jossain aikaisemmin kerroin Espanjan ajoistani, sekä "talon viinistämme". Sattumalta löysimme läheisestä supermercadosta ns. prikettiviiniä, eli litran pahvitölkkeihin pakattua puna ja valkoviiniä, merkkiä en enää muista. Litrahinta jokatapauksesssa oli halvempi kuin paikallinen leche del dia, eli normaalimaito. Tästä halvasta viinistä muodostui erittäin pidetty ja arvostettu, huom. myös ns. asiantuntijoiden mielestä, joita oli paikallisten lisäksi myös suomalaisia. Joten jos se halpa sattuu olemaan hyvää, niin ei mikään estä tarjoamasta sitä myös aterialla. Kaiketi omakin suu kertoo mitä voi tarjota vierailleen. Yleensä ottaen on nimittäin niin, että jos jokin maistaa hyvälle omassa suussa, se varsin suurella todennäköisyydellä maistuu myös toisenkin henkilön suussa hyvälle. Poikkeuksiakin tosin on.
- edellinen
vanha kokki kirjoitti:
Kyllä siihen todellakin kelpaa se halvin mahdollinen, mutta ei alkoholiton. Jossain aikaisemmin kerroin Espanjan ajoistani, sekä "talon viinistämme". Sattumalta löysimme läheisestä supermercadosta ns. prikettiviiniä, eli litran pahvitölkkeihin pakattua puna ja valkoviiniä, merkkiä en enää muista. Litrahinta jokatapauksesssa oli halvempi kuin paikallinen leche del dia, eli normaalimaito. Tästä halvasta viinistä muodostui erittäin pidetty ja arvostettu, huom. myös ns. asiantuntijoiden mielestä, joita oli paikallisten lisäksi myös suomalaisia. Joten jos se halpa sattuu olemaan hyvää, niin ei mikään estä tarjoamasta sitä myös aterialla. Kaiketi omakin suu kertoo mitä voi tarjota vierailleen. Yleensä ottaen on nimittäin niin, että jos jokin maistaa hyvälle omassa suussa, se varsin suurella todennäköisyydellä maistuu myös toisenkin henkilön suussa hyvälle. Poikkeuksiakin tosin on.
...vahvistaa säännön. Mutta kyllä ne halpikset ikävä kyllä melkein aina on sellaisia "hapantunut marjamehu" -tyyppisiä :) Olen kyllä itsekin tosiaan törmännyt ihan kohtuullisiin viineihin, joiden hintataso oli tuota 1,5-2e/pullo.
- Tietoa vailla
Eiköhän näillä ohjeilla sitten onnistu viinien käyttö ruoanlaitossa. Onneksi tulee jonkin verran harrastettua laivamatkailua, joten sieltä saanee noita "halpoja" viinejä.
- eräs tunnettu
kokki sanoi että jos ei pysty ruoanlaittoviiniänsä juomaan niin miksi sitä pitäisi laittaa ruokaankaan..
- kokki saattoi sitten...
eräs tunnettu kirjoitti:
kokki sanoi että jos ei pysty ruoanlaittoviiniänsä juomaan niin miksi sitä pitäisi laittaa ruokaankaan..
...olla hieman hakoteillä. Ruoanlaitossa viinistä katoaa osa mauista, jotka siinä "tuoreena" on, eli viinin kirkeryydellä tai karvaudella ei ole mitään merkitystä. Jos on ylimääräistä rahaa ostaa se 20 euron viinipullo hulautettavaksi sinne burgundinpataan, niin siitä vaan. Mutta jos ranskalaisille gourmetkokeille kelpaa halpa punaviini, niin kyllä siihen tyydyn ilolla minäkin.
- ranskalainen
kokki saattoi sitten... kirjoitti:
...olla hieman hakoteillä. Ruoanlaitossa viinistä katoaa osa mauista, jotka siinä "tuoreena" on, eli viinin kirkeryydellä tai karvaudella ei ole mitään merkitystä. Jos on ylimääräistä rahaa ostaa se 20 euron viinipullo hulautettavaksi sinne burgundinpataan, niin siitä vaan. Mutta jos ranskalaisille gourmetkokeille kelpaa halpa punaviini, niin kyllä siihen tyydyn ilolla minäkin.
gourmeekokki käyttää pahanmakuista viiniä ruoanlaitossa? Harrastelijat ovat asia erikseen.
- edellinen
ranskalainen kirjoitti:
gourmeekokki käyttää pahanmakuista viiniä ruoanlaitossa? Harrastelijat ovat asia erikseen.
Minulla on ystävä, joka on töissä täällä Lyonin lähellä tasokkaassa ravintolassa. Muuan muassa häneen viittasin tällä kommentillani. Olen jutellut hänen kanssaan tästä aiheesta monesti, ja hän on sitä mieltä, että hyvä viini kuuluu juoda, ja huonommat sopivat sitten ruokiin. Myös muilla ranskalaisilla ystävilläni on asiasta samansuuntainen mielipide, ja heidän joukkoonsa mahtuu myös kokeneita gourmetharrastajia.
Suosittelisin tutustumaan aiheeseen ennen kuin ilmaiset täällä mielipiteitäsi. Jokainen ruoanlaitosta hiemankin tajuava tietää, että viinimaissa on yleisesti myynnissä "vin de table". Se on useimmiten suoraan sanottuna niin pahanmakuista, että jos ei haussa ole halpa känni, niin en kyllä menisi sitä sellaisenaan juomaan. Tätä viiniä käytetään yleisesti ruoanlaittoon. - olen
edellinen kirjoitti:
Minulla on ystävä, joka on töissä täällä Lyonin lähellä tasokkaassa ravintolassa. Muuan muassa häneen viittasin tällä kommentillani. Olen jutellut hänen kanssaan tästä aiheesta monesti, ja hän on sitä mieltä, että hyvä viini kuuluu juoda, ja huonommat sopivat sitten ruokiin. Myös muilla ranskalaisilla ystävilläni on asiasta samansuuntainen mielipide, ja heidän joukkoonsa mahtuu myös kokeneita gourmetharrastajia.
Suosittelisin tutustumaan aiheeseen ennen kuin ilmaiset täällä mielipiteitäsi. Jokainen ruoanlaitosta hiemankin tajuava tietää, että viinimaissa on yleisesti myynnissä "vin de table". Se on useimmiten suoraan sanottuna niin pahanmakuista, että jos ei haussa ole halpa känni, niin en kyllä menisi sitä sellaisenaan juomaan. Tätä viiniä käytetään yleisesti ruoanlaittoon.ja edelleenkin olen eri mieltä, anteeksi nyt vain :) Ilmeisesti kukin sitten sitä gurmeeta tekee tyylillään ja aion kyllä ilmaista mielipiteeni jatkossakin. Onneksi sentään eletään vapaassa maassa.
- edellinen
olen kirjoitti:
ja edelleenkin olen eri mieltä, anteeksi nyt vain :) Ilmeisesti kukin sitten sitä gurmeeta tekee tyylillään ja aion kyllä ilmaista mielipiteeni jatkossakin. Onneksi sentään eletään vapaassa maassa.
...vapaissa maissa. Ranska on käsittääkseni yksi niistä maista, joissa viinin käyttäminen on ruoanlaitossa (ainakin perinteisissä ruokalajeissa) on yleisintä. Minulla on ystävieni ansiosta mielestäni melko hyvä kuva ruokakulttuurista ja kokkauksesta ranskalaiseen tapaan, ja uskallan sanoa, että ainakin täälläpäin yleinen mielipide on tuo aikaisemmin mainitsemani.
Mutta en tietenkään voi mennä sanomaan, ettei kukaan gourmetkokki voisi kallista viiniäkin käyttää ruoanlaitossa.
Eli riita poikki ja pinoon. Kukin käyttäköön millaista viiniä parhaaksi tuohon tarkoitukseen katsoo. - vapautta
edellinen kirjoitti:
...vapaissa maissa. Ranska on käsittääkseni yksi niistä maista, joissa viinin käyttäminen on ruoanlaitossa (ainakin perinteisissä ruokalajeissa) on yleisintä. Minulla on ystävieni ansiosta mielestäni melko hyvä kuva ruokakulttuurista ja kokkauksesta ranskalaiseen tapaan, ja uskallan sanoa, että ainakin täälläpäin yleinen mielipide on tuo aikaisemmin mainitsemani.
Mutta en tietenkään voi mennä sanomaan, ettei kukaan gourmetkokki voisi kallista viiniäkin käyttää ruoanlaitossa.
Eli riita poikki ja pinoon. Kukin käyttäköön millaista viiniä parhaaksi tuohon tarkoitukseen katsoo.täällä Suomessa lähinnä tarkoitin tuolla vapaalla maalla kommentillani :) Minullakin on mielestäni ihan hyvä pohja omalle mielipiteelleni. Hyvä että sinullakin.
- kuitenkaan
ET ottaisi IHAN todesta kaikkia noita edellisiä "liioitteluja"... Ja kun todennäköisesti ostat viinisi Alkosta (josta ei saa 1-2 euron viinejä), osta Alkosta "normaali" viini 5-6 euron hintaluokassa ruoanlaittoon.
Huomioi, että puna- ja valkoviinit ovat keskenään varsin erimakuisia, joten selvitä itsellesi, kumpaa makua haluat ruokaan. Myös ruokalaji vaikuttaa asiaan, esim. kala- tai muihin mereneläväruokiin käytetään lähinnä valkoviiniä. (Ja eiköhän niissä resepteissäsikin kerrota edes se, kumpaa viiniä, punaista tai valkoista, on tarkoitus käyttää...)
"Makea" viini ei ruoanlaittoon kuulu, jos puhe on miedosta viinistä. Oikean "miedon" punaviinin ei kuulukaan olla "makeaa", vaan aina kuivaa.
Oleellisinta on kuitenkin, että kun ruokaan ei montaa desiä viiniä kulu, ei ole välttämättä järkeä alkaa ostaa erikseen "halvinta mahdollista" viiniä siihen, vaan fiksuinta on ostaa muutama pullo kunnon viiniä à 6-7 euroa, ja "uhrata" yhdestä pullollisesta ne pai kolme desiä siihen ruokaan, ja loput juo sen kanssa.- aikaisempi kommentoija
...kyllä tuolla aikaisemmin, että Suomesta ei näitä halpoja viinejä edes saa. Korostin että ruoanlaittoon KELPAA halvin mahdollinen viini. Ja että pullo säilyy pitkäänkin avattuna, joten jos jostain löytää erittäin halvan tai muuten vaan sattuu käsiin sellainen viini, jota ei tee mieli juoda, niin sen voi pitää tallessa ihan ruoanlaittoa varten.
Eli jos kokkaa pienelle porukalle, niin tietenkin voi laittaa samaa viiniä ruokaan, ja juoda ruokajuomana. Mutta jos on isompi porukka koossa, tai jos kyseessä jokin tyylikkyyttä vaativa tilaisuus, niin avaisin kyllä ruokailua varten ihan kokonaisen uuden pullon.
- vemp
Olen mielestäni keksinyt tähän toimivan ja taloudellisen ratkaisun: minulla on kotona ruoanlaittoa varten sekä puna- että valkoviiniä niissä pahvitötsissä. Niistähän löytyy ihan ruoanlaittoon kelvollisia lajikkeita. Valkoviinistä kun vain muistaa ostaa sen kuivimman vaihtoehdon.
Niistä riittää tarpeellinen määrä tavaraa isoonkin ruoanlaittoon ja loppu ei mene pahaksi siinä briketissä.
Ruokailua varten avaan sitten pullon vähän parempaa tavaraa vaikka jossakin kyllä sanotaan, että "lasiin samaa kuin pataankin", mutta ehkä siinä vähän mennään yligourmeen puolelle.
Niissä briketeissä muuten punaviineistä ne espanjalaiset sopivat ruoanlaittoon oikein hyvin - niissä on yleensä vähän voimakkaampi maku (Tempranillo-rypäle!), joka kestää ruoanlaittoviininä vähän pidempään kuin hentomakuisemmat.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po1776660- 322382
- 1872129
Mitä tämä on
Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut101403Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?
gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.1171389- 731097
Hyvää yötä kaivatulleni
En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä241057Nyt on konstit vähänä.
Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,291029Tilinpäätösvaltuusto 27.5
Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty44961Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.
Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke11924