Karjalanpiirakka ei ole perinne ruoka. Perinne ruokaan käytetään alkuperäisiä suomesta saatavia ruoka-aineita. Riisiä ei kasva suomessa
Karjalanpiirakka
38
6208
Vastaukset
- ja ohraa kasvatetaan suomessa
joten perinneruokiin mielestäni kuuluu perunamuusitäytteinen ja ohrasuurimotäytteinen karjalanpiirakka ja on hyvää.(riisin suhteen olet oikeassa kun puhutaan perinteistä, ja kasvumaista.
- puteritsi
En tosin ole varma, kutsutaanko karjalanpiirakan muotoisia porkkana- ja puolukkapiirakoita karjalanpiirakoiksi. Niille puolukkapiirakoille oli kainuulaisilla joku erityinen nimikin. Muistaako kukaan mikä?
- olen tuo ensimmäinen vastaaja
puteritsi kirjoitti:
En tosin ole varma, kutsutaanko karjalanpiirakan muotoisia porkkana- ja puolukkapiirakoita karjalanpiirakoiksi. Niille puolukkapiirakoille oli kainuulaisilla joku erityinen nimikin. Muistaako kukaan mikä?
Mielenkiinnosta kysyn,oletko itse tehnyt,
vai saanut maistiaisia.
Maku näillä aineksilla ruistaikinakuoreen on varmasti jännä,
mutta porkkanasta en ainakaan ole koskaan kuullut
Puolukkahan käy kuitenkin moneen juttuun.
Ehkä ne eivät karjalanpiirakoiden nimellä kulje,mutta jännä makuyllätys varmasti. - äitimuori
puteritsi kirjoitti:
En tosin ole varma, kutsutaanko karjalanpiirakan muotoisia porkkana- ja puolukkapiirakoita karjalanpiirakoiksi. Niille puolukkapiirakoille oli kainuulaisilla joku erityinen nimikin. Muistaako kukaan mikä?
Kainuussa valmistettava ruistaikinapiirakka, jossa on täytteenä puolukkaa ja ehkä hiukan perunasosetta on nimeltään rönttönen.
- Karajalainenko?
Suomessa syötiin naurista, ennenkuin saatiin perunaa tänne, että loppujen lopuksi vähän on lihan ja kalan ohella niitä oikein alkuperäisiä "perinneruokia", että saivarrellaan näinkin päin.
- Salapeili
Karajalainenko? kirjoitti:
Suomessa syötiin naurista, ennenkuin saatiin perunaa tänne, että loppujen lopuksi vähän on lihan ja kalan ohella niitä oikein alkuperäisiä "perinneruokia", että saivarrellaan näinkin päin.
Eivat mitkaan sakut tuoneet perunaa Suomeen, vaan suomalaiset sotilaat toivat sen Pommerin sodasta.
- Potatis
Peruna ei ole alkuperäistä suomalaista ravintoa vaan peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien alueelta. Espanjalaiset toivat perunan Eurooppaan 1500-luvulla. Ensimmäisen kerran perunaa on nähty Suomessa 1720-luvulla ja Suomeen ne tulivat Ruotsista.
Johan tämä kerrottiin koulun historian tunneillakin. - turha postaus
Potatis kirjoitti:
Peruna ei ole alkuperäistä suomalaista ravintoa vaan peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien alueelta. Espanjalaiset toivat perunan Eurooppaan 1500-luvulla. Ensimmäisen kerran perunaa on nähty Suomessa 1720-luvulla ja Suomeen ne tulivat Ruotsista.
Johan tämä kerrottiin koulun historian tunneillakin.Jos nyt potatis olisi viitsinyt kahlata tämän ketjun loppuun, niin olisi selvinnyt tuon tiedon kirjotetun tähän ketjuun jo vuonna 2007
- ...........
Karjalanpiirakka on suomalaista perinneruokaa vaikka siinä riisiä onkin. Mistä olet saanut päähäsi että perinneruoassa käytetään vain raaka-aineita joita saadaan vain omasta maasta? Suomi on ollut itsenäinen valtio vasta 90 vuotta mutta sitä ennenkin olimme suomalaisia ja otimme vaikutteita ruokakulttuuriimme sekä lännestä että idästä. Mikä olisi sinun mielestäsi perinneruokaa? Riista, marjat ja sienet? Ilman suolaa tietysti, sitähän ei Suomesta saa...
- se karjalanpiirakka
on karjalaisten perinneruokaa, ei koko Suomen ja länsi-Suomessa sitä ei tunnettu kovin hyvin, kunnes evakot toi sen perinteensä sotien aikana.
- kotoisin
Aito karjalanpiirakka tehdään aina perunamuussitäytteellä. Riisitäytteiset ovat riisipiirakoita. Silloin aikanaan kun karjalanpiirakoita alettiin tekemään ei riisiä täältä suomesta eikä karjalasta edes saatu vielä.
- piirakat ovat
HUTTUPIIRAKOITA.
- pohtija
Eipä perunaakaan ole luultavasti kovin kauaa ennen riisiä sen koommin saanut. 1800-luvun juttuja ja sittenhän tuli ne suuret nälkävuodet.
Nykyaikaan säilyneet ruokaperinteemme ovat yleensä hyvin nuoria. Jotkut kalakukon tapaiset lienevät vanhimmasta päästä. - Aito karjalanpiirakka
Alkuperäinen karjalanpiirakka on tehty ohrasta ,jos tarkkoja ollaan. Mutta eiköhän ne kaikki mene piirakasta.
- Aito karjalanpiirakka
Alkuperäinen karjalanpiirakka on tehty ohrasta ,jos tarkkoja ollaan. Mutta eiköhän ne kaikki mene piirakasta.Laitapa vaikka puuroon puolet ohraa ja riisiä niin tulee todella hyvä piirakka
- AKUKENE
Aito karjalanpiirakka kirjoitti:
Alkuperäinen karjalanpiirakka on tehty ohrasta ,jos tarkkoja ollaan. Mutta eiköhän ne kaikki mene piirakasta.Laitapa vaikka puuroon puolet ohraa ja riisiä niin tulee todella hyvä piirakka
Milloin eka kerta kuljetetiin Suomeen riisiä ja kuka oli fiksu jakekkas laatikot, mahtava alussa en tykännyt
- Miten määritetään
Perinne tarkoittaa perittyä tietoa, jota toisetetaan.
Peruna ja riisi ovat tulleet aikojen saatossa meille koto Suomeen. Käytön levitessä ja jokapäiväisessä ruokailussa mukana oleminen teki esim Karjalanpiirakan perinne ruoaksi. Muissa kulttuureissa ei ole tehty karjanlanpiirakoita, jotenka siitä syystä meidän on helppo omaksua se perinne ruoaksi.Yhtään mollaamatta omaa ruokaperinnettämme viittaan taannoin käytyyn, opettavaiseen keskusteluun siitä, mikä on perinneruoka.
Kyllä minä olen syönyt isossa määrin aivan - tai ainakin lähes - samanlaisia piirakoita muuallakin kuin vain Suomessa. Sen lisäksi ne piirakat, jotka tänään myydään meillä kaupoissa ovat paljon kauempana niistä mummoni piirakoista ja kakkaroista kuin nämä syömäni muunmaan piirakat.
Piirakkaperinne meidän nurkillamme on Karjalan ja vähän laajemman läntisen Venäjän yhteistä perinnettä - iso ja rikas ruokaperintö.- Nuori kokki
crudo kirjoitti:
Yhtään mollaamatta omaa ruokaperinnettämme viittaan taannoin käytyyn, opettavaiseen keskusteluun siitä, mikä on perinneruoka.
Kyllä minä olen syönyt isossa määrin aivan - tai ainakin lähes - samanlaisia piirakoita muuallakin kuin vain Suomessa. Sen lisäksi ne piirakat, jotka tänään myydään meillä kaupoissa ovat paljon kauempana niistä mummoni piirakoista ja kakkaroista kuin nämä syömäni muunmaan piirakat.
Piirakkaperinne meidän nurkillamme on Karjalan ja vähän laajemman läntisen Venäjän yhteistä perinnettä - iso ja rikas ruokaperintö.Yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan perinteen syntymiseen menee vähintään kolme sukupolvea (määrittelykysymys tietysti).
Riisiä on tuotu Eurooppaan siitä lähtien kun meritie Kiinaan avautui, Suomessakin riisiä on syöty satoja vuosia. Jopa kauemmin kuin perunaa. Riisiä on arvostettu, se on ollut kallista tuontitavaraa ja ostoruokaa, jota ei kotona kasvanut. Siksi riisipuuro on ollut juhlaruoka. Riisipuurotäytteiset piirakat ovat aivan mahtava perinne.
Minusta minkään Suomen alueen perinneruoka ei voi olla vähemmän perinneruoka kuin toisen alueen perinneruoka. Eikä se, että jotain ruokaa syödään muuallakin, tee siitä vähemmän suomalaista - perinnehän ei yleensä noudata valtion rajoja. Karjalainen perinneruoka kuuluu suomalaisiin perinneruokiin. Nuori kokki kirjoitti:
Yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan perinteen syntymiseen menee vähintään kolme sukupolvea (määrittelykysymys tietysti).
Riisiä on tuotu Eurooppaan siitä lähtien kun meritie Kiinaan avautui, Suomessakin riisiä on syöty satoja vuosia. Jopa kauemmin kuin perunaa. Riisiä on arvostettu, se on ollut kallista tuontitavaraa ja ostoruokaa, jota ei kotona kasvanut. Siksi riisipuuro on ollut juhlaruoka. Riisipuurotäytteiset piirakat ovat aivan mahtava perinne.
Minusta minkään Suomen alueen perinneruoka ei voi olla vähemmän perinneruoka kuin toisen alueen perinneruoka. Eikä se, että jotain ruokaa syödään muuallakin, tee siitä vähemmän suomalaista - perinnehän ei yleensä noudata valtion rajoja. Karjalainen perinneruoka kuuluu suomalaisiin perinneruokiin.Koitin aikani kuluksi katsella, milloin riisi tuli Suomeen ja enpä löytänyt mitän sopivaa vuosilukua. Peruna sitävastoin on tullut Pohjoismaihin jo 1730-50-luvulla.
Tietysti yleistymistä ajatellen perunaa on viljelty meillä täällä itse ja riisi on ollut aina tuontitavaraa, joten ei ihme, että peruna on ollut arkikäytössä ja riisi juhlakäytössä.- Nuori kokki
crudo kirjoitti:
Koitin aikani kuluksi katsella, milloin riisi tuli Suomeen ja enpä löytänyt mitän sopivaa vuosilukua. Peruna sitävastoin on tullut Pohjoismaihin jo 1730-50-luvulla.
Tietysti yleistymistä ajatellen perunaa on viljelty meillä täällä itse ja riisi on ollut aina tuontitavaraa, joten ei ihme, että peruna on ollut arkikäytössä ja riisi juhlakäytössä.1400-luvulla Suomessa varakkaampi väki söi jouluna riisipuuroa, rahvas tyytyi ohrapuuroon. Puuropapu oli mantelin edeltäjä, joka tunnettiin säätyläispiireissä.
1500-luvulla riisin tuonti Suomeen kasvoi, kun Juhana herttuan puolalaissyntyinen vaimo Katariina Jagellonica tuotti sitä Turun linnan hoviin. Palanpainikkeeksi juotiin reininviiniä.
1600-luvulla vielä rahvaan jouluruoka oli ohrapuuro, keitetty hauki, sianpää ja olut.
1700-luvulla riisiä tuotiin Suomeen jo pieniinkin satamiin ja se oli yleinen kauppatavara. Tulliluettelon mukaan Daniel Fonteenin alus tuli Poriin 30.9.1780 Amsterdamista mukanaan tupakkaa, riisiä, pumpulia, siirtomaatavaraa ja viinejä. - Palle Pelleriini
Nuori kokki kirjoitti:
1400-luvulla Suomessa varakkaampi väki söi jouluna riisipuuroa, rahvas tyytyi ohrapuuroon. Puuropapu oli mantelin edeltäjä, joka tunnettiin säätyläispiireissä.
1500-luvulla riisin tuonti Suomeen kasvoi, kun Juhana herttuan puolalaissyntyinen vaimo Katariina Jagellonica tuotti sitä Turun linnan hoviin. Palanpainikkeeksi juotiin reininviiniä.
1600-luvulla vielä rahvaan jouluruoka oli ohrapuuro, keitetty hauki, sianpää ja olut.
1700-luvulla riisiä tuotiin Suomeen jo pieniinkin satamiin ja se oli yleinen kauppatavara. Tulliluettelon mukaan Daniel Fonteenin alus tuli Poriin 30.9.1780 Amsterdamista mukanaan tupakkaa, riisiä, pumpulia, siirtomaatavaraa ja viinejä.1800-luvulla kansan elintaso nousi ja riisi tunnettiin jo Karjalan takamaillakin. Riisiä käytettiin arvostetuimpien piirakoiden täytteenä, joiden leipominen oli jo pitkään ollut alueelle tyypillistä.
1900-luvulla karjalaiset joutuivat muuttamaan pois Karjalasta muualle Suomeen, ja muun Suomen asukkaatkin ihastuivat riisitäytteisiin piirakoihin. Vuosisadan lopulla piirakoita alettiin tuottaa teollisesti, jolloin kaikilla oli niihin varaa. Yhteiskunnan ihanteita kuvastavat myös sosiaalidemokratia, IKEA, H&M ja luokkaerojen häviäminen.
2000-luvun globalisaatioilmiö vakiinnutti riisin aseman suomalaisesa ruokaperinteessä. Riisi on halpa, aasialainen tuontivilja, jonka maine aika-ajoin saattaa jopa kyseenalaiseksi karjalanpiirakoiden arvostetun aseman suomalaisessa ruokaperinteessä.
2100-luvulla ilmaston lämpenemisen seurauksena alkaa kotimaisen riisin tuotanto. Ohrasta tulee arvostettu perinnevilja, jota erityisesti terveydestään huolehtiva yläluokka suosii. Palle Pelleriini kirjoitti:
1800-luvulla kansan elintaso nousi ja riisi tunnettiin jo Karjalan takamaillakin. Riisiä käytettiin arvostetuimpien piirakoiden täytteenä, joiden leipominen oli jo pitkään ollut alueelle tyypillistä.
1900-luvulla karjalaiset joutuivat muuttamaan pois Karjalasta muualle Suomeen, ja muun Suomen asukkaatkin ihastuivat riisitäytteisiin piirakoihin. Vuosisadan lopulla piirakoita alettiin tuottaa teollisesti, jolloin kaikilla oli niihin varaa. Yhteiskunnan ihanteita kuvastavat myös sosiaalidemokratia, IKEA, H&M ja luokkaerojen häviäminen.
2000-luvun globalisaatioilmiö vakiinnutti riisin aseman suomalaisesa ruokaperinteessä. Riisi on halpa, aasialainen tuontivilja, jonka maine aika-ajoin saattaa jopa kyseenalaiseksi karjalanpiirakoiden arvostetun aseman suomalaisessa ruokaperinteessä.
2100-luvulla ilmaston lämpenemisen seurauksena alkaa kotimaisen riisin tuotanto. Ohrasta tulee arvostettu perinnevilja, jota erityisesti terveydestään huolehtiva yläluokka suosii.Terävä visio, joka osoittaa, että ruokakulttuurin kehitys ei ole muusta yhteiskunan kehityksestä ulkopuolinen asia.
Globalisaatio muuttaa suomalaisen ruokapöydän ihan muuksi ajan mittaan. Vaikka riisin hinnassa on mukana kuljetuskustannukset kaukaakin, on se todella kilpailukykyinen vaikka kotimaiseen perunaan nähden.
Ilmaston lämpenmisen seurauksena alkava kotimainen tuotanto tulee kyllä viemään riisiltä kilpailuedun hinnan noustessa pilviin.- riippuu mistä katsoo
Palle Pelleriini kirjoitti:
1800-luvulla kansan elintaso nousi ja riisi tunnettiin jo Karjalan takamaillakin. Riisiä käytettiin arvostetuimpien piirakoiden täytteenä, joiden leipominen oli jo pitkään ollut alueelle tyypillistä.
1900-luvulla karjalaiset joutuivat muuttamaan pois Karjalasta muualle Suomeen, ja muun Suomen asukkaatkin ihastuivat riisitäytteisiin piirakoihin. Vuosisadan lopulla piirakoita alettiin tuottaa teollisesti, jolloin kaikilla oli niihin varaa. Yhteiskunnan ihanteita kuvastavat myös sosiaalidemokratia, IKEA, H&M ja luokkaerojen häviäminen.
2000-luvun globalisaatioilmiö vakiinnutti riisin aseman suomalaisesa ruokaperinteessä. Riisi on halpa, aasialainen tuontivilja, jonka maine aika-ajoin saattaa jopa kyseenalaiseksi karjalanpiirakoiden arvostetun aseman suomalaisessa ruokaperinteessä.
2100-luvulla ilmaston lämpenemisen seurauksena alkaa kotimaisen riisin tuotanto. Ohrasta tulee arvostettu perinnevilja, jota erityisesti terveydestään huolehtiva yläluokka suosii.Ajatusvirhe. Riisin käyttö ei tullut Karjalaan Turusta vaan Pietarista. Idästä päin katsoen Karjala ei ole takamaa, vaan etumaa, ja Länsi-Suomi on kaukana takamailla.
- karjalan piirakassa
Olen maistanut, eikä ole hullumpaa
- asiantuntia!
Karjalanpiirakka on perinneruoka! Ennenvanhaan täytteenä oli yleisemmin ohra- tai perunapuutoa!
- ....................
Alkujaan karjalanpiirakoiden täytteenä oli ohrapuuroa!!
- ripsrips
on varmaan aito kotimainen tuote.
- kokkelipiimä
ripsrips kirjoitti:
on varmaan aito kotimainen tuote.
Entäs anjovikset omassa liemessä?
- Kokataan
Onko mitään porkkanariisipiirakka ohjeita ilman ruis juttuja ja ruispuroja?
jos on linkatkaa. - riisi ennen perunaa
Riisiä on tuotu Suomeen jo 1400-luvulta lähtien. Se on ollut arvostetttua kauppatavaraa, jota on ostettu rahalla. Karjalaiset leipoivat taikinakuoren sisään piirakoihin kaikenlaisia täytteitä, mitä milloinkin ja arvostetuimmat piirakat ovat olleet riisipiirakoita. Peruna tuli Suomeen vasta 1700-luvulla.
Karjalanpiirakka-nimitys tuli vasta sitten kun karjalaiset evakot tulivat muualle Suomeen ja toivat piirakkakulttuurin mukanaan meidän muidenkin iloksi ja nautinnoksi. - kumitätini
Kummitätini oli Karjalan evakko syntynyt 1882.
Hän tuli mummolaan evakkona, tavarat kädessään huivinyytissä ja jäi Kotipiiaksi.
Hän kertoi karjalanpiirakoista:
niitä tehtiin, kun ruoka jäämä oli sen verran pieni, ettei olisi riittänyt kaikille ruokailijoille. Piirakat olivat kun nykyiset piirakat tai sitten eri kokoisia pyöreitä.
Kummitätini haudutti, lohkoina ja kuutioina,ruuan lisäkkeeksi, lanttupaloja porkkanoita ja nauriita, näihin lisättiin kypsä peruna. Ja niistä tehtiin piirakat kahville/ välipalalle väelle pellolle jne.
Nuo piirakat syntyivät kun hella oli lämmin n.10-15 min.
Paras ja ihanin sisus oli Kaurapuuroon tai Ohrapuuroon sekoitettu kuivattu mustikka ruiskuoressa. Ei se kaunis ollut, mustikat värjäsivät sisuksen läikkäiseksi mutta ihanan makuista.
Olin lapsi en ymmärtänyt kysyä ohjeita ja kummitäti poistui keskuudestamme/ lapset hakivat luokseen 1960 luvan tienoilla..
Nyt kun mietin, kuivatut mustikat olivat ihanan makuisia sattumia vesipohjaisessa puurossa..- lotkotyaja
kuibattua mustikkaa sun muuta saa kaupasta, ainakin tarjoustalossa on ollut.
Ja se on varmaan ollut mustikkakukkoa se toinen :http://www.valio.fi/reseptit/mustikkakukko/
Meillä on töissä joskus, kerran maistoin ja oli ...hyi...pahaa...
- piirakkaanassuun
On se perinneruoka vaikka raaka-aineet ovatkin vaihdelleet aikojen saatossa. Riisi ei toki kasva Suomessa, mutta sitä on tuotu maahan jo 1500-luvulla. Perunaakaan ei Suomesta saanut ennen 1600-lukua. Tietty voidaan myös hifistellä muillakin raaka-aineilla - ovatko ne alkuperäisiä "suomalaisia" vai muualta maahan tuotuja - kuten ruis, ohra, lanttu,porkkana jne...Kansat ovat aina käyneet kauppaa toisten kanssa ja näin eri ruoka-aineet ja viljeltävät tuotteet ovat levinneet hyötykäyttöön.
Joten kyllä - karjalanpiirakka ON perinneruokaa - niin riisipiirakka kuin myös perunapiirakka tai millä täytteellä sitä sitten halutaankin täyttää - perunalla täytetty on minun makuun paras. - piirakkaa se olla
täytyy.
Peuna-ja Ohrapiirakka parhaita.Jos ohra on kypsytetty täysmaitoon eli keitetty puurokattilassa. - rasvainen kyrpis
Olette perseestä...joka ikinen
- haist sä
sinäkin olet anaaalista
- perinne piirakka
ripsipiirakka on perinne,paaljaspiirakka on nykyaikaa
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023