Vihreää valkosipulia!

Minä vaan

Ostin tässä päivänä muutamana pizzeriasta pizzan, johon laitettiin valkosipulia. Kun pääsin kotiin ja avasin laatikon oli valkosipuli muuttunut vihreäksi. Pizzaa jäi vielä muutama pala seuraavaksi aamuksi. Aamulla valkosipuli oli aivan tummanvihreää. Tietääkö kukaan mikä saa aikaan moisen värinmuutoksen? Onko sipuli syömäkelpoista? En syönyt niitä vaan nypin ne pois.

20

31179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syömäkelpoista

      En nyt muista mistä tuo ilmiö johtuu, mutta täysin syötävää se kynsilaukka olisi ollut. Hassua, jos et valkosipulin ystävänä ole ennen törmännyt asiaan!

      • Jos nyt oikein muistan niin yksikyntinen ns. kiinalainen valkosipuli pakkaa muuttumaan vihertäväksi kai ilman tms. vaikutuksesta. Mutta kuten jo toisessa vastauksessa - ei se makua haittaa!


    • sipuli4eva

      Olisiko johtunut mausteista? Käytän ruoissa paljon esim. currya, kurkumaa, chiliä jne, ja usein seuraavana päivänä sipulit ja valkosipulit ovat imaisseet itseensä vihertävän sävyn. Pizzan kastikkeessahan edellämainittuja usein on.

      • turhuudenjumala

        en kyllä ole ikinä törmännyt pitsaan, jonka kastikkeessa olisi ollut curry-MAUSTESEOSTA tai kurkumaa... chiliin olen kyllä törmännyt...

        lainaus hesarin nyt-liitteestä:

        Miksi valkosipuli muuttuu toisinaan vihertäväksi tai sinertäväksi kun tekee öljy- ja viinietikkapohjaista salaatinkastiketta?

        vastaus: Valkosipulin vihertyminen on ongelma johon ei ole suoraa vastausta. Todennäköisintä on, että valkosipulit vihertyvät tai sinertyvät oksidoitumisen seurauksena. Oksidoituminen taas saattaa johtua ruuan muista raaka-aineista, tai jopa ruuanvalmistusastiasta. Asiaan saattaa vaikuttaa myös valkosipulin laatu ja voimakkuus, jotka vaikuttavat sipulin happopitoisuuksiin, ja jotka osaltaan vaikuttavat ruuan kemiallisiin muutoksiin.

        Koska selkeää vastausta sinertymiselle ei ole, myöskään vastausta siihen, miten sinertymisen/vihertymisen voisi välttää, ei ole. Ruuan makuun värin vaihtuminen ei vaikuta, ja valkosipuli myös pysyy syömäkelpoisena väristä riippumatta.


    • kynsikäs

      Muistaakseni valkosipulin väri voi muuttua jäähtyessään, eli kun sitä on kuumassa pizzassa tms. ja ruoka jäähtyy tai kylmenee, valkosipuli muuttuu vihreäksi. Tarkempaa syytä ilmiölle en osaa kertoa.

    • Tuuuuu

      Tehtiin juuri äidin kanssa purkkiin valkosipuliöljyä, jossa kuitenkin valkosipulia on enemmän kuin öljyä. Parin päivän sisällä muuttui vihertäväks (varsinkin siinä kohti kun purkki seisoi pitemmän aikaa huoneenlämmössä, mutta en usko että lämpötila vaikuttaa kamalasti, en tiedä..??). En vannomaan mene, mutta maku jopa parantui, kun oli seissyt pari päivää (ja muuttunut vihreäksi). Olen vannoutunut valkosipulin ystävä ja voin siksi sanoa edeltävän. Aiemmin olen tehnyt valkosipuliöljyä missä öljyä on enemmän kuin sibalia, ja silloin valkosipuli pitää normaalin värinsä. Ehkä kyse on siis jonkunlaisesta hapettumisesta? Maku ei ainakaan vihreän värin myötä muutu yhtään huonompaan suuntaan, päin vastoin.

      Ketjuhan on aloitettu 2007 mutta näin neljän vuoden jälkeen on hieno tulla kertomaan kokemuksia.

    • Hakket

      Mullakin oli sinertävää

    • ph

      johtuu valkosipulin puristimesta,onko alumiinia esim.

      • Mites sitten veitsellä ?

        Vitun pelle


    • Matkailija Glad

      Muutaman viikon vietin Kiinassa ja nyt on selvää,etten koske pitkällä tikullakaan kiinalaisiin salaatteihin (uivat paskaliemessä) Ja eritoten varon kiinalaista valkosipulia!!! Ne valkaistaan kiinassa kloriitilla joka on hemmetinmoinen myrkky!!! Olkoon väri mikä tahansa niin ei sitä pidä väkisin myrkyllä valkaista!

      • nyfiken

        Kiitos tiedosta.


    • Jussi.Ht

      Tein pari päivää sitten marinoituja valkosipuleita, ja ne muuttuivat osaksi vihreiksi/sinertäviksi.

      Keitin kokonaisia valkosipuleita 3 minuuttia, jäähdytin juoksevassa vedessä ja kuorin. Marinaadiin etikkaa (tavallista ja vadelmaetikkaa), öljyä, chilimaustetta, meiramia, basilikaa, oreganoa, suolaa ja sokeria.

      Valkosipulien ne osat, jotka jäivät keittämisessä raaimmiksi eli sisäosat, alkoivat kahden päivän jälkeen vihertää/sinertää. Mielenkiintoista.

    • haisuli

      valkosipuli on indikaatori, rikki valkosipulissa tulee pinnalle. Epäilen ja melkein tiedän että kyse on pilaantumisesta, koska oksensin juustosta joka oli tullu uunista ja päällä valkosipulia, 15 min syömisestä. Eltaantunut öljy, vanhentunu juusto, samasta kaupasta ostettu juusto saanut oksentaan aikaisemminkin .... mutta ehkä juuston kemikaali, juoksete muutaa valkosipulin vihreäksi. Myrkylliseltä vaikuttaa. Tai ne myy väärällä päivämäärällä juustojansa. 1-2 tunnin päästä kun pitsa oli jäähtymässä valkosipuli muutui myrkynvihreäksi, sen vieressä pöydällä oleva testi valkosipuli murska ei ole muuttunut miksikään tunnissa. Pitääpä alkaa käyttään valkosipulia indikaattorina.

      • haisuli

        Tein uuden kokeen lämmitin valkosipulimurskaa, se alko vihertään ja lämmitin kynnen se ei alkanut vihertään. Empä nyt tiedä tosta indikaattori hommasta,saataa se silti pitää pikkaansa, tästä tämän enempää, kai se rikottu valkosipuli erittää rikkiä helpommin. Pitäisi olla kemisti selittämässä tätä, eipä löytyny exaktiakaan tietoa mistään.

        Mutta Lidlin juustoissa on silti jotain vikaa, ei voi syödä oksennan samantien.


    • gegegergreg

      Jos valkosipuli vihertää kun sen lämmittää tai laittaa lämpimänruuan päälle. On se merkki tuoreudesta valkosipuli on silloin tuore.

    • 788

      mulla on vihreetä valkosipulia leivänpäällä.... meinaan jotta niitä vihreitä naatteja leikon siihen ja hyvää on. Talvivalkosipuleista en ota niitä jotta kasvavat ja voimistuvat oikein isoiksi ja meheviksi mutta keväällä laitoin kynsiä maahan ihan syöntiä varten... kokeilkaapa....kyllä on hyvää.

    • Sossimies

      teen kotona valkosiputahnaa. suolaa, etikkaa, öljyä/vettä ja 3-4 kokonaista valkosipulia. eli koko paketi. veän suvasekottimella mössöksi. aamulla se on vihreä ku nurmikko.

    • kynnetön

      Valkkari reagoi happojen sekä karoteenien kanssa ja muuttuu vihertäväksi ..joissain pikkelseissä jopa siniseksi

    • Anonyymi

      Tutkiiko elintarvikevirasto Kiinasta tuotavia valkosipuleja ?

      Kiinahan lienee melko saastunut maa, joten missä niitä valkosipuleja siellä kasvatetaan ja millä kastellaan, ennen tuontia Suomeen ?

    • Anonyymi

      Olen käyttänyt kymmeniä vuosia valkosipulia siten, että murskaan kynnet ja sekoita ne hunajan ja sitruunan kanssa. Nyt eka kerran väri muuttui sini-vihreäksi. Kiitos Teille, jotka rohkaisitte nauttimaan seoksen, vaikka hieman arvelutti.
      Tervetuloa. Arto

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sofia B - ansiotulot ovatkin 0 euroa ja millä rahoilla hän siis elää?

      Oho olipa paljastus nyt tästä luksus elämää viettävästä naisesta.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      111
      2292
    2. Mitä tunteita tunnet

      Häntä kohtaan?
      Ikävä
      102
      1385
    3. Martina tienasi taas enemmän kuin Sofia

      Tuskinpa tuo ketään yllättää.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      170
      1207
    4. Milloin viimeksi tavattiin?

      Onko siitä, päivä, viikko, vuosi, monta vuotta Minä vuonna?
      Ikävä
      53
      1165
    5. Mitä haluaisit sanoa

      kaivatullesi juuri nyt?
      Ikävä
      69
      1115
    6. Mikä naisessa on

      On söpöä?
      Ikävä
      43
      997
    7. Hienoa SDP 24,8%

      Kyllä eilisessä hallituksen kyselytunnilla näkyi miten tyhjää puhetta pääministerin sijaisella Purralla oli. Hän ei vast
      Maailman menoa
      163
      913
    8. Olen rakastunut

      työkaveriin, Pakko ilmaista jonnekin.
      Ikävä
      49
      859
    9. Mua ei kiinnosta ikäiseni

      Mutta hyvää loppuiltaa ja hyvää yötä. 😊✨❤️🥱💤
      Ikävä
      115
      783
    10. Olet ilkeäkin kaiken lisäksi

      Että semmonen pakkaus siellä.
      Ikävä
      67
      776
    Aihe