Vihreää valkosipulia!

Ostin tässä päivänä muutamana pizzeriasta pizzan, johon laitettiin valkosipulia. Kun pääsin kotiin ja avasin laatikon oli valkosipuli muuttunut vihreäksi. Pizzaa jäi vielä muutama pala seuraavaksi aamuksi. Aamulla valkosipuli oli aivan tummanvihreää. Tietääkö kukaan mikä saa aikaan moisen värinmuutoksen? Onko sipuli syömäkelpoista? En syönyt niitä vaan nypin ne pois.
Ilmianna
Jaa

18 Vastausta



En nyt muista mistä tuo ilmiö johtuu, mutta täysin syötävää se kynsilaukka olisi ollut. Hassua, jos et valkosipulin ystävänä ole ennen törmännyt asiaan!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Jos nyt oikein muistan niin yksikyntinen ns. kiinalainen valkosipuli pakkaa muuttumaan vihertäväksi kai ilman tms. vaikutuksesta. Mutta kuten jo toisessa vastauksessa - ei se makua haittaa!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Olisiko johtunut mausteista? Käytän ruoissa paljon esim. currya, kurkumaa, chiliä jne, ja usein seuraavana päivänä sipulit ja valkosipulit ovat imaisseet itseensä vihertävän sävyn. Pizzan kastikkeessahan edellämainittuja usein on.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
en kyllä ole ikinä törmännyt pitsaan, jonka kastikkeessa olisi ollut curry-MAUSTESEOSTA tai kurkumaa... chiliin olen kyllä törmännyt...

lainaus hesarin nyt-liitteestä:

Miksi valkosipuli muuttuu toisinaan vihertäväksi tai sinertäväksi kun tekee öljy- ja viinietikkapohjaista salaatinkastiketta?

vastaus: Valkosipulin vihertyminen on ongelma johon ei ole suoraa vastausta. Todennäköisintä on, että valkosipulit vihertyvät tai sinertyvät oksidoitumisen seurauksena. Oksidoituminen taas saattaa johtua ruuan muista raaka-aineista, tai jopa ruuanvalmistusastiasta. Asiaan saattaa vaikuttaa myös valkosipulin laatu ja voimakkuus, jotka vaikuttavat sipulin happopitoisuuksiin, ja jotka osaltaan vaikuttavat ruuan kemiallisiin muutoksiin.

Koska selkeää vastausta sinertymiselle ei ole, myöskään vastausta siihen, miten sinertymisen/vihertymisen voisi välttää, ei ole. Ruuan makuun värin vaihtuminen ei vaikuta, ja valkosipuli myös pysyy syömäkelpoisena väristä riippumatta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Muistaakseni valkosipulin väri voi muuttua jäähtyessään, eli kun sitä on kuumassa pizzassa tms. ja ruoka jäähtyy tai kylmenee, valkosipuli muuttuu vihreäksi. Tarkempaa syytä ilmiölle en osaa kertoa.
Ilmianna
Jaa
Tehtiin juuri äidin kanssa purkkiin valkosipuliöljyä, jossa kuitenkin valkosipulia on enemmän kuin öljyä. Parin päivän sisällä muuttui vihertäväks (varsinkin siinä kohti kun purkki seisoi pitemmän aikaa huoneenlämmössä, mutta en usko että lämpötila vaikuttaa kamalasti, en tiedä..??). En vannomaan mene, mutta maku jopa parantui, kun oli seissyt pari päivää (ja muuttunut vihreäksi). Olen vannoutunut valkosipulin ystävä ja voin siksi sanoa edeltävän. Aiemmin olen tehnyt valkosipuliöljyä missä öljyä on enemmän kuin sibalia, ja silloin valkosipuli pitää normaalin värinsä. Ehkä kyse on siis jonkunlaisesta hapettumisesta? Maku ei ainakaan vihreän värin myötä muutu yhtään huonompaan suuntaan, päin vastoin.

Ketjuhan on aloitettu 2007 mutta näin neljän vuoden jälkeen on hieno tulla kertomaan kokemuksia.
Ilmianna
Jaa
Mullakin oli sinertävää
Ilmianna
Jaa
johtuu valkosipulin puristimesta,onko alumiinia esim.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Vitun pelle
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Muutaman viikon vietin Kiinassa ja nyt on selvää,etten koske pitkällä tikullakaan kiinalaisiin salaatteihin (uivat paskaliemessä) Ja eritoten varon kiinalaista valkosipulia!!! Ne valkaistaan kiinassa kloriitilla joka on hemmetinmoinen myrkky!!! Olkoon väri mikä tahansa niin ei sitä pidä väkisin myrkyllä valkaista!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kiitos tiedosta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Tein pari päivää sitten marinoituja valkosipuleita, ja ne muuttuivat osaksi vihreiksi/sinertäviksi.

Keitin kokonaisia valkosipuleita 3 minuuttia, jäähdytin juoksevassa vedessä ja kuorin. Marinaadiin etikkaa (tavallista ja vadelmaetikkaa), öljyä, chilimaustetta, meiramia, basilikaa, oreganoa, suolaa ja sokeria.

Valkosipulien ne osat, jotka jäivät keittämisessä raaimmiksi eli sisäosat, alkoivat kahden päivän jälkeen vihertää/sinertää. Mielenkiintoista.
Ilmianna
Jaa
valkosipuli on indikaatori, rikki valkosipulissa tulee pinnalle. Epäilen ja melkein tiedän että kyse on pilaantumisesta, koska oksensin juustosta joka oli tullu uunista ja päällä valkosipulia, 15 min syömisestä. Eltaantunut öljy, vanhentunu juusto, samasta kaupasta ostettu juusto saanut oksentaan aikaisemminkin .... mutta ehkä juuston kemikaali, juoksete muutaa valkosipulin vihreäksi. Myrkylliseltä vaikuttaa. Tai ne myy väärällä päivämäärällä juustojansa. 1-2 tunnin päästä kun pitsa oli jäähtymässä valkosipuli muutui myrkynvihreäksi, sen vieressä pöydällä oleva testi valkosipuli murska ei ole muuttunut miksikään tunnissa. Pitääpä alkaa käyttään valkosipulia indikaattorina.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Tein uuden kokeen lämmitin valkosipulimurskaa, se alko vihertään ja lämmitin kynnen se ei alkanut vihertään. Empä nyt tiedä tosta indikaattori hommasta,saataa se silti pitää pikkaansa, tästä tämän enempää, kai se rikottu valkosipuli erittää rikkiä helpommin. Pitäisi olla kemisti selittämässä tätä, eipä löytyny exaktiakaan tietoa mistään.

Mutta Lidlin juustoissa on silti jotain vikaa, ei voi syödä oksennan samantien.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Jos valkosipuli vihertää kun sen lämmittää tai laittaa lämpimänruuan päälle. On se merkki tuoreudesta valkosipuli on silloin tuore.
Ilmianna
Jaa
mulla on vihreetä valkosipulia leivänpäällä.... meinaan jotta niitä vihreitä naatteja leikon siihen ja hyvää on. Talvivalkosipuleista en ota niitä jotta kasvavat ja voimistuvat oikein isoiksi ja meheviksi mutta keväällä laitoin kynsiä maahan ihan syöntiä varten... kokeilkaapa....kyllä on hyvää.
Ilmianna
Jaa
teen kotona valkosiputahnaa. suolaa, etikkaa, öljyä/vettä ja 3-4 kokonaista valkosipulia. eli koko paketi. veän suvasekottimella mössöksi. aamulla se on vihreä ku nurmikko.
Ilmianna
Jaa
Valkkari reagoi happojen sekä karoteenien kanssa ja muuttuu vihertäväksi ..joissain pikkelseissä jopa siniseksi
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Vihreää valkosipulia!

Ostin tässä päivänä muutamana pizzeriasta pizzan, johon laitettiin valkosipulia. Kun pääsin kotiin ja avasin laatikon oli valkosipuli muuttunut vihreäksi. Pizzaa jäi vielä muutama pala seuraavaksi aamuksi. Aamulla valkosipuli oli aivan tummanvihreää. Tietääkö kukaan mikä saa aikaan moisen värinmuutoksen? Onko sipuli syömäkelpoista? En syönyt niitä vaan nypin ne pois.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta