Porsaan lihan lämpötila

........................

Paistoin porsaan UF pätkän uunissa ja päätin jättää sen monien ohjeiden mukaisesti 70 C asteiseksi ja annoin vetäytyä lihan toista tuntia folion mutkassa. Liha oli mehukasta ja porsaaksi oikein maukasta (tein pikaisen helpon pintamarinoinnin). Mietin kuitenkin, että onko tuo turvallinen lämpötila, että lihassa mahdollisesti majailevat, taudinaiheuttajat heittävät henkensä? Esimerkiksi wikipedia sanoo, että trikiini kuolee 77 C. Tuo loinen on on kuitenkin ilmeisesti porsaanlihassa kohtuullisen harvinainen nykypäivänä. Yersiinialle en löytänyt tappolämpötilaa. Mitähän muita mahdollisia kuumentamalla tapettavia pöpöjä tuossa siankötkäleessä mahdollisesti pesii?

Mikäli jotakin kiinnostaa miten valmistin porsaan ulkofileen, niin voinhan senkin paljastaa.

Hieroin UF pintaan suolaa ja ruskistin kötkäleen jokaiselta kantilta. Sillä aikaa valmistin pintamarinadin, helpon sellaisen.

Töräytin lautaselle ihan tavallista Heinzin ketsuppia. Siihen lisäsin savusuolaa, worchesterin kastiketta, juustokuminaa, chili- ja paprikajauhetta, mustaa pippuria ja sokeria. Hämmensin marinadin sekaisin ja pyörittelin UF marinadissa ja lapoin loput soosista rasvapuolen päälle ja tökkäsin UF:n uuniin 150 asteeseen. 70 C lihan sisälämpötilan saavuttamiseen meni semmoinen 1,5 tuntia. Sen jälkeen annoin lihan vetäytyä tunteroisen folion mutkassa. Eipä tässä tapauksessa voi oikein marinoimisesta puhua, mutta noin sen kuitenkin valmistin ja hyvää oli.

23

20931

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on ongelmallinen

      Pitkä kypsennys kuivattaa lihan ja raa'an lihan syöminen on vaarallista.

      Trikiini on loinen joka kuolee jos liha kypsennetään kunnolla. Tämä lisäksi on koko joukko ei barteereja jotka voivat elää lihassa jota ei ole kunnolla kypsennetty. Yleisin Y. enterocolitica -tartunnan välittäjä on sianliha.

      Eli en suosittele kypsyydeksi alle 75°C ja mielummin lähelle 80°C. Riskit eivät ole suuria, mutta taudit erittäin ikäviä.

      • .................

        Tosin 80 C asteisena porsaan ulkofile on jo melko kuivaa tavaraa. Voisihan sen kokeilla paistaa tuonne 77 C ja antaa vetäityä todella pitkään, että mahdollisimman vähän mehuja pääsee karkuun.


    • Enpä osaa sanoa tuohon jersinia yms. ongelmaan juurikaan mitään, kun en ole alan ammattilainen, mutta tuo glaceeraussoossisi on kyllä tosi hyvän kuuloinen - ja varmaan myös makuinen. Resepti talteen!

      Possu on aina ongelmallinen liha - varsinkin nykyään kun laatu on sitä, mitä se on. Vain rasva lihassa estää kuivumisen ja nestehukan, jos lämpötilan nostaa sinne, missä se pitäisi olla pöpöjen kannalta.

      Tällä hetkellä tarjotaan porsaanlihaa yleisesti varsin kevyesti kypsennettynä - ainakin paremmissa paikoissa. Ja tämä tietysti parempaa makua tavoitellen. Uskoisin, että jos saa hyvää sianlihaa, saa sen maunkin säilymään vaikka kypsentäisikin sen ohjeitten mukaan. Tässä olisi ehkä ratkaisu tähän ongelmaan. Parempi raaka-aine!

      • .................

        Soossi maistuu hiukan tuommoiselta jenkkityyliseltä BBQ soosilta, tosin tämä pikaversio ei vaadi pitkällistä hauduttamista. Valkosipuli sopisi varmaankin myös mukaan kohtuu hyvin.

        Savusuola on aika mukava mauste, jos haluaa saada savun makua ruokaan helposti/ilman savustamista. Suolan tuoksu on voimakkaan savuinen ja jouduin siirtämään savusuolan lasipurkkiin myyntipakkauksesta (kaksin kertainen muovipussi), koska ruokakaappi alkoi tuoksahtamaan savuiselta.


      • crudo
        ................. kirjoitti:

        Soossi maistuu hiukan tuommoiselta jenkkityyliseltä BBQ soosilta, tosin tämä pikaversio ei vaadi pitkällistä hauduttamista. Valkosipuli sopisi varmaankin myös mukaan kohtuu hyvin.

        Savusuola on aika mukava mauste, jos haluaa saada savun makua ruokaan helposti/ilman savustamista. Suolan tuoksu on voimakkaan savuinen ja jouduin siirtämään savusuolan lasipurkkiin myyntipakkauksesta (kaksin kertainen muovipussi), koska ruokakaappi alkoi tuoksahtamaan savuiselta.

        Olen tehnyt itse savusuolaa laittamalla savustuspussiin suolaa täynnä olevan saviastian ja pussin grillin päälle. Kymmenen minuuttia ja suola on valmista. Olet oikeassa - vaatii tiiviin astian, muuten koko kaappi haisee savukalalta.

        Olen myös kuullut tipsin siitä, että kun laittaa samaan pussiin omatekoisen grillikastikkeen saa kastikkeeseen savunmaun. Tosin ei taida enää olla tarpeen, koska kaupassa alkaa jo olla savunmakuisia/tuoksuisia kastikkeita.


    • trikiini

      Jos ensin pakastat kyseisen pötkyleen, niin trikiinit kylläkin kuolevat. Musselmaanien uskonnossa juuri porsaanliha on kielletty, koska kuumentamalla siitä eivät trikiinit poistu.

      • olette nämä

        TYHMÄT tietonne oikein koonnet sianlihasta?


    • lihaamies

      Heipä teille,

      turhaan murehditte bakteereita, suomessa liha kyllä tarkastetaan niin tehokkaasti, ettei mitään tauteja voi tuoreesta lihasta saada, vai oletteko kuulleet jonkun sairastuneen kauppalihasta esim. trikiineihin.
      Itse taas loppuviikon saksassa olleena nautin todella hyvästä "raa-asta"jauhelihasta. Paikallinen tapa on syödä aamupalalla leivän päällä jauhelihaa, joka on maustettu suolalla, pippurilla, sipulilla, paprikalla ym. jutuilla sellaisenaan. On muuten hyvää, mutta ei kovin tuttu meidän aamiaiskulttuurillemme. Teen sitä ajoittain kotonakin jauhamalla ulkofileen omalla myllyllä ja maustamalla sen sakujen mausteseoksella.
      Se on vähän niinkuin kotimainen tapa graavata kalaa.
      Ei kotimainen sika tapa, vähän rasvaton vaan on.


      terveisin

      lihamies

      • juntti

        Sianlihasta saa helpostikin yersinia-bakteerin. Kokemusta on ihan lähipiiristäkin useita. Jälkikasvuni taannoin ymmärtämättömyyttään laittoi pekonia mikroon, josta seurauksena koko kaveripiirinsä kipristeli sitä syötyään pari päivää vatsanväänteissä. Yersinia pesii sian nielussa niin ulkomailla kuin Suomessakin, ei sitä terveystarkastuksilla nujerreta. Turhaa se olisikin, kun yleinen suositus läpikypsennetystä lihasta on edelleen voimassa.


      • eivät Saksalaisetkaan

        aivan pellejä ole, eli eivät syö raakaa sianlihaa. Raaka liha jota syödään on yleensä tehty naudan fileestä tai paistista - ei todellakaan sianlihasta. Makukin on aivan eri luokkaa,.


      • lihaamies
        eivät Saksalaisetkaan kirjoitti:

        aivan pellejä ole, eli eivät syö raakaa sianlihaa. Raaka liha jota syödään on yleensä tehty naudan fileestä tai paistista - ei todellakaan sianlihasta. Makukin on aivan eri luokkaa,.

        Terve taasen.

        Juuri sunnuntaina saksanmatkalta palanneena ja hyvin syöneenä tarkennan vielä edellistä vastaustani. Kyllä se raaka liha, jota söimme joka aamu loppuviikolla haettiin paikallisesta pikku lihakaupasta ja oli tasan ja tarkkaan possua.
        Hackfleisch nimeltään ja todella hyvää leivänpäällä.
        Olen hypännyt ystäväni luona saksassa pian parikymmentä vuotta ja tykkään paikallisesta liha/makkarakulttuurista. Siinä hk:n blööllä vähän oppimista vielä.

        Lihamies


      • suomessa
        lihaamies kirjoitti:

        Terve taasen.

        Juuri sunnuntaina saksanmatkalta palanneena ja hyvin syöneenä tarkennan vielä edellistä vastaustani. Kyllä se raaka liha, jota söimme joka aamu loppuviikolla haettiin paikallisesta pikku lihakaupasta ja oli tasan ja tarkkaan possua.
        Hackfleisch nimeltään ja todella hyvää leivänpäällä.
        Olen hypännyt ystäväni luona saksassa pian parikymmentä vuotta ja tykkään paikallisesta liha/makkarakulttuurista. Siinä hk:n blööllä vähän oppimista vielä.

        Lihamies

        suomessa raportoidaan vuosittain noin 600 Yersinia enterocolitica tapausta. potilaista viidesosa joutuu yleensä vierailemaan sairaalahoidossa. kyseessä ei siis ole mikään kuoleman sairaus. vittumainenhan se on kun on ripulia ja muuta kivaa, mutta. niin. minä aion ainakin syödä pihvini puoliraakana, enkä pelätä ripulitautia. koska tämä on sellainen tauti, joka voi tulla vaikka pesemättä jätetystä mansikasta. kaksi kolmannesta tapauksista keskittyy kesäaikaan. kesän ja pikkulasten sairaus.


      • meistä voi
        lihaamies kirjoitti:

        Terve taasen.

        Juuri sunnuntaina saksanmatkalta palanneena ja hyvin syöneenä tarkennan vielä edellistä vastaustani. Kyllä se raaka liha, jota söimme joka aamu loppuviikolla haettiin paikallisesta pikku lihakaupasta ja oli tasan ja tarkkaan possua.
        Hackfleisch nimeltään ja todella hyvää leivänpäällä.
        Olen hypännyt ystäväni luona saksassa pian parikymmentä vuotta ja tykkään paikallisesta liha/makkarakulttuurista. Siinä hk:n blööllä vähän oppimista vielä.

        Lihamies

        kieltää syömästä raakaa sianlihaa. Mutta en voi kuin ihmetellä kuka voi syödä raakaa sianlihaa, maku ei ole mikään messevä ja jokainen tietää mahdolliset seuraukset. Taudit voivat olla erittäin vaarallisia, eivät pelkästään ikäviä.

        Suosituin raakalihapivi on Tartar-pihvi joka tehdään aika naudan tai vasikan lihasta, ei jauhelihasta. Liha leikataan (filee tai sisäpaisti) pieneksi silpuksi veitsillä ja maistuu lisukkeiden kera erinomaiselta.

        Tätä ei tarjota missään ravintolassa sianlihasta tehtynä - eikä ole koskaan tarjottu - eikä tulla koskaan tarjomaankaan. Mikään ravintola ei suostu tarjoilemaan raakaa sianlihaa, terveysriski on niin suuri.


      • syöväsi
        lihaamies kirjoitti:

        Terve taasen.

        Juuri sunnuntaina saksanmatkalta palanneena ja hyvin syöneenä tarkennan vielä edellistä vastaustani. Kyllä se raaka liha, jota söimme joka aamu loppuviikolla haettiin paikallisesta pikku lihakaupasta ja oli tasan ja tarkkaan possua.
        Hackfleisch nimeltään ja todella hyvää leivänpäällä.
        Olen hypännyt ystäväni luona saksassa pian parikymmentä vuotta ja tykkään paikallisesta liha/makkarakulttuurista. Siinä hk:n blööllä vähän oppimista vielä.

        Lihamies

        sianlihaa - Hackfleisch tarkoittaa yleisesti jauhelihaa ei sianlihaa.

        Lukiko lapussa Schwein Hackfleisch vai kenties Rindvieh Hackfleisch joka tarkoitta naudan jauhelihaa.

        En todellakaan jaksa usko, että joku söisi raakaa sianlihaa, edes Saksassa.


      • tasan tarkkaan
        lihaamies kirjoitti:

        Terve taasen.

        Juuri sunnuntaina saksanmatkalta palanneena ja hyvin syöneenä tarkennan vielä edellistä vastaustani. Kyllä se raaka liha, jota söimme joka aamu loppuviikolla haettiin paikallisesta pikku lihakaupasta ja oli tasan ja tarkkaan possua.
        Hackfleisch nimeltään ja todella hyvää leivänpäällä.
        Olen hypännyt ystäväni luona saksassa pian parikymmentä vuotta ja tykkään paikallisesta liha/makkarakulttuurista. Siinä hk:n blööllä vähän oppimista vielä.

        Lihamies

        ole sian- vaan naudanjauhelihaa! Muuten olen samaa mieltä, että porsaanlihaa ei tarvitse ihan läpikypsäksi paistaa (varsinkaan kuivaa fileetä), vaan se pitää jättää roseeksi tai ainakin "kosteaksi" sisältä.


      • vanha kokki
        meistä voi kirjoitti:

        kieltää syömästä raakaa sianlihaa. Mutta en voi kuin ihmetellä kuka voi syödä raakaa sianlihaa, maku ei ole mikään messevä ja jokainen tietää mahdolliset seuraukset. Taudit voivat olla erittäin vaarallisia, eivät pelkästään ikäviä.

        Suosituin raakalihapivi on Tartar-pihvi joka tehdään aika naudan tai vasikan lihasta, ei jauhelihasta. Liha leikataan (filee tai sisäpaisti) pieneksi silpuksi veitsillä ja maistuu lisukkeiden kera erinomaiselta.

        Tätä ei tarjota missään ravintolassa sianlihasta tehtynä - eikä ole koskaan tarjottu - eikä tulla koskaan tarjomaankaan. Mikään ravintola ei suostu tarjoilemaan raakaa sianlihaa, terveysriski on niin suuri.

        Tartarpihvin lihaa ei suinkaan silputa veitsellä pieneksi, vaan raaputetaan hienoksi, samalla poistaen mahdolliset kalvot ja jänteet. Kyseessä on naudan ulkofilee. Joskus näkee käytettävän myös sisäpaistia, jota itsekin suosin. Syödessä pieneksi silputtu liha on melko ilkeätä pureksittavaa, mutta raaputettu liha on pehmeää, kokeile, niin huomaat eron.


      • näin se pitäisi
        vanha kokki kirjoitti:

        Tartarpihvin lihaa ei suinkaan silputa veitsellä pieneksi, vaan raaputetaan hienoksi, samalla poistaen mahdolliset kalvot ja jänteet. Kyseessä on naudan ulkofilee. Joskus näkee käytettävän myös sisäpaistia, jota itsekin suosin. Syödessä pieneksi silputtu liha on melko ilkeätä pureksittavaa, mutta raaputettu liha on pehmeää, kokeile, niin huomaat eron.

        tehdä, raaputtamalla. Tosin harva jaksaa tehdä sen niin, yleisin tapa jota itsekin suosin on veitsellä silppuaminen. Silppu on todella sippua eikä kuutioita, on kokeillut molemmat tavat.
        Pääasia, että ei ajeta myllyn läpi.

        Raaputtaminen on aika raskasta, mutta totta puhut paras tapa Tartarille. Aika harvasta paikasta saa tänä päivänä Tartar-pihviä ja vielä harvemmasta oikein tehtyä.


      • lihaamies
        syöväsi kirjoitti:

        sianlihaa - Hackfleisch tarkoittaa yleisesti jauhelihaa ei sianlihaa.

        Lukiko lapussa Schwein Hackfleisch vai kenties Rindvieh Hackfleisch joka tarkoitta naudan jauhelihaa.

        En todellakaan jaksa usko, että joku söisi raakaa sianlihaa, edes Saksassa.

        Heipparallaa,

        en päätellyt, olen jo niin iso poika ja lihan kanssa pitkään touhunnut, että erotan toisistaan kyllä sian ja naudan sekä pari muutakin otusta. Varmimmaksi vakuudeksi vielä, että olen sitä siellä ystäväni Manfredin kanssa pariin otteeseen tehnytkin.
        Ja maistuu muuten pirun hyvältä, anteeksi ruma sana.

        Lihamies


      • nyt kuitenkin
        lihaamies kirjoitti:

        Heipparallaa,

        en päätellyt, olen jo niin iso poika ja lihan kanssa pitkään touhunnut, että erotan toisistaan kyllä sian ja naudan sekä pari muutakin otusta. Varmimmaksi vakuudeksi vielä, että olen sitä siellä ystäväni Manfredin kanssa pariin otteeseen tehnytkin.
        Ja maistuu muuten pirun hyvältä, anteeksi ruma sana.

        Lihamies

        vielä Manfredilta, että oliko kyseessä sian ja naudanliha.

        En vieläkään ole löytänyt yhtään ihmistä tai artikkelia joka suosittelee raakaa sianlihan syömistä - edes saksalaisille. Saksalaisillakin alan sivuilla varoitetaan tästä - raakaa sianlihaa ei pidä syödä.

        Eli jos joku läytää artikkelin jossa kehoitetaan syömään raakaa sianlihaa - laittakoot linkin.


      • leikataan
        vanha kokki kirjoitti:

        Tartarpihvin lihaa ei suinkaan silputa veitsellä pieneksi, vaan raaputetaan hienoksi, samalla poistaen mahdolliset kalvot ja jänteet. Kyseessä on naudan ulkofilee. Joskus näkee käytettävän myös sisäpaistia, jota itsekin suosin. Syödessä pieneksi silputtu liha on melko ilkeätä pureksittavaa, mutta raaputettu liha on pehmeää, kokeile, niin huomaat eron.

        Kyllä se tartarin liha kyllä vaan leikataan. Itse eräässä nimeltä mainitsemattomassa helsingin "hienosto" ravintolassa työskentelevänä voin kertoa, että se leikataan "silpuksi"


      • Rasvamaksa
        tasan tarkkaan kirjoitti:

        ole sian- vaan naudanjauhelihaa! Muuten olen samaa mieltä, että porsaanlihaa ei tarvitse ihan läpikypsäksi paistaa (varsinkaan kuivaa fileetä), vaan se pitää jättää roseeksi tai ainakin "kosteaksi" sisältä.

        http://de.wikipedia.org/wiki/Mett, jos saksa ei ole hallussa käytä googlen käännöskonetta. mm mm Zwiebelmett :)


      • Anonyymi
        syöväsi kirjoitti:

        sianlihaa - Hackfleisch tarkoittaa yleisesti jauhelihaa ei sianlihaa.

        Lukiko lapussa Schwein Hackfleisch vai kenties Rindvieh Hackfleisch joka tarkoitta naudan jauhelihaa.

        En todellakaan jaksa usko, että joku söisi raakaa sianlihaa, edes Saksassa.

        Kyllä syödään. Yleensä käytetään nimitystä "Mett". Omat kokemukseni ovat ravintoloista, missä samana päivänä teurastetusta ja eläinlääkärin tarkastamasta ruhosta kyseinen liharuoka tehdään. Suurta herkkua joillekin.


    • SigmundVonHackepeter

      https://www.kuechengoetter.de/rezepte/hackepeter-3580

      jos saksankieli ei taivu, niin käännä vaikka googlella

      Eli kyllä se sikapossu menee ihan raakana, ja tällä rezeptillä on myös pirskatin maukasta! Pesee kaikki naudanlihat mennen tullen, parempaa on ehkä ainoastaan hevosen sisäfile...jos sitä sattuu jostain saamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      3810
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      78
      2017
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      544
      1617
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      85
      1288
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1087
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1018
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      214
      898
    8. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      60
      873
    9. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      171
      854
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      798
    Aihe