Mistä makkarapursotin

Metsästelijä

Ajateltiin kokeilla makkarantekoa, ohjeita löytyy mukavasti netistä ja pakkanen on pullollaan erilaisia riistalihpja ja muitakin makkaraan sopivia höysteitä. Mistäs sellaisen kelvon makkarapuristimen, vai mikälie ruutta se nyt onkaan, vois saada?

8

9311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Armas Lahompiniitty

      Monissa yleiskoneissa on suukappale makkarantekoon, ellet ajattele makkaratehtaan perustamista. Silloin värkit suurenee merkittävästi, samoin hinnat.
      Kotikäyttöön varsin sopivia laitteita on ainakin Experteillä. Kauppiaat neuvovat mielellään oikean koneen hankinnassa. Toinen mahdollisuus on käyttää pursotinpussia, mutta se on työlästä.

    • makkaramestari*

      Resta-mesta Hämeentien ja Sturenkadun kulmatalossa Helsingin Hermannissa. Kysyä voi myös: Kokkipuoti, Mikonkatu 3. Makkarankuoria myydään Lihatukku Veijo Votkin, tehtaanmyymälä, tukkutori Helsinki.

    • Riistahullu

      Hommasimme lihamyllyn ja makkarapursottimen Flavonian verkkokaupasta. Kokeilimme hirvenlihalla riistamakkaran tekoa ja voi että oli hyvää!

      1 kg hirven, peuran, kauriinlihaa
      200 g silavaa tai hyvin rasvaista siankylkeä
      1 dl tuoreita tai kuivattuja, liotettuja suppiksia
      1 sipuli
      2 tl valkopippuria
      1 tl mustapippuria
      1/2 dl tuoretta persiljaa
      1-2 rkl tuoretta salviaa
      1 varsisellerin varsi
      2 rkl suolaa
      1 dl makeaa sherryä
      2 tl hakattua chiliä
      3 tl paprikajauhetta
      1 dl vettä
      n. 3 m suolta jos tekee nakin tyyppisiä makkaroita. Suolta saa esim. Reinin lihasta, Stockmannilta ja myös monista isoista marketeista.

      Makkaran tekeminen on helpompaa tiimityönä. Toinen syöttää massaa ja toinen ottaa tavaran vastaan. Rasvaa ja nestettä pitää olla kunnolla, muuten makkarasta tulee kuivaa. Lihat ja silava pienitään pieniksi paloiksi ja veivataan lihamyllystä pari kertaa läpi. Sipuli, varsiselleri, persilja ja salvia hakataan ihan pieneksi ja kaikki ainekset sekoitetaan huolellisesti käsin tai taikinakoukulla. Taikinan pitää olla löysähköä, paljon löysempää kuin lihapullataikina.

      Laita massa makkarakoneeseen. Suutin valitaan suolen paksuuden mukaan ja suoli asetetaan suuttimen ympärille.

      Solmi suolen pää ja pursota kammella massaa suolen sisään hitaasti ja auta sormilla siten, että makkarasta tulee tiivis ja tasainen. Leikkaa saksilla suoli poikki ja solmi pää kiinni. Pistele muutama reikä terävällä piikillä (esim coctail-tikulla) jotta saat ilmakuplat pois.

      Kokeilimme makkaroiden keittämistä, mutta se ei ainakaan tähän reseptiin sopinut lainkaan. Keittoaika oli 30 min, mutta ehkä 20 min olisi ollut oikea. Kypsennä mielummin uunissa tai Bradley Smokerissa 130 asteessa ja savusta Hickory-briketeillä n. tunti. Savua saa olla ihan reippaasti.

      • Kokki.

        Terve.

        Olen työni puolesta tehnyt varmaan kilometritolkulla makkaroita ja kypsennän ne nykyään höyryuunissa n. 85 c ja n. 10 min / kunnes kypsiä. Kotona tämä onnistuu kiehauttamalla veden. Ja sitten lisäämällä ne hetken kuluttua jäähtyvään nesteeseen. Näin eivät makkarat halkeile. Kunhan on ensin puhkonut makkarat esim. hammastikulla.


    • riistahullu

      www.flavonia.fi ja siitä painamalla verkkokauppa-nappia löytyy truutta, pursotin tai prässi. Kaikkia nimiä näköjään käytetään. Vaikka useissa ohjeissa käsketään keittämään makkara joka tapauksessa (siis vaikka se sitten myöhemmin paistettaisiin), me kypsensimme sen suoraan savustimessa 130 asteessa. Keitetty versio oli paljon kovempaa ja sen rakenne huonompi kuin uunissa kypsennetyssä.

      Makkaraprässin pitää olla tukevaa tekoa ja mielummin manuaalinen, koska sillä on helpompi kontrolloida makkaran täyttöä.

    • sheja

      Makkaranteko koneita myy moni. Aromilehden kurssilla oli hyvänkokoinen kone.
      Varmasti sen toimitukselta saisi tietoa mistä ne koneet oli hankittu.

    • hyvä purso

      Aromilehden kursseilla oli vajaa neljäkilosia pursoja, ilman ilmanpoistajaa.
      Mylly-Postista voi tilata 4,5kg purson (Trutta maccina) jossa on ilmanpoisto venttiili.

    • Anonyymi

      CD Onilta itse löysin pienen makkaraprässin, en tiedä saako vielä. Myös totetukun sivulla on sellaisen kuva, mutta lukee loppuunmyyty. Ehkä tulee jatkossa. Kärkkäiselläkin yksi malli. Muutoin kaikkien lihamyllyjen mukana on myös makkarasuutin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      36
      5158
    2. Ripeyttä asiointiin

      Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee
      Hyrynsalmi
      34
      2334
    3. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      7
      1828
    4. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      114
      1810
    5. Koska me nähdään

      Seuraavan kerran ja odotanko sitä?
      Ikävä
      82
      1522
    6. Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!

      Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi
      Tunteet
      140
      1412
    7. En tunne muita

      Kohtaan tätä samaa polttavaa halua vain sinua kohtaan. Ei vaan muut sytytä
      Ikävä
      64
      1136
    8. Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä

      Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      1112
    9. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      1034
    10. Ollaan kuin yö ja päivä

      Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.
      Ikävä
      70
      1018
    Aihe