Sahdista....

Nimetön

Sahdin teosta jäävän mäskin käyttö leiväntekoon.
Tumman jouluisen leivän resepti hävinnyt!!
Aineet/määrät, paistoaika yms yms!
Muistatko??

14

2795

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hakusissa

      ja väärillä urilla, mäskiä ei käytetä leivän teossa.sen voi kuitenkin käyttää karjan hyödyksi, mutta vierre mikä tulee sahdinteon yhteydessä.
      Siinä on liemi limppuusi tai leipääsi ja makeus mukana.

      • turhuudenjumala

        mäski, mikä jää jäljelle sahdista, voidaan käyttää leivän juureen. vierre, mistä valmistetaan esim. olutta/sahtia sisältää kaiken raaka-aineen mitä niihin tarvitaan. mäski on jäljelle jäänyttä "vierrettä", jota on puristettu kaikki neste pois


    • MALLASLIMPPU

      olemassa

      • Sunnuntaitytti

        Alkuperäinen kysymyksenihän oli resepti!!!
        Tiedustelin pohjois-satakunnasta - josta "aine" on peräisin - että kumpaa se nyt on.
        Jovain - pakastimestani löytyy siis oikeaoppista
        mäskiä josta on neste pois. Ei siis vierrettä!!!

        Minusta ei sahdintekijäski kuitenkaan ole - siinä on omat taitajansa. Osaan varmasti oman jauhopeukalon tuntumalla säveltää lipunkin - etsinkin nyt vain perinteistä ja alkuperäistä reseptiä jos sellainen joltain löytyy???


    • turhuudenjumala

      Mallaslimppu

      1/2 l vettä
      2 dl Tuoppi-kaljamaltaita
      1 1/2 palaa hiivaa
      2 tl suolaa
      2 dl siirappia
      1 dl öljyä
      noin 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
      noin 7–10 dl vehnäjauhoja
      1/2 tl kuminaa
      1/2 dl auringonkukansiemeniä

      Kiehauta vesi ja maltaat, anna seoksen seistä noin tunti. Murenna joukkoon hiiva, samoin suola, siirappi ja öljy.

      Lisää noin 8 dl jauhoja ja alusta taikinaan. Lisää tarvittaessa enemmän vehnäjauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota lämpimässä hyvin.

      Leivo taikinasta pyöreitä limppuja tai pitkänomaisia leipiä suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota hyvin. Pistele kohonneet leivät haarukalla ja voitele siirappivedellä. Paista 200 asteessa noin 45–60 minuuttia leipien koosta riippuen. Peitä leivät paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei pinta pala.

      Voitele kypsät leivät siirappivedellä ja peitä liinalla. Mallaslimpun voi hyvin myös pakastaa.

    • sahdista

      mutta epäilen edelleen että onko sen valmistus laillista

      kyl maar, en minä tiedä, saako

      • turhuudenjumala

        kyllähän se laillista on...


      • Nimetön
        turhuudenjumala kirjoitti:

        kyllähän se laillista on...

        kyselijä tässä!
        Kiitos reseptistä - etsin vielä jostain käsiini
        kyllä sen "alkuperäisenkin"!!!!!
        Ja jovain - vai että sahdintekoko laillista-
        nyt taisi tulla jo joulumieli kun hymyilyttää niin kovasti ;)) ......että joku jo simmostakin eppäilee!!!


      • Enaio Olut
        turhuudenjumala kirjoitti:

        kyllähän se laillista on...

        Aydon hämäläisen sahdin ohjeet - joka on siis nestemmäistä mallasleipää - voit lukea alla olevasta ositteesta:

        Lue muutenkin enskaa; voi olla joskus jopa hauskaa:
        www.ensioolut.blogspot.com


    • vuodelta 1946 sivu 521

      SAHTI:8kg ohramaltaita 6kg ruismaltaita 1 kourallinen humaloita(ei humalaisia) 2rkl.hiivaa, katajia 60 lit.vettä ja eikun töihin.PIKALJA . 10lit.vettä 1kg ruismaltaita,1 dl humaloita 2 dl sokeria 1rkl.hiivaa. ja eikun hommiin.

      • tiedän

        saako humaloitakin ostaa jostain


      • Nyt_porisee

    • VIERRELEIVÄN

      tekoohjetta tiedossa on,haluatko tarvikeiden tiedon?

      • limppuun ja kmuutakin

        setsuuria. Ihan mainoita ohjeita:
        http://www.apu.fi/ruoka/article123922-1.html
        http://www.paakari.net/reseptit.php?id=2872&cat=10
        http://pakkopulla.vuodatus.net/blog/category/Leiv%E4t ja s%E4mpyl%E4t
        http://keskustelu.plaza.fi/ellit/juhlat/joulu/keskustelu/t1434642,25
        http://www.kotiliesi.fi/ruokaohjeet/mallaslimppu-suupalat


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      70
      3550
    2. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      3503
    3. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3322
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      53
      2769
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      32
      2036
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      30
      1962
    7. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      40
      1695
    8. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1676
    9. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      96
      1625
    10. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1390
    Aihe