kaalikeittoa

terveellistäkö?

jossa lihana säilykenautaa,onko se sopivaa keittoon ja onkohan siinä paljon lisäaineita.

olis kyllä helppo ruoka mutta tuo säilykeliha,vähän mietityttää vaikka sitä on käytetty iät ja ajat.

19

5851

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihmeessä

      olet juuttunut siihen "säilykelihaan"? Miksi et voi laittaa normaalia keittolihaa?
      Kyllä säilykelihan käyttö keitossa tuntuu todella omituiselta. Nykyään se on lisäksi huonoa, muistuttaa enemmänkin makkaraa kuin oikeata lihaa.

      • Anonyymi

        Kaalikeiton alalajeja ovat maitokaali, lammaskaali ja vin kaalikeitto
        Hätäisille on jauhelihasta tehty kaalikeitto ja vihonviimeinen säilykelihasta tehty kaalikeitto.
        Ja miksipä kaalikeittoa ei voisi tehdä nötkötistä?
        Kaalikeiton liha on perinteisesti lammasta joko jauhettu tai paloina.
        Niille jotka haluavat hyvää kaalikeittoa on paras luulliset lihat keitetään lihaliemeksi joka lisätään kaalien alkaessä kypsyä.

        Kaali on siis капуста ja kaalikeitto on щи.


    • mutta se täytyy tehdä keittolihasta. Keitä ensin 3-4 tuntia naudan keittolihaa, luita ja juureksia. Siivilöi liemi ja jäähdytä se ja poista pinnalle noussut kovettunut rasvalevy. Poista lihat liemestä ja ala valmistaa kaalikeittoa. Kuullota silputtu kaali voissa pannulla ja samoin kaikki keittojuurekset mitä käytät. Lisää mausteet ja lopuksi paloiteltu liha.

      Kun keitto on valmis niin lisää lautaselle lusikallinen smetanaa venäläiseen tapaan niin saat loistavaa kaalikeittoa.

    • Mitä mitä!

      Miksi haluat laittaa "perinneruokakaalikeittoon" säilykelihaa??? Mistä edes tuo ajatus on lähtöisin?

    • Herkkua

      Naudanlihaa perinteisessä kaalikeitossa?? En ole ennen kuullut , naudan jauhelihasta olen kuullut , mutta... Perinteinen kaalikeitto tehdään lampaan- tai karitsanlihasta , eikä mistään muusta lihasta!! Suurta herkkua ainakin meidän perheessä. Ja terveellisempää on kuin naudanlihasta tehty. Yksinkertainen ja hyvä resepti tulee kuka haluaa.

      • sexstories.fi

        Tapoja on varmaan monia. Kerro vinkki. Alkoi tekeen mieli kaalikeittoa :) Varsinkin tuo lihan valinta on ilmeisesti sellainen seikka, jolla voi saada pilattua hyvän lopputuloksen.

        Aihetta sivuten, joku hyvä makkara (Lidlin Bratwursti?) voisi olla myös vaihteluna. Sopiskohan tuo vaikka saksalaiseen perinteeseen? Sorry, jos menee veikkaus täysin persiilleen.


      • Herkkua
        sexstories.fi kirjoitti:

        Tapoja on varmaan monia. Kerro vinkki. Alkoi tekeen mieli kaalikeittoa :) Varsinkin tuo lihan valinta on ilmeisesti sellainen seikka, jolla voi saada pilattua hyvän lopputuloksen.

        Aihetta sivuten, joku hyvä makkara (Lidlin Bratwursti?) voisi olla myös vaihteluna. Sopiskohan tuo vaikka saksalaiseen perinteeseen? Sorry, jos menee veikkaus täysin persiilleen.

        Kyllä sitä vo keittää vaikka Lauantaimakkran kanssa , mutta ei sitä silloin voi kutsua Perinneruuaksi.


      • vaan
        sexstories.fi kirjoitti:

        Tapoja on varmaan monia. Kerro vinkki. Alkoi tekeen mieli kaalikeittoa :) Varsinkin tuo lihan valinta on ilmeisesti sellainen seikka, jolla voi saada pilattua hyvän lopputuloksen.

        Aihetta sivuten, joku hyvä makkara (Lidlin Bratwursti?) voisi olla myös vaihteluna. Sopiskohan tuo vaikka saksalaiseen perinteeseen? Sorry, jos menee veikkaus täysin persiilleen.

        Voi olla myös sillälailla että varmastikin löydät hyviä reseptejä sieltä omalta sivultasi. Vinkki sinulle. Jos vaikka sattuisit löytämään vaikka Lammaslihaa! Niin ei muuta kun kokeilet sitä omaa tuotettasi. Ei ole sopivaa laittaa sivuasi ruokaohjeitten joukkoon.


      • vanha kokki
        Herkkua kirjoitti:

        Kyllä sitä vo keittää vaikka Lauantaimakkran kanssa , mutta ei sitä silloin voi kutsua Perinneruuaksi.

        Tässä juuri hiljattain joku nuorempi kolleega oli sitä mieltä että, vain muuttuva perinne on elävää perinnettä, joten siitä vaan, vaikka heittäisit ankanmaksan keittoon ja jättäisit kaalinkin pois. Kunhan kutsut sitä kaalisopaksi, tai mitä senkään on väliä, kutsu miksi haluat. Mitäs me vanhoista, kun nämä nykyiset nuoret osaavat jo kaiken. He tekevät perinteenkin ihan itse ja nyt, ei siihen vuosikymmenien tai satojen muisteloita tarvita.


      • Herkkua kirjoitti:

        Kyllä sitä vo keittää vaikka Lauantaimakkran kanssa , mutta ei sitä silloin voi kutsua Perinneruuaksi.

        mukaan keittoliha, oli se sitten lammasta tai raavasta (ei koskaan jauhelihaa) tehdään keittämällä liemi lihasta, luista ja juureksista. Laitetaan lihat ja luut kattilaan kylmään veteen ja keitetään kunnes pintaan nousee reilusti vaahtoa.

        Sen jälkeen kaadetaan kaikki vaahtovesi pois, huudellaan liha ja luut sekä pestään kattila, erityisesti se "paskaraita" mikä jää usein siihen kattilan reunaan.

        Tämän jälkeen aloitetaan kaikki alusta. Lisätään kylmään veteen lihat, luut ja keittojuurekset. Keitetään 3-4 tuntia. Lihan tulee olla niin kypsää, että sen voi paloitella sormin. Siivilöidään liemi ja jäähdytetään keiton pohja lihoineen. Kun se on täysin kylmää niin poistetaan pinnalle kovettunut rasvalevy. Tämän jälkeen aloitetaan valmistamaan kaali- tai borssikeittoa.


      • Anonyymi
        vanha kokki kirjoitti:

        Tässä juuri hiljattain joku nuorempi kolleega oli sitä mieltä että, vain muuttuva perinne on elävää perinnettä, joten siitä vaan, vaikka heittäisit ankanmaksan keittoon ja jättäisit kaalinkin pois. Kunhan kutsut sitä kaalisopaksi, tai mitä senkään on väliä, kutsu miksi haluat. Mitäs me vanhoista, kun nämä nykyiset nuoret osaavat jo kaiken. He tekevät perinteenkin ihan itse ja nyt, ei siihen vuosikymmenien tai satojen muisteloita tarvita.

        voiko makarooni laatikosta jättää maka roonit pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        voiko makarooni laatikosta jättää maka roonit pois.

        En ole varma mutta amerikassa jättävät jauhelihan pois.


    • lammaskaali

      runsas ½ kg lampaanlihaa 4 lit vettä 1 kg kaalia 1rkl suolaa pippuria maun mukaan.5lit. kattila johon laitetaan 4 lit.vettä, pieniksi pilkottu lampaanliha ja paloiksi leikelty keräkaali,samoin mausteet,suola ja pippuri.Lammaskaalin annetaan kiehua kahdesta kolmeen tuntiin hiljaisella lämmöllä.Keiton päälle noussut vaahto -jota sanotiin "kohvaksi"- otettiin kapustalla pois.Valmiin keiton päälle ei enää noussut kohvaa.Keitettiin yleensä syksyllä syysteurastuksen jälkeen

      • vanha kokki

        Pirkko Sallinen Gimpl puhuu lammaskaalista, kaalikeitto on samassa kirjassa sivulla 188 ja ohje on melkotavalla erilainen. Eli kaalikeiton liha voi olla lammasta sikaa tai raavasta. Tässä malliksi Konevitsalainen kaalikeitto:
        2 ltr.vettä
        400 gr.lampaanlapaa tai rintaa
        300 gr. sianlapaa tai rintaa
        2porkkanaa
        800 gr. keräkaalia 1 sipuli 1/2 dl. ohraryynejä
        1 laakerinlehti
        10 maustepippuria
        2 tl. suolaa
        Valmistus:
        Keitä lihoja porkkanapalojen ja mausteiden kera tunnin verran. Lisää kattilaan paloiteltu kaali, sipuli ja ohraryynit. Anna keitoksen kiehua puoli tuntia paloittele lihat ja lisää ne keittoon
        Tarkista suola ja keitä soppaa vielä muutama minuutti. *Itse keittäisin hieman kauemmin, mutta toisaalta seuraavana päivänä lämmitetty kaalikeitto on parempaa, kuin juuri valmistunut.
        Lainaus; Jaakko Kolmonen Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat.
        * Tämän kirjoittajan kommentti.


      • sitten
        vanha kokki kirjoitti:

        Pirkko Sallinen Gimpl puhuu lammaskaalista, kaalikeitto on samassa kirjassa sivulla 188 ja ohje on melkotavalla erilainen. Eli kaalikeiton liha voi olla lammasta sikaa tai raavasta. Tässä malliksi Konevitsalainen kaalikeitto:
        2 ltr.vettä
        400 gr.lampaanlapaa tai rintaa
        300 gr. sianlapaa tai rintaa
        2porkkanaa
        800 gr. keräkaalia 1 sipuli 1/2 dl. ohraryynejä
        1 laakerinlehti
        10 maustepippuria
        2 tl. suolaa
        Valmistus:
        Keitä lihoja porkkanapalojen ja mausteiden kera tunnin verran. Lisää kattilaan paloiteltu kaali, sipuli ja ohraryynit. Anna keitoksen kiehua puoli tuntia paloittele lihat ja lisää ne keittoon
        Tarkista suola ja keitä soppaa vielä muutama minuutti. *Itse keittäisin hieman kauemmin, mutta toisaalta seuraavana päivänä lämmitetty kaalikeitto on parempaa, kuin juuri valmistunut.
        Lainaus; Jaakko Kolmonen Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat.
        * Tämän kirjoittajan kommentti.

        Onpas outoa kun on vanha kokki ja silti pitää ottaa apua keittokirjasta. Tietysti jokaisessa perheessä ja suvussa ovat omat perintöruokansa ja niitä nyt sitten yritetään opetella niille nuorille jotka eivät osaa niitä tehdä samlla lailla kun sinun kolleegasi. Mutta minä en tarjoisi ainakaan sen mallin mukaan keitettyä kaalikeittoa tai lammaskaalia mitä esität. Mutta jokaisellahan on oma makunsa.


      • vanha kokki
        sitten kirjoitti:

        Onpas outoa kun on vanha kokki ja silti pitää ottaa apua keittokirjasta. Tietysti jokaisessa perheessä ja suvussa ovat omat perintöruokansa ja niitä nyt sitten yritetään opetella niille nuorille jotka eivät osaa niitä tehdä samlla lailla kun sinun kolleegasi. Mutta minä en tarjoisi ainakaan sen mallin mukaan keitettyä kaalikeittoa tai lammaskaalia mitä esität. Mutta jokaisellahan on oma makunsa.

        haluan jostain syystä oppia aina uutta, uutta ei taas voi oppia ellei saa vaikutteita jostakin. Olet onnellisessa asemassa, jos tiedät jo kaiken ammatistasi, minä nimittäin löydän uutta lähes aina kun avaan jonkun uuden kirjan. Silti väittäisin osaavani ja tietäväni aika tavalla enemmän kuin keskivertokokki. Kuvailemani keitto oli, kuten mainitsin itäkarjalainen ja erään paikkakunnan tapaan valmistettu, enkä suinkaan väittänyt sen olevan juuri minun mieliruokaani. Mutta halusin tuoda ilmi seikan, ettei ruokalajeja sekoitettaisi, sillä edelleenkään lammaskaali ei ole kaalikeitto. Yleensä jos lainaan jotakuta kirjaa tahi reseptiä, on minusta korrektia mainita lähde jota siteeraan. En minä suinkaan ole kaikkitietävä, vaikka aina täällä "äänessä" olenkin. Tämä nyt on vain eräs tapani kommunikoida muun maailman kanssa, koska asumme vaimoni kanssa syvällä korvessa, ja kaupukilaisten virikkeet ovat näillä main vähissä, on tämä myös hauskaa ajankulua. Toisaalta minusta on myös hauskaa auttaa ihmisiä jos vain siihen pystyn, vaikka välillä hieman vinoilenkin.


      • padan lyödä täyteen
        vanha kokki kirjoitti:

        haluan jostain syystä oppia aina uutta, uutta ei taas voi oppia ellei saa vaikutteita jostakin. Olet onnellisessa asemassa, jos tiedät jo kaiken ammatistasi, minä nimittäin löydän uutta lähes aina kun avaan jonkun uuden kirjan. Silti väittäisin osaavani ja tietäväni aika tavalla enemmän kuin keskivertokokki. Kuvailemani keitto oli, kuten mainitsin itäkarjalainen ja erään paikkakunnan tapaan valmistettu, enkä suinkaan väittänyt sen olevan juuri minun mieliruokaani. Mutta halusin tuoda ilmi seikan, ettei ruokalajeja sekoitettaisi, sillä edelleenkään lammaskaali ei ole kaalikeitto. Yleensä jos lainaan jotakuta kirjaa tahi reseptiä, on minusta korrektia mainita lähde jota siteeraan. En minä suinkaan ole kaikkitietävä, vaikka aina täällä "äänessä" olenkin. Tämä nyt on vain eräs tapani kommunikoida muun maailman kanssa, koska asumme vaimoni kanssa syvällä korvessa, ja kaupukilaisten virikkeet ovat näillä main vähissä, on tämä myös hauskaa ajankulua. Toisaalta minusta on myös hauskaa auttaa ihmisiä jos vain siihen pystyn, vaikka välillä hieman vinoilenkin.

        vaikka minkä eläimen lihaa ja laittaa yksi kaalinlehti silloin keiton nimi on kaalikeitto.Näitähän keittoja syntyy kun sieniä sateessa lisätään vain juureksia, mausteita ym.ja uusinimi KAALIPORKKANALIHAKEITTO jne.


      • mutti
        vanha kokki kirjoitti:

        haluan jostain syystä oppia aina uutta, uutta ei taas voi oppia ellei saa vaikutteita jostakin. Olet onnellisessa asemassa, jos tiedät jo kaiken ammatistasi, minä nimittäin löydän uutta lähes aina kun avaan jonkun uuden kirjan. Silti väittäisin osaavani ja tietäväni aika tavalla enemmän kuin keskivertokokki. Kuvailemani keitto oli, kuten mainitsin itäkarjalainen ja erään paikkakunnan tapaan valmistettu, enkä suinkaan väittänyt sen olevan juuri minun mieliruokaani. Mutta halusin tuoda ilmi seikan, ettei ruokalajeja sekoitettaisi, sillä edelleenkään lammaskaali ei ole kaalikeitto. Yleensä jos lainaan jotakuta kirjaa tahi reseptiä, on minusta korrektia mainita lähde jota siteeraan. En minä suinkaan ole kaikkitietävä, vaikka aina täällä "äänessä" olenkin. Tämä nyt on vain eräs tapani kommunikoida muun maailman kanssa, koska asumme vaimoni kanssa syvällä korvessa, ja kaupukilaisten virikkeet ovat näillä main vähissä, on tämä myös hauskaa ajankulua. Toisaalta minusta on myös hauskaa auttaa ihmisiä jos vain siihen pystyn, vaikka välillä hieman vinoilenkin.

        vaikka kokki on vanha niin onnistuuko mutin
        keitto.tältä vanhalta ukolta onistuu kyllä.


    • Anonyymi

      Äitin 90v ja tätini 95v syövät silloin tällöin säilykelihaa. Luultavasti kohta kuolevat kun tuollaista syövät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      184
      8485
    2. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      26
      4588
    3. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      50
      4158
    4. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      54
      3632
    5. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      51
      3156
    6. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      50
      2910
    7. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      26
      2616
    8. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      38
      2394
    9. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      38
      2083
    10. Mitä haluat oikeasti

      Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
      Ikävä
      29
      2056
    Aihe