heinäpelto ja lihakukko

rattorikuski ja kotikalja

Hieman kosteana tuoksuva heinä, jota nostetaan seipäälle (Kainuussa kärväälle).
Kahvitauko saran päässä. Lihakukko ja kotikalja, kalja päälärissä kylmänä, ojasta nostettu kylmänä.
Termoskahvi ja nisu jälkiruoaksi.

Perussettiä perinneruokakulttuurissa.

Iltapäivällä pottuvoita ja hirvenlihhoo sekä porkkanaraastetta puolukoilla, jälkiruoaksi uunijuustoa.

46

3044

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • todellakin

      traktoria "rattoriksi"?

      Mutta kerro myös, minkälainen on "lihakukko"? Ikinä kuullut.

      • kerron sinulle

        samanlainen kun kalakukko,mutta liha täytteenä,lanttukukko,perunakukko


      • kalakukossakin
        kerron sinulle kirjoitti:

        samanlainen kun kalakukko,mutta liha täytteenä,lanttukukko,perunakukko

        lihaa eli porsaansilavaa. Mitä "lihaa" sitten lihakukossa on?
        Ei tullut sinulle savolaisena mieleen kertoa se...


      • vieläkään
        kerron sinulle kirjoitti:

        samanlainen kun kalakukko,mutta liha täytteenä,lanttukukko,perunakukko

        ole saanut kerrotuksi, mitä "lihaa" lihakukossa on? Vai etkö tiedä? Etkö osaa erottaa eri lihoja toisistaan? Onko kaikki liha sinulle vain "lihaa"?
        Onko tuo kunniaksi savolaisille?


      • Lihakukkoon
        vieläkään kirjoitti:

        ole saanut kerrotuksi, mitä "lihaa" lihakukossa on? Vai etkö tiedä? Etkö osaa erottaa eri lihoja toisistaan? Onko kaikki liha sinulle vain "lihaa"?
        Onko tuo kunniaksi savolaisille?

        laittaa mitä lihaa hyvää, jos laittaa oravaa tulee kurrekukko, jänistä tulee rusakkokukko,lammasta tulee päkäpääkukko, ankkaa tulee aku ankkakukko j.n.e.(****************)


      • arvasin
        Lihakukkoon kirjoitti:

        laittaa mitä lihaa hyvää, jos laittaa oravaa tulee kurrekukko, jänistä tulee rusakkokukko,lammasta tulee päkäpääkukko, ankkaa tulee aku ankkakukko j.n.e.(****************)

        oikein: et tiedä lihoista etkä muutenkaan ruoanlaitosta yhtään mitään. Silti piekset täällä suutasi.


      • arvasin kirjoitti:

        oikein: et tiedä lihoista etkä muutenkaan ruoanlaitosta yhtään mitään. Silti piekset täällä suutasi.

        Et ole halunnut katsoa ohjetta tuosta antamastani linkistä. Siinä sanotaan

        "Lihakukko. Se on kuin kalakukko, kalojen sijasta vaan käytettään erilaisia lihoja ja haavutettaan kaavan. Maustepippuri sopii parhaiten mausteeksi. On hyvvee sekä kylmänä että kuunana. Vuatii kyllä ehkä keitetyt perunat lisukkeeksi kun muuten on kuin paistia vetäis nuamaan vähän vuan maukkaampoo."

        "Erilaisia lihoja", olkoon nyt aloittajan puolesta vaikka sikaa ja nautaa. Mutta ei siis kalaa.


      • muitakin yhtä
        arvasin kirjoitti:

        oikein: et tiedä lihoista etkä muutenkaan ruoanlaitosta yhtään mitään. Silti piekset täällä suutasi.

        tyhmiä räätikkäpäitä kun sinä?Opettele lukemaan ja ymmärtämään KIRJOITETU TEKSTI.LIHAKUKKO ON AINA LIHAKUKKO OLI LIHA MITÄHYVÄÄNSÄ,SEN TIETÄVÄT KAIKKI SAVOLAISET.


      • en ole
        muitakin yhtä kirjoitti:

        tyhmiä räätikkäpäitä kun sinä?Opettele lukemaan ja ymmärtämään KIRJOITETU TEKSTI.LIHAKUKKO ON AINA LIHAKUKKO OLI LIHA MITÄHYVÄÄNSÄ,SEN TIETÄVÄT KAIKKI SAVOLAISET.

        savolainen.
        Ja aika huono ymmärrys lihoista teillä näyttää olevan, jos te ette erottele niitä mitenkään, vaan liha on vain lihaa. Ette näytä erottelevan onko kyseessä possu, nauta, lammas, saatikka mistä kohtaa ruhosta: paistia, fileetä, etuselkää, niskaa, kylkeä, potkaa...?
        Tämän tietävät sitten muut kuin savolaiset. Mutta ei siis lihakukon osalta. Kalakukossahan on myös lihaa - siansuvua.


      • sivua
        en ole kirjoitti:

        savolainen.
        Ja aika huono ymmärrys lihoista teillä näyttää olevan, jos te ette erottele niitä mitenkään, vaan liha on vain lihaa. Ette näytä erottelevan onko kyseessä possu, nauta, lammas, saatikka mistä kohtaa ruhosta: paistia, fileetä, etuselkää, niskaa, kylkeä, potkaa...?
        Tämän tietävät sitten muut kuin savolaiset. Mutta ei siis lihakukon osalta. Kalakukossahan on myös lihaa - siansuvua.

        eikä suvua...
        Edellinen.


      • kuullut puhuttavan
        sivua kirjoitti:

        eikä suvua...
        Edellinen.

        teurastetun ruhon osista mutta en vielä siansuvua enkä sivua,sanomalehdessä ja kirjassa on sivut tai luin kirjaa monta sivua .


      • et ole
        kuullut puhuttavan kirjoitti:

        teurastetun ruhon osista mutta en vielä siansuvua enkä sivua,sanomalehdessä ja kirjassa on sivut tai luin kirjaa monta sivua .

        kuullut puhuttavan "siansivusta" niin et ole paljoakaan kuullut. Se on monin paikoin yleinen nimitys porsaankyljelle.


      • Anonyymi
        vieläkään kirjoitti:

        ole saanut kerrotuksi, mitä "lihaa" lihakukossa on? Vai etkö tiedä? Etkö osaa erottaa eri lihoja toisistaan? Onko kaikki liha sinulle vain "lihaa"?
        Onko tuo kunniaksi savolaisille?

        herranjestas..ettei lihakukosta kuullut..sehän paras kukko.


      • niitä täytyy

        kokeilla onhan niitä jo varmaan useampi sukupolvi tehnyt,syönyt ja hyväksi havainnut.


      • niitä täytyy kirjoitti:

        kokeilla onhan niitä jo varmaan useampi sukupolvi tehnyt,syönyt ja hyväksi havainnut.

        Kyllä kai muut ovatkin tätä syöneet, mutta itse en ole tehnyt koskaan - saatikka, että olisin saanut jossain ravintolassa edes maistaa.

        Silloin täytyy kokeilla - ja tehdä - ihan itse.


      • jo vihdoin
        niitä täytyy kirjoitti:

        kokeilla onhan niitä jo varmaan useampi sukupolvi tehnyt,syönyt ja hyväksi havainnut.

        kertoa mitä lihaa (eläinlajin nimi ja ruhonosa) noissa lihakukoissa käytetään?


      • Rantasalmelainen
        jo vihdoin kirjoitti:

        kertoa mitä lihaa (eläinlajin nimi ja ruhonosa) noissa lihakukoissa käytetään?

        Sian sivu on meillä päen ihan tavallista sian kylkee, toella luutonta. Lihakukkon voijaan käyttää ihan mitä lihhoo kukaki haluvaa. Meijän muori tekköö useesti lapaastaki ja lehemästä.Ei tarvita filleitä, huonompiki kelepaa. Lappaa ja etuselekää, mutta luuttomaksi leikattuna. On hyvä kahtoo, ettälihassa on reilustoi rasvoo. muuten tullee kuiva kukko. Mahtoko täm auttaa akuutissa tiejon nälässäsi?


      • ymmärrä
        Rantasalmelainen kirjoitti:

        Sian sivu on meillä päen ihan tavallista sian kylkee, toella luutonta. Lihakukkon voijaan käyttää ihan mitä lihhoo kukaki haluvaa. Meijän muori tekköö useesti lapaastaki ja lehemästä.Ei tarvita filleitä, huonompiki kelepaa. Lappaa ja etuselekää, mutta luuttomaksi leikattuna. On hyvä kahtoo, ettälihassa on reilustoi rasvoo. muuten tullee kuiva kukko. Mahtoko täm auttaa akuutissa tiejon nälässäsi?

        tuota mongerrustasi.


      • huonokoa
        ymmärrä kirjoitti:

        tuota mongerrustasi.

        Saaavvvvooooo mutta siitä huolimatta asia selvitetty niin kun kukkotehdään.


      • olla
        huonokoa kirjoitti:

        Saaavvvvooooo mutta siitä huolimatta asia selvitetty niin kun kukkotehdään.

        vähän epämääräinen ruoka tuo lihakukko, kun kukaan täysijärkinen ei osaa sen sisältöä täällä tarkasti kertoa ja ymmärrettävällä suomen kielellä.


      • Rantasalmelainen
        huonokoa kirjoitti:

        Saaavvvvooooo mutta siitä huolimatta asia selvitetty niin kun kukkotehdään.

        Mutta kun minä ossoon vaen kosmospännällä kirjottoo ja panivatten tämmötteen aparaatin etteen, niin sekkovaahan siin raahallisen savolaisennii piä ja tulloo rutokseen nuita kirijotusvirheitä. Mutta siltinnii sanova pittee, jotta nui se lihakukko kuitennii luovataan tiällä päen mualimaa. Ossookkos nyt ymmärtee selevää savvoo?


      • Sinä UUSAVUTON
        olla kirjoitti:

        vähän epämääräinen ruoka tuo lihakukko, kun kukaan täysijärkinen ei osaa sen sisältöä täällä tarkasti kertoa ja ymmärrettävällä suomen kielellä.

        Myö savolaiset on syöty sitä siitä lähtien kun JUMALA loi imeisen maun päälle.Äläihän ennee kehatko vätystellä joutavia.


      • vieläkään
        Rantasalmelainen kirjoitti:

        Mutta kun minä ossoon vaen kosmospännällä kirjottoo ja panivatten tämmötteen aparaatin etteen, niin sekkovaahan siin raahallisen savolaisennii piä ja tulloo rutokseen nuita kirijotusvirheitä. Mutta siltinnii sanova pittee, jotta nui se lihakukko kuitennii luovataan tiällä päen mualimaa. Ossookkos nyt ymmärtee selevää savvoo?

        joku selväjärkinen saa kerrotuksi lihakukon tarkemmat ainesosat ja lihalaadut ymmärrettävällä kielellä, esim. suomeksi?


    • mitä nykyajan

      uusavuttomia täälläkin palstalla pyörii,ja viitsivät keskustella viellä perinne ruuasta, voi että____________________________________!!!!?????

    • silleen hei

      MISTÄ PIRUSTA NOI MEIDÄN SAVOLAISTEN ESIÄIDIT OVAT LÖYTÄNEET TUON LIHAKUKKO TEKO OHJEEN,KYLLÄ MINUNKIN SAVOLAISENA SITÄ TÄYTYY SUUUURESTI IHMETELLÄ.OLISKO SE MAAILMAN 8 IHME.

      • vain

        jatkuu, mutta lihakukon reseptiä ei tule.


      • turhuudenjumala
        vain kirjoitti:

        jatkuu, mutta lihakukon reseptiä ei tule.

        kuori on normaali kalakukon kuori. kaaviloi taikinasta suunnilleen neliön mallinen keskeltä n.1 cm paksuinen pala. ripottele paksuimmalle kohdalle n. cm paksulti ruisjauhoja ja ala latoa päälle lihanpalasia (nautaa, sikaa, lammasta) väliin siankylkeä ja ropsaus suolaa. kun olet saanut suunnilleen kasassa pysyvän lihakeon taikinan keskelle, ripauta vielä suolaa ja vuoraa siankyljellä. nostele taikinan reunat vuorotellen päällekkäin... laitan tarkempaa ohjetta illalla kun pääsen töistä, johon alkaa olla jo kiire...


      • uus avutoinen
        vain kirjoitti:

        jatkuu, mutta lihakukon reseptiä ei tule.

        myö savolaiset ei kuule herkistytä ihan vähästä,se on tosiii


      • lihat
        turhuudenjumala kirjoitti:

        kuori on normaali kalakukon kuori. kaaviloi taikinasta suunnilleen neliön mallinen keskeltä n.1 cm paksuinen pala. ripottele paksuimmalle kohdalle n. cm paksulti ruisjauhoja ja ala latoa päälle lihanpalasia (nautaa, sikaa, lammasta) väliin siankylkeä ja ropsaus suolaa. kun olet saanut suunnilleen kasassa pysyvän lihakeon taikinan keskelle, ripauta vielä suolaa ja vuoraa siankyljellä. nostele taikinan reunat vuorotellen päällekkäin... laitan tarkempaa ohjetta illalla kun pääsen töistä, johon alkaa olla jo kiire...

        esikypsennettyjä vai raakoja?


      • on tuo
        uus avutoinen kirjoitti:

        myö savolaiset ei kuule herkistytä ihan vähästä,se on tosiii

        suoltamisesi. Eikä liene vain kieliongelma.


      • väntee oikein raatalangasta
        on tuo kirjoitti:

        suoltamisesi. Eikä liene vain kieliongelma.

        malli ja laittoo taskuun niin saisit joutoaikona sitä räplätä mietiin samalla miten tehhään lihakukko


      • turhuudenjumala
        lihat kirjoitti:

        esikypsennettyjä vai raakoja?

        suatoen sannoo, että jottaen lihhoo voepi käyttöö lihakukkoon. suatoen myössii huastella, jotta suattasin antoo reseptiä kukolle... ompi mummon vanha reseppi, jolla aenakkii nää puntarpiät suatii aloellee ja johonnii oppii...

        Kuori:
        3/4 litroo vettä
        kilo ruisjauhoo
        1 dl nisujauhoo
        1/2 rkl suoloo
        1. Tie taikina sekottamalla vesj ja jaahot ja lissee suoloo varovasti oman maun mukaan. Taekina sua olla meleko kovvaa, jotenka taekinnoo saupi sekottoo ruavas mies.
        2. Kaalitte taekina levyks, jonka paksuus voes olla noin 1 cm.
        3. Laeta pohjalle ruisjaahoo kämmenen kokoiselle alueelle. Ripottele suoloo. Sitte laita siankylykee kalojen piälle. Läskin piälle laitettaa kaloja jne. Joka kerrokseen ripotellaan suoloo.
        4. Viimeseks kukko suletaa piältä yhistämällä reunat esim. veellä liimaamalla. Ylleensä kukon piätyihin jiä yljmääräistä taikinoo, jonka voi veitsellä leikata pois, ja käyttää se kukon sulukemisseen.
        5. Kukko voijjaan laettoo paestopussiin ja vuokkaan. Pussi suojjoo hyvin kuevumiselta. Kukko on ensimmäesen tunnin 200 asteessa, sitten seuroovat nelejä tuntia 125 asteessa.
        6. Kuhan kukko on kypsynä, se nautittaan lämpimänä. Kukon kansi leikattaan aoki. Kuorta otettaan laotaselle, samoin kukon syäntä,eli lihhoo tae kalloo.


      • turhuudenjumala
        turhuudenjumala kirjoitti:

        suatoen sannoo, että jottaen lihhoo voepi käyttöö lihakukkoon. suatoen myössii huastella, jotta suattasin antoo reseptiä kukolle... ompi mummon vanha reseppi, jolla aenakkii nää puntarpiät suatii aloellee ja johonnii oppii...

        Kuori:
        3/4 litroo vettä
        kilo ruisjauhoo
        1 dl nisujauhoo
        1/2 rkl suoloo
        1. Tie taikina sekottamalla vesj ja jaahot ja lissee suoloo varovasti oman maun mukaan. Taekina sua olla meleko kovvaa, jotenka taekinnoo saupi sekottoo ruavas mies.
        2. Kaalitte taekina levyks, jonka paksuus voes olla noin 1 cm.
        3. Laeta pohjalle ruisjaahoo kämmenen kokoiselle alueelle. Ripottele suoloo. Sitte laita siankylykee kalojen piälle. Läskin piälle laitettaa kaloja jne. Joka kerrokseen ripotellaan suoloo.
        4. Viimeseks kukko suletaa piältä yhistämällä reunat esim. veellä liimaamalla. Ylleensä kukon piätyihin jiä yljmääräistä taikinoo, jonka voi veitsellä leikata pois, ja käyttää se kukon sulukemisseen.
        5. Kukko voijjaan laettoo paestopussiin ja vuokkaan. Pussi suojjoo hyvin kuevumiselta. Kukko on ensimmäesen tunnin 200 asteessa, sitten seuroovat nelejä tuntia 125 asteessa.
        6. Kuhan kukko on kypsynä, se nautittaan lämpimänä. Kukon kansi leikattaan aoki. Kuorta otettaan laotaselle, samoin kukon syäntä,eli lihhoo tae kalloo.

        kalat etellisessä ohjeessa... voit vaikka korvata millä lihalla haluat...


      • turhuudenjumala
        turhuudenjumala kirjoitti:

        suatoen sannoo, että jottaen lihhoo voepi käyttöö lihakukkoon. suatoen myössii huastella, jotta suattasin antoo reseptiä kukolle... ompi mummon vanha reseppi, jolla aenakkii nää puntarpiät suatii aloellee ja johonnii oppii...

        Kuori:
        3/4 litroo vettä
        kilo ruisjauhoo
        1 dl nisujauhoo
        1/2 rkl suoloo
        1. Tie taikina sekottamalla vesj ja jaahot ja lissee suoloo varovasti oman maun mukaan. Taekina sua olla meleko kovvaa, jotenka taekinnoo saupi sekottoo ruavas mies.
        2. Kaalitte taekina levyks, jonka paksuus voes olla noin 1 cm.
        3. Laeta pohjalle ruisjaahoo kämmenen kokoiselle alueelle. Ripottele suoloo. Sitte laita siankylykee kalojen piälle. Läskin piälle laitettaa kaloja jne. Joka kerrokseen ripotellaan suoloo.
        4. Viimeseks kukko suletaa piältä yhistämällä reunat esim. veellä liimaamalla. Ylleensä kukon piätyihin jiä yljmääräistä taikinoo, jonka voi veitsellä leikata pois, ja käyttää se kukon sulukemisseen.
        5. Kukko voijjaan laettoo paestopussiin ja vuokkaan. Pussi suojjoo hyvin kuevumiselta. Kukko on ensimmäesen tunnin 200 asteessa, sitten seuroovat nelejä tuntia 125 asteessa.
        6. Kuhan kukko on kypsynä, se nautittaan lämpimänä. Kukon kansi leikattaan aoki. Kuorta otettaan laotaselle, samoin kukon syäntä,eli lihhoo tae kalloo.

        vanaha kalakukon reseppi piäs ilimoelle... jos joku haluaa suomennosta, sen suattaapi suaha osotteesta [email protected]....


      • kuitenkin
        turhuudenjumala kirjoitti:

        kalat etellisessä ohjeessa... voit vaikka korvata millä lihalla haluat...

        saada tietää, millaisilla lihoilla ON PARAS täyttää lihakukko, ja pitääkö ne esikypsentää ennen kukkoon laittamista?


      • turhuudenjumala
        kuitenkin kirjoitti:

        saada tietää, millaisilla lihoilla ON PARAS täyttää lihakukko, ja pitääkö ne esikypsentää ennen kukkoon laittamista?

        koska tämä ruoka vaatii pitkä kysennyksen, voi siihen käyttää esimerkiksi paistilihaa naudasta, sian kassleria, potkaa, lampaan potkaa, lampaan niskaa, paistia... kaikkea, vaikka filettä jos haluaa. voihan ne lihat ruskistaa ja heittää vaikka sipulia mukaan lihakukkoon, jos haluaa. eihän tästä ole taaskaan vain ja ainoastaan yhtä ja ainoaa ohjetta. paras on se mistä itse tykkää.


      • Rantasalmelainen
        turhuudenjumala kirjoitti:

        vanaha kalakukon reseppi piäs ilimoelle... jos joku haluaa suomennosta, sen suattaapi suaha osotteesta [email protected]....

        näjemmä tolokun kaveri ja ossoot savvooki jollae laella viäntee. Se o kuulkee immeiset sillähii laella , että jos savolaesten puhheita uskoo, nin vastuu siirttyy kuulijallen. Mutta turhuuven jumala olj oikiassa resettin suhtteen noi-ikkää se lihakukkoki tehhää. Jotta ei ku leipommaa hushus. Ja ne lihat laetetaan
        kuko sissään ruakoina, eläkä unoha läskii pittee laettaa vällii, muute tulloo kuivaa kukkova. Kukkova pietää helläsä lämmösä ainaskii neljä tiimaa, tarkistoo ehkää kannttoo, ettei kukko laula, ainaki silloin tällöin.


      • Rantasalmelainen
        väntee oikein raatalangasta kirjoitti:

        malli ja laittoo taskuun niin saisit joutoaikona sitä räplätä mietiin samalla miten tehhään lihakukko

        Että teällä päen jutustellaa veäntämällä sannoo eri tappaan, ku länssuomessa. Mieki kävin männä viikola Närpiö nimisellä paekkakunnalla, niin puhhuivat sielä kummoo kieltä jottei aeto savolaene ymmärtännä sannaakaa. Ei ou heleppova niilläkkää, ku olj sellane puhevika immeisillä.


      • turhuudenjumala
        Rantasalmelainen kirjoitti:

        näjemmä tolokun kaveri ja ossoot savvooki jollae laella viäntee. Se o kuulkee immeiset sillähii laella , että jos savolaesten puhheita uskoo, nin vastuu siirttyy kuulijallen. Mutta turhuuven jumala olj oikiassa resettin suhtteen noi-ikkää se lihakukkoki tehhää. Jotta ei ku leipommaa hushus. Ja ne lihat laetetaan
        kuko sissään ruakoina, eläkä unoha läskii pittee laettaa vällii, muute tulloo kuivaa kukkova. Kukkova pietää helläsä lämmösä ainaskii neljä tiimaa, tarkistoo ehkää kannttoo, ettei kukko laula, ainaki silloin tällöin.

        oun kotosi ja mummolta ohojeet suanu. suattaa sen kukon kiäriä savonsanomiin, (nyt ku oun tampereella suapi kiärästä uamulehteennii) ja volioon ja antaapi muhia vielä pitemmän aekoo... ee se pahhoo sille tie...


      • nyt mitenkään
        turhuudenjumala kirjoitti:

        koska tämä ruoka vaatii pitkä kysennyksen, voi siihen käyttää esimerkiksi paistilihaa naudasta, sian kassleria, potkaa, lampaan potkaa, lampaan niskaa, paistia... kaikkea, vaikka filettä jos haluaa. voihan ne lihat ruskistaa ja heittää vaikka sipulia mukaan lihakukkoon, jos haluaa. eihän tästä ole taaskaan vain ja ainoastaan yhtä ja ainoaa ohjetta. paras on se mistä itse tykkää.

        paisti eikä filee sovellu pitkään kypsytettäväksi!!!


      • Rantasalmelainen
        nyt mitenkään kirjoitti:

        paisti eikä filee sovellu pitkään kypsytettäväksi!!!

        Lihhoo ne o siinnä kun muuhhii rentut. Voan aeka kahelj on se joka kukköloihi villeen lykkää, paestista ny puhumattai. Soppii käyttee sitkosemppii ruhonossii, kuha silpassoo luut eli muut jäntereet vähemmälle. Kylykee, kuvetta, lappoo, niskoo, siinnä on kukon ainekseiin passoovaa lihhoo. Elikoista soppii valakata mielen mukkaa lammasta, lehemää tai potsii,tae pannoo kaekkia yhessä. porroo en panis kuitenkaa kukkoon, sottii niin luontova vastoon.


      • turhuudenjumala
        nyt mitenkään kirjoitti:

        paisti eikä filee sovellu pitkään kypsytettäväksi!!!

        oli vain heitto... mutta paistilihaa kyllä kypsennetään kauan...itse laittaisin lihakukkoon vähän rasvaisempaa ja hiukan sidekudosta sisältävää naudan ja lampaan lihaa. sianliha ei vaadi niin pitkää kypsennysaikaa kuin naudanliha, mutta lihakukon valmistuksessa sillä ei juurikaan ole merkitystä.
        Kuumennus hajottaa eli pehmentää sidekudoksen kollageenia vain osittain. Kollageenin kutistuminen 65 - 70 asteen lämpötilassa sitkistää lihaa. Muut lihan proteiinit denaturoituvat kuumennuksen aikana, mikä sitkistää lihaa myös. koska lihan sidekudos pehmenee täysin vasta 90 asteessa ja kosteissa olosuhteissa, siksi se on muhitettava kauan kypsäksi. tämä 65-70 on usein ravintolassa tilattavan kypän pihvin sisälämpötila, on se luonnollisesti lähes poikkeuksetta sitkeää. laitappa ohjeesi pikaiselle naudan paahtopaistille, olisi mielenkiintoista kuulla miten sen valmistat. tai vaikka vartissa valmistettavalle palapaistille sattuisiko olemaan ohjetta???


      • minulta
        turhuudenjumala kirjoitti:

        oli vain heitto... mutta paistilihaa kyllä kypsennetään kauan...itse laittaisin lihakukkoon vähän rasvaisempaa ja hiukan sidekudosta sisältävää naudan ja lampaan lihaa. sianliha ei vaadi niin pitkää kypsennysaikaa kuin naudanliha, mutta lihakukon valmistuksessa sillä ei juurikaan ole merkitystä.
        Kuumennus hajottaa eli pehmentää sidekudoksen kollageenia vain osittain. Kollageenin kutistuminen 65 - 70 asteen lämpötilassa sitkistää lihaa. Muut lihan proteiinit denaturoituvat kuumennuksen aikana, mikä sitkistää lihaa myös. koska lihan sidekudos pehmenee täysin vasta 90 asteessa ja kosteissa olosuhteissa, siksi se on muhitettava kauan kypsäksi. tämä 65-70 on usein ravintolassa tilattavan kypän pihvin sisälämpötila, on se luonnollisesti lähes poikkeuksetta sitkeää. laitappa ohjeesi pikaiselle naudan paahtopaistille, olisi mielenkiintoista kuulla miten sen valmistat. tai vaikka vartissa valmistettavalle palapaistille sattuisiko olemaan ohjetta???

        tivaat pikaohjeita? Minähän nimenomaan tiedän, että patalihoja pitää kypsentää pitkään (yli kolme tuntia), mutta edellytyksenä on, että käyttää etuselkää, rintaa, kylkeä tai potkaa (jotka kestävät pitkän muhituksen). Paahtopaisti kypsennetään miedossa lämmössä niin pitkään, että se jää sisältä roseeksi. Kypsänä on styroksia. Muitakin "paistipaisteja" pitää kypsentää vain roseeksi, tai jopa vain mediumiksi (läpikypsinä styroksia). Fileet ehdottomasti korkeintaan puolikypsiksi. Nyt puhuin siis naudasta ja lampaasta.


      • turhuudenjumala
        minulta kirjoitti:

        tivaat pikaohjeita? Minähän nimenomaan tiedän, että patalihoja pitää kypsentää pitkään (yli kolme tuntia), mutta edellytyksenä on, että käyttää etuselkää, rintaa, kylkeä tai potkaa (jotka kestävät pitkän muhituksen). Paahtopaisti kypsennetään miedossa lämmössä niin pitkään, että se jää sisältä roseeksi. Kypsänä on styroksia. Muitakin "paistipaisteja" pitää kypsentää vain roseeksi, tai jopa vain mediumiksi (läpikypsinä styroksia). Fileet ehdottomasti korkeintaan puolikypsiksi. Nyt puhuin siis naudasta ja lampaasta.

        paisti eikä filee sovellu pitkään kypsytettäväksi!!!
        ehkä tuon takia... mutta vähän jos lukisit lihatietoa jostain vähän lisää... kyllä kaiken lihan voi tehdä niin kypsaksi kuin haluaa, mutta pitää osata se sitten valmistaa kypsäksi. mutta ei viitti selvistä asioista kiistellä, kun molemmat kummiskin puhuu samasta asiasta...


    • on valmis

      eikun uuniin paistumaan kunnolla, sitten eikun syömään

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      112
      2917
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2354
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1996
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      250
      1040
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    Aihe