Savukilohaili(sprotti)tahnan käyttö...?

PenaL

Tämä on tietysti makuasia, mutta suuri osa venäläisistä ja balttilaisista kalajalosteista on varsin hyviä, jotkut jopa erittäin hyviä. Esim. purkitettu saira ja jotkut lohen tapaiset kalat ovat erittäin hyviä. Samoin itse pidän savustetusta purkkikilohailista. En tiedä, onko sprotti sama (pikku)kala, mutta joskus jotain sen tapaista näissä purkeissa lukee. Pikkumuikun kokoinen. Kilohailia pidetään kaiketi Suomessa roskakalana, jota nousee mm. silakanpyynnin yhteydessä? Tuotantomaissa nämä jalosteet jossain määrin halvempaa kuin Suomeen tuotuna. Mutta sitten olen joskus ensin kokeeksi, siten vahingossa ostanut aivan samanlaiseen litteään, tummapaperisella etiketillä varustettuun peltipurkkin säilöttyä savukalatahnaa kuin öljyyn säilötty savukilohaili. Yrittänyt syödä sitä, mutta on melkein jäänyt kesken. Koiranikaan, joka mielellään syö (jos antaa) ihan mitä vain purkkikalaa, kuten tonnnikalaa, sardiinia ja näitä samoja savukilohaileja, ei tuota tahnaa syö. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, millä tavalla esim venäläiset syövät tuota tahnaa? Pyyhkäisevätkö ihan vähän esim. salaattiin, leivän päälle tai käyttävät muuhun ruoanlaittoon? Tai onko tämä tahna joku kansallinen herkku samaan tapaan kuin ruotsalainen hapansilakka jonka suosiota ulkomaalaisen on vaikea ymmärtää?

-Pena

5

1942

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arvaus + tietoja

      Ensinnäkin: oletko varma, ettei tuo tahnapurkki ollut päässyt pilaantumaan? On aika ihmeellistä, että pitämästäsi kalasta tehdystä tahnasta on tullut niin erilaista vain tahnaksi muuttumisensa jälkeen. Vai lieeneekö sitten vain lisätty niin paljon joitakin sellaisia mausteita (ja rasvaa), joista et pidä?. Mutta siitä tahnasta en tiedä enempää, ei ole osunut kohdalle.

      Sen sijaan tiedän, että "sprotti" on juuri sama kala kuin meikäläinen "kilohaili", tai ainakin tuossa savustetussa muodossaan kilohailia kutsutaan "sprotiksi" koko Itä-Baltian alueella, eli Pietarista Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta aina Pohjois-Saksan Kieliin saakka.
      Eikä kilohaili Suomessakaan (tai Ruotsissa) ole pelkkä "roskakala", sillä siitä tehdään tämä meikäläinen "anjovis", tai kokonaisena "maustekalaksi" kutsuttuna, kun H:gin syksyisiltä silakkamarkkinoilta ostaa. Useimmitenhän tuo kilohailianjovis nykyään tulee Ruotsista Abban purkittamana, mutta "halpisversiot" ovat monasti Virosta. Ruotsiksi kilohaili on "vassbuk" tai "skarpsill", ensimmäinen enemmän suomenruotsalaisten, jälkimmäinen riikinruotsalaisten käyttämä nimitys.
      Ihan oikea anjovishan tulee Välimerestä (esiintyy sitä myös valtamerissä), ja täällä meillä sitä myydään nimellä "sardelli" pienissä lasipurkeissa tai peltirasioissa öljyyn säilöttynä.

      Noita kaikkia sprottituotteita saa nykyään edullisesti myös Suomesta (pääkaupunkiseutu) kauppaketjusta nimeltänsä "Eestin Herkut". Myös monet venäläisiä elintarvikkeita pääkaupunkiseudulla kauppaavat pikkuliikkeet myyvät näitä sprottituotteita eri muodoissaan purkitettuna, ja jopa vakuumissa.

    • vemp

      Tunnettu kilohailituote on esimerkiksi Kieler Sprotten Pohjois-Saksasta - pieniä savustettuja kilohaileja säilöttynä öljyyn.

      En ole törmännyt tähän venäläiseen tahnaan, joten en voi sanoa onko se pilaantunutta vai ei, mutta on olemassa Englannissa anjovistahnaa ja Italiassa sardellitahnaa eikä niiden maku kyllä ole kovin mairitteleva sellaisenaan, paha ja suolainen. Niitä käytetään kastikkeissa ja keitoissa yms. antamassa kalan makua. Tämä lienee aivan sama asia kuin Kauko-Idän Fish Sauce - koirasi ei menisi pullon lähellekään saatikka söisi sitä sellaisenaan, mutta em. tavalla käytettynä verraton ja välttämätön ainesosa tietyissä ruoissa.

      Vanhoilla roomalaisilla oli aikanaan maustekastike nimeltään garum, joka tehtiin mädätetyistä kalanperkeistä. Ilman garumia ei roomalainen keittiö tullut toimeen vaikka sen haju ja maku sellaisenaan karkotti kärpäsetkin.

      Olisikohan tässä jokin johtolanka sprottitahnan saloihin?

      • vanha kokki

        ja avasin kotona, lensivät samantien roskikseen.
        En pidä siitä, että kaikki töhnät jauhetaan mukaan, se on ollut useissa venäläisissä ja balttien kalasäilykkeissä tapana. Tosin sprotit hieman savunmakuisina öljyssä ovat suurta herkkuani. Ripaus suolaa ja ruisleivän päälle, siinäpä herkku. Kilohaili on. kuten täällä on jo todettukin, ainoa oikea kala "vaspuukiin", joka on upea maustekala.


    • Aivan upea tuote, tuo sprottipasta. Siitä ei mene mitään hukkaan, kuten öljyyn säilötyssä kalassa. Reilu kerros leivän päälle ja suunta ääntä kohti.

      Maku on ihan kuin savusilakalla ja sehän on suoranainen herkku. On vaan helpommassa muodossa.

      HERKUTELKAA, IHMISET!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      436
      3131
    2. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      81
      2394
    3. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      116
      1868
    4. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      194
      1557
    5. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      27
      1533
    6. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      77
      1522
    7. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      109
      1465
    8. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      20
      1388
    9. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      41
      1381
    10. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      80
      1317
    Aihe