"naurishauikas"

kieli mukana

Kyllä nyt ois perinneruokaherkku paikallaan mutta en löytänyt edes Marttojen sivuilta. Voisko joku jelpata!?

4

1635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Brassika

      NAURIS Brassika Rapa ?

      Englanninkielinen nimi: Turnip, tämä suomessa mielletään rehunauriiksi, jota karjalle syötetään.
      Ei sen syöminen silti mahdotonta ole, mutta ei se kovin häävin makuinen ole.
      Siis elä osta turnipsin siemeniä vaan Nauriin siemeniä.
      Nauriin siemenistä halutuimpia ovat Petrovski, Putkonen ja Rova, rapa.

      Nauris tunnettiin Suomessa paljon enne perunaa.
      Nauris kasvaa vaatimattomissa olosuhteisa ja kestää pojohlan karua ilmastoa,
      sitä voi viljellä koko suomessa ja vanhat miehet sanoivatkin, että se aloitta
      kasvunsa vasta kesän pimetessä.

      Esi-isämme kasvattivat kaskipelloissaan naurista, eikä sen kasvatus ole
      menettänyt merkitystään vielä tänäkään päivänä. Mutta kovin usea meistä ei
      sen ominaisuuksia tunne, eikä siten osaa sillä herkutella, kuten esi- isämme tekivät.

      Jos ette pysty naurista itse kasvattaa, tai saat vain muutaman, neuvoisin
      kokeilemaan sen syöntiä veitsellä raastamalla tuon animaatiokuvan mukaan,
      se on ihan erilaista, kuin koneellatehty. Näin niitä syötiin lapsena suoraan pellosta.

      %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

      Mutta yksi valmistustapa on kaikilta unohtunut, nimittäin naurishauikkaan valmistus
      ja siitä yritän parhaani mukaan kertoa tässä.

      Valitaan miehen nyrkin kokoisia nauriita, leikataan niistä naatit ja pestään huolella multa pois.
      Madonreikäiset lajitellaan eläinten rehuksi.
      Ladotaan nauriit runsaankokoiseen rautapataan, väliin ripotellaan suolaa ja lisätään vettä,
      siten että kaikki nauriit peittyy.
      Päälle asetetaan laudasta valkistettu kansi, joka on sen verran padan
      reunoihin väljä, että se sopii painumaan , sillä nauriit kutistuu keitettäissä alle puoleen tilavuudestaan.
      Lautakannen päälle asetetaan kivi painoksi.
      Padan päällä voi olla vielä lisäksi sen oma kansi hidastamassa veden ja lämmön haihtumista.
      Sitten vain aletaan pienillä tulilla hauduttaan keitosta.
      Itse asiassa keitos ei saa suoranaisesti kiehua, vaan tarkoitushan on vain hauduttaa.
      Tarkkaillaan, ettei vesi pääse haihtumaan ja jota tarvittaissa lisätään.
      Jos keitos pääsee palamaan pohjaan, on alimmat nauriit menetetty.
      Kun on 4,5 - 6 tuntia tuliteltu, voidaan kannen alle jo katsoa ja valita sieltä
      maistokas, jonka tulisi olla tumman kahvipavun tai melkein mustan värinen pehmyt ja
      veitsen tulisi siihen upota kuin itsekseen.
      Silloin herkku on valmis.

      Naurishauikasta voi syödä kuorineen tai ilman kuoria, kylmänä ja
      lämminnä sen voi levittää leiväälle, lisäksi se on mainio lisuke minkä aterian kanssa hyväänsä.
      Ihme vain, ettei itseään arvostavat ravintolat ole sitä eksoottisten herkkujensa valikoimiin löytäneet.

      Naurishauikas on kuten mämmi tai nahkiainen, joka jakaa kansan kahtia.
      On ihmisiä, jotka hylkäävät nämä ihan ulkonäön vuoksi ja sitten sellaisiin
      joille tulee siihen himo.
      Ehkä tälle pitäisi antaa Ranskalainen nimi "Canard ala rosse " ja
      jättää kertomatta mitä se on, jolloin se olisi kaikkien herkku.

    • vilkases sitä ohjett

      Googlettamalla löytyy naurispaistikkaat jotka lienevät sama asia.

    • älä naura nauriille

      http://www.martat.fi/keskustelu/ruokanurkka/?x33064=260808

      Folioon käärittynä heitettiin edellisvuotiset juhannuskokokon/elovalkean hiilloksille ja voi että oli nannaa !
      Jälttä "Kahvina on kuravettä, kermana on jälttää..." eli nauriista kaapimalla se paras maku tulee ( Valitaan mehevä lanttu tai nauris. Halkaistaan ja kaavitaan jäykällä veitsellä halkaisupinnasta ohutta mehukasta jälttää. Syödään saman tien.)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kumpi vetoaa enemmän sinuun

      Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?
      Ikävä
      97
      2018
    2. Ei se mene ohi ajan kanssa

      Näin se vaan on.
      Ikävä
      98
      1478
    3. Tavoitteeni onkin ärsyttää

      Sua niin turhaudut ja unohdat koko homman
      Ikävä
      112
      1187
    4. Tunnistebiisi

      Laita joku tunnistebiisi, niin tiedän ett oot täällä ja kaipaat ehkä mua
      Ikävä
      76
      1067
    5. Taidat tykätä linnuista paljon

      Mikä on sun lemppari ☺️😉🥹🦢🐦‍⬛🦉🦜🦚
      Ikävä
      121
      1062
    6. Okei nyt mä ymmärrän

      Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘
      Ikävä
      57
      903
    7. Miks käyttäydyt noin?

      Välttelet kaikkia kohtaamisia...
      Ikävä
      51
      877
    8. Olen huolissani

      Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis
      Ikävä
      58
      836
    9. Ei sun tarvi jännittää enää

      en yritä enää mitään. Tiedän että olin mauton ja sössin kaiken.
      Ikävä
      36
      822
    10. Minkälainen ääni mulla on mies

      Sinun mielestä?
      Ikävä
      33
      723
    Aihe