Liha Fondue, Mitä Öljyä

Lihansyöjä

Olisi tarkoitus tarjota liha fondueta huomenna, uuden vuoden attona. Olen itse kerran syönyt sellaista Portugalissa ja se oli aivan mahtava kokemus, mutta sen yhden kerran kun kokeilimme sitä vaimon kanssa, lihat jäivät melko vaaleiksi paistamisessa ja maussakin oli ehkä toivomisen varaa.
Mitä öljyä suosittelisitte ja pitäisiköhän siihen lisätä nokare voita, vai enemmänkin ja millä öljyä kannattaisi maustaa

7

19016

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Useimmiten lihafonduen liemi on liha- tai kanalientä eikä öljyä laisinkaan. Tämän liemen voi maustaa juureksilla, sherryllä, pippurilla, timjamilla, laakerinlehdellä tms.

      Kun kasvikset, juurekset ja lihat on dipattu liemeen voidaan liemestä tehdä vielä erikseen keitto kuten Koreassa on tapana> mongolialainen hotpot.

      Jos nyt haluat käyttää öljyä, niin osta jotain neutraalia öljyä kuten rypsiöljyä. Öljyä on kuitenkin aika vaikeata lähteä maustamaan muulla kuin suolalla ja pippurilla, koska kaikki palaa öljyssä ja öljy muuttu kitkeräksi.

      Tärkeintä on, että liha on parasta laatua ja ohuiksi suikaleiksi leikattu, jotta kypsyy nopeasti.

      • Lihansyöjä

        Kiitokset vastauksestasi, mutta taitaa olla hiukan väärin sanoa että "useimmiten liemi on on liha..."
        Käsittääkseni tuo liha ja/tai kanaliemi vaihtoehto on aivan eri ateriamuoto (kiinalainen fondue). En ole itse koskaan kokeillut, mutta voin hyvin kuvitella että makuelämys on aivan erilainen jos liha on keitetty vedessä vrt. jos liha on paistettu rasvassa.
        Muutaman tunnin surffailun jälkeen, taidan päätyä käyttämään sellaista seosta missä on puolet kirkastettua voita ja puolet öljyä, katsotaan kuinka onnistuu.


      • Lihansyöjä
        Lihansyöjä kirjoitti:

        Kiitokset vastauksestasi, mutta taitaa olla hiukan väärin sanoa että "useimmiten liemi on on liha..."
        Käsittääkseni tuo liha ja/tai kanaliemi vaihtoehto on aivan eri ateriamuoto (kiinalainen fondue). En ole itse koskaan kokeillut, mutta voin hyvin kuvitella että makuelämys on aivan erilainen jos liha on keitetty vedessä vrt. jos liha on paistettu rasvassa.
        Muutaman tunnin surffailun jälkeen, taidan päätyä käyttämään sellaista seosta missä on puolet kirkastettua voita ja puolet öljyä, katsotaan kuinka onnistuu.

        No niin, laitoin sitten ehkä kolmasosan kirkastettua voita ja loput ihan tavallista ruokaöljyä. Lihat ruskistuivat hienosti ja liha (naudan sisäpaistia) maistui hyvälle. Suolasin lihoja kevyesti etukäteen ja öljy/voi seokseen kaksi valkosipulin kynttä lämmitysvaiheessa. Nämä kynnet heitin pois siinä vaiheessa kun olivat "riittävän" tummia ja öljykin alkoi olla sopivan kuumaa pöytään nostettavaksi.
        Mielenkiinnosta paistoin sitten öljyssä myös muutaman valkosipulin kynnen ja hyviä tuli niistäkin.
        Yksi lisähuomio oli että Lasolin Hyvä Tuli Fondue, sopii polttimen nesteeksi mainiosti, ei minkäänlaisia hajuja, niin kauan kuin poltin paloi.


      • SinniSanni

        Olen tehnyt fondueta kasvisliemeen. Ensin siis vesi kiehuvan kuumaksi vaikka vedenkeittimellä ja sitten kasvisliemikuutioita. Liemi kuumana fonduekattilaan/-pataan ja liekki alle. Maustaa voi vaikka valkosipulilla. Dipataan fonduehaarukoilla lihaa (possu kypsyy tosi nopeasti, mutta mikä tahansa hyvä file käy, olkoon vaikka lammasta tai nautaa, oma maku ratkaisee) ja kanafilettä, kaikki sopivan kokoisiksi paloiksi leikattuina. Lisäksi voi dipata al denteksi keitettyjä pikkuporkkanoita, kukkakaalia, parsakaalia, minimaissintähkäpaloja, herkkusieniä, paprikaa jne, pikkusipulitkin käyvät, jos ei ole liian nälkä, niiden kypsyminen kestää. Kaverit ovat olleet syömässä ja kehuneet. Oikeaoppista tai ei; tämä ei ole liian raskasta eikä liian rasvaista! Eikä tule hotkittua, kun jokainen joutuu itse ruokansa kypsentämään ja odottelemaan ruoan kypsymistä. Sopii myös painoaan vahtiville, mutta yksikään laihkarilla olematonkaan ei ole valittanut tästä ikinä, ovat kehuneet taivaallisen hyväksi. Ja totta, mitä Credo kertoi, maku vain paranee, mitä pidemmälle keittopuuhat etenevät. Eräs kaverini jopa joi keitinliemen kekkereiden päätteeksi! :-)


    • Oikeassa olet tässä öljyn ja liemen asiassa. Kyseessä on kaksi eri ruokaa. Olen syönyt useamman kerran tuollaista liemipohjaista hotpottia ja se on kyllä varsin hyvää ja monipuolista. Siinä on se hyvä puoli, että dipattu liha ja kasvikset maustavat entuudestaan maustettua lientä ja ruoka vain paranee matkan edetessä.

      Koreassa - kun maha on jo ihan kiilillään - tarjoilija kumoaa liemeen kaikki loput ainekset ja niistä tehdään keitto aterian päätteeksi. Siihen lisätään vielä soijaa ja chiliä loppuvaiheessa.

      Voi olla hyvä lisätä kirkastettua voita - tulee makua ja voihera ei enää pääse palamaan. Voihan öljyyn panna lämmitysvaiheessa killumaan myös pari valkosipulinkynttä ja vaikka sipuli ja ottaa ne pois ennenkuin alkavat kärtsätä.

      Öljyfonduessa tärkeintä taitavat olla erilaiset kastikkeet ja chutneyt, mihin paistetut tuotteet dipataan lopuksi.

    • paistaja

      käytä hyvälaatuista extra vergine oliiviöljyä. Nokare voita luonnollisesti auttaa lihoja ruskistumaan, mutta sitten fondue-pannun pesu on hankalampaa. öljyn lämpötilan on oltava 180 astetta; valkoinen leipäpala ruskistuu noin kahdessa minuutissa. Lihojen ohella herkkusienet, varsiselleri ja leipäpalat ovat hyvä kyytipoika.

      • ieieieieieie

        Ei missään nimessä helposti palavaa oliiviöljyä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nasima löi Jussille luun kurkkuun

      Nasima kertoi ettei Jussi sovi puhemieheksi, koska sallii rasismin. Mihin toimiin perussuomalaiset ryhtyvät? Kuka nouse
      Maailman menoa
      523
      8857
    2. Razmyar on säälittävä - puhemiehellä ei ole mitään syytä ottaa kantaa tähän "silmäkohuun"

      jonka toimittajat sai aikaan. Asia ei kuulu puhemiehelle millään lailla. Razmyar haluaa taas vaan huomiota. Mutta jos r
      Maailman menoa
      158
      6122
    3. Miten Eerolan silmäkuvat voivat levitä muutamassa tunnissa ympäri maailmaa?

      Seuraako koko maailma persujen ja erityisesti Eerolan somea reaaliajassa? Edes kansanedustajan itsemurha eduskuntatalos
      Maailman menoa
      359
      5145
    4. Siviilipalvelusmies Halla-aho normalisoi rasismin perussuomalaisissa

      SMP:n tuhkille perustettu puolue ei ollut ihmisiä vastaan, vaan instituutiokriittinen. "Missä EU - siellä ongelma", oli
      Perussuomalaiset
      66
      4739
    5. Suomalaisilta vaaditaan valtavasti suvaitsevaisuutta - miksi sitä ei vaadita muslimeilta

      Suomalaisilta vaaditaan kaikkea, pitää olla suvaitsevainen ja hyväksyä vieraiden tavat, rasisti ei saa olla jne. Miksi s
      Maailman menoa
      98
      4341
    6. Juuri Suomen valtamedian toimittajat teki "silmävääntelystä" sen kohun

      ja ilmeisesti ottivat yhteyttä myös ulkomaisiin medioihin, että katsokaas tätä. Mutta Japanin medioissa on asiaan suhta
      Maailman menoa
      166
      4043
    7. SDP:n kansanedustaja Marko Asell: Suomen myönnettävä maahanmuuton ongelmat

      Hänen mielestään Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan ja hän arvioi, että maaha
      Maailman menoa
      184
      3922
    8. Sinun ja kaivatun nimikirjaimet

      Mitkä ne on ? Meillä H❤️M 👩‍❤️‍👩
      Ikävä
      91
      1848
    9. Onko sinulla ja kaivatulla

      joku yhteinen tärkeä paikka?
      Ikävä
      103
      1394
    10. sä oot ehkä

      maailman omituisin tyyppi
      Ikävä
      47
      949
    Aihe