Leipä reseptejä ?

terveellistä, hyvää ja halpaa

Heippa!
Ajattelin tässä, että jos alkaisi harrastamaan tuota leipomista enemmän itse, kun tuntuu kauppoihin kuluvan niin kamalasti rahaa.
Olisiko siis antaa hyviä ja ainesosiltaan edulliseksi tulevia reseptejä koti äidille leivän tekoon?
Vehnäjauhoja löytyy aina kaapista, mutta mitä muita jauhoja kannattaisi ostaa, jotta saisi vähän monipuoleisempaa leipää? Sitten kiinnostaisi, että kauanko kotitekoinen leipä säilyy huoneenlämmössä ja entä pakkasessa?

Nyt siis kaikki leipomista harrastavat vastaamaan! :)

Tarkoitus olisi siis saada tehtyä hyvää leipää paljon ja halvemmalla, mitä kauppojen leipien
ostoon rahaa kuluisi. Plussaa myös siitä, jos resepti on helppo ja nopea ja tietenkin hyvä! :)

Kiitos.    

11

10851

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tä ette

      samana päivänä syö,
      laita pakastimeen. Säilyy n.3kk.
      Lisäile vehnäjauhoihin erilaisia leseitä ja rouheita. Parantavat makua ja esim. pellavarouheessa on paljon niitä terveellisiä kuituja.
      Helppo on esim. italialainen focaccio.
      3,5 dl kädenlämpöistä vettä johon lisäät pussillisen kuivahiivaa ja 1tl. suolaa.
      Vaivaa joukkoon 7dl.jauhoja(korvaa osa esim. leseillä), lopuksi lisää massaan 0,5dl. oliivi öljyä.
      Nostata taikina kulhossa liinan alla n.30 min.
      Alusta taikina leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna nousta vielä 10 min.
      Jos haluat voit voidella pinnan kevyesti öljyllä ja ripotella päälle yrttejä (romariini, oregano yms.)
      Paista 200c, noin 20-30 mi9n.

    • ohje löytyy

      useimmiten. Kaupassa on erilaisia sämpyläseoksia ja ohjeet kyljessä ovat yleensä toimivia. Aloita niistä. Tullee halvemmaksi ostaa erilaisia muita jauhoja lisäksi, mutta tulee kalliimmaksi, jos ne sitten jäävät kaappiin seisomaan käyttämättä. Sämpyläjauhopussi on yleensä 2 kg ja siitä leivot pari kolme kertaa.

      • 2 kg pussi riittoisa

        Leipominen kannattaa rahallisesti ja sitten se vasta paistetun leivän tuoksu..


    • Amalia

      Leivon monesti hiivaleipää. Kaapissani on aina valikoima jauhoja ja kuivahiivaa inspiraation varalle. Palahiivan sijasta voi käyttää kuivahiivaa ja samallalailla onnistuu.


      2,5 dl vettä
      2,5 dl rasvatonta piimää
      50 gr hiivaa
      2 tl suolaa
      6 dl hiivaleipäjauhoja
      6 dl vehnäjauhoja

      Liota hiiva kädenlämpöiseen vesi-piimäseokseen. Lisää suola. Vispaa joukkoon ensin 3 dl hiivaleipäjauhoja hyvän sitkon saamiseksi. Anna taikinajuuren kuplia puolisen tuntia lämpimässä paikassa. Sitten sekaan vaivataan loput jauhot. Vaivaa kunnes irtoaa kulhon reunoista.
      Kohota ja leivo kaksi leipää.
      Leipien annetaan kohota vielä puolisen tuntia.
      Paista 200 asteessa tunnin verran.

      Monasti tuplaan annoksen ja pakastan. Nyt kun perhe on pienempi, niin pakastan leivätkin puolikkaina, niin ei kuivu.

      • sulatus leivänpaahtimessa

        Minä pakastan leivän siivuina. Ja sulatan leivän leivänpaahtimessa. Näin säilyy rapeana, ei lötsisty kuten mikrossa.

        Leipää ei tarvitse paahtimessa paahtaa, jos ei halua, mutta sekin onnistuu jäätyneellekin leivälle.


    • miina4447

      yhdyssana

      • nuttura...

        Niin on kotiäitikin, sinä laiska kielipoliisi.


    • amatöörileipuri

      Hei kotiäiti!
      Vaihtelua, maukkautta ja monipuolisuutta saat leipiin lisäämällä rohkeasti erilaisia raasteita (porkkana-, omena-, jne..), siemeniä (auringonkukan-, pellavan-, kurpitsan-, jne..), hiutaleita, ryynejä (ota huomioon, että ryynejä pitää paisutella nesteessä ennen itse taikinan valmistusta), leseitä jne. Netseeksi voi käyttää piimää, maitoa, vettä, mehua (esim. appelsiinimehua on aika monessa reseptissä) tai muuta mitä nyt mieleen tulee :). Perunasosetta lisäämällä saat vaikka perunasämpylöitä. Ihanaa mehevyyttä tulee kun laittaa mukaan juustoraastetta (ja kun kaupasta ostat "jämäjuustoraastetta" pussin niin helppoa on, eikä hinta kirpaise). Purkki tuorejuustoa tai raejuustoa on helppo lämmittää nesteen mukana (ei kai sitä pakko ole lämmittää mutta eiköhän se hyvä ole, varsinkin jos on jääkaappikylmää), samoin kuin aamusta yli jäänyt puuro. Jauhoistakin löytyy pitkä lista eri vaihtoehtoja. Ihan vehnäjauhoistakin löytyy ainakin sitä valkoista "pullajauhoa", hiivaleipäjauhoa ja grahamjauhoa. Itse tykkään lisätä hiivaleipäjauhojen sekaan muutaman desin ruisjauhoa. Ohrajauhoista jos olet joskus leiponut rieskaa ja tulos on ollut kuiva mauton kannikka, niin siitä on ehkä jäänyt vähän kuiva fiilis, mutta ei sitä kannata kartella. Speltti- tai tattarijauhojakin kannattaa kokeilla. Kvinoa-jauhoja voi olla vaikeampi metsästää (kannattaa kuitenkin tarkistaa kaupasta) ja ne taitavatkin olla kaalliimpia. Jos jossain lähellä (tai vaikka mummolamatkan varrella yms.) on mylly, niin sieltä saa isompiakin määriä kerralla ettei esim. hiivaleipäjauhoja tarvitse viittä ostaa kerrallaan :).
      Hiivaleipähän on vain yksi "leipämuoto". Kokeile teeleipää, rieskoja ja muita mielenkiintäisia leipiä, joita vastaasi tulee :).
      Ja yksi asia, joka joskus leivänleipomisen suhteen unohtuu on se, että sitä voi maustaa. Kuutioi tuoretta tomaattia ja oliiveja taikinaan ja lisää pizza-mausteita niin saat pizzaleipää. leivän voi myös täyttää kääretortun tapaan: kauli taikina n. sentin paksuiseksi, levitä päälle mieluista täytettä (älä tee liian löysää täytettä, muuten koko leipä lässähtää ja pellillä on täytelammikoita) ja rullaa niin kuin kääretorttu. Nipistele reuna kiinni rullaan niin ettei täyte karkaa.
      Jos on kiire, hiivataikinan kohoamista voi nopeuttaa laittamalla sen kuumalla vedellä täytettyyn tiskialtaaseen. Pöydän puhtaaksi hinkkaamiselta vältyt kun teet leivän leipävuokaan (tee taikinasta silloin löysempi) tai vaivaat taikinan sen kohottua siinä astiassa, jossa se on kohonnut ja siirrät leivän suoraan sellaisenaan pellille.
      Vielä kun vaihtelet leivän muodolla ja koolla niin saat taatusti joka viikko erilaista leipää!

    • -tuntematon-

      olisiko mitään mihin ei tarvitse hiiva mutta kuiva hiivaa kyllä löytyy ??? =))

    • satanen säästöön

      Tämä resepti toimii kuivahiivallakin:
      http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Bagel/1135250513462

      Trendikkäät Arnoldsin bagelit maksavat 5,90, mutta tuolla reseptillä säästää heti 100€ kun tekee itse. Eivätkä ne edes ole suuritöisiä vaikka pitääkin keittää, paistaa ja paahtaa ennen syömistä.

    • rieskat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      243
      4203
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      118
      2661
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      41
      2412
    4. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      116
      1466
    5. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      81
      1462
    6. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      48
      1189
    7. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      78
      1107
    8. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      45
      976
    9. Ne viimeiset kerrat

      Kun katsoit minua niin lämpimästi. En unohda sitä ❤️
      Ikävä
      59
      973
    10. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      171
      941
    Aihe