Kinkun suolaus

Apuva!

Sattui pieni työtapaturma, eli mies kävi eilen ostamassa kinkun ja jääkaapissa komeilee nyt suolaamaton kinkku. Minulla ei ole minkään valtakunnan kokemusta kinkun suolaamisesta. Tarkoitus olisi ruiskusuolata se, mutta minkälainen sen suolaliuoksen pitää olla ja paljonko sitä pitää laittaa? Kinkku on luuton ja painaa 5 kg. Niin, ja pitääkö olla merisuolaa vai tavallista?

6

9984

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turhuudenjumala

      Ruiskusuolauksen voi tehdä kolmella tavalla: 1, 1,5 ja 2 litralla suolavettä. Sopivia, eläinten lääkintään tarkoitettuja ruiskuja saa apteekista. Raa'assa kinkussa pysyy suolavettä korkeintaan 20 prosenttia kinkun painosta. Nopein ja vähäsuolaisin tapa on ruiskuttaa kinkkuun litra 15-prosenttista suolavettä, jossa on 150 grammaa karkeaa suolaa litrassa vettä. Suola sulaa kiehuvaan veteen, minkä jälkeen vesi jäähdytetään ennen ruiskutusta. Liika suolavesi tihkuu rei'istä pois. Lopuksi kinkkua liotetaan vielä vuorokausi 10-prosenttisessa suolavedessä (peittosuolaus), jotta se suolaantuisi tasaisemmin. Kinkun suolapitoisuudeksi tulee noin 1,5 prosenttia, vaikka lopullisen pitoisuuden voi todeta vasta joulupöydässä. Tämä nopein tapa kinkun suolaukseen.

      Voimakkaampaa suolanmakua kaipaava ruiskuttaa kinkkuun kaksi litraa 10-prosenttista suolavettä, jolloin lihan lopulliseksi suolaprosentiksi tulee noin kaksi prosenttia. Kinkkua liotetaan vielä pari kolme vuorokautta 10-prosenttisessa suolavedessä. Kolmas tapa on ruiskuttaa 10-kiloiseen kinkkuun 1,5 litraa suolavettä, joka on tehty suhteessa kaksi litraa vettä/180 grammaa karkeaa suolaa. Sen jälkeen kinkku saa liota kahdeksanprosenttisessa suolavedessä (10 litraa vettä/800 grammaa suolaa) kolmesta neljään vuorokautta.

      Peittosuolaus

      Peittosuolauksella tarkoitetaan suolausta pelkkästään suolavedessä liottamalla. 10 litraan vettä sekoitetaan 700 - 800 grammaa suolaa, jolloin vedestä tulee seitsemästä kahdeksaan prosenttista. Kinkku saa liota kokonaan veteen peittyneenä viidestä kuuteen vuorokautta. Peittosuolauksessa kinkusta tulee helposti suolainen vain pinnalta. Tasaista suolaantumista voi edistää ruiskuttamalla suolavettä ainakin nivelkohtiin.

      Tönkkösuolaus

      Tönkkösuolauksen kannattajat laittavat joulukinkun suolaantumaan jo noin kaksi kuukatta ennen joulua, sillä 10-kiloisen lihakimpaleen läpäiseminen vie aikansa. Suola tunkeutuu noin 2,5 senttimetriä viikossa. Menetelmässä kinkkua liotetaan kaksi kuukautta vedessä, jossa on 1,8 kiloa karkeaa suolaa 10 litrassa vettä. Kinkun on tarkoitus peittyä kokonaan suolaveteen. Lämpötilan on oltava lähellä nollaa astetta tai jopa hieman alle. Suolaisuutta voi lopuksi loiventaa liottamalla kinkkua pelkässä vedessä viikon verran. Vettä tulee välillä vaihtaa.

      Kuivasuolaus

      Viimeinen keino on kuivasuolaus. Kinkun pintaan hierotaan karkeaa suolaa noin viisi prosenttia kinkun painosta eli 10 kilon kinkku kaipaa noin 500 grammaa suolaa. Suolaantuminen vie kolmesta neljään viikkoa, jonka jälkeen kinkkua liotetaan kylmässä vedessä viikon ajan. Säilytyslämpötila ei saa koko aikana nousta juurikaan yli nollan asteen.

      peitto, tönkkö ja kuivasuolauksen saat unohtaa... muutenkin alkaa olla kiire suolauksen kanssa, jos meinasit aatoksi keretä. ensimmäinen vaihtoehto sulle sopivin. hopi hopi apteekkiin ja merisuolaa ostamaan. laita joulun jälkeen viestiä miten kinkku onnistui.

    • sinulla

      on sitten ÄÄRETTÖMÄN TYHMÄ MIES!!!!!!!!!!!
      Jätä se välittömästi!
      Nimim. Toinen mies

      • Apuva!

        mutta sairastaa ADD:tä ja keskittymiskyky on välillä ihan nollassa. Hän teki kuten pyysin eli osti luuttoman, ilmeisesti niitä ei ollut saatavana suolattuna. Tämä on ensimmäinen joulu jonka vietämme yhdessä, ja ilmeisesti hän myös oletti että multa sujuu suolaamiset vaikka vasurilla tarvittaessa.


      • Kankaala
        Apuva! kirjoitti:

        mutta sairastaa ADD:tä ja keskittymiskyky on välillä ihan nollassa. Hän teki kuten pyysin eli osti luuttoman, ilmeisesti niitä ei ollut saatavana suolattuna. Tämä on ensimmäinen joulu jonka vietämme yhdessä, ja ilmeisesti hän myös oletti että multa sujuu suolaamiset vaikka vasurilla tarvittaessa.

        Miten kehtaat haukkua toisen miestä, jokainen voi tehdä virheitä! Ja aihe on nuin pikkunen, hyvänen aika, yksi joulukinkku!


      • vasta pöydässä

    • Anonyymi

      itse suolattu kinkku on aina paras, en muuta ole koskaan laittanutkaan kuni itsesuolattua ja samoni koko suku. 6-7% suolavettä 1-2 litraa kilolle kinkkuun isolla suolausruiskulla, juuri tilasin sellaisen knu vanha hävinnyt vuodessa jonnekin,joka vuos se uusiksi tilattu knu iana hävii. mutta kelpaa isoin mahdollinen neula ja ruiskukin huonompi vain knu truuttaa suolaa tahtoo neula irrota ja vedet levii pitkin kinkkua knu piti sisään saada, huomenna on se homam taas edessä itsellä, suolaus. sitten liotetaan muutaman päivän että tasaantuu ja uuniin hitaalal lämmöllä 10 kiloa 12 tuntia aina traditio tuo 10 kilonen ja uudeksi vuodeksi samanlainen toinen koska aina loppuu kesken kinmkku meillä, eli 20 kiloo menee joka vuosi ,köyhempinä jouluina olltu vain 15 kiloo mut kyllä silläkin pärjää 4 henkinen perhe. sen viikon,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1779
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1694
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1525
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1521
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      16
      1371
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1202
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe