cream of tartar

kyselevä kotileipuri

Mitä on "cream of tartar"?

Tämä on perusraaka-aine irlantilaisissa leivonnaisten ohjeissa. Voiko sen korvata leivinjauheella? Jos voi, muuttaako se makua tai koostumusta? Mitä se oikeastaan on ja saako sitä edes suomesta? Miten se suomennetaan?

22

23554

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se on viinikivi et sillei hei! Saatavilla apteekista. Sen käyttötarkoitus leivonnassa lienee esimerkiksi koristeiden kovettaminen (kuten marengin) et sillei hei!

      • ap-kirjoittaja

        Joo no hei ja sillei kiitti. Paitsi että tiedän että se suomennetaan viinikiveksi sanakirjassa, mutta ystäväni joka ammatikseen vääntää leipää täällä Suomessa, sanoi ettei ole koskaan kuullutkaan viinikivestä leivonnan yhteydessä.

        Siis en puhu nyt marengin kuohkeuttamisesta ja rakenteen parantamisesta vaan ihan leivonnasta. Puhumattakaan mistään kovettamisesta!!! Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nimenomaan se pehmentää leivonnaisia. Siis kun tehdään skonsseja ja leipiä, niin jauhojen sekaan laitetaan sekä soodaa että "cream of tartar".

        Mutta täytyy tässä suunnata kohti apteekkia. Että kiitos siitä tiedosta.


      • puheen ollen

        Jaana L-Pesolalta voisi kysyä, ostaako eli käyttääkö se porilaista marenkia, jolla on salainen resepti - sellainen, jossa marenki maistuu muultakin kuin vain makealta - itävallasta lienee tuotu Suomeen ja Poriin.

        Ihme juttu, ettei sitä marenkia taida olla myynnissä missään muualla Suomessa. Olisi varmaan kova menekki. Saa pikkuisina marenkeina, mutta myös eri kokoisina kakkulevyinä niin että voi koota vaikka sellaisen monikerroksisen hääkakun niin että suklaalla maustettua kermaa väliin.


      • ennen
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Joo no hei ja sillei kiitti. Paitsi että tiedän että se suomennetaan viinikiveksi sanakirjassa, mutta ystäväni joka ammatikseen vääntää leipää täällä Suomessa, sanoi ettei ole koskaan kuullutkaan viinikivestä leivonnan yhteydessä.

        Siis en puhu nyt marengin kuohkeuttamisesta ja rakenteen parantamisesta vaan ihan leivonnasta. Puhumattakaan mistään kovettamisesta!!! Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nimenomaan se pehmentää leivonnaisia. Siis kun tehdään skonsseja ja leipiä, niin jauhojen sekaan laitetaan sekä soodaa että "cream of tartar".

        Mutta täytyy tässä suunnata kohti apteekkia. Että kiitos siitä tiedosta.

        farmaseuttien lakkoa, koska en menis häirihteen tartareilla lakon aikana, ettei sairaiden tarvi odottaa, kun apteekkari ettii tartaria...


      • ostaaha se
        puheen ollen kirjoitti:

        Jaana L-Pesolalta voisi kysyä, ostaako eli käyttääkö se porilaista marenkia, jolla on salainen resepti - sellainen, jossa marenki maistuu muultakin kuin vain makealta - itävallasta lienee tuotu Suomeen ja Poriin.

        Ihme juttu, ettei sitä marenkia taida olla myynnissä missään muualla Suomessa. Olisi varmaan kova menekki. Saa pikkuisina marenkeina, mutta myös eri kokoisina kakkulevyinä niin että voi koota vaikka sellaisen monikerroksisen hääkakun niin että suklaalla maustettua kermaa väliin.

        Kyllä Jaana L-P ainakin jossain lehtijutussa joskus kertoi ostavansa sitä porilaista kuuluisaa marenkia, maistuis kyllä mullekin!


      • päättelet
        ostaaha se kirjoitti:

        Kyllä Jaana L-P ainakin jossain lehtijutussa joskus kertoi ostavansa sitä porilaista kuuluisaa marenkia, maistuis kyllä mullekin!

        ...
        yhtä ällö toi maistuis... ku koko lakkouhka


    • löytyi
      • ap-kirjoittaja

        Tuon tiedon löysin minäkin kun etsin tietoa aiemmin netistä. Joten ei tuonut mitään uutta, eikä ainakaan antanut vastausta kysymyksiini. Eli kerran vielä? Löytyykö vastauksia?


      • haluat tietää???
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Tuon tiedon löysin minäkin kun etsin tietoa aiemmin netistä. Joten ei tuonut mitään uutta, eikä ainakaan antanut vastausta kysymyksiini. Eli kerran vielä? Löytyykö vastauksia?

        Cream of Tartar todella ON viinikiveä. Se on viininmalmistuksen sivutuote. Sitä saa ostaa apteekista. Sen voi korvata leivinjauheella. Tuleeko muutoksia, en tiedä.
        Mikä tieto sinulle oikein kelpaisi?
        Etkö osaa ilmaista itseäsi ollenkaan???


      • ap-kirjoittaja
        haluat tietää??? kirjoitti:

        Cream of Tartar todella ON viinikiveä. Se on viininmalmistuksen sivutuote. Sitä saa ostaa apteekista. Sen voi korvata leivinjauheella. Tuleeko muutoksia, en tiedä.
        Mikä tieto sinulle oikein kelpaisi?
        Etkö osaa ilmaista itseäsi ollenkaan???

        Mikä ihmeen hinku joillakin ihmisillä on mennä henkilökohtaisuuksiin? Niinkuin nyt tuo, että enkö osaa ilmaista itseäni ollenkaan. Ongelma kun ei ole ilmaisupuolella vaan vastaanottavalla puolella. Jos osaisit lukea - niin että ymmärrät lukemasi sisällön - niin ei tarvitsisi kysellä mikä tieto minulle kelpaisi.

        Kaikki kyllä on löydettävissä niistä mitä kirjoitin, mutta jos vielä kerran sen tässä sanoisin kun et näytä oikein ymmärtävän.

        Siis tiesin että joku suomennos on viinikivi (ja kyllä tiedän mistä sitä tulee), mutta halusin vain varmistuksen suomennokselleni. Sillä toisinaan samasta aineesta on käytössä useampiakin nimityksiä. Toinen syy tälle epäilylle oli se, että ystäväni joka on leipomossa töissä ei tuntenut sitä nimeä, ja sen lisäksi kun kysyin yhdestä apteekista, niin siellä sanottiin että viinikiveä ei käytetä leivontaan, että minulla on väärä suomennos.

        Ja se tärkein tieto mitä haen on, että jos sen korvaa leivinjauheella (leivinjauheessa on viinikiveä, mutta muutakin), niin muuttako se makua tai koostumusta. En ymmärrä miten tämä jäi sinulta huomaamatta - tai viimeisimmässä kirjoituksessasi kyllä totesit ettet tiedä tuleeko muutoksia... mutta silti kysyit. Miten sulle voi ollakin noin vaikea ymmärtää...

        Vai etkö ymmärrä miksi minä kyselen leivinjauheen käytön aikaansaamista muutoksista, kun kerta tiedän että sen voi korvata leivinjauheella. Sama juttuhan on hirvensarvensuolankin kanssa, eli sen voi korvata muulla kohotusaineella, mutta monet ovat sitä mieltä, että leivonnainen ei ole enää samanlainen kuin hirvensarvensuolalla leivottu.

        Auttoiko yhtään kun väänsin kaiken rautalangasta?


      • viinikivi

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinihappo
        jos paljon juotte mehuja
        Orgaaniset hapot, pääasiassa viinihappo ja sen suolot, varsinkaan kiinasta tuotetut. Erotus :
        viinikivi eli kaliumbitartraatti, latinaksi cremor tartarii " cream of tartar "http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini = lievästi ulostava vaikutus


      • ap-kirjoittaja
        viinikivi kirjoitti:

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinihappo
        jos paljon juotte mehuja
        Orgaaniset hapot, pääasiassa viinihappo ja sen suolot, varsinkaan kiinasta tuotetut. Erotus :
        viinikivi eli kaliumbitartraatti, latinaksi cremor tartarii " cream of tartar "http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini = lievästi ulostava vaikutus

        Heh - tuo ulostava vaikutus tuli mulle ihan uutena tietona. Ei ihmekään että apteekissa katsoi vähän kummasti kun kysyin viinikiveä leivontaan.


      • ap-kirjoittaja

        Kiitos asiallisesta vastauksesta.

        Kaitpa se sitten on leivinjauhetta käytettävä, niinkuin tähänkin asti. Eipähän nuo ole pilalle menneet... Kaitpa siitä olisi jossain sanottu, jos se muuttaisi koostumusta jollain tavalla, tai jos sitä pitäisi laittaa isompi määrä.


      • Biokemisti
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Kiitos asiallisesta vastauksesta.

        Kaitpa se sitten on leivinjauhetta käytettävä, niinkuin tähänkin asti. Eipähän nuo ole pilalle menneet... Kaitpa siitä olisi jossain sanottu, jos se muuttaisi koostumusta jollain tavalla, tai jos sitä pitäisi laittaa isompi määrä.

        Heips,

        kaliumbitartraatti voi todellakin vaikuttaa leivonnaisten rakenteeseen (esim. kuivakakuissa raekokoon). Mielestäni kyseisellä aineella ei ole suoranaista kohottavaa vaikutusta. Sen käyttötarkoitus liittynee suolaliuoksen happamuuden aiheuttamiin vaikutuksiin (kaliumbitartraatti on dihydroksisukkiinihapon kaliumsuola). Elintarviketeollisuus tuntee aineen nimimerkillä E336. Itse olen käyttänyt työssäni sukkiinihappoa, joka polyää helposti ja ärsyttää hengitysteitä. Kaliumbitartraatilla voi jauheena olla samantyylisiä vaikutuksia mikäli sitä joutuu hengitysteihin, muuten sitä on turvallista käyttää. Kuten aiemmin saatoit lukea kaliumbitartraattia on leivonnassa aiemmin korvattu mm. sitruunamehulla ja viinietikalla ja seuraksena oli leivonnaisten tekstuurin muutos. Itse ajattelin käyttää kaliumbitartraattia royal icingin tekemiseen, jossa sen funktio on lisätä munavaahdon tiiviyttä.

        Toivottavasti oli apua.


    • as

      If you don't have any cream of tartar in your pantry, you can use one of these substitutes in its place:

      For beating egg whites - use an equal amount of white vinegar or lemon juice, or omit the cream of tartar entirely

      As a leavening agent - replace the baking soda and the cream of tartar in the recipe with baking powder. One teaspoon of baking powder replaces 1/3 tsp of baking soda and 2/3 tsp cream of tartar

      For frosting - leave the cream of tartar out. No substitution is necessary

      • Finduilas

        Great, thanks!


    • miten vain

      Cream of tartar ks. viinikivi
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinikivi
      Alko - Alkoholi ja terveys - Alkoholi ja terveys -haku - Lisä- ja ...
      www.alko.fi/fi/04F2C1210DF065B0C225752700403DA5?... - VälimuistissaSamankaltaisia
      Annoit tälle 1. Peruuta
      Alkoholi ja terveys Vastuullisuuden johtaminen Alkoholipoliittinen vastuu ... kaliumbitartraatti (E336)

      http://goldpharma.com/search/kaliumbitartraatti/lang/FINNISH/

      Mihin leivontaan tuota Käyttäisit ?
      Vanhoissa ohjeissa esim http://www.keittotaito.com/scones.html
      käytettiin hirvensarvensuolaa
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Hirvensarvisuola

    • sslaarks1

      In food

      In food, potassium bitartrate is used for:

      Stabilising egg whites, increasing their heat tolerance and volume
      Preventing sugar syrups from crystallising
      Reducing discolouration of boiled vegetables
      Stabilising whipped cream stiffness

    • herbieee

      Aitoa Cream of Tartaria saa edullisesti IHerbistä suoraan kotiovelle.
      www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Cream-of-Tartar-Powder-3-52-oz-99-g/35461?rcode=LEK166

      Uusi tilaaja saa 5 dollarin alennuksen joten itse mauste on käytännössä ilmainen. Postikulut 4 dollaria ja voi maksaa vaikka Electronilla.

      Kannattaa samalla kokeilla Ceylon-kanelia jota kutsutaan myös "aidoksi kaneliksi".
      http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Ceylon-Cinnamon-Ground-1-76-oz-50-g/35483?rcode=LEK166
      Tuo on miedompaa ja makeampaa kuin marketista saatava kaneli.

    • leivonnan aatelit

      Raholan naseva vastaus viinikivi
      http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini


      Viinikivi, tartari,


      Kaliumvetytartraatti, kaliumbitartraatti, viinirypäleistä peräisin oleva viinihapon suola HOOC(CHOH)2COOK, viinin varastoinnissa käymisastiaan syntyvistä viinihappokiteistä muodostuva hieno valkoinen jauhe, jota on usein myös viinipullon pohjalla. Viinistä viinikivi poistetaan kylmäkäsittelyllä, pulloon mahdollisesti muodostunut viinikivisakka dekantoimalla. Viinikivi ei vaikuta viinin laatuun. Viinikiveä käytetään leivinjauheen seassa kuohkeuttamaan leivonnaisia, antamaan tasaista koostumusta valkuaisvaahdolle ( esim. marenkeja valmistettaessa ) ja kohokkaille sekä kurkkujen säilöntään, joskus virvoitusjuomiin antamaan hapanta makua. Alentaa ruoan pH:ta ja estää sokerin paakkuuntumisen.

      Ruokasooda
      Sooda, ruokasooda

      Sooda on kemiallinen kohotusaine joka koostuu natriumkarbonaatista ja sitä käytetään yleensä leivonnaisissa joissa käytetään jotain hapanta tuotetta esim. kermaa, piimää, hapanmaitotuotteita jne

    • ulla65

      Ihana löytö tämä sivu!. Lueskelin Tietosanomia vuodelta 1775. Siinä kehoitettiin hoitamaan punatautia Kremor Tartarilla sekoitettuna puolen ruoikalusikkaa puoleen kortteliin vettä.
      "Jos hikiläwet ruumisa owat niin kuin tukahdetut, ja ruumis on kylmäläntänen, mutta wälittäin kuitenkin kuumottawainen, nautitan kaxi kertaa edellä nimitettyä puhdistus-menoa, ja senjälkeen jotain hapointa hikeen saattawaista wälikappaletta, niin kuin: Mixtura simplex, taikka Asesor Haartmannin Feber Etsens, taikka Kamfert pulweria; josa siwusa Etikalla sekoitettua Ohra-vettä ja siinä sulatettua Kremor Tartaria ulottuwaisesti juodan".
      Apteekkarilta kysyin, mitäköhän tuo aine lienee, mutta ei osannut yhditää cream of tartariin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt se on selvitetty: Sanna Marinin hallitus lisäsi menoja 41 miljardilla

      ”vasemmistohallitus oli katastrofaalisen huono”, sanoo kokoomus. Sanna Marinin (sd.) hallituksen tekemät menolisäykset
      Maailman menoa
      246
      17324
    2. Purra sössi kaiken 2 vuodessa, itkee nyt Marinin perään

      Nyt on taas sama vanha itkuvirsi, kun ei omat taidot riittänee. Kaikki on taas muiden syytä. No miten sen "Tunnin juna"
      Maailman menoa
      178
      12323
    3. Eli persujen rääkyminen Marinin hallituksen velanotosta oli sitä itseään

      "Valtiovarainministeriön mukaan Marinin hallitus lisäsi valtion pysyviä menoja 3 miljardia eikä 11 miljardia euroa." El
      Maailman menoa
      55
      6091
    4. Orpon hallitus runnoi Tunnin junan ilman tarvetta

      Näinkö valtiontaloutta hoidetaan? Siis asiantuntijoidenkin aikoja sitten kannattamattomaksi laskema Tunnin juna tehdään
      Maailman menoa
      68
      4930
    5. MTV3 - Auerin poika todistaa videolla, miten Anneli pahoinpiteli lapsia!

      Kello 10.04 – Ainakin kerran viikossa se löi. Löi muitakin sisaruksia, mutta ei isosiskoa. Nuorinta siskoa en ole nähny
      Henkirikokset
      19
      4910
    6. Orpon hallitus paskoi kaikki hommat

      ja "yllätäen" ilmestyi raportti Marinin hallituksen tuhlailusta, raportti tuli kuin TILAUKSESTA.
      Maailman menoa
      26
      4042
    7. Lindtman ylivoimainen suosikki pääministeriksi

      Lindtmania kannattaa pääministeriksi peräti 50 prosenttia useampi kuin toiseksi suosituinta Kaikkosta. https://www.ilta
      Maailman menoa
      84
      3625
    8. Kansa haluaa Marinin hallituksen takaisin ja Orpon pois

      Suomen kansa on nyt ilmoittanut millaisen hallituksen Suomi tarvitsee. "Suomalaisten suosikki seuraavaksi hallituspohja
      Maailman menoa
      13
      3545
    9. Sanna Marin - Maailman paras talousasiantuntija?

      PersKeKoa pukkaa? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011636623.html
      Maailman menoa
      139
      3076
    10. NO NIIN! Nyt on sitten prinsessa Sannan sädekehä lopullisesti rikottu

      narsistia ei kannata enää kuin ne fanaattisimmat kulttilaiset, jotka ovat myös sitä Suomen heikkoälyisintä sakkia. Kun
      Maailman menoa
      29
      2141
    Aihe