Keitetty naudan sisäfilepihvi

Mitä mieltä kokeilijat ovat olleet naudan sf-pihvistä keitettynä?

Löysin ohjeen, jossa se keitetään miedolla lämmöllä. "Neste ei saa lainkaan kiehua, riittää että se vain poreilee".
Liemessä siis punaviiniä, sellerinvarsi, salottisipuli, ym.

Ajattelin tuota kokeilla jossain vaiheessa, mutta ennakkomielipiteitä olisi hauska kuulla :)
Ilmoita


totaalisen etovalta yritelmältä, että meinaa tulla ylen. MIKSI tehdä jotain noin HÖLMÖÄ?

Paista fileesi tulikuumalla pannulla niin että pinta saa hyvän ruskistuksen mutta sisus jää punaiseksi.
Ilmoita
Kun kerran ennakkomielipiteitä haluat, niin tässä tulee.

Kaikenlainen kokeilu on tietysti ihan kivaa ja suotavaa, mutta itse en ryhtyisi kallista sisäfilettä keittämään. Jos keittoaika on lyhyt, niin inhottavaa lötköä siitä tulee, kuten edellinen kirjoittaja jo tuossa kuvaili. Mikäli file taas keitetään läpikypsäksi, niin halvempaakin keittolihaa voi käyttää.

Kyllä paistinpannu tai grilli on naudanfileen ainoa oikea loppusijoituspaikka, vatsaa tietysti lukuunottamatta.
Ilmoita
Keitetty naudanliha on hieno ruoka - varsinkin wieniläisen keittiön bravuuri: Tafelspitz. Se valmistetaan keittämällä hillitysti makuliemessä naudan ulkopaistin kärkiosaa. Tafelspitizin kanssa tarjoillaan erilaisia liemijuureksia ja juureksista yms. tehtyjä kastikkeita - ruohosipulikastiketta, omena-piparjuurisosetta, sinappia, suolaa, maustekurkkua, pinaattimuhennosta, paistettuja perunoita yms.

Tarjolle asetettaessa lautaselle asetellaan kokonainen lihanviipale ja sen päälle muutama lusikallinen helmeilevää lientä ja juureksia. Tai ensin syödään liemi ja sitten liha ja juurekset plus kastikkeet. Eräänlainen hienostunut lihakeiton muunnos siis.

Ohje:

Tafelspitz

1 sipuli kuorineen puolitettuna
2 kg ulkopaistia
(ydinluuta)
n. 3,5 l vettä
10-15 mustapippuria
250 g juureksia (porkkanaa, selleriä, persiljajuurta, naurista)
1/2 purjoa puolitettuna ja pestynä
lihalientä tai fondia
(suolaa)
ruohosipulia

Paista sipuli puolitettuna kuorineen folioon käärittynä ilman rasvaa tumman ruskeaksi.

Huuhtele liha nopeasti vedellä.

Kiehauta vesi ja laita liha (ja ydinluu) pataan ja anna kiehua hiljalleen. Poista vaahtoa sitä mukaa kuin sitä syntyy. Lisää sipuli ja pippurit sekä hieman fondia.

Lisää pienityt juurekset noin 25 minuuttia ennen lihan valmistumista. Liha keitetään mureaksi, joten keittoaika voi olla 2-3 tuntia.

Nosta keitetty liha liemestä ja leikkaa se sormen paksuisiksi siivuiksi. Sirottele ruohosipulisilppua päälle ennen tarjoamista.

Tarjoa ensin liemi alkuruokana ja sitten lihasiivut paistettujen perunoiden, muhennetun pinaatin ja omena-piparjuurilisäkkeen kera. Ohje on 8-10 hengelle.

Toinen hieno ruoka naudanlihasta on ranskalainen narupaisti, jossa liha narusta roikottamalla keitetään noin 25 minuuttia samankaltaisessa makuliemessä. Tämä liha on yleensä paistia. Lihan kanssa tarjoillaan vain suolaa ja sinappia ja lihan tulee jäädä sisältä selvästi roseeksi.

Sisäfileen keittäminen lienee sellainen taitolaji, että en aivan kehoittaisi. Hyväähän se tietysti on, mutta saattaisin löytää sille muutaman paremmankin valmistustavan.

Mutta yo. ruoat ovat tosi kelvollisia - ja paljon halvempia ja maukkaampia.
Ilmoita
Keitetty kuulostaa aika kummalta.
Itse tein viimeksi sisäfilepihvin seuraavasti.
Otin sellaisen 10 cm pätkän sisäfileen keskikohtaa, hieroin suolassa, ja laitoin uuniin jossa oli noin 60-70 astetta lämpöä. Annoin olla noin 3 tuntia, niin että lihan sisälämpö nousi siihen tavalliseen pikkuisen yli 60 asteeseen. Nopeasti kuumalla pannulla vähän paistopintaa, ja viipaleiksi kolmeksi kunnon pihviksi. Tulos oli ihan loistava, liha oli läpeensä rosan punaista, erittäin pehmeää ja maukasta ja mehukasta, eikä valunut vähääkään sitä punaista "lihasmehua" (joka monelle on mediumina olevassa pihvissä kamala kauhistus).
Ilmoita
... pelästyin itsekin kun tiesin menneväni kylään jossa tätä tarjotaan, oli kuitenkin oikein hyvää, mureaa, mehukasta ja muutenkin maukasta.

tietysti, kun on tottunut siihen "kovaan, paistettuun" pintaan, niin ensin oudoksutti.

Monille tuo paistettu ruoka ei mitenkään sovi tai vierastavat sitä "kärventynyttä" pintaa, joten tämä on oikein verraton vaihtoehto.

Ja ainakin minulle tarjottu kastike oli myös aivan taivaallista - se oli suurustettu ja kokoon keitetty siitä keittoliemestä.

Vettähän siihen keittäiseen sitten käytetään vain juuri ja juuri lihan peitteeksi ja KIEHUA ei todellakaan saa, ihan vaan vähän "hymyillä" ja kattilan /pannun tarttee olla mahdollisimman pieni, jotta vettä ei tuu liikaa.

Jos yhden pihvin tekee voi laittaa pihvin pieneen astiaan (muovikin saattaa käydä) ja siihen vesi, sitten se astia isompaan asiaan "kiehumaan" eli pihvi pitää "liota" mahdollisimman vähässä vedessä - ja TIETYSTI hyvin kannella/foliolla peitettynä.
5 VASTAUSTA:
Olisikohan tähän ihanuuteen reseptiä olemassa kehujen lisäksi?
crudo kirjoitti:
Olisikohan tähän ihanuuteen reseptiä olemassa kehujen lisäksi?
Kiitos vastauksista!

Arvasinhan, että täällä joku maailmanmestari palstan perinteisiin kuuluen tyrmää täysin ja vastaukseksi tulee pihvin paisto-ohjeet..
Mukava kuulla kuitenkin, että joku on tykännyt, täytyy kokeilla ihan lähitulevaisuudessa.
Muutenkin asiallisia ohjeita tässä ketjussa :)

Crudo varmaan tarkoitti edellisen reseptiä, mutta alkuperäinen on siis:
Keitä miedolla lämmöllä ilman kiehumista (n.8min) liemessä, jossa:
punaviiniä, sellerinvarsi, salotti, timjamia, rosmariinia, laakerinlahti, pippuria, suolaa.

Tässä versiossa siis kastike erikseen.

Ohje kirjasta, jossa koottu eurooppalaisten michelinkokkien (ainakin suurin osa) reseptejä.
sthjtrxts kirjoitti:
Kiitos vastauksista!

Arvasinhan, että täällä joku maailmanmestari palstan perinteisiin kuuluen tyrmää täysin ja vastaukseksi tulee pihvin paisto-ohjeet..
Mukava kuulla kuitenkin, että joku on tykännyt, täytyy kokeilla ihan lähitulevaisuudessa.
Muutenkin asiallisia ohjeita tässä ketjussa :)

Crudo varmaan tarkoitti edellisen reseptiä, mutta alkuperäinen on siis:
Keitä miedolla lämmöllä ilman kiehumista (n.8min) liemessä, jossa:
punaviiniä, sellerinvarsi, salotti, timjamia, rosmariinia, laakerinlahti, pippuria, suolaa.

Tässä versiossa siis kastike erikseen.

Ohje kirjasta, jossa koottu eurooppalaisten michelinkokkien (ainakin suurin osa) reseptejä.
Tarkoitin juuri tätä reseptiä kun muistin jostain lukeneeni punaviinissä keitetystä fileestä. Tärkeintä tuossa lieneekin juuri tuo ilman varsinaista kiehumista keittäminen, jolloin filettä ei pilata.

Kahdeksan minuuttia on tosi lyhyt aika, mutta lienee kai sekin kokeiltavissa. Liemihän on ihan asiallinen ja siitä saa mojovan kastikkeen keittämällä kokoon - suurustustakaan ei kai tarvita. Valmis, vähän kokoonkeitetty kastike siilataan ja siihen vispataan nokare voita ennen tarjolle panoa.

Voi olla, että file olisi syytä sitoa ennen keittämistä, etteivät syyt pääse repsahtamaan auki ja olisi helpompi leikata tarjolle.

Kaikkea sitä oppii!
crudo kirjoitti:
Tarkoitin juuri tätä reseptiä kun muistin jostain lukeneeni punaviinissä keitetystä fileestä. Tärkeintä tuossa lieneekin juuri tuo ilman varsinaista kiehumista keittäminen, jolloin filettä ei pilata.

Kahdeksan minuuttia on tosi lyhyt aika, mutta lienee kai sekin kokeiltavissa. Liemihän on ihan asiallinen ja siitä saa mojovan kastikkeen keittämällä kokoon - suurustustakaan ei kai tarvita. Valmis, vähän kokoonkeitetty kastike siilataan ja siihen vispataan nokare voita ennen tarjolle panoa.

Voi olla, että file olisi syytä sitoa ennen keittämistä, etteivät syyt pääse repsahtamaan auki ja olisi helpompi leikata tarjolle.

Kaikkea sitä oppii!
Oikeassa olet, näyttävät syyt olevan kuvan perusteella olevan siinä kunnossa, ettei tuota kokonaisena kannata keittää ja leikata jälkeenpäin. Pihveiksi vaan suoraan.
crudo kirjoitti:
Olisikohan tähän ihanuuteen reseptiä olemassa kehujen lisäksi?
... siis reseptiä, mutta jotenkin näin sen luulen valmistettavan (olleen valmistettu)

Itsetehty vahva lihaliemi ja punaviini sekä mausteita maustejuureksia, yrttejä.
Pihvi/pihvit kuumaan liemeen (lautanen tms. painoksi päälle, jos tarpeen) "keittäminen" noin 8-10 min,lihan määrästä riippuen.

Lihat folioon vetäytymään ja liemen siviilointi, kokoon keittämienn, jos tarpeen, sekä voilla tai voi/jauholla suurustaminen. Maun tarkistus ja sitten vaan auttimaan.

Tarjottiin voissa haudutettujen vihannesten kera.

Kannattaa tätä kokeilla jos se ainainen paistettu pihvi kyllästyttää tai käy vatsalle vaikeeksi.

Ei pihvi tai kaksi taloutta kaada vaikka ei kauheesti tykkäiskään - usko kyllä että yllätyt positiivisesti.
+Lisää kommentti
tietenkään oikea ohje, mutta minä tekisin näin.
parilalla nopeasti paistopinta molemmille puolille pihviä. pihvi poreilevaan, ei kiehuvaan veteen n.kuudeksi minuutiksi. kattila pois liedeltä, ettei kiehu vahingossakaan.mausta ja anna vetäytyä 1-1.5minuuttia ja syö paras pihvi, mitä olet maistanut ikinä. mehukas ja kauttaaltaan rosee, ei normaali harmaapantasitko...
1 VASTAUS:
.. oliskin ensin alkukypsennys maustevedessä(lihan pinta sulkeutuu), pihvin pinta kuivaksi, pihvin kevyt öljyäminen mustapippuri, hyvin nopea ruskistus erittäin kuumalla parilapannulla että erittäin maukkaat "paistoraidat" maistuisi vahvemmin?

"Oikeita" ohjeitahan on niin paljon kun on tekijöitäkin!

Tämmöistä täytyy kokeilla, kiitos ideoista!
+Lisää kommentti
samaa linjaa kuin vietnamin kansallisruoka eli "pho bo". Siinä keitetyn nuudelin ja kasviksien päälle laitetaan ohuiksi leikattuja naudanlihan siivuja. Sitten kulhoon kaadetaan kiehuva, mausteinen liemi, joka kypsyttää samalla lihat. Aivan tajuttoman maukas ruoka.

http://www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,1977,FOOD_9936_1304,00.html
Ilmoita
mukaan, joka keitetyn paistaa se makean maistaa.
Hirvipaistissa toimii hyvin.
1 VASTAUS:
Olen tehnyt ravintolassa joskus haudutettua naudan sisäfilettä sekä porkkanavoikastiketta. Tarjottiin parsan kanssa, joten annos oli kovin keväinen. Ja oikein hyvä. Haudutusliemi oli tavallinen kasvisliemi, jossa oli hyvä suola.
+Lisää kommentti
Luin tämän ketjun läpi ja kylläpä alkoi näin sunnuntai aamuna keittää. Muutama valopää siteeraa reseptejä, joissa EI PUHUTA sisäsifileen keittämisestä ja pohtii että varmaan sisäfile olisi kanssa näillä ihan kiva.

Sisäfilettä EI KEITETÄ MISSÄÄN KULTTUURISSA. Voi vttu jmalauta!!! Keittäkää vaan fileenne. Huuhtokaa ne WC-pöntössä ja pissatkaaa päälle. Nam.

Millainen sairas trolli yrittää levittää näin tuhoisaa pskaa täällä netissä? Astukaa naulaan.
3 VASTAUSTA:
Löytyipä tällainen vanha ketju ja ajattelin kommentoida sitä.

Tuo aikaisemmin mainittu punaviinissä keitetyn häränfileen resepti on Heinz Winklerin käsialaa. Kaveri on jonkin verran perus Rosson kokkia ansioituneempi. Hänen ravintolallaan on 3 tähteä Michelin-opuksessa, 3 valkoista kokinhattua Gault-Millaussa ja lisäksi kyseinen taho valitsi hänet vuoden parhaaksi kokiksi -79 ja vuoden ravintoloitsijaksi -94. Osaa siis ilmeisesti kokkailla.

Reseptissä siis keitetään mausteliemi punaviinistä, kasviksista ja yrteistä. Tämä saa porista jonkin aika, jotta ainekse luovuttavat makunsa. Pihveiksi leikattua lihaa haudutetaan 8 min. kuumassa, mutta kiehumattomassa vedessä.

Kastike tehdään erikseen ja etukäteen, koska sen tulee olla valmista, silloin kuin lihakin on kypsää. Kastikkeeseen tulee punaviiniä, portviiniä, salottisipuleita, vasikanlihalientä, voita ja pippuria. Neljää ensiksi mainittua keitetään kokoon, kunnes jäljellä on n. 1/3. Lopuksi lisätään voi ja maustetaan pippurilla.

Lisäksi keitettyjä kasviksia.

En ole vielä kokeillut kyseistä reseptiä, mutta to do -listalla se kyllä on.
IronCook kirjoitti:
Löytyipä tällainen vanha ketju ja ajattelin kommentoida sitä.

Tuo aikaisemmin mainittu punaviinissä keitetyn häränfileen resepti on Heinz Winklerin käsialaa. Kaveri on jonkin verran perus Rosson kokkia ansioituneempi. Hänen ravintolallaan on 3 tähteä Michelin-opuksessa, 3 valkoista kokinhattua Gault-Millaussa ja lisäksi kyseinen taho valitsi hänet vuoden parhaaksi kokiksi -79 ja vuoden ravintoloitsijaksi -94. Osaa siis ilmeisesti kokkailla.

Reseptissä siis keitetään mausteliemi punaviinistä, kasviksista ja yrteistä. Tämä saa porista jonkin aika, jotta ainekse luovuttavat makunsa. Pihveiksi leikattua lihaa haudutetaan 8 min. kuumassa, mutta kiehumattomassa vedessä.

Kastike tehdään erikseen ja etukäteen, koska sen tulee olla valmista, silloin kuin lihakin on kypsää. Kastikkeeseen tulee punaviiniä, portviiniä, salottisipuleita, vasikanlihalientä, voita ja pippuria. Neljää ensiksi mainittua keitetään kokoon, kunnes jäljellä on n. 1/3. Lopuksi lisätään voi ja maustetaan pippurilla.

Lisäksi keitettyjä kasviksia.

En ole vielä kokeillut kyseistä reseptiä, mutta to do -listalla se kyllä on.
Ei ruoanlaitossa ole sellaista sääntöä, jota ei ainakin kerran kannata kokeilla rikkoa. Monasti tuloksena on jotain hyvää ja joskus jopa parempaa.

On olemassa vielä tarkempi paistettava kuin file ja se on tonnikala. Pannulla paistettaessa vähän yli - ja tuloksena on kengänpohja; oikein paistettuna filettä parempi herkku.

Mutta tästäkin löytyy reseptejä, joissa tonnikalanköntsä keitetään nopeasti vaikkapa maustetussa tomaattikastikkeessa ja tuloksena on aivan mahtava ja mehevä tonnikalapihvi. Olen näetsen tätä kokeillut ja suosittelen toki. Reseptissäkin löytyy - ken haluaa niin kysyy.

Jäljelle jäävästä tonnikalasta ja kastikkeesta saa luksusluokan pastakastikkeen seuraavaan ruokailuun - jos jotain on jäänyt tähteeksi.
crudo kirjoitti:
Ei ruoanlaitossa ole sellaista sääntöä, jota ei ainakin kerran kannata kokeilla rikkoa. Monasti tuloksena on jotain hyvää ja joskus jopa parempaa.

On olemassa vielä tarkempi paistettava kuin file ja se on tonnikala. Pannulla paistettaessa vähän yli - ja tuloksena on kengänpohja; oikein paistettuna filettä parempi herkku.

Mutta tästäkin löytyy reseptejä, joissa tonnikalanköntsä keitetään nopeasti vaikkapa maustetussa tomaattikastikkeessa ja tuloksena on aivan mahtava ja mehevä tonnikalapihvi. Olen näetsen tätä kokeillut ja suosittelen toki. Reseptissäkin löytyy - ken haluaa niin kysyy.

Jäljelle jäävästä tonnikalasta ja kastikkeesta saa luksusluokan pastakastikkeen seuraavaan ruokailuun - jos jotain on jäänyt tähteeksi.
ei kaikkia sisäfileitä tarvitse aina paistaa, hauduttaminen on erittäin hyvä.

Kokeilkaapas joskus tehdä pippuripihvi siten, että vain nopeasti suljette pinnat kuumalla pannulla 3 sentin pihveistä, sitten pihvit hetkeksi sivuun ja siihen korkealaitaiseen pannuun voita, dijonsinappia, hiukan soijaa, fondia tai todella tiukkaa lihalientä, paljon mustapippuria min 2 dl kermaa jonkin verran suurustetta => reilu kastike. Pihvit takaisin kuplivaan kastikkeeseen ja keitetään 3-4 min per puoli kovalla lämmöllä (kastike kiehuu pihvit sisällään). Yhteensä siis 6-8 min keittämistä/paistoa. Lisää mustapippuria päälle ja pöytään suoraan astiasta.

On todella hyvää - aina medium ja kypsyminen tapahtui kastikkeessa keittämällä. Erittäin hyvät pihvit kastike. Meidän perheen kestosuosikki, lapset tykkäävät todella paljon.
+Lisää kommentti
Jälkilisäys: se joka keitetyn paistaa, se makean maistaa. eli keittäminen joko punaviinissä tai muuten maustetussa liemessä 10-20 min riippuen lihasta ja kuinka kypsäksi sen haluaa ja sen jälkeen kuumalla pannulla pinnat pikaiseen hyviksi. Ja avot! Itse kokeilen tänään keitto grillissä savustus yhdistelmää.
Ilmoita
Itse juuri keittelen sian sisäfilettä tomaattipyreessä.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Keitetty naudan sisäfilepihvi

Mitä mieltä kokeilijat ovat olleet naudan sf-pihvistä keitettynä?

Löysin ohjeen, jossa se keitetään miedolla lämmöllä. "Neste ei saa lainkaan kiehua, riittää että se vain poreilee".
Liemessä siis punaviiniä, sellerinvarsi, salottisipuli, ym.

Ajattelin tuota kokeilla jossain vaiheessa, mutta ennakkomielipiteitä olisi hauska kuulla :)

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta