Savukilohaili(sprotti)tahnan käyttö...?

PenaL

Tämä on tietysti makuasia, mutta suuri osa venäläisistä ja balttilaisista kalajalosteista on varsin hyviä, jotkut jopa erittäin hyviä. Esim. purkitettu saira ja jotkut lohen tapaiset kalat ovat erittäin hyviä. Samoin itse pidän savustetusta purkkikilohailista. En tiedä, onko sprotti sama (pikku)kala, mutta joskus jotain sen tapaista näissä purkeissa lukee. Pikkumuikun kokoinen. Kilohailia pidetään kaiketi Suomessa roskakalana, jota nousee mm. silakanpyynnin yhteydessä? Tuotantomaissa nämä jalosteet jossain määrin halvempaa kuin Suomeen tuotuna. Mutta sitten olen joskus ensin kokeeksi, siten vahingossa ostanut aivan samanlaiseen litteään, tummapaperisella etiketillä varustettuun peltipurkkin säilöttyä savukalatahnaa kuin öljyyn säilötty savukilohaili. Yrittänyt syödä sitä, mutta on melkein jäänyt kesken. Koiranikaan, joka mielellään syö (jos antaa) ihan mitä vain purkkikalaa, kuten tonnnikalaa, sardiinia ja näitä samoja savukilohaileja, ei tuota tahnaa syö. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, millä tavalla esim venäläiset syövät tuota tahnaa? Pyyhkäisevätkö ihan vähän esim. salaattiin, leivän päälle tai käyttävät muuhun ruoanlaittoon? Tai onko tämä tahna joku kansallinen herkku samaan tapaan kuin ruotsalainen hapansilakka jonka suosiota ulkomaalaisen on vaikea ymmärtää?

-Pena

5

1967

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arvaus + tietoja

      Ensinnäkin: oletko varma, ettei tuo tahnapurkki ollut päässyt pilaantumaan? On aika ihmeellistä, että pitämästäsi kalasta tehdystä tahnasta on tullut niin erilaista vain tahnaksi muuttumisensa jälkeen. Vai lieeneekö sitten vain lisätty niin paljon joitakin sellaisia mausteita (ja rasvaa), joista et pidä?. Mutta siitä tahnasta en tiedä enempää, ei ole osunut kohdalle.

      Sen sijaan tiedän, että "sprotti" on juuri sama kala kuin meikäläinen "kilohaili", tai ainakin tuossa savustetussa muodossaan kilohailia kutsutaan "sprotiksi" koko Itä-Baltian alueella, eli Pietarista Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta aina Pohjois-Saksan Kieliin saakka.
      Eikä kilohaili Suomessakaan (tai Ruotsissa) ole pelkkä "roskakala", sillä siitä tehdään tämä meikäläinen "anjovis", tai kokonaisena "maustekalaksi" kutsuttuna, kun H:gin syksyisiltä silakkamarkkinoilta ostaa. Useimmitenhän tuo kilohailianjovis nykyään tulee Ruotsista Abban purkittamana, mutta "halpisversiot" ovat monasti Virosta. Ruotsiksi kilohaili on "vassbuk" tai "skarpsill", ensimmäinen enemmän suomenruotsalaisten, jälkimmäinen riikinruotsalaisten käyttämä nimitys.
      Ihan oikea anjovishan tulee Välimerestä (esiintyy sitä myös valtamerissä), ja täällä meillä sitä myydään nimellä "sardelli" pienissä lasipurkeissa tai peltirasioissa öljyyn säilöttynä.

      Noita kaikkia sprottituotteita saa nykyään edullisesti myös Suomesta (pääkaupunkiseutu) kauppaketjusta nimeltänsä "Eestin Herkut". Myös monet venäläisiä elintarvikkeita pääkaupunkiseudulla kauppaavat pikkuliikkeet myyvät näitä sprottituotteita eri muodoissaan purkitettuna, ja jopa vakuumissa.

    • vemp

      Tunnettu kilohailituote on esimerkiksi Kieler Sprotten Pohjois-Saksasta - pieniä savustettuja kilohaileja säilöttynä öljyyn.

      En ole törmännyt tähän venäläiseen tahnaan, joten en voi sanoa onko se pilaantunutta vai ei, mutta on olemassa Englannissa anjovistahnaa ja Italiassa sardellitahnaa eikä niiden maku kyllä ole kovin mairitteleva sellaisenaan, paha ja suolainen. Niitä käytetään kastikkeissa ja keitoissa yms. antamassa kalan makua. Tämä lienee aivan sama asia kuin Kauko-Idän Fish Sauce - koirasi ei menisi pullon lähellekään saatikka söisi sitä sellaisenaan, mutta em. tavalla käytettynä verraton ja välttämätön ainesosa tietyissä ruoissa.

      Vanhoilla roomalaisilla oli aikanaan maustekastike nimeltään garum, joka tehtiin mädätetyistä kalanperkeistä. Ilman garumia ei roomalainen keittiö tullut toimeen vaikka sen haju ja maku sellaisenaan karkotti kärpäsetkin.

      Olisikohan tässä jokin johtolanka sprottitahnan saloihin?

      • vanha kokki

        ja avasin kotona, lensivät samantien roskikseen.
        En pidä siitä, että kaikki töhnät jauhetaan mukaan, se on ollut useissa venäläisissä ja balttien kalasäilykkeissä tapana. Tosin sprotit hieman savunmakuisina öljyssä ovat suurta herkkuani. Ripaus suolaa ja ruisleivän päälle, siinäpä herkku. Kilohaili on. kuten täällä on jo todettukin, ainoa oikea kala "vaspuukiin", joka on upea maustekala.


    • Aivan upea tuote, tuo sprottipasta. Siitä ei mene mitään hukkaan, kuten öljyyn säilötyssä kalassa. Reilu kerros leivän päälle ja suunta ääntä kohti.

      Maku on ihan kuin savusilakalla ja sehän on suoranainen herkku. On vaan helpommassa muodossa.

      HERKUTELKAA, IHMISET!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      40
      3714
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      99
      1768
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      136
      1635
    4. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      1620
    5. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      97
      1371
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      31
      1283
    7. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      297
      1176
    8. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      57
      1145
    9. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      127
      1041
    10. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      271
      1011
    Aihe