Onko suomalainen ruoka turvallista?

Nimetön

Minulla on kotiäitinä herännyt epäilys, että voinko laittaa perheelleni ruokaa turvallisin mielin? Maksamakkaralle on annettu rajoituksia, geenimanipuloinnista puhutaan koko ajan, ulkomaiset mansikat myydään suomalaisena.Ennen possunliha oli possunlihaa, nyt se on jotain mutanttia.
Voiko tässä enää mihinkään luottaa, vai onko tässä ryhdyttävä omavaraistalouteen?

11

662

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olisi parasta

      mutta nykyään melkein mahdotonta. Ennen vanhaan kaikki ihmiset söivät vain luomuruokaa maailman parhaalla laadulla ( kun ei ollut keinotekoisia ravinteita, geenimutanttitouhua ym. ). Nykyään pitäisi olla miljonääri jos haluaisi kaiken oikeana luomuna lihat, maidot, leivät, kalat, ...


      Parasta on kuitenkin suosia suomalaista luomua ja kotiviljelmiä ja sanoa jyrkkä EI kaikenlaiselle ulkomaiselle kieroilulle sekä epäluonnottomille methodeille.


      Itseäni ärsyttää vielä enemmän kaikenmaailman molekyylipellet ketkä luulevat olevansa jotain asiantuntijoita näissä ruokahommissaa...

      • Mokelyyli-Pelle

        Geeniteknologia on hyvin rajattu osa-alue biologiaa. Uudet tieteenalat kuten geenimanipulaatio ja nanotekniikka helposti sokeuttavat nuoret opiskelijat ja he jumiintuvat ihastelemaan kauniita ajatuksiaan uudesta uljaasta maailmastaan Huxleyn tapaan. Valitettavasti geenitekniikan ammattilaisille tulee myös tämä uraan juuttuminen ja he eivät enää ole kykeneväisiä näkemään kokonaisuuksia.

        Heille on epämiellyttävää ajatella että he ovat kenties väärässä ja opiskelu ei olekaan ollut mielekästä ja kaiken vaivannäön arvoista. Vaikka he uskovat luonnon ja evoluution tehneen kaikista lajeista täydellisiä ja sellaisia "parhaita mahdollisia" olioita jotka ovat sopusoinnussa ja lujasti symbioosissa muun luonnon kanssa he kuitenkin haraavat intuitiotaan vastaan. Heidän ajatusmaailmaansa ei kertakaikkiaan sovi ajatus että evoluutio on miljardien vuosien aikana testannut jokaisen lajin jokaisen yksittäisen ominaisuuden useaan kertaan ennenkuin sitä on "päästetty markkinoille".

        Jokaisella lajilla viruksista ja bakteereista ihmiseen on yllättävän samankaltainen perimä joissa piilee miljoonia ominaisuuksia. Monsanto ottaa turhan kunnian siitä ettei sen geenimaissit ja soijat ole lisääntymiskykyisiä. Itseasiassa on evoluution mukaista ettei tällainen laji ole miltään ominaisuuksiltaan valmis tuote ja luonnon suuri symbioosi ei sellaista hyväksy ympäristöönsä lisääntymään. On loogista ajatella ettei myöskään ihmisen elimistön proteiinia pilkkovat entsyymit ja hajottamisesta huolehtivat bakteerit selviydy tehtävästään uuden tyyppistä geeniä pilkkoessaan. Osa väärin pikkoutuneista proteiineista kulkeutuu sisäelimien ja niiden aineenvaihdunnasta huolehtivien suonien seinämiin aiheuttaen häiritilan. Osa vieraista rna- ja dna pätkistä joutuu esim sian virtsan ja ulosteen mukana maaperään jolloin maassa olevat mikrobit "imuroivat" uudentyyppistä informaatiota omaan dna:hansa.

        Bakteerit ovat vanhimpia eliöitä joita maapallolla on ja niistä elämä ja evoluutio pyörähti käyntiin. Bakteerilla on kyky imeä esim viruksesta tai fagista informaatio itseensä ja siirtää se edelleen toisentyyppiseen eläimeen tai organismiin. Tätä Bakteerin ominaisuutta käytetään lähes ainoastaan geeninsiirtotekniikassa.

        Äskettäin saksalaiset tutkijat ovat löytäneet kolme uudentyyppistä fagia (= virus joka vaivaa ja infektoi bakteereita) ja tutkimustyöryhmä ei näe muuta selitystä niiden ilmaantumiselle pelloille kuin juuri gm-rehua syöneiden sikojen lietelanta. Ko. asiasta on Saksassa kova häly ja asian tutkimista vaatii aika suuri kansalaisliike. Sveitsiläinen tutkimustyöryhmä joka halusi tehdä tällaisen hyvin laajan tutkimuksen gmo:n mahdollisista riskeistä ei saanut EU:n myöntämää 7.8 miljoonan euron rahoitusta vaan sen veivät tutut ja tunnetusti gmo:hon myönteisesti suhtautuvat tutkijatiimit. Olisi kuitenkin aiheellista että joskus tehtäisiin edes yksi puolueeton yliopiston suorittama tutkimus joka ottaisi kaikki gmo-riskimomentit huomioon. Silloin saataisiin varmuus eikä tarvitsisi tyytyä Monsanton/Syngentan antamiin kauniisiin lupauksiin ja olemattomiin tutkimustuloksiin joita Geenitekniikan lautakunnat ja muut instanssit tutkailevat.


    • gtyjukloö

      Pelätään geenimuuntelua, mutta samalla syödään valtavat määrät erilaisia keinotekoisia maku ja makeutusaineita, värejä ja aromivahventeita, emulgointiaineita ja säilöntäaineita.

      Suola on muuten useimmille meille se haitallisin lisäaine, mutta pelätään vain geenimuuntelua kun se on joillekin edullinen menetelmä mainostaa omaa ryhmää.

      Muistatteko minkään kansalaisjärjestön ryhtyneen vastustamaan ruuan lisäaineistamista. En minäkään!

      • vanha kokki

        mutta kun ilman suolaa ihminen ei kertakaikkiaan elä. Suola on välttämätöntä, mutta kohtuudella.


      • gigolo kokki
        vanha kokki kirjoitti:

        mutta kun ilman suolaa ihminen ei kertakaikkiaan elä. Suola on välttämätöntä, mutta kohtuudella.

        mutta kun ilman ruokaa ihminen ei kertakaikkiaan elä. Ruoka on välttämätöntä, mutta kohtuudella.


    • sinä nyt

      joudut vain tyytymään siihen, että mitään ei voi enää syödä, vaan sinä joudut lapsinesi vetämään sen ainoan mahdollisen johtopäätöksen.
      Kuten teki "pastori" Jim Jones laumoineen (samanlaisten kuin teikäläisten aivottomien, joilla ei ole omaa tieto- ja ajattelupääomaa)Guyanassa aikoinaan.
      On se kyllä niin uskomatonta, että teillä KAIKKIEN AIKOJEN PARHAIMMIn TARKENEVILLA HYVINVOINTI"KAKAROILLA" ei ole muuta mietittävää kuin maailmanloppu!
      Menkää itseenne ja HÄVETKÄÄ!

      • Ääniharava

        Älä murehdi. Lihabisnes tulee muuttumaan ja perinteisen/luomun arvostuksen lisäännyttyä saattavat Italialaiset, Norjalaiset tai muut gm-roskaruokaan kriittisesti suhtautuvat teurastamot tulla Suomeen ja HK ja Atria saavat yrittää kaupitella geenipossujaan vaikkapa Amerikkalaisille ;)
        Muutama vuosi sitten tutkittiin EU- kansalaisten myötämielisyyttä gm-kasvien ja eläimien sallimisesta. Suomalaisista vain n. 40% oli vastustavalla kannalla. Tänä päivänä kun possuille ja lehmille sallitaan gm-rehun valmistus vastustajia löytyy jo n. 70% kansalaisista. Herää kysymys millaisen edustuksen me taas olemme eduskuntaan onnistuneet valitsemaan. Hyvät äänestäjät. ottakaa ohjat käsiinne ja vaatikaa valitsemianne edustajia muttamaan kantaansa. He kääntävät ilomielin takkiaan uudelleen valitsemisen toivossa. Heillä kun ei ole juurikaan omia mielipiteitä.


      • derftgyui
        Ääniharava kirjoitti:

        Älä murehdi. Lihabisnes tulee muuttumaan ja perinteisen/luomun arvostuksen lisäännyttyä saattavat Italialaiset, Norjalaiset tai muut gm-roskaruokaan kriittisesti suhtautuvat teurastamot tulla Suomeen ja HK ja Atria saavat yrittää kaupitella geenipossujaan vaikkapa Amerikkalaisille ;)
        Muutama vuosi sitten tutkittiin EU- kansalaisten myötämielisyyttä gm-kasvien ja eläimien sallimisesta. Suomalaisista vain n. 40% oli vastustavalla kannalla. Tänä päivänä kun possuille ja lehmille sallitaan gm-rehun valmistus vastustajia löytyy jo n. 70% kansalaisista. Herää kysymys millaisen edustuksen me taas olemme eduskuntaan onnistuneet valitsemaan. Hyvät äänestäjät. ottakaa ohjat käsiinne ja vaatikaa valitsemianne edustajia muttamaan kantaansa. He kääntävät ilomielin takkiaan uudelleen valitsemisen toivossa. Heillä kun ei ole juurikaan omia mielipiteitä.

        Miksi luomusta aina puhutaan, mutta sen tuotannosta ei olla valmiita maksamaan sen korkeampia kustannuksia. Samalla logiikalla halvin tuotantomuoto aina voittaa, eivätkä kyselyiden tulokset näy ostokäyttäytymisessä.


    • joo hei

      halusin kysya jos joku tietää näistä asioista enemmän että onko SUOMALAINEN ruoka, esim vihannekset ja viljat, oikeasti turvallisia, sillai ettei niihin ole kaadettu kenties mitä myrkkyjä ja muunneltuja. vai ovatko VAIN Luomumerkityt (suomalaiset) tuotteet turvallisia?

    • puhdasta

      Kannattaa suosiolla ostaa luomua. Toki osa vihanneksista voi olla ihan puhtaita ilman luomumerkintääkin, mutta silloin pitää alkaa selvittelemään asiaa tarkemmin. Jos ei jaksa tehdä tutkimusta sen suhteen niin kannattaa ostaa sitä luomua.

      Jos hinta on tyyris niin kannattaa koittaa ostaa suoraan tilalta. Siinä säästää vähän kun ei tarvitse maksaa välikäsille :)

    • Rapupallo

      luomuvihannekset kannattaa pestä erityisen huolellisesti. Niissä on patogeenimikrobeja enemmän kuin tehomaataloudella tuotetuissa. Sama juttu homemyrkkyjen suhteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      70
      3540
    2. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      3463
    3. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3312
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      53
      2759
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      32
      2016
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      30
      1942
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1676
    8. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      40
      1665
    9. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      96
      1625
    10. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1390
    Aihe