osterikastike??

chop suey

haluaisin oppia tekemään chop suey kastiketta mutta kastikkeen yksi ainesosa on osterikastike. Mistä sitä saa, ja voiko sitä korvata millään muulla samantapaisella aineella jos sitä ei satu löytämään?

7

8155

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vemp

      Kyllä osterikastiketta löytyy kaupoista - niistä hyllyistä, missä on thai-aineita tai muita aasialaisia tavaroita.

      Osterikastiketta on vaikea korvata - tosin soijakastike saattaisi olla paras vastine. Osterikastikkeessa on soijan lisäksi mm. ostereita, kalaa yms. ja on varsin suolaista - kiinalaisen keittiön kulmakiviä.

    • ....

      Usein nimi ei ole suomennettuna pullojen kyljessä, eli osta sellainen jossa lukee "Oyster Sauce". Löytyy varmaankin melkein kaikista kaupoista, eri valmistajia on monia.

    • Informaattori

      Tämän amerikkalais-kiinalaisen ruokalajin synnystä on monia tarinoita. Tavallisin selitys on, että joku rikas jenkki toi yllättäen ruokavieraita kotiin, eikä kiinalaisella kokilla ollut muuta kuin tähteitä tarjottavana. Hän keitti niistä herkullista sekoitusta ja kun vieraat kyselivät ruokalajin nimeä, hän sanoi vain sekoittaneensa yhteen kaikenlaisia tähteitä. Amerikkalaiset siirsivät ruokalajin keittiötaiteensa historiaan ja alkoivat kirjoittaa nimen niin kuin he sen kantoninmurteesta kuulivat eli muodossa chop suey.

      Oli miten oli, "oikeissa" kiinalaisissa keittokirjoissa (eikä tietenkään myöskään ravintoloissa) ei tällaista ruokalajia esiinny. Sen sijaan on Kiinan ulkopuolella lukematon määrä pseudokiinalaisia ravintoloita, joista on käytetty nimeä chop suey houses. Niiden suosio Yhdysvalloissa perustuu pääasiassa siihen, että niissä sai kieltolain aikana "kovaa teetä" ja muita kiellettyjä iloja helpommin kuin muualla. Monet kunnon kiinalaiset pitävät chop sueytä kiinalaisen gastronomian halventamisena.

      Jos nyt kuitenkin hyväksytään chop suey ruokalajina, vaikkei aitona kiinalaisena, voidaan jatkaa aiheen käsittelyä. Reseptejä on lukemattomia ja vain osa niistä noudattaa kiinalaisen ruoanvalmistuksen perusohjeita. Periaatteessa pitäisi chop sueyn olla tsao- eli chao-menetelmällä valmistettu, siis hyvin nopeasti kuumassa pannussa sekoittaen paistettu. Englanninkielisissä keittokirjoissa tämän tavan nimi on stir-frying. Jos tätä noudatetaan, voidaan chop suey hyvinkin tarjota kiinalaisena ruokana, onhan aidon kiinalaisen keittiön eräs tuntomerkki se, että ei ole kahta ravintolaa, jossa samanniminen ruokalaji olisi todella sama.

      Millaista sitten chop suey on? Kuten sanottu, mitään standardireseptiä ei ole eikä tule. Useimmiten ovat ainekset kana, mahdollisesti katkaravut, sekä vihannekset, lähinnä kiinankaali ja bambunversot tai pavunidut. Wokissa ruskistetaan nopeasti hiukan valkosipulia ja inkivääriä, joihin lisätään lihanpalat. Vihannekset lisätään tai paistetaan erikseen. Lopuksi lisätään soijakastikepohjainen liemi ja suurustetaan se maissi- tai perunajauhoilla mukavan pehmeäksi ja läpikuultavaksi.

      Näin ollen tuo tiedustelemasi osterikastike ei ole mitenkään välttämätön chop sueyssä, mutta ei mikään estä sitä käyttämästäkään, sillä se on ihan herkullinen paksu maustekastike.

      Jos haluat eri versioita chop suey -resepteistä, googlaa nimi "chop suey".

      • Ilmankos en ole koskaan saanut ko. ruokaa Aasiassa ja tuolla nimellä. Sehän on normaali pikapaistettu wokkiruoka ja varmaan normaalilla soijapohjaisella kastikkeellakin.

        Tämä jenkki-influenssi tahtoo varastaa aina kaiken ja muuttaa niiden alkuperän toiseksi. Hyvä esimerkki on pastrami - leikkele, joka jenkeissä voi käytännössä olla mitä vaan, mutta kuitenkin ainakin vähän savustettua keitetyä naudanpaistia, joka ei maistu oikein miltään.

        Itse olen pitänyt pastramia aina riimihärän eräänä versiona - kunnolla maustettuna lihana, mahdollisesti vähän vielä savunmakuisenakin. Ja Itä-Euroopasta siitä on sitten useita versioita basturmaa myöten. Jos joku käy Ukrainassa tai Liettuassa - ja löytyy sitä Tallinnastakin - niin kannattaa ostaa ko. basturmaa. Hyvä hiukopala oluen kanssa ja muistuttaa jopa vähän lapin kuivalihaa - tosin maustettua sellaista.

        Olenkin joskus miettinyt, että miksi ei poron kuivalihaa voisi spetsata mausteilla? Vastaus on tietysti, että "kun sen maku sitten muuttuu", mutta omasta puolestani saakin muuttua kunhan vaan muuttuu herkullisempaan ja syötävämpään suuntaan.


    • Osterikastike

      Aasialaisen keittiön perustarvike kalakastikkeen lisäksi, eli aidot ja asiantuntevat tiedot saat alan liikkeistä!

      Tuo siirapinomainen aines löytyy myös monista tavallisista ruokakaupoista, mutta puolet kalliimpana.
      Aasialaisessa kokkauksessa saat mukavat ruokavinkit kaupan päälle kun käyt vaikka..
      Aidot osterikastikkeet saat edullisemmin aidosta Aasian elintarvikekeaupasta, kuten muutkin aidot elintarvikkeet!

      www.asianmarket.fi

    • Pistaasihalva

      Osterikastiketta löytyy ihan tavallisista marketeista, katsele esim. Blue Dragon tuotteita, sarjaan kuuluu myös osterikastike.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      251
      4535
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      127
      2971
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      41
      2742
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      74
      1710
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      105
      1553
    6. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      20
      1451
    7. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      55
      1304
    8. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      92
      1216
    9. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      204
      1083
    10. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1075
    Aihe