Kasvisruoka

Ravintoloissa

Mitä kasvisruokavaliota noudattavat haluaisivat syödä ravintoloissa ja esim. lounasruokaloissa?

25

2296

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erityistä ruokalajia

      kunhan siinä on käytetty palkokasvejakin ja makuun on panostettu. Vaikea kysymys :/

      • korvista ulos

        täytetty kesäkurpitsa, täytetty paprika, sienirisotto, ratatouille -kasvikset??


      • ymmärsit väärin
        korvista ulos kirjoitti:

        täytetty kesäkurpitsa, täytetty paprika, sienirisotto, ratatouille -kasvikset??

        sanoinhan, että kaipaisin enemmän palkokasveja ruokaan. En vain halua sanella liian tarkasti tiettyjä ruokalajeja :) Täytetyissä paprikoissa ei ole niin mitään vikaa, jos siellä on papujakin sen kesäkurpitsan, ratatouille-vihannesten ja sienirisoton lisäksi.


    • vaikkapa

      Soijarouhetta ja -suikaleita ei hyödynnetä ravintoloissa. Tämä seikka ihmetyttää: kuivatuotteena säilyvyys hyvä, hinta on huokea ->katteet saa helposti kohdillen.

      Myös hyvin laitettua tofua on lähes mahdotonta löytää (etnisiä ravintoloita huomioimatta).

      Hyvää kasvisruokaa saa liian harvoista ravintoloista. Jos kasvisruoka tehdään itse, on se usein sama, kuin vastaava liha/kana/kala-annos, vain sillä erotuksella, että eläin on jätetty pois. Toisaalta olen saanut ravintolassa kasvislasagneannoksen, joka oli selvästi saarioisen einespakkaus (se samainen kammotus, mitä on vähittäismyynnissä) kumottuna lautaselle ja mikrotettuna...

    • kasvisruokaa

      Mieluiten haluan syödä sellaista ruokaa, mitä ei ole keitetty tai paistettu, jauhettu mössöksi vaan esim. höyrytetty niin, että kasvisten ulkonäkö on ehjä ja kaunis. Kastikkeet ja muhennoksetkin ovat tietysti ok, mutta minä haluan ainakin selvästi tietää, mitä niissä on käytetty valmistusaineina.

      Erittäin tärkeä seikka minulle on, että voin luottaa siihen, että kasvisruokani on todellakin kasvisruokaa, ts. sitä ei ole paistettu pihvin kanssa samalla pannulla tai pannua kunnolla pesemättä), siihen ei ole käytetty aineita, esim. pastakastike, jossa on "piilolihaa" ts. liha- tai kalalientä, osterikastiketta tms. Jos niitä on käytetty, toivon, että se sanotaan selvästi.

      Itsetään selvyytenä pidän jo sitä, että kun tilaan kasisruokaa, niin minulle ei yritetä tarjota kalaa tai kanaa, äyriäisiä tms.

      Kaikissa ravintoloissa ei ikävä kyllä voi luottaa siihen, että saa todella kasvisruokaa, vaikka sitä tilaisi. Tarjoilijalla on tässä asiassa suuri merkitys: niskojaan nakkelevalta ja ynähtelevältä tyypiltä en muutenkaan usko saavani hyvää ruokaa.

      Kaikkein parhaat kokemukset minulla on ulkomailta (jossa itse asunkin nykyään), jossa jopa pihviravintolasta saa kasvisannoksen niin, että kokki käy kanssani sopimassa siitä miten ruoka tehdään, ja kutsuu minut keittiön ovelle katsomaan pannua, jossa ruokani tehdään. Tätä en toki Suomessa kehtaisi vaatia, mutta jos joku noin ystävällinen on, niin siihen ravintolaan menisin uudelleenkin enkä tipeissä (kokille myös) säästele.

    • makuja

      Isojen ketjujen ravintoloissa kasvisruoka on usein järkyttävän makuista. Aivan kuin kokki ei viitsisi panostaa makuun ollenkaan - kun on sitä "oikeaakin ruokaa" valmistettavana. Tästä esimerkkinä eräs risotto (toinen listan kasvisvaihtoehto oli pizza): tummaa kovaa riisiä, tomaattipyreetä purkista, porkkatikkuja ja paksuja raakoja punasipulin renkaita ja säilykesieniä. Ei suolaa, pippuria tai sokeria pehmentämässä kitkeryyttä. Voi nam...

      Usein myös kuvitellaan, että kasvissyöjät ovat painoaan vahtivia laihduttajia. Ruokaan ei siis voi laittaa kermaa tai juustoa, jotka toisivat täyteläisyyttä ja makua. Itse käytän maitotuotteita, mutta nehän voi korvata esim. soijakermalla ja -juustolla.

      Maitotuotteiden käytöstä on tietenkin mainittava ruokalistassa. Samoin liha- tai kanaliemen käytöstä, kuten joku tuolla viestissään jo sanoikin. Jälkimmäiset varsinkaan eivät kasvisruokaan edes kuuluisi, niitä vain tunnutaan käytettävän valitettavan usein. Esim. kiinalaisissa ravintoloissa kannattaa kysyä, onko ruoka tehty kanaliemeen.

      Lounaalla täyttävä kasvis(sose)keitto hyvän leivän ja levitteen kera riittää itselleni. Tai ruokaisa salaatti, jossa esim. papuja, siemeniä tai grillattua tofua. Gratinoidut juurekset, vartaat marinoiduista kasviksista, soija eri muodoissaan ja kasvispihvit kuuluvat suosikkeihini ravintoloissa. Hyvä kastike tai öljy kuuluu tietysti ruokaan kuin ruokaan – olipa se sitten kasvis tai liha :)

      • makuja

        Pahan risoton porkkatikut olivat tietenkin porkkanoita :)


      • eri mieltä

        Olen kyllä hyvin eri mieltä tästä, etteikö ravintoloiden kasviannoksissa käytettäisi kermaa ja juustoja.. Itse haluaisin nimenomaan kevyitä, ei kermassa uitettuja ja pelkältä juustolta maistuvia kaloripläjäyksiä. Mistään ei tunnu saavan kevyitä kasvisannoksia ilman hirveitä määriä kermaa, öljyä ja juustoa. Ja voi luoja, kaikissa kasviruoissa ei tarvitse käyttää mozzarellaa, vuohenjuustoa tai fetaa!!


    • ..............

      Itse pidän eniten intialaisittain tai nepalilaisittain valmistetuista kasvisruoista. Lisäksi erilaiset pastaruoat maistuvat.

      • luomusyöjä

        Intialainen rulaa ja samoin sitä muistuttava afrikkalainen.


    • esim. linssejä

      Olen mietiskellyt että kun isojen ketjujen ravintoloihin (rosso yms.) suunnitellaan kasvisruokia ajatellaan näin:
      Otetaan kolme paprikaa (eri värisiä), pari tomaattia ja yksi sipuli sekä valkosipulinkynsi, Näistä tehdään jokin kasvisruoka. Jos mieleen juolahtaa lisätään vielä jotain juuresta tms. Tarjotaan riisin kanssa.
      Kavisruoat ovat täynnä paprikaa. Pidän paprikasta mutta liika on liikaa. Maha tulee kipeäksi!

      Haaveena olisi että saisi kunnon satsin mukavasti maustettua linssimuhennosta!
      Nälkä lähtisi ja mahaan jää mukava olo!

      Ei tule kalliiksi ja se on helppoa tehdä.

      • Olet aivan oikeassa - kasvisruokia ei mielletä ruoiksi vaan ne ovat lähinnä huonosti sulavia raaka-raasteita - kulinarian pakkopullaa.

        Missä ovat linssikeitto, linssimuhennos, friteeratut vihannekset, fritto misto..?


      • opetuksessa vika ?
        crudo kirjoitti:

        Olet aivan oikeassa - kasvisruokia ei mielletä ruoiksi vaan ne ovat lähinnä huonosti sulavia raaka-raasteita - kulinarian pakkopullaa.

        Missä ovat linssikeitto, linssimuhennos, friteeratut vihannekset, fritto misto..?

        Niin, osikossa ja nimimerkissä se jo tuli sanottua. Eli oisko syytä etsittävä kokkien, ravintolapäälliköiden yms. koulutuksessa?

        Jos näin on, niin sitten pitäisi ensimmäisenä katsastaa, minkälaista on opetusravintoloiden tarjoama kasvisruoka.


      • opetuksessa vika ? kirjoitti:

        Niin, osikossa ja nimimerkissä se jo tuli sanottua. Eli oisko syytä etsittävä kokkien, ravintolapäälliköiden yms. koulutuksessa?

        Jos näin on, niin sitten pitäisi ensimmäisenä katsastaa, minkälaista on opetusravintoloiden tarjoama kasvisruoka.

        Ruokalistoillakin puhutaan aina "kasvislisäkkestä", ihan totta!

        Sillä jo muokataan mielipiteitä kasviksiin, jotka monipuolisina raaka-aineina ansaitsisivat oman roolin siinä kuin muutkin keitettävät, paistettavat.

        Olet aivan oikeassa siinä, että ammattitaito lähtee koulutuksesta ja jos ravintolakoulussa ei anneta opetusta kasvisten, juuresten, palkojen, pähkinöitten yms. käsittelystä niin kasvisruoat ymmärretään maailman tappiin vain näiksi lisäkkeiksi tai jonkun tofun ja soijan pahoinpitelyksi.


      • muuttaa ajattelutapaa
        crudo kirjoitti:

        Ruokalistoillakin puhutaan aina "kasvislisäkkestä", ihan totta!

        Sillä jo muokataan mielipiteitä kasviksiin, jotka monipuolisina raaka-aineina ansaitsisivat oman roolin siinä kuin muutkin keitettävät, paistettavat.

        Olet aivan oikeassa siinä, että ammattitaito lähtee koulutuksesta ja jos ravintolakoulussa ei anneta opetusta kasvisten, juuresten, palkojen, pähkinöitten yms. käsittelystä niin kasvisruoat ymmärretään maailman tappiin vain näiksi lisäkkeiksi tai jonkun tofun ja soijan pahoinpitelyksi.

        Joo-o, huomattu on tuo lisäkeajattelu, ja parhaimmillaan korvikeajattelu ts. korvataan "normaaliruuan" liha tai kala jollakin "samankaltaisella".

        Kasvissyöjien ja kasvisruokaa haluavien määrä kuitenkin lisääntyy koko ajan. Eiköhän siinä ole se toivo, ettei maailmantappiin saakka tarvitse kärsiä. Jos parempaa kasvisruokaa kysytään jatkuvasti, niin eiköhän se jossain vaiheessa heijastu myös koulutukseen. Ja tietysti se, että opiskelijoissakin saattaa olla enemmän valveutuneita kasvissyöjiä (?). Eli pitäisikö nyt sitten vain alkaa pitämään ravintoloissakin enemmän ääntä itsetään?


      • la.ra
        opetuksessa vika ? kirjoitti:

        Niin, osikossa ja nimimerkissä se jo tuli sanottua. Eli oisko syytä etsittävä kokkien, ravintolapäälliköiden yms. koulutuksessa?

        Jos näin on, niin sitten pitäisi ensimmäisenä katsastaa, minkälaista on opetusravintoloiden tarjoama kasvisruoka.

        johon otettaisiin kasvissyöjiä?

        Tiedän useankin oppilaitoksen, jossa "pitää pystyä maistamaan kaikkea" eli vegetaristeja ei oteta lainkaan koulutukseen.

        En sano, että sekasyöjä ei osaisi laittaa hyvää kasvisruokaa, mutta väistämättähän se vaikuttaa, ettei ole yhtään vegetaristia joukossa.


      • la.ra kirjoitti:

        johon otettaisiin kasvissyöjiä?

        Tiedän useankin oppilaitoksen, jossa "pitää pystyä maistamaan kaikkea" eli vegetaristeja ei oteta lainkaan koulutukseen.

        En sano, että sekasyöjä ei osaisi laittaa hyvää kasvisruokaa, mutta väistämättähän se vaikuttaa, ettei ole yhtään vegetaristia joukossa.

        En olekaan koskaan ajatellut tätä asiaa näin, ettei vegetaristia voisi ottaa kokkikouluun kun ei pysty tekemään muuta ruokaa kuin kasvisruoakaa. Melkoinen handicap, todellakin. Pitäisi kai olla oma koulutus kasvisruokakokeille ja vain heille.

        Mutta sitä en ymmärtänyt alkuunkaan, että mitä se vaikuttaa kokkailun tasoon, että ei ole yhtään vegetaristikokkia joukossa. Ethän toki voi tosissasi tarkoittaa, että vain vegetaristi pystyy tekemään kasvisruokaa?


      • la.ra
        crudo kirjoitti:

        En olekaan koskaan ajatellut tätä asiaa näin, ettei vegetaristia voisi ottaa kokkikouluun kun ei pysty tekemään muuta ruokaa kuin kasvisruoakaa. Melkoinen handicap, todellakin. Pitäisi kai olla oma koulutus kasvisruokakokeille ja vain heille.

        Mutta sitä en ymmärtänyt alkuunkaan, että mitä se vaikuttaa kokkailun tasoon, että ei ole yhtään vegetaristikokkia joukossa. Ethän toki voi tosissasi tarkoittaa, että vain vegetaristi pystyy tekemään kasvisruokaa?

        en uskokaan, että se vaikuttaaa kokkauksen tasoon, mutta opetuksen tasoon (tarkemmin ottaen painotuksiin) voi hyvinkin vaikuttaa, jos kokataan ympäristössä, jossa vegetaristit ovat vähemmistö pelkällä paperilla.

        Paljon yleisempäähän se on (ja tätä tämä nykyinen käytäntö myös viestii), että arvellaan ettei vegataristeista ole tavan kokeiksi, ts. että vegetaristi ei osaa paistaa pihviä tai laittaa liharuokaa. Osa ei varmasti haluaisikaan, mutta on niitäkin, joille omat syömiset ovat oma valinta ja toisten syöminen ihan eri juttu.


      • la.ra kirjoitti:

        en uskokaan, että se vaikuttaaa kokkauksen tasoon, mutta opetuksen tasoon (tarkemmin ottaen painotuksiin) voi hyvinkin vaikuttaa, jos kokataan ympäristössä, jossa vegetaristit ovat vähemmistö pelkällä paperilla.

        Paljon yleisempäähän se on (ja tätä tämä nykyinen käytäntö myös viestii), että arvellaan ettei vegataristeista ole tavan kokeiksi, ts. että vegetaristi ei osaa paistaa pihviä tai laittaa liharuokaa. Osa ei varmasti haluaisikaan, mutta on niitäkin, joille omat syömiset ovat oma valinta ja toisten syöminen ihan eri juttu.

        Silloinhan olisi paikallaan, että opetuksessa käytettäisiin jotain vegekokkia, jos löytyy, silloin kun kasvistenkäyttöä ja kasvisruokia opetetaan. En kuitenkaan usko, että kasvisruokiin enää nykymaailmassa suhtauduttaisiin jotenkin halveksivasti - oikeastaan päinvastoin.

        Vielä joku aika sitten saatettiin puhua "kasvislisäkkeistä" - kyllä nyt jo uskoisin kasvisten olevan osa normaalia ruokavaliota eikä enää vain "lisäkkeitä". Kun katsoo useita nykyaikaisia keittokirjoja, on niiden jaottelukin jo muuttunut toisenlaiseksi: alkuruoat, pääruoat ja jälkiruoat. Ja jokaisessa pääjaksossa on osansan lihalle, kalalle, linnuille, äyriäisille - ja kasviksille. Noin niinkuin pääsääntöisesti...

        uskoisin vähän, että tätä kehitystä vaikeuttavat monien osapuolten asenteet vieläkin - vegetaristit ovat niitä rehupellejä maailmanparantajia ja sekasyöjistä tulee nopeasti sitten haisevia raadonsyöjiä. Tästä ei asialla ole muuta suuntaa kuin huonompaan.


      • ruoka...........
        crudo kirjoitti:

        Silloinhan olisi paikallaan, että opetuksessa käytettäisiin jotain vegekokkia, jos löytyy, silloin kun kasvistenkäyttöä ja kasvisruokia opetetaan. En kuitenkaan usko, että kasvisruokiin enää nykymaailmassa suhtauduttaisiin jotenkin halveksivasti - oikeastaan päinvastoin.

        Vielä joku aika sitten saatettiin puhua "kasvislisäkkeistä" - kyllä nyt jo uskoisin kasvisten olevan osa normaalia ruokavaliota eikä enää vain "lisäkkeitä". Kun katsoo useita nykyaikaisia keittokirjoja, on niiden jaottelukin jo muuttunut toisenlaiseksi: alkuruoat, pääruoat ja jälkiruoat. Ja jokaisessa pääjaksossa on osansan lihalle, kalalle, linnuille, äyriäisille - ja kasviksille. Noin niinkuin pääsääntöisesti...

        uskoisin vähän, että tätä kehitystä vaikeuttavat monien osapuolten asenteet vieläkin - vegetaristit ovat niitä rehupellejä maailmanparantajia ja sekasyöjistä tulee nopeasti sitten haisevia raadonsyöjiä. Tästä ei asialla ole muuta suuntaa kuin huonompaan.

        Suosittelen kaikkia kokeilemaan nepalilaista ravintolaa, NAM!


      • varsinkin
        ruoka........... kirjoitti:

        Suosittelen kaikkia kokeilemaan nepalilaista ravintolaa, NAM!

        tulinen tandoorikana tomaattikastikkeessa.. mmm!


      • Sipuli
        varsinkin kirjoitti:

        tulinen tandoorikana tomaattikastikkeessa.. mmm!

        Onko Tandoorin kana kasvisruoka?

        Haluaisin vinkkejä nuoren miehen valmistujaisiin. 2 vuoden koulutus Ranskan sirkuskoulusta elokuussa 2008 takana. Toiveena hänellä on kasvisruokaa. Vieraita tulossa noin 60. Pitopalvelua pyydäämme avuksi.


      • liinuneiti
        opetuksessa vika ? kirjoitti:

        Niin, osikossa ja nimimerkissä se jo tuli sanottua. Eli oisko syytä etsittävä kokkien, ravintolapäälliköiden yms. koulutuksessa?

        Jos näin on, niin sitten pitäisi ensimmäisenä katsastaa, minkälaista on opetusravintoloiden tarjoama kasvisruoka.

        Perheniemen opisto Iitissä opettaa kasvisruokien valmistusta.


      • kokki
        la.ra kirjoitti:

        johon otettaisiin kasvissyöjiä?

        Tiedän useankin oppilaitoksen, jossa "pitää pystyä maistamaan kaikkea" eli vegetaristeja ei oteta lainkaan koulutukseen.

        En sano, että sekasyöjä ei osaisi laittaa hyvää kasvisruokaa, mutta väistämättähän se vaikuttaa, ettei ole yhtään vegetaristia joukossa.

        Ruokailu tottumukset ja tavat eivät estä kouluu pääsemästä. Mutta totta on että kaikkea on maistettava. Miten voi tehdä hyvää ruokaa jos et maista. Aiemmissa viesteissä luki että kokit eivät edes maista kasvis ruokaa, jonka takia ruuat on mauttomia. sama pätee kaikkeen ruokaan hyvää ruokaa on vaikea tehdä jos ei maista. Maistamatta ei voi oppia mitkä sopii yhteen ja ei. Ymmäärän kyllä että omat vakaamukset estävät maistamasta ja siinä ei ole mitään värää. Mutta tällöin kokkina olo on melko vaikeeaa. En väita etteikö se onnistuisi, meidänkin koulussa opiskelee muutama kasvissyöjä kokiksi. On myös olemassa koulutuksia vegekokeiksi. Joten pikkuhiljaa niitä kasvisruokia kyllä ilmestyy ihan "perus" ravintoloihinkin. kärsivällisyyttä. Pitäsi kehitellä lisää kasvisruokia jotka ovat riittävän heinoja ravintoloihin eivätkä aina sitä samaa. Näyttää siltä että uudet ideat hyviin kasvisruokiin on kadonnut


      • vega
        Sipuli kirjoitti:

        Onko Tandoorin kana kasvisruoka?

        Haluaisin vinkkejä nuoren miehen valmistujaisiin. 2 vuoden koulutus Ranskan sirkuskoulusta elokuussa 2008 takana. Toiveena hänellä on kasvisruokaa. Vieraita tulossa noin 60. Pitopalvelua pyydäämme avuksi.

        jos siinä on kanaa niin ei ole


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2675
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2365
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      20
      2245
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      100
      1797
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1590
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      166
      1318
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      275
      1130
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1014
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      984
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      178
      920
    Aihe