pikaisesti neuvoja uhmaikäisen/adhd-lapsen hoitoon

ihan poikki ja neuvoton

Hei!

Minulla on 3,5-vuotias suloinen pikkupoika, jonka käyttäytyminen tuottaa harmaita hiuksia. Hän on vauvasta asti ollut erittäin eloisa, vilkas ja haastava hoidettava, koliikkia ja jatkuvaa liikehdintää.

Nyt on tilanne se, että poika todennäköosesti vie jo äitiään 6-0, sillä tuntuu, että kaikkia mahdollisia keinoja on kokeiltu (niistä kohta lisää) eikä mikään tunnu tepsivän ja oma mielenterveys kärsii pahemman kerran ja tulee nykyisin kerta toisensa jälkeen karjaistua pikkumiehelle.

Hän on ylivilkas, puheääni kova, huutaa jatkuvasti asiansa, juoksee paikasta toiseen, jaksaa leikkiä leluillaan pari minuuttia per leikki, suuttuu äärimmäisen helposti, muiden lasten kanssa lelujen jakamisesta erityisiä ongelmia päivähoidossa (jokseenkin ymmärrettävää tuossa iässä, mutta silti..), aggressiivisia kohtauksia, turhautumia, vaikeuksia pysyä paikoillaan tilanteessa kuin tilanteessa, ei usko sääntöjä ja vaatii jatkuvaa huomiota.

Meillä on kokeíltu holdigia, rauhallisia keskusteluja, sääntövihkoa, johon saa tarroja (se tepsi jonkin hetken), pyydetty toistamaan sääntöjään, oma nurkka (ikävuoden mukaan minuutteja) ja siltikin tuntuu, ettei mikään tehoa. Viimeisin vaihtoehdoista toimii hetken ja vartin kuluttua homma lähtee taas lapasesta. Itselläni on pinna aivan äärettömän piukalla koitettuani olla kolme vuotta vaan hirmu kärsivällinen...

Siispä kysyisin teiltä, jotka ovat samassa veneessä, taikka pikemminkin niiltä, jotka ovat päässeet veneestä pois, että miten ihmeessä sen teitte??
Rakastan lastani luonnollisesti yli kaiken, mutta on todella kurjaa mennä illalla nukkumaan miettien, miten saisin vietettyä hänen kanssaan vaikka vain yhden kokonaisen päivän ilman toruja.

ps. Isällänsä on adhd, käsitin, että jopa 30% kys lapsista olisi saanut sen perimässään...?

Etukäteen vastauksista kiittäen,
yksi toiveikas äiti

14

1541

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haastava käytös

      Googlettamalla "haastava käytös" löytyy.
      Oletko lukenut Vep-palvelusta?

      • kiitokset

        en oo kyllä kuullut ja pitänee mennä ensi tilassa googlettamaan, jos löytyisi pieniä ja ihan suurempiakin käytännön vinkkejä tämän pikkuherran kanssa elämiseen.. :)

        Kiitos.


      • no se sama äiti

        Muistuttaisin, että ensimmäisen kirjoitukseni yhteydessä mainitsin meidän KOKEILLEEN holdingia, eikä se, kuten muutkaan keinot ole auttaneet. Holding on keino, joka toimii hyvin yksilöllisesti, toisille lapsille se tuo otteesta turvallisuudentunteen ja täten he rauhoittuvat, kun taas minun lapselleni se tuntui aiheuttavan entistä suuremman katastrofin. Näin siis jäi kokeiluksi tämä meidän perheessämme..

        Kovin mukavaa olisi tuomitsemisten sijaan ihmisten auttavan omakohtaisten kokemuksiensa/ammattimaisten näkemyksiensä perusteella, ihan kuten ensimmäisessä otsikossa pyysin.. Ellen sitten käsittänyt väärin edellisen kírjoittajan linkkiä...


      • sieltä saat neuvoja ja ohjeita
        no se sama äiti kirjoitti:

        Muistuttaisin, että ensimmäisen kirjoitukseni yhteydessä mainitsin meidän KOKEILLEEN holdingia, eikä se, kuten muutkaan keinot ole auttaneet. Holding on keino, joka toimii hyvin yksilöllisesti, toisille lapsille se tuo otteesta turvallisuudentunteen ja täten he rauhoittuvat, kun taas minun lapselleni se tuntui aiheuttavan entistä suuremman katastrofin. Näin siis jäi kokeiluksi tämä meidän perheessämme..

        Kovin mukavaa olisi tuomitsemisten sijaan ihmisten auttavan omakohtaisten kokemuksiensa/ammattimaisten näkemyksiensä perusteella, ihan kuten ensimmäisessä otsikossa pyysin.. Ellen sitten käsittänyt väärin edellisen kírjoittajan linkkiä...

        http://www.adhd-liitto.fi/


    • löytyy

      Ihan tuota samaa elämää on eletty kohta 17 vuotta ja voin luvata, että kyllä jossakin vaiheessa helpottaa, ainakin vähän, älä menetä toivoasi.
      Hermoja koettelee kovasti, mutta vastuun jakaminen aikuisten kesken on paras keino kestää ja aikuisten kesken yhteisesti sovitut säännöt, joista pidetään kiinni lapsen kohdalla. Toivon mukaan lapsellasi on muitakin rakastavia aikuiskontakteja ettei pelkästään jää kaikki äidin hartioille. Paremmin itse jaksat, jos saat välillä vapaata "äidin" kokopäivätoimesta ja voit harrastaa ihan omia asioita. Sillävälin lapsi on isän, isovanhempien tai muitten läheisten ihmisten hoidettavana.
      Koulunaloitus vaiheessa voit myös kysellä hoitavalta lääkäriltä ylivilkkautta hillitsevän lääkityksen aloittamista (Ritalin, Concerta). Tämä oli meidän lapsen kohdalla suorastaan oppimisen mahdollistaja koulussa, muuten koulupäivät olisivat menneet täysin hulinaksi niin isossa kuin pienemmissäkin ryhmissä.
      Hyvää uutta vuotta 2008! Jaksamista äitinä sinulle. Mottoni on ollut, et kyllä se aurinko paistaa vielä risukasaankin ja se on paistanutkin jo monta vuotta.
      PS. Oletko tutustunut ADHD-liiton koulutuksiin?

    • Jattanen

      70-80% AD/HD:stä on saatu perimällä. Vanhemmilla, joilla on AD/HD, on 20-55 %:n mahdollisuus saada lapsi, jolla on AD/HD. Jos lapsella on AD/HD, on 15-20 %:n mahdollisuus, että äidillä on AD/HD, ja 25-30 %:n mahdollisuus, että isällä on AD/HD ja 10-15 %:n mahdollisuus, että jollain sisaruksista on AD/HD.

      Tiedot kirjasta AD/HD nuorilla ja aikuisilla (Michelsson, Miettinen, Saresma ja Virtanen)

    • Kokemus osoittanut

      Kannattaa hakea apua vaikka perheneuvolasta. Sieltä mekin aloitimme avun haun. Myöhemmin päästiin sairaalaan tutkimuksiin ja pojalla diagnostisoitiin selvä adhd. Onneksi niin, koska meilläkään ei koulusta ilman lääkitystä tulisi mitään. Lapsen isällä on adhd myös ja elämä aivan hirvittävän raskasta hoitamattomuuden vuoksi.
      Adhd liitosta saa hyviä neuvoja käytännön tilanteisiin, siis juuri niihin mistä puhuit; kuten esitä lapselle vain yksi pyyntö/asia kerrallaan... Adhd on niin vahvasti kemiallinen asia, että on todella turhaa rankaista asioista, joihin lapsi ei ole todellisuudessa syypää, niinkuin ei vanhemmatkaan. Ajan myötä lapsi vain menettää itsetuntonsa jatkuvista moitteista. Häpeä pois ja apua hakemaan, kun sitä onneksi jo nykyään saa.

    • en selvinnyt

      Minä en selvinnyt vastaavasta, vaan uuvuin ja luovutin lopulta. Lakkasin rakastamastakin, koska vastakaikua positiivisille tunteille ei koskaan tullut eikä tule. Kirjoitukseni ylempänä palstalla kylmällä otsikolla "inhoan lastani". Lapsi nyt teini, diagnooseina AD/HD ja Asperger.

      • sama äiti

        no Voih! Meillä ei ole puutetta vastarakkaudesta, poika muistaa halia ja suukotella ja kertoa miten kovasti rakastaa. Se siivitää monta ikävää hetkeä eteenpäin. Voimia sinne.


    • Jotain...

      Meillä poika on nyt 8, eskarin tuplasi kun oli ongelmaa jo sillon, huomasin että tarhassa tuli usein viestiä kun ei ole sosiaalinen ja tulee konflikteja, itse tunsin poikani ja pidin aina hänen puoliaan 100%.
      Lopulta ilmenikin että kun poikani ei tykännyt olla muiden leikeissä, niin muut hakivat sitä tilannetta "härnäämällä" että tuli konflikti ja sitten huudettiin kuinka "Tuo kiusaa".
      Tarhantätitkin huomasivat tämän ja neuvoivat muita lapsia jättämään poikamme rauhaan kun hän ei itse ollut halukas leikkeihin.

      Alussa myös tarhassa oltiin huolissaan kun ei viihdy muiden joukossa, minä en sen antanut häiritä mieltäni, emmehän me kaikki tule kaikkien kanssa toimeen, ja kyllä ne kaverit sieltä löyty sitten lopulta.
      ADHD-lapsi vaan selvästi tekee selväksi jos ei viihdy jossain porukassa.
      Sisarusten kanssa tykkää olla ja on ne omat kaverit.

      Koulu alkoi sitten vuoden myöhemmin mukautetussa luokassa, ja välillä on vaikeampaa ja välillä helpompaa.
      Alusta asti olen ollut melko tiukka säännöissä ja kasvatuksessa, toisaalta usein istutaan sylikkäin ja halaillaan, eli sen olen tehnyt selväksi että rakkautta tulee enemmän kun maailmaan mahtuu, mutta säännöissä ja rutiineissa ei jousteta.

      Poika tykkää ruuvailla ja "korjailla" kaikenlaista, ja huoneeseen onkin kannettu vanhat imurit, radiot, kellot jne joita tykkää sitten purkaa ja kasata, hyvä näin, sähköjohdot tosin on kaikista revitty pois, ei tule vahinkoja.

      On kyllä onnistunut korjaamaankin monia sisarusten leluja jotka ovat rikkoutuneet, johdot katkeilleet jne.

      Toimintaterapeuttikin painotti rajoja ja sääntöjä ja niiden tarkkaa noudattamista, ja sanoi että pojatsa kyllä huomaa että on sopiva kuri pidetty, vaikka on kauheasti virtaa ja vauhtia, niin jossain alitajunnassa miettii kuitenkin, kun harvoin teloo itseään, eikä kokeile juttuja jos ei ole varma että on turvallista.

      Tyypillistä on se, että kun huonona päivänä ei hommat suju, niin kaikki on muiden syytä, jos joku on hukassa, niin joku muu on sen vienyt tai hukannut. Tästä aina keskustellaan ja olenkin sanonut että muita on aina turha syyttää, kun ne tavarat kuitenkin löytyvät omilta jäljiltä.
      Huumoripohjaisesti kysynkin aina että "on se kumma juttu kun joku on vienyt sun taskulampun pöydältä ja tuolta se löytyikin sinun sängystäsi:)" Naureskelee itsekkin jälkeenpäin asioille.

      Keskusteluissa olen huomannut, että kun koulussa menee esim huonosti, niin pitää kertoa myös omista tunteista, sanoa miltä itsestä tuntuu, miksi on itse nyt surullinen ja keskustella asiasta, ei saarnata.
      Ottaa laspi mukaan ja kuunnella häntä, kertoa kuinka koulu on hänen työ, ja minulla on oma työ, kaikkien pitää työnsä hoitaa jos aikoo maailmassa selvitä.
      Joskus tosin on niin huono päivä, että mikään ei mene sisään, että vastaanotto ei pelaa, ja sillon kylmästi sanoo miten asia on, ja siitä ei sen enempää, PISTE.
      Kovasti uhmaa käskyjä, ja kokeilee, mutta kun tietää että jää toiseksi, enkä periksi anna niin tottelee kyllä. muutaman kerran ollut muuttamassa kotoakin pois, lupasin auttaa pakkaamisessa, ja käskin laittaa postikortin kun pääsee perille, ei ole vielä lähtenyt:)

      Lapsi on erittäin rakastava, ja tykkää piirtää ja tehdä lahjoja perheenjäsenille, kaikissa lapsissa on vain hyvää, miten me sen tuomme vanhempina esiin, tai tukahdutamme, on eri asia.
      Viimeviikko meni erittäin hyvin koulussa, joten perjantaina menemme yhdessä isä-poika katsomaan elokuviin uuden röllin.

      Kyllä se tästä, jaksamista ja voimia vaan, ja käytä tukiverkostoa hyväksesi, jos sellainen on.
      Mummot ja vaarit ovat korvaamattomia.

      Itse olin nuorena vilkas ja ongelmainen, ja tiedän kuinka vaikeaa ja turhauttavaa se voi olla pahimmillaan, KUN EI MAAILMA TAJUA:)

      • sama äiti

        Olipa mukava lukea noin positiivinen teksti kuitenkin arkaa aihetta käsitellen. :)

        Meillä poika tykkää leikkiä muiden kanssa, mutta ajattelemattomuudellaan aiheuttaa ongelmia, kun ei ehdi keskittymään annettuihin ohjeisiin. Virtaa yksinkertaisesti vain on liikaa.

        Perusluonteeltaan hän on kuitenkin kovin rakastava, sosiaalinen ja hyväntahtoinen. Vaikka hermo välissä meneekin, on korvaamattoman arvokasta saada pitää omaa lastaan lähellä.


      • Tuo.
        sama äiti kirjoitti:

        Olipa mukava lukea noin positiivinen teksti kuitenkin arkaa aihetta käsitellen. :)

        Meillä poika tykkää leikkiä muiden kanssa, mutta ajattelemattomuudellaan aiheuttaa ongelmia, kun ei ehdi keskittymään annettuihin ohjeisiin. Virtaa yksinkertaisesti vain on liikaa.

        Perusluonteeltaan hän on kuitenkin kovin rakastava, sosiaalinen ja hyväntahtoinen. Vaikka hermo välissä meneekin, on korvaamattoman arvokasta saada pitää omaa lastaan lähellä.

        Asenne, rakkaus on tärkeintä mitä voit lapsellesi antaa, ja jos lapsi osoittaa hellyyttä ja rakkautta on kaikki hyvin
        Yhteiskunta vain on kova asettamaan sääntöjä ja ehtoja ihmisen "oikeanlaiselle" elämälle.
        Meillä esim lastentarhassa oltiin kovinkin huolissaan kun r-kirjainta ei tahtonut löytyä, totesin siihen vain että "no ainakin persidentiksi asti pääsee, vaikka olisi ärrä-vika.
        Tahtoo olla niin että kodin ulkopuolelta tulee ne kovimmat paineet, jotenka pidä kotiasiat kunnossa ja lapsella turvallinen olo, niin kaikki muu kyllä menee.


      • Sama isä.
        sama äiti kirjoitti:

        Olipa mukava lukea noin positiivinen teksti kuitenkin arkaa aihetta käsitellen. :)

        Meillä poika tykkää leikkiä muiden kanssa, mutta ajattelemattomuudellaan aiheuttaa ongelmia, kun ei ehdi keskittymään annettuihin ohjeisiin. Virtaa yksinkertaisesti vain on liikaa.

        Perusluonteeltaan hän on kuitenkin kovin rakastava, sosiaalinen ja hyväntahtoinen. Vaikka hermo välissä meneekin, on korvaamattoman arvokasta saada pitää omaa lastaan lähellä.

        Olen huomannut saman, synttäreillä ja muissa juhlissa kun on paljon lapsia, niin poika on monesti ajattelemattoman raju tai jos ei saa huomiota niin hankkii sitä ärsyttämällä, nykimällä jne.
        Tällöin pitää vain välillä rauhotella tilannetta ja koittaa selittää joka kerta että mitä ei saa tehdä, ja kuinka keneenkään toiseen ei saa koskea jos toinen sen tuntee epämielyttäväksi.
        Kyllä se menee se viesti joskus vielä perille, nyt jo huomaa että helpottaa vähitellen, tyhmiähän lapset ei ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      318
      2957
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2233
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      84
      1661
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      190
      1571
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1365
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1263
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1039
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe