cream of tartar

kyselevä kotileipuri

Mitä on "cream of tartar"?

Tämä on perusraaka-aine irlantilaisissa leivonnaisten ohjeissa. Voiko sen korvata leivinjauheella? Jos voi, muuttaako se makua tai koostumusta? Mitä se oikeastaan on ja saako sitä edes suomesta? Miten se suomennetaan?

22

23489

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se on viinikivi et sillei hei! Saatavilla apteekista. Sen käyttötarkoitus leivonnassa lienee esimerkiksi koristeiden kovettaminen (kuten marengin) et sillei hei!

      • ap-kirjoittaja

        Joo no hei ja sillei kiitti. Paitsi että tiedän että se suomennetaan viinikiveksi sanakirjassa, mutta ystäväni joka ammatikseen vääntää leipää täällä Suomessa, sanoi ettei ole koskaan kuullutkaan viinikivestä leivonnan yhteydessä.

        Siis en puhu nyt marengin kuohkeuttamisesta ja rakenteen parantamisesta vaan ihan leivonnasta. Puhumattakaan mistään kovettamisesta!!! Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nimenomaan se pehmentää leivonnaisia. Siis kun tehdään skonsseja ja leipiä, niin jauhojen sekaan laitetaan sekä soodaa että "cream of tartar".

        Mutta täytyy tässä suunnata kohti apteekkia. Että kiitos siitä tiedosta.


      • puheen ollen

        Jaana L-Pesolalta voisi kysyä, ostaako eli käyttääkö se porilaista marenkia, jolla on salainen resepti - sellainen, jossa marenki maistuu muultakin kuin vain makealta - itävallasta lienee tuotu Suomeen ja Poriin.

        Ihme juttu, ettei sitä marenkia taida olla myynnissä missään muualla Suomessa. Olisi varmaan kova menekki. Saa pikkuisina marenkeina, mutta myös eri kokoisina kakkulevyinä niin että voi koota vaikka sellaisen monikerroksisen hääkakun niin että suklaalla maustettua kermaa väliin.


      • ennen
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Joo no hei ja sillei kiitti. Paitsi että tiedän että se suomennetaan viinikiveksi sanakirjassa, mutta ystäväni joka ammatikseen vääntää leipää täällä Suomessa, sanoi ettei ole koskaan kuullutkaan viinikivestä leivonnan yhteydessä.

        Siis en puhu nyt marengin kuohkeuttamisesta ja rakenteen parantamisesta vaan ihan leivonnasta. Puhumattakaan mistään kovettamisesta!!! Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nimenomaan se pehmentää leivonnaisia. Siis kun tehdään skonsseja ja leipiä, niin jauhojen sekaan laitetaan sekä soodaa että "cream of tartar".

        Mutta täytyy tässä suunnata kohti apteekkia. Että kiitos siitä tiedosta.

        farmaseuttien lakkoa, koska en menis häirihteen tartareilla lakon aikana, ettei sairaiden tarvi odottaa, kun apteekkari ettii tartaria...


      • ostaaha se
        puheen ollen kirjoitti:

        Jaana L-Pesolalta voisi kysyä, ostaako eli käyttääkö se porilaista marenkia, jolla on salainen resepti - sellainen, jossa marenki maistuu muultakin kuin vain makealta - itävallasta lienee tuotu Suomeen ja Poriin.

        Ihme juttu, ettei sitä marenkia taida olla myynnissä missään muualla Suomessa. Olisi varmaan kova menekki. Saa pikkuisina marenkeina, mutta myös eri kokoisina kakkulevyinä niin että voi koota vaikka sellaisen monikerroksisen hääkakun niin että suklaalla maustettua kermaa väliin.

        Kyllä Jaana L-P ainakin jossain lehtijutussa joskus kertoi ostavansa sitä porilaista kuuluisaa marenkia, maistuis kyllä mullekin!


      • päättelet
        ostaaha se kirjoitti:

        Kyllä Jaana L-P ainakin jossain lehtijutussa joskus kertoi ostavansa sitä porilaista kuuluisaa marenkia, maistuis kyllä mullekin!

        ...
        yhtä ällö toi maistuis... ku koko lakkouhka


    • löytyi
      • ap-kirjoittaja

        Tuon tiedon löysin minäkin kun etsin tietoa aiemmin netistä. Joten ei tuonut mitään uutta, eikä ainakaan antanut vastausta kysymyksiini. Eli kerran vielä? Löytyykö vastauksia?


      • haluat tietää???
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Tuon tiedon löysin minäkin kun etsin tietoa aiemmin netistä. Joten ei tuonut mitään uutta, eikä ainakaan antanut vastausta kysymyksiini. Eli kerran vielä? Löytyykö vastauksia?

        Cream of Tartar todella ON viinikiveä. Se on viininmalmistuksen sivutuote. Sitä saa ostaa apteekista. Sen voi korvata leivinjauheella. Tuleeko muutoksia, en tiedä.
        Mikä tieto sinulle oikein kelpaisi?
        Etkö osaa ilmaista itseäsi ollenkaan???


      • ap-kirjoittaja
        haluat tietää??? kirjoitti:

        Cream of Tartar todella ON viinikiveä. Se on viininmalmistuksen sivutuote. Sitä saa ostaa apteekista. Sen voi korvata leivinjauheella. Tuleeko muutoksia, en tiedä.
        Mikä tieto sinulle oikein kelpaisi?
        Etkö osaa ilmaista itseäsi ollenkaan???

        Mikä ihmeen hinku joillakin ihmisillä on mennä henkilökohtaisuuksiin? Niinkuin nyt tuo, että enkö osaa ilmaista itseäni ollenkaan. Ongelma kun ei ole ilmaisupuolella vaan vastaanottavalla puolella. Jos osaisit lukea - niin että ymmärrät lukemasi sisällön - niin ei tarvitsisi kysellä mikä tieto minulle kelpaisi.

        Kaikki kyllä on löydettävissä niistä mitä kirjoitin, mutta jos vielä kerran sen tässä sanoisin kun et näytä oikein ymmärtävän.

        Siis tiesin että joku suomennos on viinikivi (ja kyllä tiedän mistä sitä tulee), mutta halusin vain varmistuksen suomennokselleni. Sillä toisinaan samasta aineesta on käytössä useampiakin nimityksiä. Toinen syy tälle epäilylle oli se, että ystäväni joka on leipomossa töissä ei tuntenut sitä nimeä, ja sen lisäksi kun kysyin yhdestä apteekista, niin siellä sanottiin että viinikiveä ei käytetä leivontaan, että minulla on väärä suomennos.

        Ja se tärkein tieto mitä haen on, että jos sen korvaa leivinjauheella (leivinjauheessa on viinikiveä, mutta muutakin), niin muuttako se makua tai koostumusta. En ymmärrä miten tämä jäi sinulta huomaamatta - tai viimeisimmässä kirjoituksessasi kyllä totesit ettet tiedä tuleeko muutoksia... mutta silti kysyit. Miten sulle voi ollakin noin vaikea ymmärtää...

        Vai etkö ymmärrä miksi minä kyselen leivinjauheen käytön aikaansaamista muutoksista, kun kerta tiedän että sen voi korvata leivinjauheella. Sama juttuhan on hirvensarvensuolankin kanssa, eli sen voi korvata muulla kohotusaineella, mutta monet ovat sitä mieltä, että leivonnainen ei ole enää samanlainen kuin hirvensarvensuolalla leivottu.

        Auttoiko yhtään kun väänsin kaiken rautalangasta?


      • viinikivi

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinihappo
        jos paljon juotte mehuja
        Orgaaniset hapot, pääasiassa viinihappo ja sen suolot, varsinkaan kiinasta tuotetut. Erotus :
        viinikivi eli kaliumbitartraatti, latinaksi cremor tartarii " cream of tartar "http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini = lievästi ulostava vaikutus


      • ap-kirjoittaja
        viinikivi kirjoitti:

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinihappo
        jos paljon juotte mehuja
        Orgaaniset hapot, pääasiassa viinihappo ja sen suolot, varsinkaan kiinasta tuotetut. Erotus :
        viinikivi eli kaliumbitartraatti, latinaksi cremor tartarii " cream of tartar "http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini = lievästi ulostava vaikutus

        Heh - tuo ulostava vaikutus tuli mulle ihan uutena tietona. Ei ihmekään että apteekissa katsoi vähän kummasti kun kysyin viinikiveä leivontaan.


      • ap-kirjoittaja

        Kiitos asiallisesta vastauksesta.

        Kaitpa se sitten on leivinjauhetta käytettävä, niinkuin tähänkin asti. Eipähän nuo ole pilalle menneet... Kaitpa siitä olisi jossain sanottu, jos se muuttaisi koostumusta jollain tavalla, tai jos sitä pitäisi laittaa isompi määrä.


      • Biokemisti
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Kiitos asiallisesta vastauksesta.

        Kaitpa se sitten on leivinjauhetta käytettävä, niinkuin tähänkin asti. Eipähän nuo ole pilalle menneet... Kaitpa siitä olisi jossain sanottu, jos se muuttaisi koostumusta jollain tavalla, tai jos sitä pitäisi laittaa isompi määrä.

        Heips,

        kaliumbitartraatti voi todellakin vaikuttaa leivonnaisten rakenteeseen (esim. kuivakakuissa raekokoon). Mielestäni kyseisellä aineella ei ole suoranaista kohottavaa vaikutusta. Sen käyttötarkoitus liittynee suolaliuoksen happamuuden aiheuttamiin vaikutuksiin (kaliumbitartraatti on dihydroksisukkiinihapon kaliumsuola). Elintarviketeollisuus tuntee aineen nimimerkillä E336. Itse olen käyttänyt työssäni sukkiinihappoa, joka polyää helposti ja ärsyttää hengitysteitä. Kaliumbitartraatilla voi jauheena olla samantyylisiä vaikutuksia mikäli sitä joutuu hengitysteihin, muuten sitä on turvallista käyttää. Kuten aiemmin saatoit lukea kaliumbitartraattia on leivonnassa aiemmin korvattu mm. sitruunamehulla ja viinietikalla ja seuraksena oli leivonnaisten tekstuurin muutos. Itse ajattelin käyttää kaliumbitartraattia royal icingin tekemiseen, jossa sen funktio on lisätä munavaahdon tiiviyttä.

        Toivottavasti oli apua.


    • as

      If you don't have any cream of tartar in your pantry, you can use one of these substitutes in its place:

      For beating egg whites - use an equal amount of white vinegar or lemon juice, or omit the cream of tartar entirely

      As a leavening agent - replace the baking soda and the cream of tartar in the recipe with baking powder. One teaspoon of baking powder replaces 1/3 tsp of baking soda and 2/3 tsp cream of tartar

      For frosting - leave the cream of tartar out. No substitution is necessary

      • Finduilas

        Great, thanks!


    • miten vain

      Cream of tartar ks. viinikivi
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinikivi
      Alko - Alkoholi ja terveys - Alkoholi ja terveys -haku - Lisä- ja ...
      www.alko.fi/fi/04F2C1210DF065B0C225752700403DA5?... - VälimuistissaSamankaltaisia
      Annoit tälle 1. Peruuta
      Alkoholi ja terveys Vastuullisuuden johtaminen Alkoholipoliittinen vastuu ... kaliumbitartraatti (E336)

      http://goldpharma.com/search/kaliumbitartraatti/lang/FINNISH/

      Mihin leivontaan tuota Käyttäisit ?
      Vanhoissa ohjeissa esim http://www.keittotaito.com/scones.html
      käytettiin hirvensarvensuolaa
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Hirvensarvisuola

    • sslaarks1

      In food

      In food, potassium bitartrate is used for:

      Stabilising egg whites, increasing their heat tolerance and volume
      Preventing sugar syrups from crystallising
      Reducing discolouration of boiled vegetables
      Stabilising whipped cream stiffness

    • herbieee

      Aitoa Cream of Tartaria saa edullisesti IHerbistä suoraan kotiovelle.
      www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Cream-of-Tartar-Powder-3-52-oz-99-g/35461?rcode=LEK166

      Uusi tilaaja saa 5 dollarin alennuksen joten itse mauste on käytännössä ilmainen. Postikulut 4 dollaria ja voi maksaa vaikka Electronilla.

      Kannattaa samalla kokeilla Ceylon-kanelia jota kutsutaan myös "aidoksi kaneliksi".
      http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Ceylon-Cinnamon-Ground-1-76-oz-50-g/35483?rcode=LEK166
      Tuo on miedompaa ja makeampaa kuin marketista saatava kaneli.

    • leivonnan aatelit

      Raholan naseva vastaus viinikivi
      http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini


      Viinikivi, tartari,


      Kaliumvetytartraatti, kaliumbitartraatti, viinirypäleistä peräisin oleva viinihapon suola HOOC(CHOH)2COOK, viinin varastoinnissa käymisastiaan syntyvistä viinihappokiteistä muodostuva hieno valkoinen jauhe, jota on usein myös viinipullon pohjalla. Viinistä viinikivi poistetaan kylmäkäsittelyllä, pulloon mahdollisesti muodostunut viinikivisakka dekantoimalla. Viinikivi ei vaikuta viinin laatuun. Viinikiveä käytetään leivinjauheen seassa kuohkeuttamaan leivonnaisia, antamaan tasaista koostumusta valkuaisvaahdolle ( esim. marenkeja valmistettaessa ) ja kohokkaille sekä kurkkujen säilöntään, joskus virvoitusjuomiin antamaan hapanta makua. Alentaa ruoan pH:ta ja estää sokerin paakkuuntumisen.

      Ruokasooda
      Sooda, ruokasooda

      Sooda on kemiallinen kohotusaine joka koostuu natriumkarbonaatista ja sitä käytetään yleensä leivonnaisissa joissa käytetään jotain hapanta tuotetta esim. kermaa, piimää, hapanmaitotuotteita jne

    • ulla65

      Ihana löytö tämä sivu!. Lueskelin Tietosanomia vuodelta 1775. Siinä kehoitettiin hoitamaan punatautia Kremor Tartarilla sekoitettuna puolen ruoikalusikkaa puoleen kortteliin vettä.
      "Jos hikiläwet ruumisa owat niin kuin tukahdetut, ja ruumis on kylmäläntänen, mutta wälittäin kuitenkin kuumottawainen, nautitan kaxi kertaa edellä nimitettyä puhdistus-menoa, ja senjälkeen jotain hapointa hikeen saattawaista wälikappaletta, niin kuin: Mixtura simplex, taikka Asesor Haartmannin Feber Etsens, taikka Kamfert pulweria; josa siwusa Etikalla sekoitettua Ohra-vettä ja siinä sulatettua Kremor Tartaria ulottuwaisesti juodan".
      Apteekkarilta kysyin, mitäköhän tuo aine lienee, mutta ei osannut yhditää cream of tartariin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      83
      7101
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7053
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      109
      6168
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5404
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5238
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5205
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5108
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4595
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3467
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3380
    Aihe