ranskalaisten friteeraus

ei osaa/tajua

Ostin noin vuosi sitten friteerauskeittimen, ja olen sillä tehnyt lähinnä makkaraperunoita aina silloin tällöin. Alkuaikoina perunoista tuli aivan täydellisiä, rapeita ja kullankeltaisia. Mutta ei enää, nykyään lähes poikkeuksetta ne ovat ihan pehmeitä. Olen koittanut vaikka mitä: erilaisia perunoita, eri lämpötiloja, eri keittoaikoija... joskus olen friteerannut jäisinä, joskus aivan sulina ja kaikkea siltä väliltä, kansi kiinni ja kansi auki... mutta mikään ei vain auta. Ei nyt luulisi että tämä keittimestäkään voisi johtua, kun öljy kuitenkin kuumenee ja on selvästi kuumaa, aina kun perunat siihen laskee.

En tajua, miten aina ennen onnistui niin hyvin, vaikka mielestäni tein kaiken aivan samalla tavalla. Mitä ihmettä oikein teen nykyään väärin??

11

17419

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Moulinex Olèa Plus

      Älä vain sano, että keittimesi on "Moulinex Olèa Plus" -merkkinen...?
      Semmoinen näet minulla on, ja ilmiö on ollut aivan samanlainen. Alussa onnistui hyvin, nykyään ei. Ranskanperunat jäävät lötköiksi, tai jos sitten vain jatkaa friteeraamista, perunat "kuivuvat" käppyröiksi.
      Olenkin jo luopunut toivosta; viime ranskisten friteerausyrityksestä on vierähtänyt lähes vuosi...

      PS. Mitä muuten on "makkaraperunat"?

      • ap.

        Keitin on Tefal-merkkinen. Mutta en oikein edelleenkään jaksa uskoa että siinä olisi vika, eihän keitin muuta tee kuin kuumentaa öljyn ja sen suhteen se vaikuttaisi toimivan. Vai olisiko termostaatissa vikaa eikä öljy lämpene riittävän kuumaksi..? Vai mikä ylipäätään aiheittaa tuon perunoiden jäämisen pehmeiksi, kellään tietoa? Liian alhainen öljyn lämpötila?


      • vanha kokki
        ap. kirjoitti:

        Keitin on Tefal-merkkinen. Mutta en oikein edelleenkään jaksa uskoa että siinä olisi vika, eihän keitin muuta tee kuin kuumentaa öljyn ja sen suhteen se vaikuttaisi toimivan. Vai olisiko termostaatissa vikaa eikä öljy lämpene riittävän kuumaksi..? Vai mikä ylipäätään aiheittaa tuon perunoiden jäämisen pehmeiksi, kellään tietoa? Liian alhainen öljyn lämpötila?

        Sen selvittämiseksi on vain yksi varma keino, lämpömittari, joka näyttää riittävän kuumaksi, eli 180 vähintään.


    • kokki

      vanha kokki on oikeassa että öljy ei taida kuumeta riittävästi,kannattaa vaihtaa paistoöljy ja kokeilla sitten..ja toinen juttu mikä kannattaa samalla tehdä on pestä keitin kun vaihdat öljyn..en tiedä millainen vastus lämmittimessä on mutta jos se esim on niin lian peittämä että se ei jaksa lämmittää enään öljyä tarpeeksi kaiken sen törkyn alta..ei lämmittimen teho mihinkää katoa..se joko toimii tai sitten ei..tai jos vastus on piilossa niin pitäis pestä se öljysäiliö..vastus on heti jossain seinän takana ja jos seinässä on puolen sentin "palanut öljykerros" ei lämpö pääse yksinkertaisesti öljyyn saakka tarpeeksi että öljy lämpenisi tarpeeksi:)

      • ruokakirppu

        mistä sellaisen keittimen voi hankkia ja paljon sella ne maksaa???


    • --

      Jos teet raa-asta perunasta niin kuivaa ensin perunasuikaleet. Paista ensin 160-asteisessa öljyssä kypsiksi (pehmenneet, muttei ottaneet juurikaan väriä), valuta, nosta öljyn lämpötila 190-asteeseen ja paista perunoihin se kaunis väri. Tee riittävän pienissä erissä, ettei öljy jäähdy liikaa perunamäärästä.

      Keittimestäsi kannattaa mitata öljyn lämpötila, että näet pitääkö sen termostaatti paikkansa.

      • marrja

        täällä näyttää olevan asiantuntijoita?

        Mitä eroa on rasva-, friteeraus- ja uppokeittimellä?

        Mikä niistä soveltuu esim. ranskalaisten tekoon (kotikäyttöön) ja paljonko on hinta eroa?


      • GoggiBoiga
        marrja kirjoitti:

        täällä näyttää olevan asiantuntijoita?

        Mitä eroa on rasva-, friteeraus- ja uppokeittimellä?

        Mikä niistä soveltuu esim. ranskalaisten tekoon (kotikäyttöön) ja paljonko on hinta eroa?

        Kaikki nuo ovat saman keittimen eri nimiä. Rasvakeitin nimellä ko. laite on ammattilais-katalogeissa.
        Tuo "uppo-keitin" nimi voisi olla myös pastakeittimen nimi. Aika paljon samannäköinen laite, mutta siellä keitetään vettä.


    • ddwnkn

      kk

    • Lukihäriö paranta vo

      Myös laitteen kyky pitää tuo lämmitettävä neste toivotun kuumana on ratkaisevaa. Riippuen säiliön koosta, lisättävän tavaren määrästä ja lämpötilasta tulee watteja olla riittävästi. Itse suosin kotona lähemmäksi nelinumeroisia tehoja.
      Jos laitat 1/2 kg kylmiä perunoita 180c öljyyn, laskee öljyn lämötila keitto asteelle (n. 100c). Termostaatista tai yllämainitusta paskasta vastuksissa johtuen öljyn kuumenenminen takaisin sinne vaadittavaan 180c-185c kestää liian/niin kauan että perunoista tulee joko lötköjä kypsyttyään tai rapeuduttuaan kuivia.
      Kokeile mitata öljyn lämpötila pottujen lisäämisen jälkeen, sen ei tulisi laskea alle 165c. Jos laskee ja vastuksissa ei ole likaa eikä termarissa vikaa, kokeile lämmittä potut lämpimässä vedessä ennen frittausta (muista kuivat perunat liinan välissä huolellisesti, TÄTÄ EN VOI LIIKAA PAINOTTAA: VESI KUUMAÖLJY= BAD IDEA!
      Myös tuo pottujen esi kypsennys on loistava ja itseasiassa oikeaoppinen tapa saada hyvä lopputulos. Kokeile myös tehdä uuni perunoita joita sitten jäähtyneenä ja lohkottuna voi kuorineen frittailla.
      Myös öljyjen ns. ominaislämpökapasiteeteissä on eroja; eri öljyt ovat kykenmämpiä sitomaan lämöpöä kuin toiset. Hifistellä jos haluaa eri maltoiset perunat antaa eri lopputuloksen. Eikun kokeilemaan, tsemppiä!

    • Syöpöttelijä

      Eihän tuossa ole mitään muuta vaihtoehtoa, että rasva ei vaan saavuta sitä vaadittua 180 asteen lämpötilaa. Kannattaa myös hommata heti alkuun kunnon 4-5 litraa öljyä vetävä rasvakeitin, jos yhtään vakavammin haluaa friteerata hiukankaan isompia annoksia kerralla.
      Öljykin säilyy pitempään käyttökelpoisena, kun on isompi öljytilavuus laitteessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6975
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1249
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1052
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe