"naurishauikas"

kieli mukana

Kyllä nyt ois perinneruokaherkku paikallaan mutta en löytänyt edes Marttojen sivuilta. Voisko joku jelpata!?

4

1508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Brassika

      NAURIS Brassika Rapa ?

      Englanninkielinen nimi: Turnip, tämä suomessa mielletään rehunauriiksi, jota karjalle syötetään.
      Ei sen syöminen silti mahdotonta ole, mutta ei se kovin häävin makuinen ole.
      Siis elä osta turnipsin siemeniä vaan Nauriin siemeniä.
      Nauriin siemenistä halutuimpia ovat Petrovski, Putkonen ja Rova, rapa.

      Nauris tunnettiin Suomessa paljon enne perunaa.
      Nauris kasvaa vaatimattomissa olosuhteisa ja kestää pojohlan karua ilmastoa,
      sitä voi viljellä koko suomessa ja vanhat miehet sanoivatkin, että se aloitta
      kasvunsa vasta kesän pimetessä.

      Esi-isämme kasvattivat kaskipelloissaan naurista, eikä sen kasvatus ole
      menettänyt merkitystään vielä tänäkään päivänä. Mutta kovin usea meistä ei
      sen ominaisuuksia tunne, eikä siten osaa sillä herkutella, kuten esi- isämme tekivät.

      Jos ette pysty naurista itse kasvattaa, tai saat vain muutaman, neuvoisin
      kokeilemaan sen syöntiä veitsellä raastamalla tuon animaatiokuvan mukaan,
      se on ihan erilaista, kuin koneellatehty. Näin niitä syötiin lapsena suoraan pellosta.

      %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

      Mutta yksi valmistustapa on kaikilta unohtunut, nimittäin naurishauikkaan valmistus
      ja siitä yritän parhaani mukaan kertoa tässä.

      Valitaan miehen nyrkin kokoisia nauriita, leikataan niistä naatit ja pestään huolella multa pois.
      Madonreikäiset lajitellaan eläinten rehuksi.
      Ladotaan nauriit runsaankokoiseen rautapataan, väliin ripotellaan suolaa ja lisätään vettä,
      siten että kaikki nauriit peittyy.
      Päälle asetetaan laudasta valkistettu kansi, joka on sen verran padan
      reunoihin väljä, että se sopii painumaan , sillä nauriit kutistuu keitettäissä alle puoleen tilavuudestaan.
      Lautakannen päälle asetetaan kivi painoksi.
      Padan päällä voi olla vielä lisäksi sen oma kansi hidastamassa veden ja lämmön haihtumista.
      Sitten vain aletaan pienillä tulilla hauduttaan keitosta.
      Itse asiassa keitos ei saa suoranaisesti kiehua, vaan tarkoitushan on vain hauduttaa.
      Tarkkaillaan, ettei vesi pääse haihtumaan ja jota tarvittaissa lisätään.
      Jos keitos pääsee palamaan pohjaan, on alimmat nauriit menetetty.
      Kun on 4,5 - 6 tuntia tuliteltu, voidaan kannen alle jo katsoa ja valita sieltä
      maistokas, jonka tulisi olla tumman kahvipavun tai melkein mustan värinen pehmyt ja
      veitsen tulisi siihen upota kuin itsekseen.
      Silloin herkku on valmis.

      Naurishauikasta voi syödä kuorineen tai ilman kuoria, kylmänä ja
      lämminnä sen voi levittää leiväälle, lisäksi se on mainio lisuke minkä aterian kanssa hyväänsä.
      Ihme vain, ettei itseään arvostavat ravintolat ole sitä eksoottisten herkkujensa valikoimiin löytäneet.

      Naurishauikas on kuten mämmi tai nahkiainen, joka jakaa kansan kahtia.
      On ihmisiä, jotka hylkäävät nämä ihan ulkonäön vuoksi ja sitten sellaisiin
      joille tulee siihen himo.
      Ehkä tälle pitäisi antaa Ranskalainen nimi "Canard ala rosse " ja
      jättää kertomatta mitä se on, jolloin se olisi kaikkien herkku.

    • vilkases sitä ohjett

      Googlettamalla löytyy naurispaistikkaat jotka lienevät sama asia.

    • älä naura nauriille

      http://www.martat.fi/keskustelu/ruokanurkka/?x33064=260808

      Folioon käärittynä heitettiin edellisvuotiset juhannuskokokon/elovalkean hiilloksille ja voi että oli nannaa !
      Jälttä "Kahvina on kuravettä, kermana on jälttää..." eli nauriista kaapimalla se paras maku tulee ( Valitaan mehevä lanttu tai nauris. Halkaistaan ja kaavitaan jäykällä veitsellä halkaisupinnasta ohutta mehukasta jälttää. Syödään saman tien.)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      82
      3752
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      32
      2569
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      94
      2126
    4. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      20
      1637
    5. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      26
      1468
    6. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1451
    7. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      7
      1404
    8. Noh joko sä nainen oot lopettanut sen

      miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu
      Ikävä
      67
      1367
    9. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      21
      1289
    10. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      11
      1264
    Aihe