Kauppoihin on tullut amerikkalaisista elokuvista tuttua kuivattua lihaa pienissä pusseissa. Hinta on vaan aika suolainen; jotain 75 egee kilolta. Ja baareissa vielä kalliimpaa :)Saisiko mistään tukkupakkauksia tai mitenkään halvemmalla kun ei toi hinta tule vuosiin tippumaan kuitenkaan jenkkilän tasolle? On nimittäin kiireiselle päätetyöskentelijälle parasta evästä mitä tiedän, mutta jos ahmii mahansa täyteen niin kyllä pippuripihvi halvemmaksi tulee.
jenkkien kuivaliha
15
4261
Vastaukset
- ehdotus...
..mä olen ajatellut kokeilla kuivattaa itse, ei tarttis tehdä niin älyttömän suolaista.
Näin ajattelin, mahdollisimman ohutta siivua nautaa (esim. paahtopaistia) pyöräyttää mausteissa ja uuniin ritilälle, luukku raollaan n.100C joitain tunteja.
Onko kellään kokemuksia?- Lehmipoika
saat ihan kypsäksi paistuneita lihansiivuja.
Lehmipoika kirjoitti:
saat ihan kypsäksi paistuneita lihansiivuja.
..ja vielä aika pahan makuisiakin. Osta poron kuivalihaa, niin rahasi pysyy Suomessa eikä mene jenkkipojalle.
- omia kokemuksia
ja toimii. Kesäaikana en tekisi kun on kaikenlaisia ötökoitä liikkeellä mutta nyt talvella onnistuu kyllä. (Kovin lämpimässä huoneessa en tekisi talvellakaan). Nyt on taas yksi möykky vedessä likoamassa ja sitten viikoksi riippumaan...
Basturma
1 naudan sisäfile
200g suolaa.
3 valkosipulin kynttä
yrttejä
Leikkaa sisäfileestä paksuin pää pois.
Laita sisäfile muovipussiin ja lisää suola, yrtit ja valkosipuli.
Laita sisäfile jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi ( kääntele ja puristele välillä).
Ota file pois pussista, huuhtele irtonaiset suolat ja mausteet pois pinnasta.
Laita file kahdeksi tunniksi väljään kylmään veteen.
Työnnä tikku fileen yläpäästä, noin 5cm läpi ja ripusta file narun kanssa roikkumaan.
Lautasen voi laittaa aluksi fileen alle mutta se ei valu pitkään.
Kuivata filettä huoneen lämmössä noin seitsemän päivää.
Kun lihasta on tullut kovaa ja tummaa, niin laita se tinapaperiin käärittynä vuorokaudeksi jääkaappiin.
Tarjoillaan sellaisenaan, ohuina siivuina. omia kokemuksia kirjoitti:
ja toimii. Kesäaikana en tekisi kun on kaikenlaisia ötökoitä liikkeellä mutta nyt talvella onnistuu kyllä. (Kovin lämpimässä huoneessa en tekisi talvellakaan). Nyt on taas yksi möykky vedessä likoamassa ja sitten viikoksi riippumaan...
Basturma
1 naudan sisäfile
200g suolaa.
3 valkosipulin kynttä
yrttejä
Leikkaa sisäfileestä paksuin pää pois.
Laita sisäfile muovipussiin ja lisää suola, yrtit ja valkosipuli.
Laita sisäfile jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi ( kääntele ja puristele välillä).
Ota file pois pussista, huuhtele irtonaiset suolat ja mausteet pois pinnasta.
Laita file kahdeksi tunniksi väljään kylmään veteen.
Työnnä tikku fileen yläpäästä, noin 5cm läpi ja ripusta file narun kanssa roikkumaan.
Lautasen voi laittaa aluksi fileen alle mutta se ei valu pitkään.
Kuivata filettä huoneen lämmössä noin seitsemän päivää.
Kun lihasta on tullut kovaa ja tummaa, niin laita se tinapaperiin käärittynä vuorokaudeksi jääkaappiin.
Tarjoillaan sellaisenaan, ohuina siivuina.Basturma on - syntyperiä on lukuisia - kai lähinnä armenialainen kuivaliha. Löytyy myös Ukrainassa, Venäjällä, Puolassa jne. ja lähin ostospaikka on Tallinna. Ei maksa paljoakaan ja on hyvää oluen ja vodkan kanssa. Kovaa ja välistä aika sitkeääkin.
Basturman nimellä saa myös gruusialaisia lihavartaita Venäjällä, mutta kyseessä on eri ruoka. Väittävät, että jenkkien yleisnimike vähän kaikelle sämpylän väliin laitettavalle lihalle eli pastramille, olisi samaan juurta ja siirtolaisten toiselle puolelle tuomaa.
Mielenkiintoinen kokeilu tuo sinun "riippulihasi". Ja sekö toimii - vaikka toisaalta rakentelet vähän varauksia reseptiisi? Kuinka kauan uskoisit, että se säilyy hyvänä jääkaapissa? Kaupan basturma säilyy kyllä lähes ikuisuuden.
Kyllä basturma on kymmenen kertaa parempaa kuin ne muovipussin pakatut beef jerkyt.- ole sen säilyvyyttä
crudo kirjoitti:
Basturma on - syntyperiä on lukuisia - kai lähinnä armenialainen kuivaliha. Löytyy myös Ukrainassa, Venäjällä, Puolassa jne. ja lähin ostospaikka on Tallinna. Ei maksa paljoakaan ja on hyvää oluen ja vodkan kanssa. Kovaa ja välistä aika sitkeääkin.
Basturman nimellä saa myös gruusialaisia lihavartaita Venäjällä, mutta kyseessä on eri ruoka. Väittävät, että jenkkien yleisnimike vähän kaikelle sämpylän väliin laitettavalle lihalle eli pastramille, olisi samaan juurta ja siirtolaisten toiselle puolelle tuomaa.
Mielenkiintoinen kokeilu tuo sinun "riippulihasi". Ja sekö toimii - vaikka toisaalta rakentelet vähän varauksia reseptiisi? Kuinka kauan uskoisit, että se säilyy hyvänä jääkaapissa? Kaupan basturma säilyy kyllä lähes ikuisuuden.
Kyllä basturma on kymmenen kertaa parempaa kuin ne muovipussin pakatut beef jerkyt.koskaan kokeillut. Muutamia kertoja olen tuota vasta tehnyt ja ohjeen löysin jostakin netistä.
Noin kilon lihamöykkyä on tullut käyteltyä, mutta tuo ohjeen suolamäärä lienee isommalle palalle joten sitä olen pienentänyt.
Tuo on aina tullut naposteltua niin hätäisesti (muutamassa päivässä), että säilyvyysarviota ei tosiaan ole antaa.
Jerkyn kovista hinnoistahan tuo Googlettaminen silloin lähti ja löytönä oli tuo resepti.
Jotakin Jerkyä vastaavaakin on tullut kokeiltua.
Teriyaki-kastiketta siihen ainakin tuli ja kuivatus matalalla lämmöllä muutamia tunteja uunissa luukku hieman avoimena. Tuon ohjetta en tähän hätään löydä. - virolaista
crudo kirjoitti:
Basturma on - syntyperiä on lukuisia - kai lähinnä armenialainen kuivaliha. Löytyy myös Ukrainassa, Venäjällä, Puolassa jne. ja lähin ostospaikka on Tallinna. Ei maksa paljoakaan ja on hyvää oluen ja vodkan kanssa. Kovaa ja välistä aika sitkeääkin.
Basturman nimellä saa myös gruusialaisia lihavartaita Venäjällä, mutta kyseessä on eri ruoka. Väittävät, että jenkkien yleisnimike vähän kaikelle sämpylän väliin laitettavalle lihalle eli pastramille, olisi samaan juurta ja siirtolaisten toiselle puolelle tuomaa.
Mielenkiintoinen kokeilu tuo sinun "riippulihasi". Ja sekö toimii - vaikka toisaalta rakentelet vähän varauksia reseptiisi? Kuinka kauan uskoisit, että se säilyy hyvänä jääkaapissa? Kaupan basturma säilyy kyllä lähes ikuisuuden.
Kyllä basturma on kymmenen kertaa parempaa kuin ne muovipussin pakatut beef jerkyt.kuivalihaa saa halvalla Helsingissä "Eeestin herkut" -nimisestä kauppaketjusta, joka myy virolaisia elintarvikkeita. Myös "etnisestä" pikatukkukaupasta (= ei tarvita tukkukorttia) nimeltä Ararat (Vanha talvitie Sörkassa, Kalasataman metroaseman lähellä, Chef Wotkinsin tehtaanmyymälää vastapäätä, googlaa tarkka osoite) saa kokonaisina fileinä kuivalihaa halvalla. Voi itse siivuttaa.
ole sen säilyvyyttä kirjoitti:
koskaan kokeillut. Muutamia kertoja olen tuota vasta tehnyt ja ohjeen löysin jostakin netistä.
Noin kilon lihamöykkyä on tullut käyteltyä, mutta tuo ohjeen suolamäärä lienee isommalle palalle joten sitä olen pienentänyt.
Tuo on aina tullut naposteltua niin hätäisesti (muutamassa päivässä), että säilyvyysarviota ei tosiaan ole antaa.
Jerkyn kovista hinnoistahan tuo Googlettaminen silloin lähti ja löytönä oli tuo resepti.
Jotakin Jerkyä vastaavaakin on tullut kokeiltua.
Teriyaki-kastiketta siihen ainakin tuli ja kuivatus matalalla lämmöllä muutamia tunteja uunissa luukku hieman avoimena. Tuon ohjetta en tähän hätään löydä.Kyllä minä tähän reseptiin ja näihin kokeiluihin uskon - niistä voi tulla ihan hyvääkin. Varsinkin kun käyttää yrtit ja mausteet viisaasti. Tämä on sellaista mielenkiintoista naposteluruokaa oluen kanssa - tai raavaan miehen lohturuokaa.
Kyllähän kuivaliha aika kauan saattaa säilyäkin - itsekin tehty.- kuivailija
vuole sopivan ohuita siivuja naudan sisäfileestä ja pyöräytä karkeassa suolassa ja mausteissa ja vie naru läpi ja pane kuivumaan kylmään ulkoilmaan. Sen on riiputtava sillä tavoin suojattuna, etteivät linnut pääse näykkimään, esim. ladossa tai kalaverkon suojaamassa paikassa. Nestettä tippuu myös lattialle, joten pane sanomalehteä alle. Kirpeitä lihatikkuja saat myös, jos käytät tabascoa ennen kuivaamista.
- ja crudo!!
crudo kirjoitti:
..ja vielä aika pahan makuisiakin. Osta poron kuivalihaa, niin rahasi pysyy Suomessa eikä mene jenkkipojalle.
Mitäs jos kertoisitte jotain rakentavaa lihan kuivaamisesta?
Tuntuu tuota "tietoa" olevan jaettavaksi asti? crudo kirjoitti:
Kyllä minä tähän reseptiin ja näihin kokeiluihin uskon - niistä voi tulla ihan hyvääkin. Varsinkin kun käyttää yrtit ja mausteet viisaasti. Tämä on sellaista mielenkiintoista naposteluruokaa oluen kanssa - tai raavaan miehen lohturuokaa.
Kyllähän kuivaliha aika kauan saattaa säilyäkin - itsekin tehty.Palaan vielä tähän aiheeseen. Olen siis tämän basturma-jutun aloittaja.
Perjantaina 14.12 siis noin kilon painoinen naudan sisäfile, noin 150g suolaa ja 3 pilkottua valkosipulin kynttä pakastepussiin (Tällä kertaa ei käytetty mitään yrttejä). Sitten kahdeksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Käännellään ja puristellaan toisinaan.
Sunnuntaina 16.12 möykky pois pussista ja astiakaapin alle kapeammasta päästään roikkumaan. Lautanen alle, mutta kokemuksen mukaan nestettä ei tipu kuin muutaman ensimmäisen tunnin aikana. Helvetillinen valkosipulin löyhkä koko korttelissa.
Tiistaina 18.12 möykky on kiinteytynyt selvästi ja on melko napakkaa kynnellä napautettaessa. Väri on tummunut rankasti. Valkosipuli ei löyhkää enää koko korttelissa vaan lähinnä omassa asunnossa.
Lisää ehkä myöhemmin....
- sisäpaisti
0,8kg naudan sisäpaisti ohuiksi siivuiksi. Oli leveitä ja kapeita siivuja. Maustoin 4:llä pippurilla. Musta-, viher,- valko- ja cayennepippurilla seka myllysuolalla.
Annoin maustua yön yli jääkaapissa. Aamulla otin lihat lämpiämään ja 2h kuluttua ladoin ne ritilälle.
Laitoin 50 astetta kiertoilmauuniin ja ritilä lihoineen kuivumaan. 6h olleena uunissa, lihat alkoivat olla kutistunut reilusti yli puoleen. Otin lihat leikkuulaudalle ja erottelin ne toisistaan ja jätin ne vielä yöksi kulhoon kuivumaan.
Onpas hyvää sanoi tekijä ja olut maistuu.- Kuulostaa..
..hyvältä.
Tuo 50C lämpöä ja ilmeisesti uuninluukku oli kiinni?
Mulla ei ole kiertoilmauunia joten joutunen pitämään luukkua raollaan ja ehkä korkeampaa lämpötilaa?
Pitää kokeilla.
- FIKU
Minä osaan tehdä sitä Basturmaa tai pastirma
kumpi vaan.Sitä tehdään ulko- tai sisäfileestä.
Muista lihanosoista ei tule maukasta. - ARTO77
SEN TEHDÄ SISÄÄ FILEISTÄ, JA SE ON ARMENIALAINEEN IHME IMANKUIVATTUALIHA,, SEEN SAA TALLINAN KESKUS TORILTA LIHAOSASTOLTA HINTAAN 28 EUR KILO JAA HYVÄÄ OOON , USKOOKAAA, ITTE OSTAN AINA KUI KÄÄYN SIELÄ, OLEM JUS MENOS VIKOLA 8 KÄÄYMÄ, JA VARMASTTI OTAN 2-3 KG PAKKASEN, SEE ON V-HYVÄÄÄ
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123880MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar782037Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5481641Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin851308Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671097Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331028Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3808