Osaan lukea leivänpäälle tarkoitettujen ravintosisältötaulukkoja. Ymmärrän mm tyydyttyneiden- ja tyydyttymättömien- sekä omega- rasvahappojen merkityksen. Olen kuitenkin saanut viimeaikoina ymmärtää, että ravintosisältötaulukko ei kerrokaan kaikkea tuotteen sisällöstä ja terveellisyydestä. Mitä muuta tulisi tietää margariiniostoksilla?
Esimerkki: Keiju Camelina ja Eldorado- margariinit. Toiseen mainostetaan lisättäneen Camelina-öljyä ja toiseen ei. Kuitenkin täysin samanlainen ravintosisältö kummassakin. Miksi Camelina-öljylisäys ei näy Keiju Camelinan ravintosisällössä, vai onko sillä jotakin muuta väliä? Ja mitä?
margariinit?
11
1828
Vastaukset
Täysin keinotekoisesti teollisesti valmistettua synteettistä rasvaa lisäaineineen. Itse olen jo lähes kolme vuotta sitten luopunut margariinien käytöstä ja siirtynyt luonnolliseen voihin, kookos- ja oliiviöljyyn. Mielestäni margariinit ovat teollisen käsittelyn ansiosta terveyshaitta josta kohta kärsii koko kansa, ihmiset sairastuvat kun terveellistä voita ei enää kohta syö kukaan.
Tässä Keijun tuoteseloste.
Vesi, rypsiöljy, kasvirasvat, suola, emulgointiaineet(E 471, E 476), säilöntäaine
(E 202), happamuudensäätöaineet(E 500, E 330), aromit,A- ja D2-vitamiini.- anem
Kiva että vastasit:) Keiju Camelinassa (60%) on mainitsemiesi lisäksi Camelina-öljyä sekä piimää tuoteselosteen mukaan.(sisältää mm. omega-rasvahappoja)
Ehkä olet oikeassa, luonnollisuus on ravinnossa se pointti. Haluaisin kuitenkin vielä täsmällisempää tietoa, utelias kun olen.
Niin kuin mainitset, margariini on mielestäsi "keinotekoisesti teollisesti valmistettua synteettistä rasvaa". Ja on "terveyshaitta, josta kärsii koko kansa." Mikä siis on luonnollisen ja teollisen rasvan kemiallinen ero, ja miten ne käyttäytyvät elimistössä? Mistä tiedän onko kaupanhyllyllä oleva rasva luonnollista vai teollista, eikö ravintosisältötaulukko kerrokaan kaikkea? Mikä tekee voista tai kookosöljystä luonnollisempaaa, kuin margariineista, jotka ovat vain sekoituksia muista rasvoista.
Öljyt, varsikin kylmäpuristetut uskon terveellisiksi, ja niitä käytän myös. Mutta mitä pitäisi laittaa leivälle? Ja jos margariinia aion ostaa joka tapauksessa, niin millä perusteella se pitäisi valita?
Lisäksi minua epäilyttää tuo voi ja kookos siinä mielessä, että ne ovat tyydyttynyttä rasvaa suurelta osin. Viime vuosikymmenen rasvainfon mukaan tyydyttynyt rasva on huonoa terveydelle, ainakin isommissa määrin. Eikö se olekaan? Ja mikä siitä tekee terveellistä? anem kirjoitti:
Kiva että vastasit:) Keiju Camelinassa (60%) on mainitsemiesi lisäksi Camelina-öljyä sekä piimää tuoteselosteen mukaan.(sisältää mm. omega-rasvahappoja)
Ehkä olet oikeassa, luonnollisuus on ravinnossa se pointti. Haluaisin kuitenkin vielä täsmällisempää tietoa, utelias kun olen.
Niin kuin mainitset, margariini on mielestäsi "keinotekoisesti teollisesti valmistettua synteettistä rasvaa". Ja on "terveyshaitta, josta kärsii koko kansa." Mikä siis on luonnollisen ja teollisen rasvan kemiallinen ero, ja miten ne käyttäytyvät elimistössä? Mistä tiedän onko kaupanhyllyllä oleva rasva luonnollista vai teollista, eikö ravintosisältötaulukko kerrokaan kaikkea? Mikä tekee voista tai kookosöljystä luonnollisempaaa, kuin margariineista, jotka ovat vain sekoituksia muista rasvoista.
Öljyt, varsikin kylmäpuristetut uskon terveellisiksi, ja niitä käytän myös. Mutta mitä pitäisi laittaa leivälle? Ja jos margariinia aion ostaa joka tapauksessa, niin millä perusteella se pitäisi valita?
Lisäksi minua epäilyttää tuo voi ja kookos siinä mielessä, että ne ovat tyydyttynyttä rasvaa suurelta osin. Viime vuosikymmenen rasvainfon mukaan tyydyttynyt rasva on huonoa terveydelle, ainakin isommissa määrin. Eikö se olekaan? Ja mikä siitä tekee terveellistä?Tästä linkistä saat tietää mitä tarkoittaa rasvamyytti. Elintarviketeollisuus on riippuvainen keinotekoisista halvoista teollisuusrasvoista, siksi meille on vuosikymmenet syötetty virheellistä tietoa ja peloteltu ihmiset luonnollisilla rasvoilla.
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/rasvamyytit/
Tässä on sitten margariinin valmistusohje. Valitettavasti elimistö ei kykene ymmärtämään keinorasvaa ja siksi ihmiset sairastuvat. Voin kulutus on romahtanut viidennekseen ja vastaavasti margariinin kulutus on noussut huimasti. Silti ihmiset sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen entistä enemmän. Minä en syö lainkaan leipää, joten en tarvitse mitään leivänpäällisrasvoja.
Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety)
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa.
Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.
Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi.
Tuossa on margariinin valmistus ohje. Olen kuullut tuon myös sellaisen suusta joka tietää hommasta. Tosi terveellistä!- anem
kj.mattila kirjoitti:
Tästä linkistä saat tietää mitä tarkoittaa rasvamyytti. Elintarviketeollisuus on riippuvainen keinotekoisista halvoista teollisuusrasvoista, siksi meille on vuosikymmenet syötetty virheellistä tietoa ja peloteltu ihmiset luonnollisilla rasvoilla.
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/rasvamyytit/
Tässä on sitten margariinin valmistusohje. Valitettavasti elimistö ei kykene ymmärtämään keinorasvaa ja siksi ihmiset sairastuvat. Voin kulutus on romahtanut viidennekseen ja vastaavasti margariinin kulutus on noussut huimasti. Silti ihmiset sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen entistä enemmän. Minä en syö lainkaan leipää, joten en tarvitse mitään leivänpäällisrasvoja.
Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety)
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa.
Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.
Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi.
Tuossa on margariinin valmistus ohje. Olen kuullut tuon myös sellaisen suusta joka tietää hommasta. Tosi terveellistä!Onhan se melkoinen prosessi.
Olen ymmärtänyt, että hydrogenointi "tyydyttää" rasvahappojen kaksoissidoksia, eli siis polytyydyttymätön muuttuu monotyydyttymättömäksi ja se taas edelleen tyydyttyneeksi ravahapoksi. Millä tavalla tällainen rasvahappo eroaa esim. voissa olevasta tyydyttyneestä rasvahaposta?
"Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety)
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa."
-->Siis tämä homma tehdään varmaan kaikkia öljyjä valmistettaessa, paitsi kylmäpuristettuja?
Margariineissa on varmasti enemmän lisä-ja vierasaineita, kuten sanot, mutta tämä rasvan laatu on aika mielenkiintoinen juttu. Onkos se sitten otettava niin, että kaikki leivänpäälle kivasti levittyvä on aina tavalla tai toisella prosessoitua, ja siksi itsestään selvästi epäterveellistä.
Täytyy vielä tutustua tuohon rasvamyyttisivuun, en ole ehtinyt kuin vilkaista vielä. Vaikuttaa hiukan voipropagandalta, vaikkaa mistä sitä tietää, kai sitä erilaisia rasvapropagandoja on viime vuosikymmenellä kuultu:) - Happis.
kj.mattila kirjoitti:
Tästä linkistä saat tietää mitä tarkoittaa rasvamyytti. Elintarviketeollisuus on riippuvainen keinotekoisista halvoista teollisuusrasvoista, siksi meille on vuosikymmenet syötetty virheellistä tietoa ja peloteltu ihmiset luonnollisilla rasvoilla.
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/rasvamyytit/
Tässä on sitten margariinin valmistusohje. Valitettavasti elimistö ei kykene ymmärtämään keinorasvaa ja siksi ihmiset sairastuvat. Voin kulutus on romahtanut viidennekseen ja vastaavasti margariinin kulutus on noussut huimasti. Silti ihmiset sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen entistä enemmän. Minä en syö lainkaan leipää, joten en tarvitse mitään leivänpäällisrasvoja.
Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety)
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa.
Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.
Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi.
Tuossa on margariinin valmistus ohje. Olen kuullut tuon myös sellaisen suusta joka tietää hommasta. Tosi terveellistä!Hehheee!
Perustappa tidoillasi margariinitehdas! Kannattaisi hieman miettiä, mitä nettiin kirjoittaa, ettei nyt ihan tomppeliksi itseään osoita. Upsis! Sen olet tehnyt ennenkin....
Onneksi voi tehdään lähes luonnollisesti... Tietäisitpä sen! Mutta et halua tietää niitä myrkkyjä! 13-16 kivaa kemikaalia käsittelyssä.... Sehän vain kirnutaan, sinä sanot :( anem kirjoitti:
Onhan se melkoinen prosessi.
Olen ymmärtänyt, että hydrogenointi "tyydyttää" rasvahappojen kaksoissidoksia, eli siis polytyydyttymätön muuttuu monotyydyttymättömäksi ja se taas edelleen tyydyttyneeksi ravahapoksi. Millä tavalla tällainen rasvahappo eroaa esim. voissa olevasta tyydyttyneestä rasvahaposta?
"Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety)
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa."
-->Siis tämä homma tehdään varmaan kaikkia öljyjä valmistettaessa, paitsi kylmäpuristettuja?
Margariineissa on varmasti enemmän lisä-ja vierasaineita, kuten sanot, mutta tämä rasvan laatu on aika mielenkiintoinen juttu. Onkos se sitten otettava niin, että kaikki leivänpäälle kivasti levittyvä on aina tavalla tai toisella prosessoitua, ja siksi itsestään selvästi epäterveellistä.
Täytyy vielä tutustua tuohon rasvamyyttisivuun, en ole ehtinyt kuin vilkaista vielä. Vaikuttaa hiukan voipropagandalta, vaikkaa mistä sitä tietää, kai sitä erilaisia rasvapropagandoja on viime vuosikymmenellä kuultu:)Seuraavassa linkissä on seikkaperäisesti kerrottu mistä tässä rasvasodassa oikein on kysymys. Meitähän on Kansanterveyslaitoksen ja sen johtaja Pekka Puskan toimesta peloteltu rasvalla jo yli 30 vuotta. Sen seurauksena rasvakammoisten määrä on lisääntynyt ja kaikki tuotteet ovat niiiiiin kevyitä, rasvattomia tai vähärasvaisia että oikein hirvittää. Sitä minä vaan ihmettelen, ettei tällaisen "kevytbuumin" seurauksen kansan terveystilanne paran ollenkaan vaan huononee koko ajan.
http://www.hiilaritietoiset.net/voionainavoita.html- Happis.
kj.mattila kirjoitti:
Seuraavassa linkissä on seikkaperäisesti kerrottu mistä tässä rasvasodassa oikein on kysymys. Meitähän on Kansanterveyslaitoksen ja sen johtaja Pekka Puskan toimesta peloteltu rasvalla jo yli 30 vuotta. Sen seurauksena rasvakammoisten määrä on lisääntynyt ja kaikki tuotteet ovat niiiiiin kevyitä, rasvattomia tai vähärasvaisia että oikein hirvittää. Sitä minä vaan ihmettelen, ettei tällaisen "kevytbuumin" seurauksen kansan terveystilanne paran ollenkaan vaan huononee koko ajan.
http://www.hiilaritietoiset.net/voionainavoita.htmlHyvä, ettei sinua noi Valion prosesseissaan (vaikka voin teossa) käyttämät lisäaineet, katalysaatit ja entsyymit haittaa sitten ollenkaan!
Olet ihanan lyhyessä Antti Heikkilän narussa oleva räksyttävä rakki! - Ari
Happis. kirjoitti:
Hehheee!
Perustappa tidoillasi margariinitehdas! Kannattaisi hieman miettiä, mitä nettiin kirjoittaa, ettei nyt ihan tomppeliksi itseään osoita. Upsis! Sen olet tehnyt ennenkin....
Onneksi voi tehdään lähes luonnollisesti... Tietäisitpä sen! Mutta et halua tietää niitä myrkkyjä! 13-16 kivaa kemikaalia käsittelyssä.... Sehän vain kirnutaan, sinä sanot :(http://www.nyc.gov/html/doh/html/pr/pr083-05.shtml
HEALTH DEPARTMENT ASKS RESTAURATEURS AND FOOD SUPPLIERS TO VOLUNTARILY MAKE AN OIL CHANGE AND ELIMINATE ARTIFICIAL TRANS FAT
Trans Fat Contributes to Heart Disease, Which is New York City’s Leading Cause of Death
NEW YORK CITY – August 10, 2005 – The New York City Department of Health and Mental Hygiene (DOHMH) today asked City restaurateurs and food suppliers to voluntarily make an oil change by eliminating partially hydrogenated vegetable oils from the kitchen. Partially hydrogenated vegetable oils have been chemically modified and contain relatively high levels of trans fat, which significantly increases risk of heart disease, the City’s top cause of death. Commercial vegetable oils used by restaurants for cooking, frying, and baking often contain trans fat, as do many margarines, shortening, and pre-fried foods, baked goods and snack foods.
DOHMH is announcing this new educational initiative following recently released federal dietary guidelines, which recommend that consumers keep their trans fat intake as low as possible. While many nutrition labels already indicate trans fat content, the federal Food and Drug Administration (FDA) is requiring that trans fat content be listed on all nutrition labels starting January 1, 2006.
- Ari
, koskahan täällä? En kyllä söisi!
http://www.scientificpsychic.com/fitness/marg2.gif
http://ec1.images-amazon.com/images/I/41Z3KRWGVPL._AA280_.jpg- anem
Joo, transrasvoista olen kuullut. Ne siis ovat näitä hydrogenoituja. Sisältävätköhän kaikki margariinit niitä? Suomessa ei taideta merkitä niitä vielä tuotteeseen lainkaan. Ilmeisesti pitää olettaa, että kaikki margariinit sisältävät niitä?
heh, rasvaton margariini. Kauhua:/ - Ari
anem kirjoitti:
Joo, transrasvoista olen kuullut. Ne siis ovat näitä hydrogenoituja. Sisältävätköhän kaikki margariinit niitä? Suomessa ei taideta merkitä niitä vielä tuotteeseen lainkaan. Ilmeisesti pitää olettaa, että kaikki margariinit sisältävät niitä?
heh, rasvaton margariini. Kauhua:/on tietoa transrasvoista(kotimaan margariineista).
http://koti.mbnet.fi/lowcarb/saks5.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053101Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391590Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus921442- 891349
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461304Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1521219Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121168Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze123999Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89912Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44793