Mistä makkarapursotin

Metsästelijä

Ajateltiin kokeilla makkarantekoa, ohjeita löytyy mukavasti netistä ja pakkanen on pullollaan erilaisia riistalihpja ja muitakin makkaraan sopivia höysteitä. Mistäs sellaisen kelvon makkarapuristimen, vai mikälie ruutta se nyt onkaan, vois saada?

8

8611

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Armas Lahompiniitty

      Monissa yleiskoneissa on suukappale makkarantekoon, ellet ajattele makkaratehtaan perustamista. Silloin värkit suurenee merkittävästi, samoin hinnat.
      Kotikäyttöön varsin sopivia laitteita on ainakin Experteillä. Kauppiaat neuvovat mielellään oikean koneen hankinnassa. Toinen mahdollisuus on käyttää pursotinpussia, mutta se on työlästä.

    • makkaramestari*

      Resta-mesta Hämeentien ja Sturenkadun kulmatalossa Helsingin Hermannissa. Kysyä voi myös: Kokkipuoti, Mikonkatu 3. Makkarankuoria myydään Lihatukku Veijo Votkin, tehtaanmyymälä, tukkutori Helsinki.

    • Riistahullu

      Hommasimme lihamyllyn ja makkarapursottimen Flavonian verkkokaupasta. Kokeilimme hirvenlihalla riistamakkaran tekoa ja voi että oli hyvää!

      1 kg hirven, peuran, kauriinlihaa
      200 g silavaa tai hyvin rasvaista siankylkeä
      1 dl tuoreita tai kuivattuja, liotettuja suppiksia
      1 sipuli
      2 tl valkopippuria
      1 tl mustapippuria
      1/2 dl tuoretta persiljaa
      1-2 rkl tuoretta salviaa
      1 varsisellerin varsi
      2 rkl suolaa
      1 dl makeaa sherryä
      2 tl hakattua chiliä
      3 tl paprikajauhetta
      1 dl vettä
      n. 3 m suolta jos tekee nakin tyyppisiä makkaroita. Suolta saa esim. Reinin lihasta, Stockmannilta ja myös monista isoista marketeista.

      Makkaran tekeminen on helpompaa tiimityönä. Toinen syöttää massaa ja toinen ottaa tavaran vastaan. Rasvaa ja nestettä pitää olla kunnolla, muuten makkarasta tulee kuivaa. Lihat ja silava pienitään pieniksi paloiksi ja veivataan lihamyllystä pari kertaa läpi. Sipuli, varsiselleri, persilja ja salvia hakataan ihan pieneksi ja kaikki ainekset sekoitetaan huolellisesti käsin tai taikinakoukulla. Taikinan pitää olla löysähköä, paljon löysempää kuin lihapullataikina.

      Laita massa makkarakoneeseen. Suutin valitaan suolen paksuuden mukaan ja suoli asetetaan suuttimen ympärille.

      Solmi suolen pää ja pursota kammella massaa suolen sisään hitaasti ja auta sormilla siten, että makkarasta tulee tiivis ja tasainen. Leikkaa saksilla suoli poikki ja solmi pää kiinni. Pistele muutama reikä terävällä piikillä (esim coctail-tikulla) jotta saat ilmakuplat pois.

      Kokeilimme makkaroiden keittämistä, mutta se ei ainakaan tähän reseptiin sopinut lainkaan. Keittoaika oli 30 min, mutta ehkä 20 min olisi ollut oikea. Kypsennä mielummin uunissa tai Bradley Smokerissa 130 asteessa ja savusta Hickory-briketeillä n. tunti. Savua saa olla ihan reippaasti.

      • Kokki.

        Terve.

        Olen työni puolesta tehnyt varmaan kilometritolkulla makkaroita ja kypsennän ne nykyään höyryuunissa n. 85 c ja n. 10 min / kunnes kypsiä. Kotona tämä onnistuu kiehauttamalla veden. Ja sitten lisäämällä ne hetken kuluttua jäähtyvään nesteeseen. Näin eivät makkarat halkeile. Kunhan on ensin puhkonut makkarat esim. hammastikulla.


    • riistahullu

      www.flavonia.fi ja siitä painamalla verkkokauppa-nappia löytyy truutta, pursotin tai prässi. Kaikkia nimiä näköjään käytetään. Vaikka useissa ohjeissa käsketään keittämään makkara joka tapauksessa (siis vaikka se sitten myöhemmin paistettaisiin), me kypsensimme sen suoraan savustimessa 130 asteessa. Keitetty versio oli paljon kovempaa ja sen rakenne huonompi kuin uunissa kypsennetyssä.

      Makkaraprässin pitää olla tukevaa tekoa ja mielummin manuaalinen, koska sillä on helpompi kontrolloida makkaran täyttöä.

    • sheja

      Makkaranteko koneita myy moni. Aromilehden kurssilla oli hyvänkokoinen kone.
      Varmasti sen toimitukselta saisi tietoa mistä ne koneet oli hankittu.

    • hyvä purso

      Aromilehden kursseilla oli vajaa neljäkilosia pursoja, ilman ilmanpoistajaa.
      Mylly-Postista voi tilata 4,5kg purson (Trutta maccina) jossa on ilmanpoisto venttiili.

    • Anonyymi

      CD Onilta itse löysin pienen makkaraprässin, en tiedä saako vielä. Myös totetukun sivulla on sellaisen kuva, mutta lukee loppuunmyyty. Ehkä tulee jatkossa. Kärkkäiselläkin yksi malli. Muutoin kaikkien lihamyllyjen mukana on myös makkarasuutin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe