Tämä on tietysti makuasia, mutta suuri osa venäläisistä ja balttilaisista kalajalosteista on varsin hyviä, jotkut jopa erittäin hyviä. Esim. purkitettu saira ja jotkut lohen tapaiset kalat ovat erittäin hyviä. Samoin itse pidän savustetusta purkkikilohailista. En tiedä, onko sprotti sama (pikku)kala, mutta joskus jotain sen tapaista näissä purkeissa lukee. Pikkumuikun kokoinen. Kilohailia pidetään kaiketi Suomessa roskakalana, jota nousee mm. silakanpyynnin yhteydessä? Tuotantomaissa nämä jalosteet jossain määrin halvempaa kuin Suomeen tuotuna. Mutta sitten olen joskus ensin kokeeksi, siten vahingossa ostanut aivan samanlaiseen litteään, tummapaperisella etiketillä varustettuun peltipurkkin säilöttyä savukalatahnaa kuin öljyyn säilötty savukilohaili. Yrittänyt syödä sitä, mutta on melkein jäänyt kesken. Koiranikaan, joka mielellään syö (jos antaa) ihan mitä vain purkkikalaa, kuten tonnnikalaa, sardiinia ja näitä samoja savukilohaileja, ei tuota tahnaa syö. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, millä tavalla esim venäläiset syövät tuota tahnaa? Pyyhkäisevätkö ihan vähän esim. salaattiin, leivän päälle tai käyttävät muuhun ruoanlaittoon? Tai onko tämä tahna joku kansallinen herkku samaan tapaan kuin ruotsalainen hapansilakka jonka suosiota ulkomaalaisen on vaikea ymmärtää?
-Pena
Savukilohaili(sprotti)tahnan käyttö...?
5
1875
Vastaukset
- Arvaus + tietoja
Ensinnäkin: oletko varma, ettei tuo tahnapurkki ollut päässyt pilaantumaan? On aika ihmeellistä, että pitämästäsi kalasta tehdystä tahnasta on tullut niin erilaista vain tahnaksi muuttumisensa jälkeen. Vai lieeneekö sitten vain lisätty niin paljon joitakin sellaisia mausteita (ja rasvaa), joista et pidä?. Mutta siitä tahnasta en tiedä enempää, ei ole osunut kohdalle.
Sen sijaan tiedän, että "sprotti" on juuri sama kala kuin meikäläinen "kilohaili", tai ainakin tuossa savustetussa muodossaan kilohailia kutsutaan "sprotiksi" koko Itä-Baltian alueella, eli Pietarista Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta aina Pohjois-Saksan Kieliin saakka.
Eikä kilohaili Suomessakaan (tai Ruotsissa) ole pelkkä "roskakala", sillä siitä tehdään tämä meikäläinen "anjovis", tai kokonaisena "maustekalaksi" kutsuttuna, kun H:gin syksyisiltä silakkamarkkinoilta ostaa. Useimmitenhän tuo kilohailianjovis nykyään tulee Ruotsista Abban purkittamana, mutta "halpisversiot" ovat monasti Virosta. Ruotsiksi kilohaili on "vassbuk" tai "skarpsill", ensimmäinen enemmän suomenruotsalaisten, jälkimmäinen riikinruotsalaisten käyttämä nimitys.
Ihan oikea anjovishan tulee Välimerestä (esiintyy sitä myös valtamerissä), ja täällä meillä sitä myydään nimellä "sardelli" pienissä lasipurkeissa tai peltirasioissa öljyyn säilöttynä.
Noita kaikkia sprottituotteita saa nykyään edullisesti myös Suomesta (pääkaupunkiseutu) kauppaketjusta nimeltänsä "Eestin Herkut". Myös monet venäläisiä elintarvikkeita pääkaupunkiseudulla kauppaavat pikkuliikkeet myyvät näitä sprottituotteita eri muodoissaan purkitettuna, ja jopa vakuumissa. - vemp
Tunnettu kilohailituote on esimerkiksi Kieler Sprotten Pohjois-Saksasta - pieniä savustettuja kilohaileja säilöttynä öljyyn.
En ole törmännyt tähän venäläiseen tahnaan, joten en voi sanoa onko se pilaantunutta vai ei, mutta on olemassa Englannissa anjovistahnaa ja Italiassa sardellitahnaa eikä niiden maku kyllä ole kovin mairitteleva sellaisenaan, paha ja suolainen. Niitä käytetään kastikkeissa ja keitoissa yms. antamassa kalan makua. Tämä lienee aivan sama asia kuin Kauko-Idän Fish Sauce - koirasi ei menisi pullon lähellekään saatikka söisi sitä sellaisenaan, mutta em. tavalla käytettynä verraton ja välttämätön ainesosa tietyissä ruoissa.
Vanhoilla roomalaisilla oli aikanaan maustekastike nimeltään garum, joka tehtiin mädätetyistä kalanperkeistä. Ilman garumia ei roomalainen keittiö tullut toimeen vaikka sen haju ja maku sellaisenaan karkotti kärpäsetkin.
Olisikohan tässä jokin johtolanka sprottitahnan saloihin?- vanha kokki
ja avasin kotona, lensivät samantien roskikseen.
En pidä siitä, että kaikki töhnät jauhetaan mukaan, se on ollut useissa venäläisissä ja balttien kalasäilykkeissä tapana. Tosin sprotit hieman savunmakuisina öljyssä ovat suurta herkkuani. Ripaus suolaa ja ruisleivän päälle, siinäpä herkku. Kilohaili on. kuten täällä on jo todettukin, ainoa oikea kala "vaspuukiin", joka on upea maustekala.
Aivan upea tuote, tuo sprottipasta. Siitä ei mene mitään hukkaan, kuten öljyyn säilötyssä kalassa. Reilu kerros leivän päälle ja suunta ääntä kohti.
Maku on ihan kuin savusilakalla ja sehän on suoranainen herkku. On vaan helpommassa muodossa.
HERKUTELKAA, IHMISET!!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 894100
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t353181Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1032313Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?312148Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell831906Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian281837- 311820
Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271567Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91537- 281511