cream of tartar

kyselevä kotileipuri

Mitä on "cream of tartar"?

Tämä on perusraaka-aine irlantilaisissa leivonnaisten ohjeissa. Voiko sen korvata leivinjauheella? Jos voi, muuttaako se makua tai koostumusta? Mitä se oikeastaan on ja saako sitä edes suomesta? Miten se suomennetaan?

22

22360

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se on viinikivi et sillei hei! Saatavilla apteekista. Sen käyttötarkoitus leivonnassa lienee esimerkiksi koristeiden kovettaminen (kuten marengin) et sillei hei!

      • ap-kirjoittaja

        Joo no hei ja sillei kiitti. Paitsi että tiedän että se suomennetaan viinikiveksi sanakirjassa, mutta ystäväni joka ammatikseen vääntää leipää täällä Suomessa, sanoi ettei ole koskaan kuullutkaan viinikivestä leivonnan yhteydessä.

        Siis en puhu nyt marengin kuohkeuttamisesta ja rakenteen parantamisesta vaan ihan leivonnasta. Puhumattakaan mistään kovettamisesta!!! Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nimenomaan se pehmentää leivonnaisia. Siis kun tehdään skonsseja ja leipiä, niin jauhojen sekaan laitetaan sekä soodaa että "cream of tartar".

        Mutta täytyy tässä suunnata kohti apteekkia. Että kiitos siitä tiedosta.


      • puheen ollen

        Jaana L-Pesolalta voisi kysyä, ostaako eli käyttääkö se porilaista marenkia, jolla on salainen resepti - sellainen, jossa marenki maistuu muultakin kuin vain makealta - itävallasta lienee tuotu Suomeen ja Poriin.

        Ihme juttu, ettei sitä marenkia taida olla myynnissä missään muualla Suomessa. Olisi varmaan kova menekki. Saa pikkuisina marenkeina, mutta myös eri kokoisina kakkulevyinä niin että voi koota vaikka sellaisen monikerroksisen hääkakun niin että suklaalla maustettua kermaa väliin.


      • ennen
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Joo no hei ja sillei kiitti. Paitsi että tiedän että se suomennetaan viinikiveksi sanakirjassa, mutta ystäväni joka ammatikseen vääntää leipää täällä Suomessa, sanoi ettei ole koskaan kuullutkaan viinikivestä leivonnan yhteydessä.

        Siis en puhu nyt marengin kuohkeuttamisesta ja rakenteen parantamisesta vaan ihan leivonnasta. Puhumattakaan mistään kovettamisesta!!! Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nimenomaan se pehmentää leivonnaisia. Siis kun tehdään skonsseja ja leipiä, niin jauhojen sekaan laitetaan sekä soodaa että "cream of tartar".

        Mutta täytyy tässä suunnata kohti apteekkia. Että kiitos siitä tiedosta.

        farmaseuttien lakkoa, koska en menis häirihteen tartareilla lakon aikana, ettei sairaiden tarvi odottaa, kun apteekkari ettii tartaria...


      • ostaaha se
        puheen ollen kirjoitti:

        Jaana L-Pesolalta voisi kysyä, ostaako eli käyttääkö se porilaista marenkia, jolla on salainen resepti - sellainen, jossa marenki maistuu muultakin kuin vain makealta - itävallasta lienee tuotu Suomeen ja Poriin.

        Ihme juttu, ettei sitä marenkia taida olla myynnissä missään muualla Suomessa. Olisi varmaan kova menekki. Saa pikkuisina marenkeina, mutta myös eri kokoisina kakkulevyinä niin että voi koota vaikka sellaisen monikerroksisen hääkakun niin että suklaalla maustettua kermaa väliin.

        Kyllä Jaana L-P ainakin jossain lehtijutussa joskus kertoi ostavansa sitä porilaista kuuluisaa marenkia, maistuis kyllä mullekin!


      • päättelet
        ostaaha se kirjoitti:

        Kyllä Jaana L-P ainakin jossain lehtijutussa joskus kertoi ostavansa sitä porilaista kuuluisaa marenkia, maistuis kyllä mullekin!

        ...
        yhtä ällö toi maistuis... ku koko lakkouhka


    • löytyi
      • ap-kirjoittaja

        Tuon tiedon löysin minäkin kun etsin tietoa aiemmin netistä. Joten ei tuonut mitään uutta, eikä ainakaan antanut vastausta kysymyksiini. Eli kerran vielä? Löytyykö vastauksia?


      • haluat tietää???
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Tuon tiedon löysin minäkin kun etsin tietoa aiemmin netistä. Joten ei tuonut mitään uutta, eikä ainakaan antanut vastausta kysymyksiini. Eli kerran vielä? Löytyykö vastauksia?

        Cream of Tartar todella ON viinikiveä. Se on viininmalmistuksen sivutuote. Sitä saa ostaa apteekista. Sen voi korvata leivinjauheella. Tuleeko muutoksia, en tiedä.
        Mikä tieto sinulle oikein kelpaisi?
        Etkö osaa ilmaista itseäsi ollenkaan???


      • ap-kirjoittaja
        haluat tietää??? kirjoitti:

        Cream of Tartar todella ON viinikiveä. Se on viininmalmistuksen sivutuote. Sitä saa ostaa apteekista. Sen voi korvata leivinjauheella. Tuleeko muutoksia, en tiedä.
        Mikä tieto sinulle oikein kelpaisi?
        Etkö osaa ilmaista itseäsi ollenkaan???

        Mikä ihmeen hinku joillakin ihmisillä on mennä henkilökohtaisuuksiin? Niinkuin nyt tuo, että enkö osaa ilmaista itseäni ollenkaan. Ongelma kun ei ole ilmaisupuolella vaan vastaanottavalla puolella. Jos osaisit lukea - niin että ymmärrät lukemasi sisällön - niin ei tarvitsisi kysellä mikä tieto minulle kelpaisi.

        Kaikki kyllä on löydettävissä niistä mitä kirjoitin, mutta jos vielä kerran sen tässä sanoisin kun et näytä oikein ymmärtävän.

        Siis tiesin että joku suomennos on viinikivi (ja kyllä tiedän mistä sitä tulee), mutta halusin vain varmistuksen suomennokselleni. Sillä toisinaan samasta aineesta on käytössä useampiakin nimityksiä. Toinen syy tälle epäilylle oli se, että ystäväni joka on leipomossa töissä ei tuntenut sitä nimeä, ja sen lisäksi kun kysyin yhdestä apteekista, niin siellä sanottiin että viinikiveä ei käytetä leivontaan, että minulla on väärä suomennos.

        Ja se tärkein tieto mitä haen on, että jos sen korvaa leivinjauheella (leivinjauheessa on viinikiveä, mutta muutakin), niin muuttako se makua tai koostumusta. En ymmärrä miten tämä jäi sinulta huomaamatta - tai viimeisimmässä kirjoituksessasi kyllä totesit ettet tiedä tuleeko muutoksia... mutta silti kysyit. Miten sulle voi ollakin noin vaikea ymmärtää...

        Vai etkö ymmärrä miksi minä kyselen leivinjauheen käytön aikaansaamista muutoksista, kun kerta tiedän että sen voi korvata leivinjauheella. Sama juttuhan on hirvensarvensuolankin kanssa, eli sen voi korvata muulla kohotusaineella, mutta monet ovat sitä mieltä, että leivonnainen ei ole enää samanlainen kuin hirvensarvensuolalla leivottu.

        Auttoiko yhtään kun väänsin kaiken rautalangasta?


      • viinikivi

      • ap-kirjoittaja
        viinikivi kirjoitti:

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinihappo
        jos paljon juotte mehuja
        Orgaaniset hapot, pääasiassa viinihappo ja sen suolot, varsinkaan kiinasta tuotetut. Erotus :
        viinikivi eli kaliumbitartraatti, latinaksi cremor tartarii " cream of tartar "http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini = lievästi ulostava vaikutus

        Heh - tuo ulostava vaikutus tuli mulle ihan uutena tietona. Ei ihmekään että apteekissa katsoi vähän kummasti kun kysyin viinikiveä leivontaan.


      • ap-kirjoittaja

        Kiitos asiallisesta vastauksesta.

        Kaitpa se sitten on leivinjauhetta käytettävä, niinkuin tähänkin asti. Eipähän nuo ole pilalle menneet... Kaitpa siitä olisi jossain sanottu, jos se muuttaisi koostumusta jollain tavalla, tai jos sitä pitäisi laittaa isompi määrä.


      • Biokemisti
        ap-kirjoittaja kirjoitti:

        Kiitos asiallisesta vastauksesta.

        Kaitpa se sitten on leivinjauhetta käytettävä, niinkuin tähänkin asti. Eipähän nuo ole pilalle menneet... Kaitpa siitä olisi jossain sanottu, jos se muuttaisi koostumusta jollain tavalla, tai jos sitä pitäisi laittaa isompi määrä.

        Heips,

        kaliumbitartraatti voi todellakin vaikuttaa leivonnaisten rakenteeseen (esim. kuivakakuissa raekokoon). Mielestäni kyseisellä aineella ei ole suoranaista kohottavaa vaikutusta. Sen käyttötarkoitus liittynee suolaliuoksen happamuuden aiheuttamiin vaikutuksiin (kaliumbitartraatti on dihydroksisukkiinihapon kaliumsuola). Elintarviketeollisuus tuntee aineen nimimerkillä E336. Itse olen käyttänyt työssäni sukkiinihappoa, joka polyää helposti ja ärsyttää hengitysteitä. Kaliumbitartraatilla voi jauheena olla samantyylisiä vaikutuksia mikäli sitä joutuu hengitysteihin, muuten sitä on turvallista käyttää. Kuten aiemmin saatoit lukea kaliumbitartraattia on leivonnassa aiemmin korvattu mm. sitruunamehulla ja viinietikalla ja seuraksena oli leivonnaisten tekstuurin muutos. Itse ajattelin käyttää kaliumbitartraattia royal icingin tekemiseen, jossa sen funktio on lisätä munavaahdon tiiviyttä.

        Toivottavasti oli apua.


    • as

      If you don't have any cream of tartar in your pantry, you can use one of these substitutes in its place:

      For beating egg whites - use an equal amount of white vinegar or lemon juice, or omit the cream of tartar entirely

      As a leavening agent - replace the baking soda and the cream of tartar in the recipe with baking powder. One teaspoon of baking powder replaces 1/3 tsp of baking soda and 2/3 tsp cream of tartar

      For frosting - leave the cream of tartar out. No substitution is necessary

      • Finduilas

        Great, thanks!


    • miten vain

      Cream of tartar ks. viinikivi
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinikivi
      Alko - Alkoholi ja terveys - Alkoholi ja terveys -haku - Lisä- ja ...
      www.alko.fi/fi/04F2C1210DF065B0C225752700403DA5?... - VälimuistissaSamankaltaisia
      Annoit tälle 1. Peruuta
      Alkoholi ja terveys Vastuullisuuden johtaminen Alkoholipoliittinen vastuu ... kaliumbitartraatti (E336)

      http://goldpharma.com/search/kaliumbitartraatti/lang/FINNISH/

      Mihin leivontaan tuota Käyttäisit ?
      Vanhoissa ohjeissa esim http://www.keittotaito.com/scones.html
      käytettiin hirvensarvensuolaa
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Hirvensarvisuola

    • sslaarks1

      In food

      In food, potassium bitartrate is used for:

      Stabilising egg whites, increasing their heat tolerance and volume
      Preventing sugar syrups from crystallising
      Reducing discolouration of boiled vegetables
      Stabilising whipped cream stiffness

    • herbieee

      Aitoa Cream of Tartaria saa edullisesti IHerbistä suoraan kotiovelle.
      www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Cream-of-Tartar-Powder-3-52-oz-99-g/35461?rcode=LEK166

      Uusi tilaaja saa 5 dollarin alennuksen joten itse mauste on käytännössä ilmainen. Postikulut 4 dollaria ja voi maksaa vaikka Electronilla.

      Kannattaa samalla kokeilla Ceylon-kanelia jota kutsutaan myös "aidoksi kaneliksi".
      http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Ceylon-Cinnamon-Ground-1-76-oz-50-g/35483?rcode=LEK166
      Tuo on miedompaa ja makeampaa kuin marketista saatava kaneli.

    • leivonnan aatelit

      Raholan naseva vastaus viinikivi
      http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini


      Viinikivi, tartari,


      Kaliumvetytartraatti, kaliumbitartraatti, viinirypäleistä peräisin oleva viinihapon suola HOOC(CHOH)2COOK, viinin varastoinnissa käymisastiaan syntyvistä viinihappokiteistä muodostuva hieno valkoinen jauhe, jota on usein myös viinipullon pohjalla. Viinistä viinikivi poistetaan kylmäkäsittelyllä, pulloon mahdollisesti muodostunut viinikivisakka dekantoimalla. Viinikivi ei vaikuta viinin laatuun. Viinikiveä käytetään leivinjauheen seassa kuohkeuttamaan leivonnaisia, antamaan tasaista koostumusta valkuaisvaahdolle ( esim. marenkeja valmistettaessa ) ja kohokkaille sekä kurkkujen säilöntään, joskus virvoitusjuomiin antamaan hapanta makua. Alentaa ruoan pH:ta ja estää sokerin paakkuuntumisen.

      Ruokasooda
      Sooda, ruokasooda

      Sooda on kemiallinen kohotusaine joka koostuu natriumkarbonaatista ja sitä käytetään yleensä leivonnaisissa joissa käytetään jotain hapanta tuotetta esim. kermaa, piimää, hapanmaitotuotteita jne

    • ulla65

      Ihana löytö tämä sivu!. Lueskelin Tietosanomia vuodelta 1775. Siinä kehoitettiin hoitamaan punatautia Kremor Tartarilla sekoitettuna puolen ruoikalusikkaa puoleen kortteliin vettä.
      "Jos hikiläwet ruumisa owat niin kuin tukahdetut, ja ruumis on kylmäläntänen, mutta wälittäin kuitenkin kuumottawainen, nautitan kaxi kertaa edellä nimitettyä puhdistus-menoa, ja senjälkeen jotain hapointa hikeen saattawaista wälikappaletta, niin kuin: Mixtura simplex, taikka Asesor Haartmannin Feber Etsens, taikka Kamfert pulweria; josa siwusa Etikalla sekoitettua Ohra-vettä ja siinä sulatettua Kremor Tartaria ulottuwaisesti juodan".
      Apteekkarilta kysyin, mitäköhän tuo aine lienee, mutta ei osannut yhditää cream of tartariin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2594
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1942
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1413
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1285
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1280
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1201
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1121
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1065
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1034
    10. 17
      1025
    Aihe