Sahdista....

Nimetön

Sahdin teosta jäävän mäskin käyttö leiväntekoon.
Tumman jouluisen leivän resepti hävinnyt!!
Aineet/määrät, paistoaika yms yms!
Muistatko??

14

2859

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hakusissa

      ja väärillä urilla, mäskiä ei käytetä leivän teossa.sen voi kuitenkin käyttää karjan hyödyksi, mutta vierre mikä tulee sahdinteon yhteydessä.
      Siinä on liemi limppuusi tai leipääsi ja makeus mukana.

      • turhuudenjumala

        mäski, mikä jää jäljelle sahdista, voidaan käyttää leivän juureen. vierre, mistä valmistetaan esim. olutta/sahtia sisältää kaiken raaka-aineen mitä niihin tarvitaan. mäski on jäljelle jäänyttä "vierrettä", jota on puristettu kaikki neste pois


    • MALLASLIMPPU

      olemassa

      • Sunnuntaitytti

        Alkuperäinen kysymyksenihän oli resepti!!!
        Tiedustelin pohjois-satakunnasta - josta "aine" on peräisin - että kumpaa se nyt on.
        Jovain - pakastimestani löytyy siis oikeaoppista
        mäskiä josta on neste pois. Ei siis vierrettä!!!

        Minusta ei sahdintekijäski kuitenkaan ole - siinä on omat taitajansa. Osaan varmasti oman jauhopeukalon tuntumalla säveltää lipunkin - etsinkin nyt vain perinteistä ja alkuperäistä reseptiä jos sellainen joltain löytyy???


    • turhuudenjumala

      Mallaslimppu

      1/2 l vettä
      2 dl Tuoppi-kaljamaltaita
      1 1/2 palaa hiivaa
      2 tl suolaa
      2 dl siirappia
      1 dl öljyä
      noin 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
      noin 7–10 dl vehnäjauhoja
      1/2 tl kuminaa
      1/2 dl auringonkukansiemeniä

      Kiehauta vesi ja maltaat, anna seoksen seistä noin tunti. Murenna joukkoon hiiva, samoin suola, siirappi ja öljy.

      Lisää noin 8 dl jauhoja ja alusta taikinaan. Lisää tarvittaessa enemmän vehnäjauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota lämpimässä hyvin.

      Leivo taikinasta pyöreitä limppuja tai pitkänomaisia leipiä suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota hyvin. Pistele kohonneet leivät haarukalla ja voitele siirappivedellä. Paista 200 asteessa noin 45–60 minuuttia leipien koosta riippuen. Peitä leivät paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei pinta pala.

      Voitele kypsät leivät siirappivedellä ja peitä liinalla. Mallaslimpun voi hyvin myös pakastaa.

    • sahdista

      mutta epäilen edelleen että onko sen valmistus laillista

      kyl maar, en minä tiedä, saako

      • turhuudenjumala

        kyllähän se laillista on...


      • Nimetön
        turhuudenjumala kirjoitti:

        kyllähän se laillista on...

        kyselijä tässä!
        Kiitos reseptistä - etsin vielä jostain käsiini
        kyllä sen "alkuperäisenkin"!!!!!
        Ja jovain - vai että sahdintekoko laillista-
        nyt taisi tulla jo joulumieli kun hymyilyttää niin kovasti ;)) ......että joku jo simmostakin eppäilee!!!


      • Enaio Olut
        turhuudenjumala kirjoitti:

        kyllähän se laillista on...

        Aydon hämäläisen sahdin ohjeet - joka on siis nestemmäistä mallasleipää - voit lukea alla olevasta ositteesta:

        Lue muutenkin enskaa; voi olla joskus jopa hauskaa:
        www.ensioolut.blogspot.com


    • vuodelta 1946 sivu 521

      SAHTI:8kg ohramaltaita 6kg ruismaltaita 1 kourallinen humaloita(ei humalaisia) 2rkl.hiivaa, katajia 60 lit.vettä ja eikun töihin.PIKALJA . 10lit.vettä 1kg ruismaltaita,1 dl humaloita 2 dl sokeria 1rkl.hiivaa. ja eikun hommiin.

      • tiedän

        saako humaloitakin ostaa jostain


      • Nyt_porisee

    • VIERRELEIVÄN

      tekoohjetta tiedossa on,haluatko tarvikeiden tiedon?

      • limppuun ja kmuutakin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      98
      3582
    2. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      5
      1989
    3. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      7
      1760
    4. Teboili alasajo on alkanut

      Niinhän siinä kävi että teebboili loppuu...
      Suomussalmi
      35
      1486
    5. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      58
      996
    6. Oot kyl rakas

      Et tiiäkkään miten suuri vaikutus sulla on mun jaksamiseen niin töissä, kun vapaallakin❤️. Oot täysin korvaamaton. En t
      Ikävä
      36
      940
    7. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      70
      882
    8. Miten voitkin olla aina niin fiksu

      ...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä
      Ikävä
      47
      840
    9. Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."

      Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve
      Suomalaiset julkkikset
      4
      817
    10. Mistä tietää, onko hän se oikea?

      Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha
      Ikävä
      60
      804
    Aihe