Suolasienet ja muu sienten säilöntä?

champMan

Pitäisi saada sieniä säilöttyä talveksi, niin saisi aina ottaa ja jalostaa. Eli tatteja suolattuna ja haperoa samoin. Muita säilöntäreseptejä myöskin otetaan vastaan, kiitos.

3

9591

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotissööri

      tässä on suolakurkkujen resepti. Soveltaen sopii myös sienille, paitsi, että ei tarvitse lämpökäsitellä; sienet säilyvät sellaisenaan.

      n. 5 kg kurkkuja huuhdotaan ja liuotetaan vedessä yli yön. Kurkuiksi on valittava pienehköjä kiintonaisia kurkkuja.

      Käymisastiaksi valitaan mieluiten tammitynnyri (pastöroitava kiehuvalla vedellä) tai ruostumaton terässanko.

      Pohjalle: (maustevihannekset)

         tillinvarsia ja -kukintoja
         varsiselleriä lehtineen
         valkosipulia murskattuna
         mustaherukan lehtiä
         piparjuurta
         tammenlehtiä ja kuorittuja tammen oksaversoja (ellei käytetä tammitynnyriä)


      Täytetään ½:een väliin kurkuilla, sitten jälleen kerros edellä mainittuja maustevihanneksia ja loput kurkut Päälle jälleen kerros maustevihanneksia ja 1...3 kpl erittäin tulista (pientä) paprikaa.

      Suolaliemi:

         10 l. Vettä 500 ... 550 g. karkeata merisuolaa

      1.   Sekoitetaan kunnes suola on liuennut ja kaadetaan kurkkujen päälle niin, että kaikki kurkut peittyvät.
      2.   Peitetään puhtaalla kankaalla, jonka päälle lautanen ja painoksi esim. pesty kivi.
      3.   Annetaan seistä huoneenlämmössä yli viikon.
         
         Mikäli kurkut säilötään talveksi, on ne pastöroitava (käymisprosessin jälkeen viikon kuluttua) seuraavasti:
         
      4.   edellä oleva liemi kiehautetaan erikseen.
      5.   kaadetaan liedellä kiehuvaan liemeen kurkut ja heti pois liedeltä. Kurkkuja ei saa keittää !
      6.   tölkitetään ilmatiiviiksi.

      Kurkkuja ei tarvitse pastöroida, jos ne käytetään heti (=viikon kuluessa)

    • mirje

      olen nyt itse ajatellut että helpointa ainakin minulle on pakastaa sopivissa annospusseissa. olisihan sellainen kylmäkellari makea olla, jonne mahtuisi säilykepurkkeja.. esim. rouskuja löytyi metsästä ihan älyttömästi pari viikkoa sitten. Kiehautus, valutus, jäähdytys ja pakkaseen. talvella teen sitten ihanaa sienisalaattia, suolaa lisään kokatessa. Sienet jotka ei tarvitse mitään esikäsittelyä voi käyttää kuumalla kuivalla pannulla ja pakastaa vaikka kastikkeita tai piiraita varten sen jälkeen. Näin teen tänä vuonna.

    • sienihullulta

      Ensinnäkään tatteja ei kannata lähteä suolaamaan, niistä tulee limaisia. Itse haihdutan puhdistetuista ja pilkotuista tateista paistinpannulla ilman rasvaa ylimääräiset nesteet pois ja pakastan, näin ne ovat valmiita käytettäviksi.
      Rouskut ryöppään ensin kahteen kertaan väljässä vedessä n. 5min, keittämisen aikana tulee pintaan muodostuva vaahto kuoria pois. Huuhdelluista ja jäähtyneistä sienistä puristelen vielä ylimääräiset vedet pois ja laitan kerroksittain merisuolan kanssa muoviämpäriin, suolaa saa olla reilusti "valkoisenaan". Päällimmäiseksi voipaperi, lautanen ja painoksi hyvin pesty kivi sekä kansi päälle. Ennen salaatiksi valmistamista liotan sieniä n. vuorokauden, veden vaihdan vähintään kaksi kertaa. Ohjeita säilöntään on toki niin paljon kuin säilöjiäkin, mutta näillä menetelmillä olen itse saanut mieleiseni lopputuloksen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!

      Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!
      Haapavesi
      119
      2744
    2. Hyvää yötä, olen rakastunut suhun

      Sanon tämän kyllä vielä sulle henkilökohtaisestikin. 😘
      Ikävä
      87
      2411
    3. Nyt tiedän

      Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai
      Sysmä
      65
      1880
    4. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      56
      1807
    5. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      172
      1785
    6. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      158
      1586
    7. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      46
      1576
    8. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      123
      1393
    9. Jokainen suomalainen on velvollinen puolustamaan Suomea

      Kaikilla Suomen kansalaisilla on maanpuolustusvelvollisuus eli velvollisuus osallistua Suomen puolustamiseen. Miesten m
      NATO
      388
      1311
    10. Paraneeko ilmapiiri nyt?

      Paraneeko kunnallispolitiikan ilmapiiri nyt kun persuilla meni vaalit päin pers3ttä ja änkyräpersut tipahtivat vilttiket
      Hyrynsalmi
      28
      1279
    Aihe