haluaisin oppia tekemään chop suey kastiketta mutta kastikkeen yksi ainesosa on osterikastike. Mistä sitä saa, ja voiko sitä korvata millään muulla samantapaisella aineella jos sitä ei satu löytämään?
osterikastike??
7
8155
Vastaukset
- vemp
Kyllä osterikastiketta löytyy kaupoista - niistä hyllyistä, missä on thai-aineita tai muita aasialaisia tavaroita.
Osterikastiketta on vaikea korvata - tosin soijakastike saattaisi olla paras vastine. Osterikastikkeessa on soijan lisäksi mm. ostereita, kalaa yms. ja on varsin suolaista - kiinalaisen keittiön kulmakiviä. - ....
Usein nimi ei ole suomennettuna pullojen kyljessä, eli osta sellainen jossa lukee "Oyster Sauce". Löytyy varmaankin melkein kaikista kaupoista, eri valmistajia on monia.
- Informaattori
Tämän amerikkalais-kiinalaisen ruokalajin synnystä on monia tarinoita. Tavallisin selitys on, että joku rikas jenkki toi yllättäen ruokavieraita kotiin, eikä kiinalaisella kokilla ollut muuta kuin tähteitä tarjottavana. Hän keitti niistä herkullista sekoitusta ja kun vieraat kyselivät ruokalajin nimeä, hän sanoi vain sekoittaneensa yhteen kaikenlaisia tähteitä. Amerikkalaiset siirsivät ruokalajin keittiötaiteensa historiaan ja alkoivat kirjoittaa nimen niin kuin he sen kantoninmurteesta kuulivat eli muodossa chop suey.
Oli miten oli, "oikeissa" kiinalaisissa keittokirjoissa (eikä tietenkään myöskään ravintoloissa) ei tällaista ruokalajia esiinny. Sen sijaan on Kiinan ulkopuolella lukematon määrä pseudokiinalaisia ravintoloita, joista on käytetty nimeä chop suey houses. Niiden suosio Yhdysvalloissa perustuu pääasiassa siihen, että niissä sai kieltolain aikana "kovaa teetä" ja muita kiellettyjä iloja helpommin kuin muualla. Monet kunnon kiinalaiset pitävät chop sueytä kiinalaisen gastronomian halventamisena.
Jos nyt kuitenkin hyväksytään chop suey ruokalajina, vaikkei aitona kiinalaisena, voidaan jatkaa aiheen käsittelyä. Reseptejä on lukemattomia ja vain osa niistä noudattaa kiinalaisen ruoanvalmistuksen perusohjeita. Periaatteessa pitäisi chop sueyn olla tsao- eli chao-menetelmällä valmistettu, siis hyvin nopeasti kuumassa pannussa sekoittaen paistettu. Englanninkielisissä keittokirjoissa tämän tavan nimi on stir-frying. Jos tätä noudatetaan, voidaan chop suey hyvinkin tarjota kiinalaisena ruokana, onhan aidon kiinalaisen keittiön eräs tuntomerkki se, että ei ole kahta ravintolaa, jossa samanniminen ruokalaji olisi todella sama.
Millaista sitten chop suey on? Kuten sanottu, mitään standardireseptiä ei ole eikä tule. Useimmiten ovat ainekset kana, mahdollisesti katkaravut, sekä vihannekset, lähinnä kiinankaali ja bambunversot tai pavunidut. Wokissa ruskistetaan nopeasti hiukan valkosipulia ja inkivääriä, joihin lisätään lihanpalat. Vihannekset lisätään tai paistetaan erikseen. Lopuksi lisätään soijakastikepohjainen liemi ja suurustetaan se maissi- tai perunajauhoilla mukavan pehmeäksi ja läpikuultavaksi.
Näin ollen tuo tiedustelemasi osterikastike ei ole mitenkään välttämätön chop sueyssä, mutta ei mikään estä sitä käyttämästäkään, sillä se on ihan herkullinen paksu maustekastike.
Jos haluat eri versioita chop suey -resepteistä, googlaa nimi "chop suey".Ilmankos en ole koskaan saanut ko. ruokaa Aasiassa ja tuolla nimellä. Sehän on normaali pikapaistettu wokkiruoka ja varmaan normaalilla soijapohjaisella kastikkeellakin.
Tämä jenkki-influenssi tahtoo varastaa aina kaiken ja muuttaa niiden alkuperän toiseksi. Hyvä esimerkki on pastrami - leikkele, joka jenkeissä voi käytännössä olla mitä vaan, mutta kuitenkin ainakin vähän savustettua keitetyä naudanpaistia, joka ei maistu oikein miltään.
Itse olen pitänyt pastramia aina riimihärän eräänä versiona - kunnolla maustettuna lihana, mahdollisesti vähän vielä savunmakuisenakin. Ja Itä-Euroopasta siitä on sitten useita versioita basturmaa myöten. Jos joku käy Ukrainassa tai Liettuassa - ja löytyy sitä Tallinnastakin - niin kannattaa ostaa ko. basturmaa. Hyvä hiukopala oluen kanssa ja muistuttaa jopa vähän lapin kuivalihaa - tosin maustettua sellaista.
Olenkin joskus miettinyt, että miksi ei poron kuivalihaa voisi spetsata mausteilla? Vastaus on tietysti, että "kun sen maku sitten muuttuu", mutta omasta puolestani saakin muuttua kunhan vaan muuttuu herkullisempaan ja syötävämpään suuntaan.
- Osterikastike
Aasialaisen keittiön perustarvike kalakastikkeen lisäksi, eli aidot ja asiantuntevat tiedot saat alan liikkeistä!
Tuo siirapinomainen aines löytyy myös monista tavallisista ruokakaupoista, mutta puolet kalliimpana.
Aasialaisessa kokkauksessa saat mukavat ruokavinkit kaupan päälle kun käyt vaikka..
Aidot osterikastikkeet saat edullisemmin aidosta Aasian elintarvikekeaupasta, kuten muutkin aidot elintarvikkeet!
www.asianmarket.fi - Pistaasihalva
Osterikastiketta löytyy ihan tavallisista marketeista, katsele esim. Blue Dragon tuotteita, sarjaan kuuluu myös osterikastike.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2514535Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1272971Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit412742Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?741710Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1051553Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn201451- 551304
- 921216
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2041083- 471075