Mistä makkarapursotin

Metsästelijä

Ajateltiin kokeilla makkarantekoa, ohjeita löytyy mukavasti netistä ja pakkanen on pullollaan erilaisia riistalihpja ja muitakin makkaraan sopivia höysteitä. Mistäs sellaisen kelvon makkarapuristimen, vai mikälie ruutta se nyt onkaan, vois saada?

8

9157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Armas Lahompiniitty

      Monissa yleiskoneissa on suukappale makkarantekoon, ellet ajattele makkaratehtaan perustamista. Silloin värkit suurenee merkittävästi, samoin hinnat.
      Kotikäyttöön varsin sopivia laitteita on ainakin Experteillä. Kauppiaat neuvovat mielellään oikean koneen hankinnassa. Toinen mahdollisuus on käyttää pursotinpussia, mutta se on työlästä.

    • makkaramestari*

      Resta-mesta Hämeentien ja Sturenkadun kulmatalossa Helsingin Hermannissa. Kysyä voi myös: Kokkipuoti, Mikonkatu 3. Makkarankuoria myydään Lihatukku Veijo Votkin, tehtaanmyymälä, tukkutori Helsinki.

    • Riistahullu

      Hommasimme lihamyllyn ja makkarapursottimen Flavonian verkkokaupasta. Kokeilimme hirvenlihalla riistamakkaran tekoa ja voi että oli hyvää!

      1 kg hirven, peuran, kauriinlihaa
      200 g silavaa tai hyvin rasvaista siankylkeä
      1 dl tuoreita tai kuivattuja, liotettuja suppiksia
      1 sipuli
      2 tl valkopippuria
      1 tl mustapippuria
      1/2 dl tuoretta persiljaa
      1-2 rkl tuoretta salviaa
      1 varsisellerin varsi
      2 rkl suolaa
      1 dl makeaa sherryä
      2 tl hakattua chiliä
      3 tl paprikajauhetta
      1 dl vettä
      n. 3 m suolta jos tekee nakin tyyppisiä makkaroita. Suolta saa esim. Reinin lihasta, Stockmannilta ja myös monista isoista marketeista.

      Makkaran tekeminen on helpompaa tiimityönä. Toinen syöttää massaa ja toinen ottaa tavaran vastaan. Rasvaa ja nestettä pitää olla kunnolla, muuten makkarasta tulee kuivaa. Lihat ja silava pienitään pieniksi paloiksi ja veivataan lihamyllystä pari kertaa läpi. Sipuli, varsiselleri, persilja ja salvia hakataan ihan pieneksi ja kaikki ainekset sekoitetaan huolellisesti käsin tai taikinakoukulla. Taikinan pitää olla löysähköä, paljon löysempää kuin lihapullataikina.

      Laita massa makkarakoneeseen. Suutin valitaan suolen paksuuden mukaan ja suoli asetetaan suuttimen ympärille.

      Solmi suolen pää ja pursota kammella massaa suolen sisään hitaasti ja auta sormilla siten, että makkarasta tulee tiivis ja tasainen. Leikkaa saksilla suoli poikki ja solmi pää kiinni. Pistele muutama reikä terävällä piikillä (esim coctail-tikulla) jotta saat ilmakuplat pois.

      Kokeilimme makkaroiden keittämistä, mutta se ei ainakaan tähän reseptiin sopinut lainkaan. Keittoaika oli 30 min, mutta ehkä 20 min olisi ollut oikea. Kypsennä mielummin uunissa tai Bradley Smokerissa 130 asteessa ja savusta Hickory-briketeillä n. tunti. Savua saa olla ihan reippaasti.

      • Kokki.

        Terve.

        Olen työni puolesta tehnyt varmaan kilometritolkulla makkaroita ja kypsennän ne nykyään höyryuunissa n. 85 c ja n. 10 min / kunnes kypsiä. Kotona tämä onnistuu kiehauttamalla veden. Ja sitten lisäämällä ne hetken kuluttua jäähtyvään nesteeseen. Näin eivät makkarat halkeile. Kunhan on ensin puhkonut makkarat esim. hammastikulla.


    • riistahullu

      www.flavonia.fi ja siitä painamalla verkkokauppa-nappia löytyy truutta, pursotin tai prässi. Kaikkia nimiä näköjään käytetään. Vaikka useissa ohjeissa käsketään keittämään makkara joka tapauksessa (siis vaikka se sitten myöhemmin paistettaisiin), me kypsensimme sen suoraan savustimessa 130 asteessa. Keitetty versio oli paljon kovempaa ja sen rakenne huonompi kuin uunissa kypsennetyssä.

      Makkaraprässin pitää olla tukevaa tekoa ja mielummin manuaalinen, koska sillä on helpompi kontrolloida makkaran täyttöä.

    • sheja

      Makkaranteko koneita myy moni. Aromilehden kurssilla oli hyvänkokoinen kone.
      Varmasti sen toimitukselta saisi tietoa mistä ne koneet oli hankittu.

    • hyvä purso

      Aromilehden kursseilla oli vajaa neljäkilosia pursoja, ilman ilmanpoistajaa.
      Mylly-Postista voi tilata 4,5kg purson (Trutta maccina) jossa on ilmanpoisto venttiili.

    • Anonyymi

      CD Onilta itse löysin pienen makkaraprässin, en tiedä saako vielä. Myös totetukun sivulla on sellaisen kuva, mutta lukee loppuunmyyty. Ehkä tulee jatkossa. Kärkkäiselläkin yksi malli. Muutoin kaikkien lihamyllyjen mukana on myös makkarasuutin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      93
      2426
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      26
      2308
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      19
      1938
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      79
      1556
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      106
      1497
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      162
      1267
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      257
      1062
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      70
      981
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      929
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      174
      903
    Aihe