Pullataikinan teko & nostatus..?

KyssäKaali

Kysyisin kokeneilta pullan tekijöiltä, että jos teette taikinan käsin - ei siis millään yleiskoneella - niin kuinka kauan noin suurin piirtein vaivaatte taikinaa?

Kuinka pitkän ajan noin suunnilleen annatte sen kohota..? Sen pitäisi nousta kaksinkertaiseksi.. kuinka kauan siihen menee, noin arvioituna???

Aattelin leipaista pullaa viikonloppuna ja vähän hirvittää kun en ole vuosiin tehnyt.. varmaan ehtinyt unohtaa paljon..

28

15045

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kkkkkkkkkkkkkkk

      ... vartin vaivailen ja puolisen tuntia kohotan.

      MIKROSSA kohotus käy kätevästi, mikroon vain VALO päälle ja taikinatiinu sinne sisään, ovi kiinni ja antaa olla puolisen tuntia - hyvä, lämmin ja vedotin paikka taikinan kohotukselle.

      Pullat kohtan vielä uudelleen - muotoilemisen jäälkeen - sen aikaa, kun uuni lämpenee, eli noin 15 min.

      • kotileipuriina

        ettei kuivahiiva kohota pullaa aidon hiivan tavoin. Kyseisen pullamestarin pullat ovat kyllä parhaita, ja epäilen niiden sisältävän kyllä aidosti voitakin. . .


      • voita sen olla pitää
        kotileipuriina kirjoitti:

        ettei kuivahiiva kohota pullaa aidon hiivan tavoin. Kyseisen pullamestarin pullat ovat kyllä parhaita, ja epäilen niiden sisältävän kyllä aidosti voitakin. . .

        Jos ei voi kelpaa, korvaa se oikealla rypsiöljyllä.


      • onnistuuko pakastus?
        kotileipuriina kirjoitti:

        ettei kuivahiiva kohota pullaa aidon hiivan tavoin. Kyseisen pullamestarin pullat ovat kyllä parhaita, ja epäilen niiden sisältävän kyllä aidosti voitakin. . .

        Vaatiiko pakastuksen jäljiltä herättelyä? Jotain erityiskäsittelyä?


      • en tierä....
        onnistuuko pakastus? kirjoitti:

        Vaatiiko pakastuksen jäljiltä herättelyä? Jotain erityiskäsittelyä?

        Miksi muuten eres pakastaa...??? Pistä hiivanpala muovipussihin (solomun kans) ja jääkaappihin, niin se säilyy pariki viikkoa aiva hyvänä.


      • pakkaseen kyllä
        en tierä.... kirjoitti:

        Miksi muuten eres pakastaa...??? Pistä hiivanpala muovipussihin (solomun kans) ja jääkaappihin, niin se säilyy pariki viikkoa aiva hyvänä.

        Suomen hiiva kieltää hiivan säilytyksen muovissa. Ja kertoo, että hiivan voi pakastaa.


      • meilläpäin
        pakkaseen kyllä kirjoitti:

        Suomen hiiva kieltää hiivan säilytyksen muovissa. Ja kertoo, että hiivan voi pakastaa.

        ruokakaupat myyvät hiivaa muovikelmuun pakattuna, eli ovat leikelleet isosta palasta pienempiä. Ostan monesti juuri näitä kaupan pakkaamia koska säilyvät huomattavasti paremmin kuin 50g pikkupalat vaha?paperissaan.


    • taitaa olla

      yhtä monta neuvoa kuin on leipojaakin :)
      Itse kyllä nostatan ensin taikinana vähintään tunnin ja vielä "muotoiltunakin" melkein toisen mokoman. Muista pitkoja tehdessä KUNNON nostatus, niin eivät sitten paistettaessa repeile.

    • ou maaan

      mä taas kohotin 40 minuuttia pullataikinaa ja siitä tuli nii kuplivaista että poks vaan kuulu ku taikinaa otti pois astiasta :p Ja sitte ku yritin leipoo nii kuulu vaan poks poks, ja vaikeeta oli mitää muotoilla. Ilmakuplia täynnä, vaivaus ei auttanu melkei ollenkaa vaikka kuinka yritin. Luovutinki jossai vaihees. :D

      Enkä liioittele, se oli karsee kokemus nuorelle tyhmälle tytölle. :D

    • leivontakirjan ohje:

      Kädenlämpöiseen maitoon liuotetaan hiiva, ja lisätään suola ja sokeri sekä jauhoista 1/3 tai melkein puolet, ja vatkataan kierrevispilällä kunnolla sekaisin (tuorehiiva lisätään jauhoihin sekoitettuna).
      Annetaan seistä lämpimässä vedottomassa paikassa 10-15 min, niin että alkaa ikään kuin käydä. Sitten alustetaan loput jauhot ja pehmeä rasva joukkoon.

      Varsinaisen taikinan nostatuksen hoidan mikroaaltouunissa kuten joku jo tuossa aiemmin: kulho uuniin, luukku kiinni, ja ehkä 15-20 minsaa, välillä täytyy tarkkailla, ettei nouse liikaa ja valu uunin pohjalle.
      Pehmeää pullaa saa kun jättää kananmunan pois, tämä on äitini neuvo (äiti on 63 v ja leiponut koko ikänsä, ikinä ei osta pullaa kaupasta).

      • vielä:

        Vaikka kuinka nykyään toitotetaan terveellisyyttä (voiko muuten pullan ja terveellisyyden yhdistää...?) niin pullareseptien RASVAMÄÄRÄ on mielestäni liian pieni. Itse laitan puolenlitran taikinaan 250g margariinia/voita. Maun lisäksi eron huomaa leipoessa, taikinaa on paljon helpompi käsitellä eikä muutes vaadi jauhojakaan niin paljon!
        Kananmunan olen aina taikinaan lisännyt ja emäntäkouluoppien mukaan vatkaan ensin munan ja sokerin vaahdoksi, vaikka sitä suositeltiinkin vain juhlapullaa tehdessä.


      • ei margariinia
        vielä: kirjoitti:

        Vaikka kuinka nykyään toitotetaan terveellisyyttä (voiko muuten pullan ja terveellisyyden yhdistää...?) niin pullareseptien RASVAMÄÄRÄ on mielestäni liian pieni. Itse laitan puolenlitran taikinaan 250g margariinia/voita. Maun lisäksi eron huomaa leipoessa, taikinaa on paljon helpompi käsitellä eikä muutes vaadi jauhojakaan niin paljon!
        Kananmunan olen aina taikinaan lisännyt ja emäntäkouluoppien mukaan vatkaan ensin munan ja sokerin vaahdoksi, vaikka sitä suositeltiinkin vain juhlapullaa tehdessä.

        Muna on voi olla tai ei.

        Niin, mielestäni pullasta tulee ilman maitoa parempaa..


      • KyssäKaali
        vielä: kirjoitti:

        Vaikka kuinka nykyään toitotetaan terveellisyyttä (voiko muuten pullan ja terveellisyyden yhdistää...?) niin pullareseptien RASVAMÄÄRÄ on mielestäni liian pieni. Itse laitan puolenlitran taikinaan 250g margariinia/voita. Maun lisäksi eron huomaa leipoessa, taikinaa on paljon helpompi käsitellä eikä muutes vaadi jauhojakaan niin paljon!
        Kananmunan olen aina taikinaan lisännyt ja emäntäkouluoppien mukaan vatkaan ensin munan ja sokerin vaahdoksi, vaikka sitä suositeltiinkin vain juhlapullaa tehdessä.

        Kiitos tuosta rasvavinkistä..! Kyllä nykyisin on tosiaan kumma juttu tuo että pitäisi kaiken olla "terveellistä". Sen kerran kun leipoo niin minusta se on juhlaa ja saa olla HYVÄÄ. Arkea voi sitten elää vaikka miten terveellisesti jos huvittaa.

        Jotkut oikein neuvovat leipomaan pullan VETEEN.. :( :( että oikein terveellistä on.. Meillä äiti aina käytti punaista maitoa, sen muistan.


      • oho!
        KyssäKaali kirjoitti:

        Kiitos tuosta rasvavinkistä..! Kyllä nykyisin on tosiaan kumma juttu tuo että pitäisi kaiken olla "terveellistä". Sen kerran kun leipoo niin minusta se on juhlaa ja saa olla HYVÄÄ. Arkea voi sitten elää vaikka miten terveellisesti jos huvittaa.

        Jotkut oikein neuvovat leipomaan pullan VETEEN.. :( :( että oikein terveellistä on.. Meillä äiti aina käytti punaista maitoa, sen muistan.

        Maitoallerginen kiittää veteen leivotusta pullasta! On se terveellistä, kun ei saa ihottumaa ja vatsavaivoja.


    • on tärkeää

      että taikinaa vaivataan kunnolla ja kohotetaan tarpeeksi. Rasvan määrää voi jopa vähentää ilman, että pullan maku ja laatu kärsii sillä eihän leivän leivonnassakaan käytetä rasvaa ja pullahan on makeaa leipää :). Itse käytän rasvaa maksimissaan 200 g (yleensä 150 g) ja usein kun teen korvapuusteja niin laitan taikinaan n. 100-125 g ja loput siitä 200 g käytän niihin korvapuusteihin. Käytän aina voita.

      Kannattaa myös kohottaa pullat sun muut hyvin ennen paistamista.

      Kuivahiivallakin leipominen onnistuu.

    • vielä pullataikinaa

      Minä sulatan ensin voin ja laitan maidon lämpiämään voin joukkoon.Ja taikinaa vaivaaan niin kauan kunnes kädet on "puhtaat".Tässä muutama vinkkini.

    • Leipurihiiiiiva

      Voita laitan noin 200 g / 0,5 L vettä. Vaivaan taikinaa noin 10 minuuttia käsin, ja annan nousta tunnin. Valmiit pullat nostatan vielä ainakin 30 minuuttia ennen uuniin laittamista. Tulee pehmeitä pullia.

      • Dhai

        Minä taas olen kotona oppinut, että pullasta tulee hyvää kun laittaa paketin ohjeen 1 munan sijasta kaksi. Eikä ole kyllä yhtään sen kovempaa. Mutta, kuten kaikki tiedämme: vaikka 10 ihmistä tekisi pullaa samankin reseptin mukaan, jokaisen pullat maistuvat kuitenkin erilaisilta.


      • KyssäKaali
        Dhai kirjoitti:

        Minä taas olen kotona oppinut, että pullasta tulee hyvää kun laittaa paketin ohjeen 1 munan sijasta kaksi. Eikä ole kyllä yhtään sen kovempaa. Mutta, kuten kaikki tiedämme: vaikka 10 ihmistä tekisi pullaa samankin reseptin mukaan, jokaisen pullat maistuvat kuitenkin erilaisilta.

        Ajattelin vaan kertoa niille, jotka miettivät miten onnistui pullan teko: HYVÄÄ TULI..!!!! :) Superhyvää! Tein punaiseen kulutusmaitoon.. ja laitoin yhden munan, siis puolen litran taikina.. ja käytin kyllä reilusti voita siinä alustuksen lopussa. Reilummin kuin mitä ohje sanoi.. Tuntui tekevän hyvän taikinan!!

        Ainoa ongelma oli korvapuustien MUOTOILUN kanssa. :( Ei niihin oikein tullut "korvia" ja sitten muutaman puusti retkahti sivuttain uunissa, niin että siitä tuli vähän kuin kanelikierre. Taisin kieputtaa rullan liian löysäksi, tiukaksi neuvottiin tekemään, mutta en kai saanut sitä sitten riittävän tiukoille.. :( Onneksi kuitenkin suurin osa onnistui ihan OK.. makuhan on pääasia.. :)


      • Anonyymi
        KyssäKaali kirjoitti:

        Ajattelin vaan kertoa niille, jotka miettivät miten onnistui pullan teko: HYVÄÄ TULI..!!!! :) Superhyvää! Tein punaiseen kulutusmaitoon.. ja laitoin yhden munan, siis puolen litran taikina.. ja käytin kyllä reilusti voita siinä alustuksen lopussa. Reilummin kuin mitä ohje sanoi.. Tuntui tekevän hyvän taikinan!!

        Ainoa ongelma oli korvapuustien MUOTOILUN kanssa. :( Ei niihin oikein tullut "korvia" ja sitten muutaman puusti retkahti sivuttain uunissa, niin että siitä tuli vähän kuin kanelikierre. Taisin kieputtaa rullan liian löysäksi, tiukaksi neuvottiin tekemään, mutta en kai saanut sitä sitten riittävän tiukoille.. :( Onneksi kuitenkin suurin osa onnistui ihan OK.. makuhan on pääasia.. :)

        Ei minun korvapuusteissaji mitään korvia ole. Helpommalla pääsee, kun leikkaa taikinan suoraan ja laittaa palan pystyy kohoamaan. Pullassa maku tärkein ei ulkonäkö. Kanelipulla se on eri näköinenkin pulla, jos siinä on kanelia.


      • Anonyymi

        Vesipulla ei ole hyvää.


    • aloitteleva leipuri

      Voiko pulla- tai sämpylätaikinan vaivaamisen jälkeen kohottaa (kun kehotetaan kohottamaan lämpimässä ja vedottomassa paikassa) lieden päällä - levyt tietty nollassa::)), mutta samalla laittaisin uunin lämpiämään, niin eikö se lieden päällä ole siloin vedottomassa ja lämpimässä paikassa?
      Vai missä olisi paras kohottaa?
      Kiitos etukäteen neuvoistanne!

      • Anonyymi

        Taikinan laitan tupperwaren leivintakipossa tiskialtaaseen lämpimään veteen kohoamaan. Sitten, kun taikina on pellillä laitan sen pellin hellalle kohoamaan siksi aikaa, kun uunin kello kilahtaa sen merkiksi, että uuni on halutussa lämpötilassa. Tietenkään ei liekkäjä/levyjä sytytetä pellin alle lämmittämään vaan ne ovat kylmänä.


    • Anonyymi

      Miten pullat saa kohoamaan kylmällä induktioliedellä,kun ei liesi kuumene vaikka uuni olis päällä?minne sen pellisen voi laitaa
      kohoamaan kun,esim.korvapuustit on muotoiltu ja pitäs tehdä toinen kohotus?.
      T.induktioliesi on huono leivonnaisten kohottamiseen!

      • Anonyymi

        No ei meidänkään liesi kuumene, vaikka uuni on päällä, on niin hyvät eristeet verrattuna vanhaan hellaan.
        Kyllä korvapuustit kohoaa ihan huoneen lämmössä, kunhan malttaa odotaa.


    • Anonyymi

      Huoneen lämmössä hellan päälla kohoavat pullat ja sämpylät hyvin. Ehkä vähän hellan päällä lämpimänpää kuin sen vieressä.

      • Anonyymi

        Huoneenlämmössä,leivinliina leipomusten päällä (myös kun kohottaa taikinaa), ei saa olla ristivetoa eikä yrittää kohottaa avonaisen ikkunan ääressä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Huoneenlämmössä,leivinliina leipomusten päällä (myös kun kohottaa taikinaa), ei saa olla ristivetoa eikä yrittää kohottaa avonaisen ikkunan ääressä.

        Juuri näin. Tosin ekassa kohotuksessa ei leivinliinaa tarvita, jos on Tupperwaren leivontakippo, kun siinä on kansi ja kansi pongahtaa auki, kun taikina on tarpeeksi kohonnut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2701
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      158
      1321
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1155
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      1018
    5. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      207
      990
    6. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      18
      976
    7. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      974
    8. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      42
      889
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      885
    10. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      875
    Aihe