Ajateltiin kokeilla makkarantekoa, ohjeita löytyy mukavasti netistä ja pakkanen on pullollaan erilaisia riistalihpja ja muitakin makkaraan sopivia höysteitä. Mistäs sellaisen kelvon makkarapuristimen, vai mikälie ruutta se nyt onkaan, vois saada?
Mistä makkarapursotin
8
9538
Vastaukset
- Armas Lahompiniitty
Monissa yleiskoneissa on suukappale makkarantekoon, ellet ajattele makkaratehtaan perustamista. Silloin värkit suurenee merkittävästi, samoin hinnat.
Kotikäyttöön varsin sopivia laitteita on ainakin Experteillä. Kauppiaat neuvovat mielellään oikean koneen hankinnassa. Toinen mahdollisuus on käyttää pursotinpussia, mutta se on työlästä. - makkaramestari*
Resta-mesta Hämeentien ja Sturenkadun kulmatalossa Helsingin Hermannissa. Kysyä voi myös: Kokkipuoti, Mikonkatu 3. Makkarankuoria myydään Lihatukku Veijo Votkin, tehtaanmyymälä, tukkutori Helsinki.
- Riistahullu
Hommasimme lihamyllyn ja makkarapursottimen Flavonian verkkokaupasta. Kokeilimme hirvenlihalla riistamakkaran tekoa ja voi että oli hyvää!
1 kg hirven, peuran, kauriinlihaa
200 g silavaa tai hyvin rasvaista siankylkeä
1 dl tuoreita tai kuivattuja, liotettuja suppiksia
1 sipuli
2 tl valkopippuria
1 tl mustapippuria
1/2 dl tuoretta persiljaa
1-2 rkl tuoretta salviaa
1 varsisellerin varsi
2 rkl suolaa
1 dl makeaa sherryä
2 tl hakattua chiliä
3 tl paprikajauhetta
1 dl vettä
n. 3 m suolta jos tekee nakin tyyppisiä makkaroita. Suolta saa esim. Reinin lihasta, Stockmannilta ja myös monista isoista marketeista.
Makkaran tekeminen on helpompaa tiimityönä. Toinen syöttää massaa ja toinen ottaa tavaran vastaan. Rasvaa ja nestettä pitää olla kunnolla, muuten makkarasta tulee kuivaa. Lihat ja silava pienitään pieniksi paloiksi ja veivataan lihamyllystä pari kertaa läpi. Sipuli, varsiselleri, persilja ja salvia hakataan ihan pieneksi ja kaikki ainekset sekoitetaan huolellisesti käsin tai taikinakoukulla. Taikinan pitää olla löysähköä, paljon löysempää kuin lihapullataikina.
Laita massa makkarakoneeseen. Suutin valitaan suolen paksuuden mukaan ja suoli asetetaan suuttimen ympärille.
Solmi suolen pää ja pursota kammella massaa suolen sisään hitaasti ja auta sormilla siten, että makkarasta tulee tiivis ja tasainen. Leikkaa saksilla suoli poikki ja solmi pää kiinni. Pistele muutama reikä terävällä piikillä (esim coctail-tikulla) jotta saat ilmakuplat pois.
Kokeilimme makkaroiden keittämistä, mutta se ei ainakaan tähän reseptiin sopinut lainkaan. Keittoaika oli 30 min, mutta ehkä 20 min olisi ollut oikea. Kypsennä mielummin uunissa tai Bradley Smokerissa 130 asteessa ja savusta Hickory-briketeillä n. tunti. Savua saa olla ihan reippaasti.- Kokki.
Terve.
Olen työni puolesta tehnyt varmaan kilometritolkulla makkaroita ja kypsennän ne nykyään höyryuunissa n. 85 c ja n. 10 min / kunnes kypsiä. Kotona tämä onnistuu kiehauttamalla veden. Ja sitten lisäämällä ne hetken kuluttua jäähtyvään nesteeseen. Näin eivät makkarat halkeile. Kunhan on ensin puhkonut makkarat esim. hammastikulla.
- riistahullu
www.flavonia.fi ja siitä painamalla verkkokauppa-nappia löytyy truutta, pursotin tai prässi. Kaikkia nimiä näköjään käytetään. Vaikka useissa ohjeissa käsketään keittämään makkara joka tapauksessa (siis vaikka se sitten myöhemmin paistettaisiin), me kypsensimme sen suoraan savustimessa 130 asteessa. Keitetty versio oli paljon kovempaa ja sen rakenne huonompi kuin uunissa kypsennetyssä.
Makkaraprässin pitää olla tukevaa tekoa ja mielummin manuaalinen, koska sillä on helpompi kontrolloida makkaran täyttöä. - sheja
Makkaranteko koneita myy moni. Aromilehden kurssilla oli hyvänkokoinen kone.
Varmasti sen toimitukselta saisi tietoa mistä ne koneet oli hankittu. - hyvä purso
Aromilehden kursseilla oli vajaa neljäkilosia pursoja, ilman ilmanpoistajaa.
Mylly-Postista voi tilata 4,5kg purson (Trutta maccina) jossa on ilmanpoisto venttiili. - Anonyymi
CD Onilta itse löysin pienen makkaraprässin, en tiedä saako vielä. Myös totetukun sivulla on sellaisen kuva, mutta lukee loppuunmyyty. Ehkä tulee jatkossa. Kärkkäiselläkin yksi malli. Muutoin kaikkien lihamyllyjen mukana on myös makkarasuutin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?
Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.1232648- 1642081
Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet
Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K1161341Ikävä on häntä
Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos631306- 971256
HESARI: Kahden Pasin pankki OmaSp
Toinen entinen työntekijä sanoi, että Turtio oli organisaatiossa “Jumalasta seuraava, ylöspäin” https://www.hs.fi/visio291194En kai koskaan saa sinua
Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k771161Minkä kultakimpaleen
Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik351142Tykkäsit nainen
Aina eniten lähetyssaarnaajassa, muistan miten nautit!😎😚 meidän pitää päästä vielä kokemaan se.451119Kerroppas nyt
M mies, että kenestä sinä oikein tykkäät, niin saadaan tämä asia muillekin selväksi 😉841078