karjalanpaisti

???

mites onnistuisi karjalanpaisti tai sentapainen pelkästä porsaan lavasta/etuselästä...onko kokemuksia

11

4193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysymys että

      MIKSI sen pitäisi onnistua pelkästä possusta? Miksi et voi hankkia myös naudan etuselkää/lapaa ja mielellään myös vähän lammasta jatkeeksi?
      No, vastaan silti, että tottakai se "onnistuu", ja voi omalla tavallaan olla ihan OK:kin, mutta Karjalanpaistiahan se ei ole, koska sen idea on juuri eri eläinten lihojen ja makujen sekoittuminen uudeksi kokonaismauksi.

    • vemp

      Possusta onnistuu vain "sentapainen", mutta ei yksinään karjalanpaisti. Porsaspatareseptejä on satoja - varmaan - mutta parhaat kaverit lihalle ovat luumu ja omena, mausteina mm. inkivääri. Lapa vaatii kunnon maustamisen ja tykötarpeet kaveriksi.

      Alempana eräs Marttojen resepti, jota olen joskus tehnyt:

      Pirteä porsaspata

      300 g luutonta porsaan lapaa
      1-2 porkkanaa
      pala lanttua
      pala purjoa
      1 sipuli
      1 1/2 dl lihalientä
      ripaus valkopippuria
      1/2 tl inkivääriä
      1 tl rakuunaa
      1 1/2 tl sinappia
      2 omenaa

      Pinnalle: persiljasilppua
      * Jos liha on rasvatonta, ruskistamiseen 1 rkl rasvaa.

      1. Puhdista ja kuori kasvikset.
      2. Raasta lanttu ja porkkana karkeaksi, viipaloi purjo ja silppua sipuli.
      3. Leikkaa sianliha suikaleiksi ja paahda ne padassa omassa rasvassaan kahdessa erässä.*
      4. Lisää kasvikset pataan ja jatka ruskistamista.
      5. Lisää lihaliemi ja mausteet pataan ja hauduta n. 1/2 tuntia.
      6. Pese ja kuori omenat, leikkaa ne paksuhkoiksi suikaleiksi ja lisää ne pataan, kun ruoka on melkein kypsää.
      7. Tarkista maku, ripota persiljasilppua pinnalle.

      Omenoiden sijaan/lisäksi voi pataan pistää mm. luumuja. Hauduta vähän kauemmin kuin reseptissä sanotaan ja pienellä lämmöllä niin liemi pysyy kirkkaampana. Jos mahdollista niin älä anna edes kiehua - tällöin ollaan jopa vähän samoilla teillä kuin karjalanpaistia tehdessä.

      • vanha kokki

        Kyllä voit tehdä "Karjalanpaistin" pelkästä possustakin. Tuo Marttaliiton ohje on Marttojen, mutta seuraavana on alkuperäinen resepti Äyräpäästä, Karjalasta ja nimi on Lihapotti
        1 kg. possun lapaa tai etuselkää
        vettä
        1 kpl reilun kokoinen sipuli
        6-10 maustepippuria
        1 laakerinlehti
        suolaa makusi mukaan
        Valmistus:
        Pilko lihat pienehköiksi kuutioiksi, lado saviruukkuun tai valurautapataan jonka pohjalla on vähän vettä. lihojen väliin mausteet ja silputtu sipuli. Potti tai pata uuniin keskilämmölle jossa se saa muhia, kunnes liha on kypsää, eli n. 2-3 tuntia. Paiston loppupuolella voi laittaa kannen astian päälle. Tarjotaan yleensä keitettyjen perunoiden kera.


      • vemp
        vanha kokki kirjoitti:

        Kyllä voit tehdä "Karjalanpaistin" pelkästä possustakin. Tuo Marttaliiton ohje on Marttojen, mutta seuraavana on alkuperäinen resepti Äyräpäästä, Karjalasta ja nimi on Lihapotti
        1 kg. possun lapaa tai etuselkää
        vettä
        1 kpl reilun kokoinen sipuli
        6-10 maustepippuria
        1 laakerinlehti
        suolaa makusi mukaan
        Valmistus:
        Pilko lihat pienehköiksi kuutioiksi, lado saviruukkuun tai valurautapataan jonka pohjalla on vähän vettä. lihojen väliin mausteet ja silputtu sipuli. Potti tai pata uuniin keskilämmölle jossa se saa muhia, kunnes liha on kypsää, eli n. 2-3 tuntia. Paiston loppupuolella voi laittaa kannen astian päälle. Tarjotaan yleensä keitettyjen perunoiden kera.

        No, joo - voihan tässäkin moni kukka kukkia. Tuo yo. reseptihän ei ole tietysti minkäänsortin Karjalanpaistin resepti vaan kuuluu alalahkoon "Pataruoat sianlihasta".

        Tuli mieleen, että voisiko Karjalanpaistille hakea jotain alkuperäsuojaa? Taitanee kuitenkin olla sen verran yleismaailmallinen ruoka, että akuperää on vaikea saada ja löytää. Ja löytyyköhän sille yhtä ja ainoata, oikeaa reseptiäkään - ja lieneekö tarkoituksenmukaistakaan hakea.

        Taitaa olla helpompi hakea mallisuojaa Sacherkakulle ja fetajuustolle tahi Parmankinkulle kuin Karjalanpaistille - kirkasliemiselle lihapadalle.


      • "ongelma"
        vemp kirjoitti:

        No, joo - voihan tässäkin moni kukka kukkia. Tuo yo. reseptihän ei ole tietysti minkäänsortin Karjalanpaistin resepti vaan kuuluu alalahkoon "Pataruoat sianlihasta".

        Tuli mieleen, että voisiko Karjalanpaistille hakea jotain alkuperäsuojaa? Taitanee kuitenkin olla sen verran yleismaailmallinen ruoka, että akuperää on vaikea saada ja löytää. Ja löytyyköhän sille yhtä ja ainoata, oikeaa reseptiäkään - ja lieneekö tarkoituksenmukaistakaan hakea.

        Taitaa olla helpompi hakea mallisuojaa Sacherkakulle ja fetajuustolle tahi Parmankinkulle kuin Karjalanpaistille - kirkasliemiselle lihapadalle.

        on se, että karjalaisethan eivät itse tietenkään kutsuneet sitä "karjalanpaistiksi", vaan sen nimityksen me "läntisemmät" suomalaiset olemme ruoalle antaneet.
        Karjalaisilla itsellään on myös monta eri versiota tuosta ruoasta, lähes joka kylällä oli omansa - jos vähän liioittelee.
        Siinä mielessä siis "vanha kokki" on oikeassa, että kyllä tuota possupataakin voi sikäli kutsua "karjalanpaistiksi".
        Toinen juttu on sitten se, että meille länsisuomalaisille karjalanpaisti on ruoka, jossa on vähintään possua JA nautaa sekä mielellään myös lammasta. Siinä mielessä ruoka elää täällä vähän "omaa elämäänsä", hiukan kuin "kiinalainen" chop suey, joka on syntynyt USA:ssa, tai vielä parempi vertaus on "italialainen" pizza, joka sekin on kehittynyt nykyisenkaltaiseksi myös USA:ssa - ja sieltä sitten palannut takaisin myös Italiaan hiukan "uudistuneena".


      • vanha kokki
        "ongelma" kirjoitti:

        on se, että karjalaisethan eivät itse tietenkään kutsuneet sitä "karjalanpaistiksi", vaan sen nimityksen me "läntisemmät" suomalaiset olemme ruoalle antaneet.
        Karjalaisilla itsellään on myös monta eri versiota tuosta ruoasta, lähes joka kylällä oli omansa - jos vähän liioittelee.
        Siinä mielessä siis "vanha kokki" on oikeassa, että kyllä tuota possupataakin voi sikäli kutsua "karjalanpaistiksi".
        Toinen juttu on sitten se, että meille länsisuomalaisille karjalanpaisti on ruoka, jossa on vähintään possua JA nautaa sekä mielellään myös lammasta. Siinä mielessä ruoka elää täällä vähän "omaa elämäänsä", hiukan kuin "kiinalainen" chop suey, joka on syntynyt USA:ssa, tai vielä parempi vertaus on "italialainen" pizza, joka sekin on kehittynyt nykyisenkaltaiseksi myös USA:ssa - ja sieltä sitten palannut takaisin myös Italiaan hiukan "uudistuneena".

        tietävämmän sanoja: Karjalanpaistin nimestä.
        Karjalassa kuuli harvoin tästä ruoasta nimeä karjalanpaisti. Hyvin yleinen nimi oli Kirvulainen uunipaisti eli uunpaesti. Käkisalmessa tätä ruokaa sanottiin lihapotiksi. Yleinen nimi oli myös ruukkupaisti. Sakkolassa paistia sanottiin sakkolan paistiksi. Karjalanpaistin nimi lienee muiden suomalaisten käyttämä nimi tästä herkullisesta karjalaisesta liharuoasta. Nykyään tämä ruoka tehdään liian hienosta lihasta. Sanonta "luuton karjalanpaistiliha on kuin varreton kauha". Kunnon karjalan paistissa pitää olla etupäässä sianlihaa, jossa on mukana luita rustoja ja sidekudosta. Ideahan on kypsentää hitaasti kypsyviä lihapaloja uunissa hauduttamalla. Karjalanpaistiin käytetään myös joillakin paikkakunnilla naudan ja lampaanlihaa, sekä munuaisia, maksaa ja sydäntä. Edellä oleva oli suora lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat. Joten voimme aivan puhtaalla omallatunnolla kutsua myös pelkkää possua sisältävää uuniruokaa karjalan paistiksi. Kuten olen jossain näillä sivuilla todennut, perinneruoat eivät ole gourmet ruokia, joiden ainekset ovat sitä vastoin hyvinkin tarkkaan määritelty.


      • vanha kokki
        vemp kirjoitti:

        No, joo - voihan tässäkin moni kukka kukkia. Tuo yo. reseptihän ei ole tietysti minkäänsortin Karjalanpaistin resepti vaan kuuluu alalahkoon "Pataruoat sianlihasta".

        Tuli mieleen, että voisiko Karjalanpaistille hakea jotain alkuperäsuojaa? Taitanee kuitenkin olla sen verran yleismaailmallinen ruoka, että akuperää on vaikea saada ja löytää. Ja löytyyköhän sille yhtä ja ainoata, oikeaa reseptiäkään - ja lieneekö tarkoituksenmukaistakaan hakea.

        Taitaa olla helpompi hakea mallisuojaa Sacherkakulle ja fetajuustolle tahi Parmankinkulle kuin Karjalanpaistille - kirkasliemiselle lihapadalle.

        Fetajuusto nyt olikaan. Eikös kreikkalaiset jo saaneet yksinoikeuden sen nimisen juuston valmistukseen, ainakin haku on käynnissä.


      • Miksu77
        vanha kokki kirjoitti:

        tietävämmän sanoja: Karjalanpaistin nimestä.
        Karjalassa kuuli harvoin tästä ruoasta nimeä karjalanpaisti. Hyvin yleinen nimi oli Kirvulainen uunipaisti eli uunpaesti. Käkisalmessa tätä ruokaa sanottiin lihapotiksi. Yleinen nimi oli myös ruukkupaisti. Sakkolassa paistia sanottiin sakkolan paistiksi. Karjalanpaistin nimi lienee muiden suomalaisten käyttämä nimi tästä herkullisesta karjalaisesta liharuoasta. Nykyään tämä ruoka tehdään liian hienosta lihasta. Sanonta "luuton karjalanpaistiliha on kuin varreton kauha". Kunnon karjalan paistissa pitää olla etupäässä sianlihaa, jossa on mukana luita rustoja ja sidekudosta. Ideahan on kypsentää hitaasti kypsyviä lihapaloja uunissa hauduttamalla. Karjalanpaistiin käytetään myös joillakin paikkakunnilla naudan ja lampaanlihaa, sekä munuaisia, maksaa ja sydäntä. Edellä oleva oli suora lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat. Joten voimme aivan puhtaalla omallatunnolla kutsua myös pelkkää possua sisältävää uuniruokaa karjalan paistiksi. Kuten olen jossain näillä sivuilla todennut, perinneruoat eivät ole gourmet ruokia, joiden ainekset ovat sitä vastoin hyvinkin tarkkaan määritelty.

        "Karjalanpaistin" pelkästä sianniskasta ai että että tulee hyvää.


      • vemp
        vanha kokki kirjoitti:

        Fetajuusto nyt olikaan. Eikös kreikkalaiset jo saaneet yksinoikeuden sen nimisen juuston valmistukseen, ainakin haku on käynnissä.

        Tuo yo. selvitys karjalanpaistista ja sen vaelluksesta idästä länteen oli oikein hyvä ja kattava. Noinhan sen täytyykin olla.

        Ei se Karjalassa ole ollut todellakaan vain yksi ruoka vaan pikemminkin kai tapa tehdä ruokaa. Uskoisin, että se on liittynyt leivänpaistopäivään - niin kuin omassa lapsuudessani oli - jolloin iso uuni lämmitettiin ja leivottiin piirakat ja leivät ja lihapotti pantiin yöksi jälkilämpöön kypsymään matalassa lämmössä ja hiljakseen. Illalla myöhään tai aamulla varhain siihen kastettiin juuri leivottua piirakkaa ja ongittiin kypsät lihapalat pois.

        Eikä kai joka viikon pottiin aina ollut kaikkia lihoja tarjolla vaan se tehtiin siitä, mitä oli. Mutta tapa valmistaa säilyi perusteiltaan samana.

        Fetalla taitaa olla jo mallisuoja, minkä seurauksena tanskalaiset eivätkä Valio voi enää kertoa valmistavansa fetajuustoa. Oikein onkin - maku erilainen ja koostumuskin kuin alkuperäisessä.


      • ja lisään, että
        vanha kokki kirjoitti:

        tietävämmän sanoja: Karjalanpaistin nimestä.
        Karjalassa kuuli harvoin tästä ruoasta nimeä karjalanpaisti. Hyvin yleinen nimi oli Kirvulainen uunipaisti eli uunpaesti. Käkisalmessa tätä ruokaa sanottiin lihapotiksi. Yleinen nimi oli myös ruukkupaisti. Sakkolassa paistia sanottiin sakkolan paistiksi. Karjalanpaistin nimi lienee muiden suomalaisten käyttämä nimi tästä herkullisesta karjalaisesta liharuoasta. Nykyään tämä ruoka tehdään liian hienosta lihasta. Sanonta "luuton karjalanpaistiliha on kuin varreton kauha". Kunnon karjalan paistissa pitää olla etupäässä sianlihaa, jossa on mukana luita rustoja ja sidekudosta. Ideahan on kypsentää hitaasti kypsyviä lihapaloja uunissa hauduttamalla. Karjalanpaistiin käytetään myös joillakin paikkakunnilla naudan ja lampaanlihaa, sekä munuaisia, maksaa ja sydäntä. Edellä oleva oli suora lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat. Joten voimme aivan puhtaalla omallatunnolla kutsua myös pelkkää possua sisältävää uuniruokaa karjalan paistiksi. Kuten olen jossain näillä sivuilla todennut, perinneruoat eivät ole gourmet ruokia, joiden ainekset ovat sitä vastoin hyvinkin tarkkaan määritelty.

        NE peukalonpään kokoa olevat lihanpalat lihatiskeillä eivät sovellu karjalanpaistiin, vaikka sillä niitä myydään. Liian pientä sulppua.


    • Paisti Karjala

      Paistilihojen, porkkanan ja sipulin lisäksi kuutioin lanttuakin mukaan.
      Ensin ruskistan paistilihat voi/öljyssä, lisään grillimaustetta, ruskistan hetken ja laitan lihat pataan.Hieman pippuria ja pari laakerinlehteä mukaan.
      Kaadan päälle lihalientä. Uuni 250 astetta, puolituntia ilman kantta. Samalla aikaa kuullostan pannulla lihojen paistorasvassa vihannekset, ripottelen niihinkin hieman grillimaustetta ja sitten : juoksevaa hunajaa päälle, niin mehukkaan makeat vihannekset saavat alkunsa. !!!
      Kaadan ne lopulta pataan lihojen joukkoon.Tarkistan, että nestettä on riittävästi, lihat ja vihannekset peittyvät nippanappa. Tiputan uunin 150 asteeseen, komeus muhii kolme ja puoli tuntia. Oi oi, kun on hyvää
      keitinpottujen ja puolukan kanssa.Ja kylmää huurteista olutta kyytipojaksi tietenkin...:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet toisen kanssa

      ...ja minä yhä vain sinua kaipaan. Tiedän ettet ole onnellinen siellä. Älä hukkaa aitoa onnea ja rakkautta hukkaan vain
      Ikävä
      225
      1598
    2. Näytit taas lihoneen.

      Tynnyri se vaan kasvaa.
      Ikävä
      37
      1459
    3. Kuka teistä on paras nainen

      A-nainen? J-nainen? K-nainen? M-nainen? S-nainen? Vai kenties joku muu...? 😊
      Ikävä
      63
      1299
    4. Immu otti pataan

      Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      74
      1290
    5. Onko jotain mistä

      Olet huolissasi kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      78
      1214
    6. Osaako joku selittää tätä

      Että miksi mulle on joka toinen ventovieras ihminen tyly ainakin ilmeillään ja eleillään?
      Ikävä
      76
      1199
    7. Jos me joskus nähtäisiin

      niin ei kai sen vielä tarvitsisi merkitä sen enempää? Ja voihan olla ettei kumpikaan enää siinä vaiheessa edes haluaisi
      Ikävä
      103
      1173
    8. Koska vietät

      Yhteisen yön kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      54
      1008
    9. Lesken uusi

      Onko totta että puolangan kunnalla töissä ollut mies joka kuoli niin sen vaimolla jo uusi lohduttaja. Pitäneekö paikkans
      Puolanka
      18
      1002
    10. Persun suusta:"Köyhät on luusereita ja ansaitsevat köyhyyden"

      Ministeri Juuston apulainen näin uhoaa. Mitäs siinä. Kyllä on jo tiedetty muutaman vuoden hallitustyön pohjalta että per
      Lieksa
      181
      894
    Aihe