Karjalanpaisti

...

Ostin Prismasta karjalanpaistilihat, olisko ollut jonkun Partasen Lihan tjsp. Siinä näytti olevan naudanlihaa alle 1/3. Mikä suhde yleensä on? Yhdessä keittokirjassa oli 50/50 ( lampaanlihaa tarvittaessa).

Laittakaa myös omia versioitanne tähän ketjuun.

17

1029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ole aikalailla...

      ..makuasia.

      En tiedä tarkkaa Karjalanpaisti ohjetta, mutta
      suunnilleen 50/50 olen laittanut, usein vielä lisäksi pekonia tai savupalvikylkeä tms.

      Vaikuttaa vähän siltä että aika usein ja myös tässäkin tapauksessa lihanjalostaja ("Partasen Lihan tjsp.") laittaa valmispakettiin vähän enemmän sitä halvempaa materiaalia, eli possua.

    • Poro Tallinnasta

      "Stressitohtori" Pertti Pakarisen ohjeen mukaan Ainoa Oikea Jaotus on 800g naudanlihaa, 400g possua ja 200g lammasta. Hyvää tulee!:)

      • ostaa lihat

        Kauppahallista seuraavalla kerralla. Mitä paikkaa ruhosta raati suosittaa?

        Itse laitan lanttua ja porkkanaa sipulin lisäksi lihojen joukkoon.


      • sinullakin

        on Hanhensulan keittokirja...? :)


      • A. Karjalainen
        ostaa lihat kirjoitti:

        Kauppahallista seuraavalla kerralla. Mitä paikkaa ruhosta raati suosittaa?

        Itse laitan lanttua ja porkkanaa sipulin lisäksi lihojen joukkoon.

        Lihojen pitää kestää pitkää kypsytystä (vähintään kolme tuntia). Itse laitan naudan etuselkää (myydään myös nimikkeellä "keittoliha") ja possun pitää olla rasvaista, joten käytän kassleria. Leikkaa isohkoja kuutioita. Laitan mukaan myös pienen rasiallisen pekonisilppua sekä reilusti sipulia, mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Juureksista en pidä muuten kuin raakoina rouskutettuina...


      • Poro Tallinnasta
        sinullakin kirjoitti:

        on Hanhensulan keittokirja...? :)

        Tosin resepteistä ei ole tullut muuta juuri kokeiltua kuin tuota karjalanpaistia.:)


      • sanat,
        Poro Tallinnasta kirjoitti:

        Tosin resepteistä ei ole tullut muuta juuri kokeiltua kuin tuota karjalanpaistia.:)

        ja siitäkin katson lähinnä uunin lämpötilan ja paistoajat eri lämpötiloissa, kun minulla on olematon numeromuisti...


    • uunipaisti-ruukkupaisti-lih...

      noin 1kg nautaa ½kg sikaa ½kg lammasta 2-3 sipulia,pippuri ja suola..

      • Piäni ja musta

        Siältä löytyy mahrottoman hyviä karjalanpaisti ohojeita, ku viittii selaalla vähäki kauemmaks.
        Mäki, vaikk`oon pohojanmaalta, tehin karjalaasten "uunpottii" lammasta , lehemää ja sikkaa, sipulia suolaa ja pippuria, tuli kuulkaa nelijän tiiman hauruutuksen jälkiin sellaasta ruakaa, notta meinas vetäästä kiälen persiiseen.


    • ja lämpimät peruna piiraset

      niin kyllä siinä rauhaton ihmis lapsi väsähtää.

    • mitään

      lampaanlihaa. Miten jotain noin vääräoppista voi kuvitellakaan.

      Sikaa ja nautaa vaan, sopivan isoina paloina, sipuli ei saa kanssa olla liian pieneksi lohkottu. Ja ei kun uuniin. Vanhalla reseptillä.

      • vanha kokki

        1 luuton porsaankylki tai
        2 kg luutonta porsaanpotkaa
        1 porkkana
        2 sipulia
        1 palsternakka
        2 laakerinlehteä
        suolaa
        10 valkopippuria
        2 perunaa
        voita
        Valmistus:
        Hauduta porsas mureaksi liemessä juuresten kanssa ( noin kuusi tuntia ) Lisää juurekset ja mausteet. Hauduta vielä tunti. Nosta liha pois liemestä ja laita kylmään painon alle niin, että se prässääntyy leikattavaksi "kakuksi".
        Leikkaa porsas isohkoiksi kuutioiksi ja paista kuutiot pannulla kullanruskeiksi. Paista pannulla myös juurekset, jotka olivat kypsennysliemessä sekä perunaa viipaleina. Keitä kypsennysliemi kasaan ja lisää pari nokaretta voita. Käytä kastikkeena.
        Tuntuuko tutulta?
        Arvaa, ellet tiedä.


      • vanha kokki
        vanha kokki kirjoitti:

        1 luuton porsaankylki tai
        2 kg luutonta porsaanpotkaa
        1 porkkana
        2 sipulia
        1 palsternakka
        2 laakerinlehteä
        suolaa
        10 valkopippuria
        2 perunaa
        voita
        Valmistus:
        Hauduta porsas mureaksi liemessä juuresten kanssa ( noin kuusi tuntia ) Lisää juurekset ja mausteet. Hauduta vielä tunti. Nosta liha pois liemestä ja laita kylmään painon alle niin, että se prässääntyy leikattavaksi "kakuksi".
        Leikkaa porsas isohkoiksi kuutioiksi ja paista kuutiot pannulla kullanruskeiksi. Paista pannulla myös juurekset, jotka olivat kypsennysliemessä sekä perunaa viipaleina. Keitä kypsennysliemi kasaan ja lisää pari nokaretta voita. Käytä kastikkeena.
        Tuntuuko tutulta?
        Arvaa, ellet tiedä.

        osaa arvata, mikä ruoka on kyseessä?


      • juntti
        vanha kokki kirjoitti:

        osaa arvata, mikä ruoka on kyseessä?

        Jossain lähipäivinä ilmestyneessä lehdessä oli karjalanpaistista tällainen "gourmet-versio", jonkun arvovaltaisen kokin laatimana. Jokainen tyylillään. Olihan samaisessa artikkelissa jotain hernesvelliäkin fiinimpänä versiona.
        Molemmmat vanhempani olivat Karjalan evakkoja, ja perinteistä karjalanpaistia olen oppinut hieman eri tavalla kokkailemaan. Joku tuossa aiemmin ihmetteli lampaanlihan käyttöä ja tuomitsi sen harhaoppiseksi.Mummo sitä ainakin pataan laittoi naudan ja sian kaveriksi.


      • vanha kokki
        juntti kirjoitti:

        Jossain lähipäivinä ilmestyneessä lehdessä oli karjalanpaistista tällainen "gourmet-versio", jonkun arvovaltaisen kokin laatimana. Jokainen tyylillään. Olihan samaisessa artikkelissa jotain hernesvelliäkin fiinimpänä versiona.
        Molemmmat vanhempani olivat Karjalan evakkoja, ja perinteistä karjalanpaistia olen oppinut hieman eri tavalla kokkailemaan. Joku tuossa aiemmin ihmetteli lampaanlihan käyttöä ja tuomitsi sen harhaoppiseksi.Mummo sitä ainakin pataan laittoi naudan ja sian kaveriksi.

        Tuossa nähdään ääripää, mihin voidaan sortua kun aletaan kikkailemaan. Ei auta, vaikka kyseessä olikin jopa Michelin tähdellä palkittu mestari. Kyllä kehitellä saa ja pitääkin, mutta kohtuullista on myös olettaa, että alkuperäinen ruoka tunnistetaan muustakin kuin vain nimestä. Tuossa ohjeessa ei ollut oikeastaan mitään karjalanpaistista muistuttavaa, ellei lasketa pitkää haudutusaikaa ja possua niiksi. Nolo tilanne syntyy viimeistään silloin, kun joku ulkolainen turisti sattuu tilaamaan jossain ravintolassa karjalanpaistia, syötyään kyseistä gourmetinnovaatiota ennen sitä ja saakin perinteiseen tapaan valmistetun karjalanpaistin nenänsä eteen. Arvatkaa mikä on reaktio. Jos kerran käyttää ruokalajeista niiden nimiä kannattaa muistaa, että ne myös tunnistetaan visuaalisesti niiksi ruoiksi joita asiakas tilaa.
        Tommi Tuomisen "Karjalanpaisti" on epäilemättä maukas ja lautaselle aseteltuna kenties taideteos, mutta karjalanpaistia se ei todellakaan ole. Litistettyä juurespossua olisi ehkä oikeampi nimi, se ranskaksi käännettynä niin täydestä menee. Kyllä mummisi olisi siunaillut tuollaista karjalanpaistia, eikä takuulla olisi sitä siksi nimittänyt.


      • vanha nakki

        Ei, ei siihen todellakaan mitään sipulia lisätä!

        Ja kolmannes on tietysti lammasta, siitähän se mainio maku tulee. Itse en lihan lisäksi laita kuin katajanmarjaa pippurien sijasta.

        No, kuten monasti todettu, niin reseptejä tähän on monia, eikä vääräoppiseksi voine yhtäkään syyttää.


      • vanha kokki kirjoitti:

        Tuossa nähdään ääripää, mihin voidaan sortua kun aletaan kikkailemaan. Ei auta, vaikka kyseessä olikin jopa Michelin tähdellä palkittu mestari. Kyllä kehitellä saa ja pitääkin, mutta kohtuullista on myös olettaa, että alkuperäinen ruoka tunnistetaan muustakin kuin vain nimestä. Tuossa ohjeessa ei ollut oikeastaan mitään karjalanpaistista muistuttavaa, ellei lasketa pitkää haudutusaikaa ja possua niiksi. Nolo tilanne syntyy viimeistään silloin, kun joku ulkolainen turisti sattuu tilaamaan jossain ravintolassa karjalanpaistia, syötyään kyseistä gourmetinnovaatiota ennen sitä ja saakin perinteiseen tapaan valmistetun karjalanpaistin nenänsä eteen. Arvatkaa mikä on reaktio. Jos kerran käyttää ruokalajeista niiden nimiä kannattaa muistaa, että ne myös tunnistetaan visuaalisesti niiksi ruoiksi joita asiakas tilaa.
        Tommi Tuomisen "Karjalanpaisti" on epäilemättä maukas ja lautaselle aseteltuna kenties taideteos, mutta karjalanpaistia se ei todellakaan ole. Litistettyä juurespossua olisi ehkä oikeampi nimi, se ranskaksi käännettynä niin täydestä menee. Kyllä mummisi olisi siunaillut tuollaista karjalanpaistia, eikä takuulla olisi sitä siksi nimittänyt.

        Muistan vuosia sitten kun Palacessa oli Maulavirran aikaan tarjolla tillilihaa siten, että ristiinpujotetuista lihasuikaleista oli tehty eräänlainen kakku, josta oli leikattu sopiva pala lautaselle. Päällä soossit ja vieressä sörsselit.

        No, eihän tämäkään nyt tillilihaa muistuttanut - tosi hyvää kuitenkin! - mutta maku oli kyllä oikea. Tämä "karjalanpaisti" ei voi millään edes maistua karjapanpaistilta!

        Olen samaa mieltä, että kun leikitään liikaa näillä perinneruoiksi lasketuilla ruoilla, voidaan tehdä karhunpalvelus koko perinteelle - olematta mielestäni yhtään liian konservatiivinen tässä asiassa. Ainakin raaka-aineitten ja perusmenetelmien tulisi olla perinteen mukaisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      35
      4623
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      55
      3175
    3. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      30
      2863
    4. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      61
      2805
    5. Suuri tulipalo

      Missä mikä palaa?
      Kiuruvesi
      6
      2390
    6. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      54
      2185
    7. Miksi haluat pitää estettynä mutta täällä puhut?

      Eikö olisi parempi puhua ihan kasvotusten?
      Ikävä
      20
      1621
    8. Mies! Lupaatko

      enskerral kertoo mis mennään..? :D <3
      Ikävä
      18
      1591
    9. Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!

      Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….
      Kotimaiset julkkisjuorut
      8
      1518
    10. Maailmassa monta

      On ihmeellistä asiaa. 😮
      Ikävä
      16
      1504
    Aihe