Missä mahtaa olla vika kun imelletty perunalaatikko jää imeltymättä suunilleen joka toinen kerta? Jauhoja enemmän?/vähemmän? Lämpötilan vaikutus? Kokeneet kokkaajat,antakaa vinkkejä.
Missä vika?????
18
1769
Vastaukset
- Mä teen tällä
reseptillä ja aina onnistuu...
2 kg perunoita (määrää voi tietysti säädellä)
vettä
2 1/2 dl vehnäjauhoja (suhteuta perunoihin)
sulatettua voita (ei pakollinen, paitsi vuoan voiteluun)
ripaus muskottipähkinää
2 rkl sokeria
siirappia maun mukaan, laitan useamman ruokalusikallisen, antaa makua ja väriä.
maitoa n. litra
Perunat keitetään kuorineen, kuoritaan kuumina ja survotaan. Siihen seokseen laitetaan vehnäjauhot. Olen yleensä antanut imeltyä koko aaton vastaisen yön. Aamulla sekaan maito ja mausteet. Voideltuun vuokaan koko komeus ja miedolla lämmöllä kolmisen tuntia. Jotkut tykkää laittaa päälle korppujahoja ja pari nokaretta voita. Makuasia.
Tämä resepti on toiminut mulla pitkään. Hyvää perunalaatikkoa tulee. Imeltymistä helpottaa ainakin meillä se, että yleensä kinkku on jouluyönä uunissa ja perunalaatikko on siinä lähellä lämpimässä liinan alla imeltymässä. Paistan aattoaamuna sitten ensin perunalaatikon ja lopuksi karjalanpaistin, joka myös kuuluu meidän joulupöytään.- Nimetön
Täytyy tuolla ohjeella kokeilla, olen laittanut paljon vähemmän jauhoja, jospa siinä vika..
- Siirapilla
Siirapilla makeuttaminen onnistuu aina.
Ei tarvi imellyttää kun käyttää sirappia makeuttamiseen. - Anonyymi
Imellettyä en tällä ohjeella saa, mutta ohjeen sokerilla ja siirapilla saa makeutta riittävästi.
Ohje näyttääkin olevan "sokerilla ja siirapilla makeutettu perunalaatikko".
- Sähköuunissa
Imellä Imeltymisen optilämpötilassa, eli 65-75 asteessa 3-6 tuntia.
Sähköuuni on hyvä?- Kopiointoisaalta
Imelletty perunalaatikko.
Tässä varma ohje lyhyesti.
Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki perunalaatikon imeltäsen perusteet ja tämän mukaan tehty imeltäminen ei voi epäonnistua, joten siirappia ja sokeria ei tarvita.
1. Kuoritaan perunat
2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä
4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa".
5. Lisätään jauho ja sekoitetaan soseeseen. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin. Tässä lämpötilassa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja beetta-amylaasireaktio.
7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
imeltymisestä
8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Siirappia ja sokeria ei tarvita.
10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia
- Onnistuuuu
Perunan tärkkelys muuttuu makeiksi aineiksi, kun peruna on soseutettu ja siihen on lisätty vettä tai peruna on soseutettu keittoveteen ja soseeseen on lisätty toimiva jauho ja soseen lämpötila on 64-76 astetta ja imeltymisaika on muutama tunti (2½-5).
Soseeseen ei imeltymisvaiheessa saa lisätä muita aineita. - Anonyymi
Tällä ohjeella saa makeutetun perunalaatikon. Onnistuu taatusti, mutta se ei ole imelletty perunatikko, vaan sokerilla ja siirapilla makeutettu perunalaatikko.
Tällä reseptillä ja aina onnistuu sokerilla ja siirapilla makeutettu perunalaatikko.
2 kg perunoita (määrää voi tietysti säädellä)
vettä
2 1/2 dl vehnäjauhoja (suhteuta perunoihin)
n. 70 g sulatettua voita soseeseen ja vuoan voiteluun
ripaus muskottipähkinää
2 rkl sokeria
siirappia maun mukaan, laitan useamman ruokalusikallisen, antaa makua ja väriä.
maitoa n. litra
1-2 teelusikallista suolaa
Perunat keitetään kuorineen, kuoritaan kuumina ja survotaan. Siihen seokseen laitetaan vehnäjauhot. Olen yleensä antanut imeltyä koko aaton vastaisen yön. Imeltämisellä ei ole tässä ohjeessa merkitystä, koska tämän ohjeen runsas sokeri ja siirappi makeuttaa taatusti tarpeeksi. Aamulla sekaan voi, maito, suola ja mausteet. Voideltuun vuokaan koko komeus ja miedolla lämmöllä kolmisen tuntia. Jotkut tykkää laittaa päälle korppujahoja ja pari nokaretta voita. Makuasia.
Tämä resepti on toiminut mulla pitkään. Makeaa perunalaatikkoa tulee helposti, ilman imeltämistä, kun makeutetaan runsaalla sokerilla ja siirapilla. Imeltäminen tällä ohjeella on lähinnä ylimääräinen vaihe, ja sen voi jättää pois. Suuri määrä sokeria ja siirappia takaa sen että perunalaatikosta tulee tarpeeksi makeaa. Kun tämän ohjeen imeltämisen jättää tarpeettomana pois, niin sokerilla ja siirapilla makeutettu perunalaatikko valmistuu aamupäivän aikana ja ehtii hyvin valmiiksi lounaalle ruokapöytään. - Anonyymi
Ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Maku saadaan aidosti imeltämällä
Perunat voi keittää suolattomassa vedessä kuorineen tai kuorittuina.
Perunat voi kuoria raakoina ja isot perunat halkaistaan. Kuoritut perunat keitetään kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä ja soseutetaan kuumina suoraan kuumaan keittoveteen. Tarvittava keittoveden määrä tulee arvioida ennakkoon, koska vesi jää soseeseen.
1. Tee kattilaan sakea sose kuumista perunoista ja kuumasta keittovedestä.
2. Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen 70-74 asteiseksi
3. Lisää jauhot vähitellen ja samalla sekoittaen 70-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää vain tarvittessa 70-74 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
4. Kuumenna ennakkoon sähkölieden uuni noin 70 asteiseksi. Laita sosekattila 70 asteiseen uuniin ja anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa.
5. Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi siivuina.
6. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen ja lisää suola. Sekoita hyvin. Jos hahaluat maustaa, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa - monien mieletä maustamatta paras.- Anonyymi
Ohje jatkuu tässä.
7. Laita sose voideltuun imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voi nokareita ja jos haluat niin pinnalle voit sirotella korppujauhoja. Paista aluksi 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista aitoa imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
- Anonyymi
Imelletty perunalaatikko
2 kg perunoita, soseutuvaa lajiketta
3 rkl öljyä
0,75 dl vehnäjauhoja
5 dl kauramaitoa
2 tl suolaa
1–2 rkl siirappia
1. Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolattomassa
vedessä kuorineen. Ota keitinvettä talteen pari desiä ja
kaada loppu vesi pois, kuori kuumat perunat ja soseuta ne
tasaiseksi öljyn kera, mieluiten
perunasurvimella.
2. Ripota hieman jäähtyneen soseen joukkoon ensin puolet
vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Anna soseen imeltyä
peitettynä tunnin verran ja sekoita joukkoon loput jauhot.
3. Imellytä sosetta vielä lämpimässä paikassa (ei yli 50 as-
teessa) vähintään 3–4 tuntia tai yön yli. Sekoita muutaman
kerran. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
4. Lisää imeltyneeseen soseeseen kauramaitoa sen verran,
että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Lisää talteen
otettua keitinvettä tarvittaessa. Mausta seos suolalla ja
siirapilla. Täytä öljytty uunivuoka seoksella vain reippaasti
puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen
aikana.
5. Paista laatikkoa uunin alatasolla 150 asteessa 2 tuntia ja
jätä tarvittaessa jälkilämmölle. - Anonyymi
Mikä hitto tuossa perunalaatikon tekemisessä on niin vaikeaa, että siitä täytyy keskellä kessäkin kommentoida, sehän on Jouluruoka jota syödään vaan Jouluna piste.
Lisäksi se on naurettavan helppoa tehdä.- Anonyymi
Kun keväällä valittiin siemenperunat niin samalla valittiin parhaat vanhan sadon perunat kesäaikaisen imellettyn perunalaatikon valmistamista varten.
Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin ympäri vuoden silloin kun leivinuunit lämmitettiin. Imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin tästä johtuen jopa kerran viikossa.
Perunan myyjillä on vielä loppukesästä saatavissa edellisen vuoden satoa, mikä erinomaisesti sopii imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Pitkään varastoitu eli talven yli varastoitu peruna on monien kokkien mielestä parasta raaka-ainetta imelletyn perunalaatikon valmistamista varten. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kun keväällä valittiin siemenperunat niin samalla valittiin parhaat vanhan sadon perunat kesäaikaisen imellettyn perunalaatikon valmistamista varten.
Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin ympäri vuoden silloin kun leivinuunit lämmitettiin. Imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin tästä johtuen jopa kerran viikossa.
Perunan myyjillä on vielä loppukesästä saatavissa edellisen vuoden satoa, mikä erinomaisesti sopii imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Pitkään varastoitu eli talven yli varastoitu peruna on monien kokkien mielestä parasta raaka-ainetta imelletyn perunalaatikon valmistamista varten.Höpöjuttuja, perunatilallisen pojanpoikana ja keittiömestarina yli 30 vuotta, sanon vaan että höpönhöpöjuttua tuo, kyllä meillä mummu teki vaan jouluksi pernalaatikkoa. Kesällä leivinuunia ei edes lämmitetty joka viikko koska tupa lämpesi liikaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpöjuttuja, perunatilallisen pojanpoikana ja keittiömestarina yli 30 vuotta, sanon vaan että höpönhöpöjuttua tuo, kyllä meillä mummu teki vaan jouluksi pernalaatikkoa. Kesällä leivinuunia ei edes lämmitetty joka viikko koska tupa lämpesi liikaa.
Pernalaatikko on jonniinverran kyseenalainen ruoka. Ei odottaisi missään tapauksessa keittiömestarilta moista. Perna on luokiteltu ravinnoksi kelpaamattomaksi teurasjätteeksi ja siitä ei pitäisi valmistaa ruokia edes kotioloissa. Keittiömestarilla luulisi olevan auktoriteettiä neuvoa mummua niin että pernaa ei saa käyttää ruoanlaitossa.
- Anonyymi
Nytkö se jokavuotinen perunalaatikko keskustelu taas alkaa, ostakaa kaupasta valmista perunalaatikkomassa ja laittakaa se vuokaan ja paistakaa, se on ihan laadukasta.
Ja edelliselle kommentoijalle tiedoksi, että Suomessa on murresanoja joten esim. hämeessä kun syödään pernaa niin se tarkoittaa perunaa. - Anonyymi
Useissa lehtien ruokapalstoilla ohjeen mukaan solse jäähdytetään ennen jauhojen lisäystä kädenlämpöiseksi tai käden lämpöä lämpimämmäksi. Eli sose on noin 37-50 asteista. Ja usein usein ohjeiden mukaan sose laitetaan imeltymään korkeintaan 50 asteiseen uuniin. Tämä tarkoittaa sitä että sose vaatii imeltyäkseen jopa useiden kymmenien tuntien imeltytmisajan - eli yön yli imeltäminen ei juurikaan makeutta anna. Kaiken lisäksi alle 60 asteessa imeltäminen saattaa aiheuttaa soseen happanemisen.
Matalan lämpötilan ohjeissa usein lopullinen makeus saadaankin siirapilla makeuttamalla.
Imeltyminen onnistuu myös keittiön pöydälläkin. Kun sosetta on riittävästi eli valmistettu vähintään noin 2-3 kilosta perunoita ja sose on jäähdytetty noin 72-75 asteiseksi ennen jauhojen lisäystä ja jauhot lisätty ja sekoitettu 72-75 jäähdytettyyn soseeseen ja soseastia eristetty keittiöliinoilla, niin sose imeltyy oman lämpöenergian avulla riittävästi noin 3 tunnissa.
Pienien erien imeltäminen, esimerkiksi noin 1 kg perunoita, imeltyy varmimmin noin 70 asteisessa sähkölieden uunissa. Tässäkin tapauksessa jauhot voi lisätä noin 70-74 asteiseen soseeseen. Sose imeltyy noin 3 tunnissa. - Anonyymi
Ennen imeltämistä soseessa saa olla ainoastaan perunaa, tönkkösose notkistettu vedellä puuromaiseksi ja 70-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen lisätty imeltävää aktiivisuutta sisältävä jauho.
Sose laitetaan imeltymään kattilassa noin 70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia.
Kun sose valmistetaan noin 3 kilosta perunoita ja jauhot lisätään 72-75 asteiseen soseeseen, silloin soseen oma lämpö riittää imellyttämään soseen, hyvin keittiöliinoilla eristetyssä kattilassa "huoneen lämmössä". Kun imeltää huolellisesti, niin 2 kiloa perunoita riittää imeltämiseen huoneen lämmössä.
Lämpötilat ja se vesitilkka ratkaisee imeltymisen.
Useissa ohjeissa sose käsketään ennen jauhojen lisäämistä jäähdyttämään huoneen lämpöiseksi tai käden lämpöiseksi tai vähän käden lämpöä lämpöisemmäksi ja imeltämään alle 50 asteisessa tai 50 asteisessa tai 55 asteisessa uunissa. Näillä lämpötiloilla sose ei imelly, tai imeltyykin mutta erittäin hitaasti ja vaatii useiden vuorokausien imeltymisajan. Lisäksi näissä lämpötiloissa käymisreaktiot ja happanemisreaktiot pilaavat soseen helposti. Näillä lämpötiloilla käytännössä otetaan usein kikka ykkönen käyttöön ja valmistetaankin siirapilla makeutettu perunalaatikko. Ja kukaan ei huomaa että ruoka olikin siirapilla makeutettua perunalaatikkoa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1213040Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen342443Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092071- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711388Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2611133- 621067
- 711054