"naurishauikas"

kieli mukana

Kyllä nyt ois perinneruokaherkku paikallaan mutta en löytänyt edes Marttojen sivuilta. Voisko joku jelpata!?

4

1656

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Brassika

      NAURIS Brassika Rapa ?

      Englanninkielinen nimi: Turnip, tämä suomessa mielletään rehunauriiksi, jota karjalle syötetään.
      Ei sen syöminen silti mahdotonta ole, mutta ei se kovin häävin makuinen ole.
      Siis elä osta turnipsin siemeniä vaan Nauriin siemeniä.
      Nauriin siemenistä halutuimpia ovat Petrovski, Putkonen ja Rova, rapa.

      Nauris tunnettiin Suomessa paljon enne perunaa.
      Nauris kasvaa vaatimattomissa olosuhteisa ja kestää pojohlan karua ilmastoa,
      sitä voi viljellä koko suomessa ja vanhat miehet sanoivatkin, että se aloitta
      kasvunsa vasta kesän pimetessä.

      Esi-isämme kasvattivat kaskipelloissaan naurista, eikä sen kasvatus ole
      menettänyt merkitystään vielä tänäkään päivänä. Mutta kovin usea meistä ei
      sen ominaisuuksia tunne, eikä siten osaa sillä herkutella, kuten esi- isämme tekivät.

      Jos ette pysty naurista itse kasvattaa, tai saat vain muutaman, neuvoisin
      kokeilemaan sen syöntiä veitsellä raastamalla tuon animaatiokuvan mukaan,
      se on ihan erilaista, kuin koneellatehty. Näin niitä syötiin lapsena suoraan pellosta.

      %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

      Mutta yksi valmistustapa on kaikilta unohtunut, nimittäin naurishauikkaan valmistus
      ja siitä yritän parhaani mukaan kertoa tässä.

      Valitaan miehen nyrkin kokoisia nauriita, leikataan niistä naatit ja pestään huolella multa pois.
      Madonreikäiset lajitellaan eläinten rehuksi.
      Ladotaan nauriit runsaankokoiseen rautapataan, väliin ripotellaan suolaa ja lisätään vettä,
      siten että kaikki nauriit peittyy.
      Päälle asetetaan laudasta valkistettu kansi, joka on sen verran padan
      reunoihin väljä, että se sopii painumaan , sillä nauriit kutistuu keitettäissä alle puoleen tilavuudestaan.
      Lautakannen päälle asetetaan kivi painoksi.
      Padan päällä voi olla vielä lisäksi sen oma kansi hidastamassa veden ja lämmön haihtumista.
      Sitten vain aletaan pienillä tulilla hauduttaan keitosta.
      Itse asiassa keitos ei saa suoranaisesti kiehua, vaan tarkoitushan on vain hauduttaa.
      Tarkkaillaan, ettei vesi pääse haihtumaan ja jota tarvittaissa lisätään.
      Jos keitos pääsee palamaan pohjaan, on alimmat nauriit menetetty.
      Kun on 4,5 - 6 tuntia tuliteltu, voidaan kannen alle jo katsoa ja valita sieltä
      maistokas, jonka tulisi olla tumman kahvipavun tai melkein mustan värinen pehmyt ja
      veitsen tulisi siihen upota kuin itsekseen.
      Silloin herkku on valmis.

      Naurishauikasta voi syödä kuorineen tai ilman kuoria, kylmänä ja
      lämminnä sen voi levittää leiväälle, lisäksi se on mainio lisuke minkä aterian kanssa hyväänsä.
      Ihme vain, ettei itseään arvostavat ravintolat ole sitä eksoottisten herkkujensa valikoimiin löytäneet.

      Naurishauikas on kuten mämmi tai nahkiainen, joka jakaa kansan kahtia.
      On ihmisiä, jotka hylkäävät nämä ihan ulkonäön vuoksi ja sitten sellaisiin
      joille tulee siihen himo.
      Ehkä tälle pitäisi antaa Ranskalainen nimi "Canard ala rosse " ja
      jättää kertomatta mitä se on, jolloin se olisi kaikkien herkku.

    • vilkases sitä ohjett

      Googlettamalla löytyy naurispaistikkaat jotka lienevät sama asia.

    • älä naura nauriille

      http://www.martat.fi/keskustelu/ruokanurkka/?x33064=260808

      Folioon käärittynä heitettiin edellisvuotiset juhannuskokokon/elovalkean hiilloksille ja voi että oli nannaa !
      Jälttä "Kahvina on kuravettä, kermana on jälttää..." eli nauriista kaapimalla se paras maku tulee ( Valitaan mehevä lanttu tai nauris. Halkaistaan ja kaavitaan jäykällä veitsellä halkaisupinnasta ohutta mehukasta jälttää. Syödään saman tien.)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      200
      4353
    2. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      42
      1996
    3. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      61
      1657
    4. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      133
      1353
    5. Martina on käynyt puhumassa viisauksia

      Iltalehden artikkelissa Martinan viisaudet.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      358
      1337
    6. Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin

      Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss
      Ihastuminen
      93
      959
    7. SDP:läinen lähettiläs Titta Maja-Luoto RAIVOAA lähetystössä -?

      SDP:n puolueen Maja-Luoto on Portugalissa noussut Median otsikoihin, koska RAIVOAA työntekijöille ja pitää Heitä lähinnä
      Yhteiskunta
      26
      913
    8. Mitä alkoholijuomaa on myyty sekä Linda Lampeniuksen että Matti Nykäsen nimellä? Testaa tietosi!

      Mikähän alkoholijuoma se mahtoi olla…? Tule pelaamaan kivaa Testerin Juomavisaa! Kuinka monta saat oikein? Tästä pääse
      Juomat
      10
      889
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      170
      818
    10. Voiko vauva uskoa ?

      Lohkoissa väitetään ettei vauva voi uskoa. Tässä näet vauvan uskon. https://youtube.com/shorts/QhFbPSdjpnA?si=Zb2BCRST9
      Helluntailaisuus
      186
      696
    Aihe