Kehunpa perinteisen tuorejuuston

Ingmanilta.

Sisältää munaa ja on jo itsessään täyttävä ja vatsaystävällinen ateria vaikkapa työssä sen ikuisen lihapiirakan tilalle,raavaallekin miehelle.
Tätä valmistaa piskuinen Halkivahan meijeri Urjalassa.En ole löytänyt tuotetta muualta kuin Säästöpörssi-ketjun halpahalleista,muualla hallitsee Valio "kotijuustollaan" joka on aina kitkerää ja vetistä,ikäänkuin vanhaa vaikka päiväys kunnossa.

Syy avautumiselleni on puhtaan itsekäs,pelkään näet tämänkin tuotteen katoavan trendikkäiden fetojen ja kvartaalien puristuksessa marginaalisena,kuten hyville tuotteille on tapana käydä.

Maistakaa toki jos löydätte jostain.

9

1327

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vemp

      Tässä on asiaa - kiitos. Jos emme osta itse hyviä tuotteita, ne häviävät kaupoista. Jos emme arvosta hyvää ruokaa osana kulttuuria, häviää ruoanlaittotaito.

      Jos löydän hyvän tuotteen kaupasta teen sille parhaan palvelun ostamalla sen ja kertomalla siitä muillekin. On se sitten kotimainen tai ulkomainen.

      Otan esimerkiksi kutunjuuston - sen oikean, suussa natisevan, sopivansuolaisen ja maukkaan - olkoon Tyrväältä, Kiikasta tai mistä muusta kuttupitäjästä. Tuotehan on melkein hävinnyt kaupasta kysynnän puutteesta, mutta samaan aikaan ostamme purkkitolkulla suhteellisen mautonta, tanskalaista fetaa vaikka kyseessä on perimältään lähes samankaltainen tuote. Nyt puhun siis lampaan tai vuohenmaitoon tehdystä juustosta enkä jäljitelmistä.

      Tai ostamme ranskalaista teollisuuschevreä ripoteltavaksi salaatteihin tai gratinoitavaksi leivän päälle.

    • kotijuusto

      on se hämäläisissä pidoissa, häissä ja hautajaisissa sekä myös mm. seurakuntien lähetyslounailla tarjottava juustomuotissa valmistettu kotijuusto! Sitä aina kaipaan ja onneksi sukujuhlissa ja muissa pitopöydissä sitä vielä saa, ja myyjäisistä voi löytää. Ei ole yhdenkään meijerin valmistama samanlaista kuin ehtoisten emäntien :)

      • vemp

        Oikein - ja varsin helppo tehdä itsekin. Kotijuuston teko kunniaan! Oma kotijuustomme on myös varsin helposti muunneltavissa erilaiseksi ja makunsa mukaisesksi yrteillä, pippureilla, kuminalla... valkosipulilla. Ja onhan niitä jo usemapia perusmuunnelmiakin - maidosta, piimästä yms.

        Hyviä ovat nuo pitokokkien tekemiset, mutta tahtovat olla tänä päivänä - taidon kai vähän hävitessä - niin kovin yksipuolisia, vähän mauttomia ja samanlaisia.


      • vanha kokki
        vemp kirjoitti:

        Oikein - ja varsin helppo tehdä itsekin. Kotijuuston teko kunniaan! Oma kotijuustomme on myös varsin helposti muunneltavissa erilaiseksi ja makunsa mukaisesksi yrteillä, pippureilla, kuminalla... valkosipulilla. Ja onhan niitä jo usemapia perusmuunnelmiakin - maidosta, piimästä yms.

        Hyviä ovat nuo pitokokkien tekemiset, mutta tahtovat olla tänä päivänä - taidon kai vähän hävitessä - niin kovin yksipuolisia, vähän mauttomia ja samanlaisia.

        Tosin heidän arvostuksensa on laskenut nykynuorison silmissä, koska pitokokit eivät mielellään valmista pizzaa, eivätkä liioin hampurilaisia, kebapista nyt puhumattakaan. Pitokokkien työtä vaikeuttaa lisäksi saatavien raaka-aineiden laadun huonontuminen. Taitavinkaan kokki ei loihdi ala-arvoisesta lihasta, vihanneksista tai kalasta huippuhyvää. Mitä enemmän jalostustyötä nykyisellä, vain tehokkuuteen tähtäävällä trendillä suoritetaan, sitä mauttomampaa tulokseksi saadaan. Ei mausteillakaan voi kaikkea peittää asian auttamiseksi. Neuvostoliitto aikanaan perusti tuotantonsa lähinnä raskaaseen metalliteollisuuteen, laadun tavoittelu oli määrän suhteen toisarvoista. Jäljellä on vain suunnaton määrä romua ja rämää, käyttökelvotonta rojua. Onko meidän elintarviketuotantomme menossa samaan suuntaan hyvän maun ja korkean laadun suhteen. Viittaan maidon käsittelyyn, kalan viljelyyn (surkein on siika) tomaatteihin, sianlihaan jne.
        En pidä jalostusta sinänsä pahana, mutta pitäisi kiinnittää myös hieman huomiota tuotetun tarvikkeen makuun, ei pelkästään satoisuuteen ja ulkonäköön. On kuitenkin vielä lukuisasti ihmisiä, jotka arvostavat hyvänmakuista puhdasta ja luonnollisesti tuotettua ruokaa.


      • vemp
        vemp kirjoitti:

        Oikein - ja varsin helppo tehdä itsekin. Kotijuuston teko kunniaan! Oma kotijuustomme on myös varsin helposti muunneltavissa erilaiseksi ja makunsa mukaisesksi yrteillä, pippureilla, kuminalla... valkosipulilla. Ja onhan niitä jo usemapia perusmuunnelmiakin - maidosta, piimästä yms.

        Hyviä ovat nuo pitokokkien tekemiset, mutta tahtovat olla tänä päivänä - taidon kai vähän hävitessä - niin kovin yksipuolisia, vähän mauttomia ja samanlaisia.

        Vähän vielä kaseiinia tähän asiaan. Olen joskus ihmetellyt juustovalikoimaamme kun se tuntuu painottuvan kotimaan osalta kovasti rasvaisten kermajuustojen puolelle ja sitten kun ne on rasvaisiksi todettu, tehdään niistä kevytversio, joka ei sitten enää maistukaan miltään.

        Kun katsoo jopa 60-70-lukujen juustovalikoimia niin kyllä siellä oli enemmän kotimaista valinnanvaraa ns. kuivien ja vähärasvaisempien juustojen puolella. Ei sen puolesta... onhan meillä nykyään paljon enemmän erilaisia tuotemerkkejä - ehkä - mutta kaikki niin kovin samanlaisia ja aika mitään sanomattomia. Toki viime aikoina on tullut joitain uusia hyviä, mutta ah! niin hintavia.

        Luin juuri Jussi Talven juustokirjaa ja hämmästyin silloista erilaisten juustojen valikoimaa. Kirja lienee jostain 60-70-lukujen taitteesta.


      • rasvaisuuteen.
        vemp kirjoitti:

        Vähän vielä kaseiinia tähän asiaan. Olen joskus ihmetellyt juustovalikoimaamme kun se tuntuu painottuvan kotimaan osalta kovasti rasvaisten kermajuustojen puolelle ja sitten kun ne on rasvaisiksi todettu, tehdään niistä kevytversio, joka ei sitten enää maistukaan miltään.

        Kun katsoo jopa 60-70-lukujen juustovalikoimia niin kyllä siellä oli enemmän kotimaista valinnanvaraa ns. kuivien ja vähärasvaisempien juustojen puolella. Ei sen puolesta... onhan meillä nykyään paljon enemmän erilaisia tuotemerkkejä - ehkä - mutta kaikki niin kovin samanlaisia ja aika mitään sanomattomia. Toki viime aikoina on tullut joitain uusia hyviä, mutta ah! niin hintavia.

        Luin juuri Jussi Talven juustokirjaa ja hämmästyin silloista erilaisten juustojen valikoimaa. Kirja lienee jostain 60-70-lukujen taitteesta.

        Vettähän ei kannata laivata ja jossain vaiheessa vietiin meijerituotteita mm yhdysvaltoihin.Olimme kai silloin samassa asemassa kuin kiina nykyisin.
        Valio on sittemmin unohtanut tuotekehityksen kun muutenkin taitaa mennä turhan mukavasti.


      • vemp
        vemp kirjoitti:

        Vähän vielä kaseiinia tähän asiaan. Olen joskus ihmetellyt juustovalikoimaamme kun se tuntuu painottuvan kotimaan osalta kovasti rasvaisten kermajuustojen puolelle ja sitten kun ne on rasvaisiksi todettu, tehdään niistä kevytversio, joka ei sitten enää maistukaan miltään.

        Kun katsoo jopa 60-70-lukujen juustovalikoimia niin kyllä siellä oli enemmän kotimaista valinnanvaraa ns. kuivien ja vähärasvaisempien juustojen puolella. Ei sen puolesta... onhan meillä nykyään paljon enemmän erilaisia tuotemerkkejä - ehkä - mutta kaikki niin kovin samanlaisia ja aika mitään sanomattomia. Toki viime aikoina on tullut joitain uusia hyviä, mutta ah! niin hintavia.

        Luin juuri Jussi Talven juustokirjaa ja hämmästyin silloista erilaisten juustojen valikoimaa. Kirja lienee jostain 60-70-lukujen taitteesta.

        Hyvä pointti tämä viennin merkitys, kun tietää USA:n rajoittuneen juustomaun. Suomalainen Emmental "Swiss Cheese" oli kai päävientituote ja sitä sitten tehtiin. Valion Emmental oli aikanaan varsin hyvä ja voimakas juusto, mutta maku on muuttunut plässymmäksi ajan myötä - vai onko oma makuni alkanut vaatimaan voimakkaampaa?

        Kulutajan tottumukset sielläpäin ovat saattaneet vaikuttaa asiaan - bulkkijuustoja bulkkikansalle. Mikähän on Suomen juustoviennin tila nykyään?


      • vaihteessa
        rasvaisuuteen. kirjoitti:

        Vettähän ei kannata laivata ja jossain vaiheessa vietiin meijerituotteita mm yhdysvaltoihin.Olimme kai silloin samassa asemassa kuin kiina nykyisin.
        Valio on sittemmin unohtanut tuotekehityksen kun muutenkin taitaa mennä turhan mukavasti.

        Espanjassa, Kataloniassa, niinkin pienessä kaupungissa kuin Gerona, asukkaita noin 100 000, sai Suomalaista edamia, ja paljon halvemmalla kuin Suomessa.


      • vaihteessa kirjoitti:

        Espanjassa, Kataloniassa, niinkin pienessä kaupungissa kuin Gerona, asukkaita noin 100 000, sai Suomalaista edamia, ja paljon halvemmalla kuin Suomessa.

        Olisiko silloin ollut maitotuotteilla vielä vientituki voimassa, ts. valtio maksoi maataloustuotteiden viennille tukea, jotta hinta voitiin pitää alhaisena ja kauppa kävisi?

        EU:n myötä vientitukien olisi pitänyt loppua ja rehdimmän kilpailun ajan koittaa. Siihen aikaanhan estettiin tuonti vielä tuontitulleilla ja tuontisuojillakin. Suomalainen maatalous oli suojatyöpaikkoja täynnä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi sä valitsit

      Juuri minut sieltä?
      Ikävä
      70
      3149
    2. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      62
      2495
    3. Hei........

      Pelkkä sun näkeminen saa mut hymyilemään pitkin iltaa. Oot niin 🤩😘 Edellinen poistettiin.
      Ikävä
      56
      2136
    4. Mitä sanoa pituudeksi näillä mittaustuloksilla?

      Jos jossain tarttee ilmoittaa pituus sentin tarkkuudella? Mitattu neljästi virallisesti ja mittaustulokset on olleet 1
      Sinkut
      94
      2045
    5. Heilutetaanko peittoa hieman

      Heilutetaan peittoa vähän ;3
      Ikävä
      55
      1952
    6. Tilanteesi nyt?

      Kysymys otsikossa
      Suhteet
      42
      1594
    7. Kaipaan sua, Ope

      Mietin, että ajatteletko sinä minua?..
      Ikävä
      40
      1560
    8. Mä en jaksa suojella sua enää

      Oot osa mun tarinaa ja ensirakkaus 🩷🌈 Olisiko niin kauheata, jos muutkin ystävämme tietäisivät? Se on jo niin vanha ”t
      Ikävä
      14
      1253
    9. EU:n uusin idea - jatkossa joudut tunnistautumaan kun katsot PORNOA!

      "Pornon katsominen muuttuu täysin Euroopan komissio on kehittänyt sovelluksen, jolla internetin käyttäjä voi todistaa p
      Maailman menoa
      139
      1168
    10. Vuodetvierii

      E siitä tulee nyt 50 vuotta oivoi
      Ähtäri
      6
      1083
    Aihe